search
Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 441042
            [post_author] => 27
            [post_date] => 2024-04-26 10:00:33
            [post_date_gmt] => 2024-04-26 07:00:33
            [post_content] => 

Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου η ολιστική μεταμόρφωση μιας… μεσαίας κατά τα λοιπά εταιρείας του FTSE 25 έως πριν 6-7 χρόνια σε ένα κορυφαίο asset και ένα case study διεθνώς, που αποτελεί μια εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας – ασχέτως κλάδων - προχωρά σε μεγάλες εξαγορές διεθνώς και πλέον έχει βάλει πλώρη για τα… σαλόνια του FTSE 100 του Λονδίνου.

Ο λόγος για τον όμιλο Μυτιληναίου, που συνεχίζει να εκπλήσσει σε χρηματιστηριακό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, έχοντας γιγαντωθεί την τελευταία εφταετία και μετά τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, ενώ η μετοχή καταγράφει ράλι που δεν συνηθίζεται για «βαριά» χαρτιά.

Εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. ως μια μικρή εταιρεία μετάλλων τον Ιούλιο του 1995 και μέσα σε αυτά τα 29 χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν όμιλο που παράγει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι των εξαγωγών, διαθέτει το κορυφαίο εργοστάσιο αλουμίνας στην Ευρώπη, ενώ απασχολεί 6.500 εργαζόμενους.

Η μετοχή δείχνει τρομερή συνέπεια όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2023 κατέγραψε ράλι ποσοστό +81,79%, το 2022, κέρδισε 27,80%, το 2021 είχε καταγράψει άνοδο 27,14%, ενώ το 2020 ενισχύθηκε σε ποσοστό 22%. Το πλέον εντυπωσιακό; Από τα χαμηλά των 5,01 ευρώ που βρέθηκε στο σοκ του Covid-19 στις 16 Μαρτίου 2020, η μετοχή καταγράφει ράλι +653%, έχοντας εφταπλασιάσει και πλέον την τιμή της.

Η μετοχή χθες έκλεισε στα 37,72 ευρώ με διόρθωση 1,51%, απέχοντας λιγότερο από 2 ευρώ από τα 39,56 ευρώ που βρέθηκε τέλη Ιανουαρίου και είναι τα ιστορικά της υψηλά. Παράλληλα, πλέον αποτιμάται στα 5,38 δισ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση που τη φέρνει στην 6η θέση στο σύνολο του Χ.Α., έχοντας αφήσει πίσω ομίλους όπως Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, Motor Oil, HelleniQ Energy, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco κ.α.

Μόνο στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της Μυτιληναίος έχει γίνει συνολικός τζίρος κοντά στα 140 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσες συναλλαγές σχεδόν 14 εκατ. ευρώ ημερησίως. Πρόκειται για μακράν τις μεγαλύτερες συναλλαγές για μετοχή της πραγματικής οικονομίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Στη μετοχήεδώ και καιρό «χτίζουν» θέσεις μεγάλοι παίκτες. Πλέον, η ΜΥΤΙΛ πρωταγωνιστεί στον FTSE 25 σε τζίρους, κάτι που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν.

Mytilineos: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €4,96 εκατ.

Πως ήρθε η γιγάντωση και η διεθνοποίηση

Ένα πολυεπίπεδο και ολιστικό σχέδιο που περιελάμβανε καλύτερη απεικόνιση στο χρηματιστήριο με την είσοδο σε διεθνείς δείκτες κορυφαίου κύρους (MSCI, Dow Jones Sustainability Indices), μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό με ξεκαθάρισμα και οριοθέτηση των κορυφαίων τομέων δραστηριοποίησης αλλά και καλύτερη ανάδειξη των επιχειρηματικών οντοτήτων και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που στόχο είχαν να αναδείξουν περαιτέρω το κεντρικό brand, είναι οι παράγοντες που συνδυαστικά έφεραν τον όμιλο Μυτιληναίου στη σημερινή, ιστορικά κορυφαία εικόνα.

Θυμίζουμε πως πριν από 23 μήνες, το Μάιο του 2022, η ΜΥΤΙΛ εισήλθε στη ελίτ και στο δείκτη MSCI Standard Greece μπαίνοντας και επίσημα στις κορυφαίες και πιο προβεβλημένες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πρωτύτερα αλλά και μετά από αυτή την εξέλιξη, ο όμιλος είχε πραγματοποιήσει ένα μπαράζ παρουσιάσεων σε διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, με στόχο η διεθνής επενδυτική κοινότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις αξίες και τις προοπτικές του.

Οι εκθέσεις – αναλύσεις – αναβαθμίσεις για τη μετοχή την τελευταία τριετία δεν έχουν προηγούμενο στην ελληνική αγορά και σε τέτοιο επίπεδο, ενώ συνεχίζονται έως σήμερα με αμείωτο βαθμό, με εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να διαγωνίζονται ποιος θα δώσει την υψηλότερη τιμή στόχο.

Το χειμώνα του 2023 η διοίκηση της Mytilineos ανακοίνωσε το 2ο μεγάλο ανασχηματισμό την τελευταία 7ετία, ξεχωρίζοντας τους τομείς δραστηριότητας κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων ομίλων του εξωτερικού. 

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο «άλμα» αναδιάρθρωσης στην ιστορία του ομίλου, με την απόφαση του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων των κατασκευών και των έργων ΣΔΙΤ (παραχωρήσεις) από τη μητρική που κρατάει την ενέργεια και τα μέταλλα, σε μια προσπάθεια προσαρμογής στις νέες ανάγκες που επιτάσσουν οι καιροί, δίνοντας μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στα brands του οργανισμού και αποκτώντας καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.

«Φροντίδα» για τη χρηματιστηριακή απεικόνιση

Ο όμιλος Μυτιληναίου μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ όπου κατέστη ένας από τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών έργων στον κόσμο, είδε πολύ σοβαρά και τη χρηματιστηριακή απεικόνιση της εταιρείας,δηλαδή το «πρόσωπο» της μετοχής. Με τον μεγαλομέτοχο να γνωρίζει άριστα τους «δρόμους» των αγορών και πόσο μεγάλη σημασία έχει η χρηματιστηριακή αντανάκλαση στο διεθνές στερέωμα, όλο το management - ειδικά την τελευταία τριετία - επικεντρώθηκε και στο προφίλ της μετοχής και σε όλη την έξωθεν μαρτυρία του ομίλου.

Έλαβαν χώρα δεκάδες ενημερώσεις αναλυτών, αλλά και δημοσιογράφων, με focus σε ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά και μπορούν να «ζυγίσουν» πράγματα και καταστάσεις. Έγινε πραγματικό μανατζάρισμα και φροντίδα με συντονισμένες ενέργειες που μοναδικό στόχο είχε, η εταιρεία να πάρει - και χρηματιστηριακά - αυτό που η διοίκηση θεωρούσε ότι άξιζε.

Και φυσικά, όταν και οι αγορές επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω αυτή την αξία, τότε σημαίνει ότι αυτό δεν είναι μόνο πίστη της διοίκησης ή των κορυφαίων στελεχών, αλλά κοινή πεποίθηση αναλυτών και επενδυτών, σε διεθνές επίπεδο.

Η μετοχή της Μυτιληναίος έχει αναβαθμιστεί δεκάδες φορές μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, με πολλούς εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές – στόχους, έχοντας ήδη φτάσει στην περιοχή των 45, 47 και 50 ευρώ.

Ουδέποτε στο παρελθόν έχει υπάρξει αντίστοιχο παράδειγμα, όπου μετοχή του FTSE 25 να δέχεται τέτοια πληθώρα θετικών εκθέσεων – αναλύσεων από δεκάδες οίκους, που συνέβαλαν στην αναρρίχηση της μετοχής από τα 5 ευρώ των ημερών του Covid, στα 37 έως 39,5 ευρώ το τελευταίο διάστημα.

Η MYTILINEOS γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η είσοδος στον MSCI  και το Λονδίνο

Όσοι γνωρίζουν τον επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελο Μυτιληναίο, γνωρίζουν καλά ότι ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για το χρηματιστήριο, τις αποτιμήσεις, αλλά και την παρουσία του ομίλου σε αυτό. Ο ίδιος, έχει διατελέσει στο παρελθόν πολύ μεγάλος «παίκτης« στο χρηματιστήριο.

Μετά την επίτευξη του στόχου της εισόδου στον MSCI Standard Greece, το δείκτη – βιτρίνα που αποτελεί το διεθνές... Champions League και κυρίαρχο μπούσουλα για ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της διεθνούς επενδυτικής βιομηχανίας, επόμενος στόχος του κ. Μυτιληναίου είναι να «παίξει» σε διεθνείς… πίστες και χρηματιστηριακά, να συγκριθεί με τους καλύτερους, να μπει στην πρώτη κατηγορία όπου παίζουν οι μεγάλοι διεθνώς.

Αυτό θα έρθει μέσα από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που όπως ανακοινώθηκε χθες, αναμένεται να γίνει τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Μέσω αυτής της εξέλιξης η Mytilineos θα αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτικών κεφαλαίων και θα «διαφημίσει» περαιτέρω την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => Πως η Mytilineos άλλαξε πολλές πίστες μέσα στην Ελλάδα της κρίσης – Τα διαδοχικά μεγέθη ρεκόρ και το άπλωμα σε 40 χώρες - Από την Παράλληλη Αγορά το ‘95, στον MSCI με μεγάλο και ορατό στόχο πλέον το Λονδίνο! [post_excerpt] => Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του χρηματιστηρίου η ολιστική μεταμόρφωση μιας… μεσαίας κατά τα λοιπά εταιρείας του FTSE 25 έως πριν 6-7 χρόνια σε ένα κορυφαίο asset και ένα case study διεθνώς! [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => pos-i-mytilineos-allaxe-polles-pistes-mesa-stin-ellada-tis-krisis [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 09:46:52 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 06:46:52 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441042 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [1] => WP_Post Object ( [ID] => 441044 [post_author] => 43 [post_date] => 2024-04-26 10:10:44 [post_date_gmt] => 2024-04-26 07:10:44 [post_content] => Σε χρόνο ρεκόρ, μέσα στους επόμενους 24 μήνες θα μπεί σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός 840MW της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ». Ο σταθμός μπήκε πολύ γρήγορα σε επόμενο στάδιο κατασκευής και η κατασκευή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται για μονάδα συνδυασμένου κύκλου (Combined Cycle Gas Turbine-CCGT) ισχύος 840 MW. Η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» είναι σύμπραξη του Γιώργου Στάσση (Όμιλος ΔΕΗ 51%), του Χρήστου Κοπελούζου (Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου 20%) και του Κώστα Ξιφαρά (ΔΕΠΑ Εμπορίας 29%). Πρόκειται για επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης που θα λειτουργήσει σε χρόνο ρεκόρ 24 μηνών..

Σε 24 μήνες θα μπει σε πλήρη λειτουργία

Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες Πολιτικού Μηχανικού, ενώ η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE). Όσον αφορά στον αεριοστρόβιλο, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του και έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία η δοκιμή “Full Speed No Load (FSNL)”. Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή λειτουργίας του αεριοστροβίλου με καύση φυσικού αερίου, στο εργοστάσιο συναρμολόγησής του. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διευθέτηση των συνοδών έργων όπως οι γραμμές μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στον σταθμό, οι απαραίτητοι υποσταθμοί 400 kV και η σύνδεση για παροχή φυσικού αερίου στον σταθμό. Ο σταθμός θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες. Η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμές στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης – μεταξύ άλλων – της νέας γραμμής 400 kV προς Βουλγαρία. Έτσι, ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία.

Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης «καθαρής» μονάδας

Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH. Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου αλλά και μεικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός είναι διαμόρφωσης «Μονού Άξονα» (Single Shaft) και έχει σχεδιαστεί με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης 63% για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας, που συνεπάγεται υψηλό συντελεστή εκμετάλλευσης. Ο υψηλός βαθμός απόδοσης θα δίνει τη δυνατότητα στη νέα Μονάδα – εκτός από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – να έχει και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην «καρδιά» του νέου σταθμού θα τοποθετηθούν ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα. Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης

Η σύνδεση με το σύστημα αερίου

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται μέσω του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) και με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, της εταιρείας GASTRADE, μετατρέποντας έτσι την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου στη νέα μονάδα θα είναι υπόγειος και θα ξεκινά από την περιοχή της Άνθειας Έβρου, όπου θα συνδεθεί με τον αγωγό του ΕΣΦΑ. Ο αγωγός θα καταλήγει στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, πλησίον του νέου Σταθμού, στον Σταθμό Μέτρησης και Ρύθμισης (M/R Station) του ΔΕΣΦΑ. Το έργο έχει προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του ΔΕΣΦΑ. Ο σταθμός CCGT της Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 400 kV. Το συνοδό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δύο Γραμμών Μεταφοράς 400 KV απλού κυκλώματος. Η κάθε μία γραμμή θα έχει μήκος 28 χλμ. περίπου. Παράλληλα, σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί κοντά στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης 400kV κλειστού τύπου (ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι) και θα πραγματοποιηθούν έργα επέκτασης στο ΚΥΤ 400kV στην Νέα Σάντα Ροδόπης. ΔΕΗ στο Λονδίνο: Στόχος για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και επενδύσεις 9 δισ.

Στάσσης: Η ΔΕΗ πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση στη να Ευρώπη

Στις προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο της ΔΕΗ και τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον. Στο ετήσιο συνέδριο του CSIS, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας, κύριος ομιλητής ήταν και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Στάσσης έθεσε τον στόχο για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, να "διασφαλίσουμε ότι έχουμε έναν πλανήτη που μπορούμε να ζήσουμε όλοι χωρίς να διακυβεύεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια". Σε αυτό τον στόχο, οι ΑΠΕ έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς, εκτός από την καθαρή ενέργεια που προσφέρουν, αυξάνουν και την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια χώρα βασιζόμενη αποκλειστικά στην εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. "Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να εξασφαλίζουν σταθερότητα, αξιοπιστία και αποδοτικότητα κόστους. Η ευελιξία προέρχεται τόσο από τα ενεργειακά στοιχεία ενεργητικού (όπως μπαταρίες και εγκαταστάσεις αερίου) όσο και από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών", ανέφερε ο κ. Στάσσης. Περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα συνθηκών – από τη Ρουμανία που είναι λιγότερο εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίου έως μια σημαντικά εξαρτημένη Βουλγαρία. Από χώρες που έχουν προχωρήσει σημαντικά με τον ενεργειακό τους μετασχηματισμό, όπως η Ελλάδα, μέχρι πιο αδρανείς χώρες, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια. Και βέβαια από χώρες με σταθερό πολιτικό περιβάλλον όπως τα μέλη της ΕΕ μέχρι επικίνδυνες συνθήκες υβριδικού πολέμου, όπως στην Ουκρανία. "Παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ, ως μια ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφελείας, ηγέτης στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών ενέργειας, είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη" ανέφερε ο κ. Στάσσης. "Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, πλήρως τη σημασία των συνεργειών και γενικότερα τι χρειάζεται ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μεταβεί στη νέα εποχή ενώ παραμένει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας και η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αποφάσεις μας" δήλωσε ο κ. Στάσσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη, με την υπό κατασκευή μονάδα CCGT, και στην απόκτηση των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία. Ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και κατέληξε ότι "στη ΔΕΗ δεσμευόμαστε να είμαστε δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση". Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου. Τζέφρι Πάιατ: Η επιστημονική προσέγγιση

Τζέφρι Πάϊατ: Ελλάδα και ΔΕΗ λαμπρά παραδείγματα στην ενεργειακή μετάβαση

Τον ρόλο της ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής εξήρε ο υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, πρώην πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 23 Απριλίου, ο κ. Πάιατ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών. «Η Ελλάδα είναι σε θέση να πετύχει διείσδυση των ΑΠΕ κατά 80 % στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση το οποίο αναγνωρίστηκε από την ΕΕ. Πρόκειται για εξαιρετικό επίτευγμα μέρος του οποίου οφείλεται στη ΔΕΗ η οποία αποτελεί επίσης παράδειγμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος. Ο κ. Πάιατ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πίεση προς τη Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων ενώ ανέφερε ότι η εξαγωγική δυνατότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 120 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως με την κατασκευή νέων υποδομών που έχει δρομολογηθεί.

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => «Τρέχει» με χίλια ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης [post_excerpt] => Μέτοχοι είναι Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Χρήστος Κοπελούζος (Damco) και Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) - Σε 24 μήνες θα μπει σε πλήρη λειτουργία! [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => trechei-me-chilia-o-stathmos-ilektroparagogis-alexandroupolis [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 09:46:58 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 06:46:58 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441044 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 441090 [post_author] => 49 [post_date] => 2024-04-26 11:15:06 [post_date_gmt] => 2024-04-26 08:15:06 [post_content] => Την ανοδική πορεία της ΑΒΑΞ και την ηγετική της θέση στον χώρο των κατασκευών, επισφραγίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση μεγεθών, μείωση δανεισμού και ρεκόρ ανεκτέλεστου έργων.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, ο Όμιλος Άβαξ σημείωσε:

  • Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 12,6%
  • καθαρά κέρδη 10 εκ. ευρώ, κυρίως από την κατασκευαστική δραστηριότητα
  • με παράλληλη εντυπωσιακή μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 17,2% από το 2022 και 59,8% από το 2020
  • και ιστορικό ρεκόρ 3,3 δισ. ευρώ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων (στο 54% τα Ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ)
είναι τα κύρια σημεία που συνθέτουν την ισχυρή εικόνα του Ομίλου ΑΒΑΞ το 2023 και αναμένεται να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα αυξημένα οικονομικά μεγέθη, ήδη από το 2024 και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μεικτού μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο 44% των καθαρών κερδών από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το 2023.

Ανοδική πορεία με ισχυρές βάσεις

Το 2023 προκύπτει αύξηση 12,6% στον Κύκλο Εργασιών, ο οποίος κινήθηκε στα 453,5εκατ ευρώ, έναντι 402,7 εκατ το 2022. Συνεχίστηκε παράλληλα, για μία ακόμη χρονιά, η εντυπωσιακή μείωση του Καθαρού Δανεισμού της εταιρίας κατά 37,9 εκατ ευρώ το 2023 (-17,2% από το 2022, και -59,8% από το 2020), ενώ σημειώνεται ιστορικό υψηλό στο Ανεκτέλεστο Υπόλοιπο Έργων στα €3,3 δις. Μάλιστα, παρότι η ΑΒΑΞ «τρέχει» το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας, τη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, η εταιρία δεν στηρίζεται στα έργα του δημοσίου, αλλά αντιθέτως στο χαρτοφυλάκιο των ανεκτέλεστων έργων τα ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ αντιπροσωπεύουν το 54% του συνόλου. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η γεωγραφική κατανομή του ανεκτέλεστου υπολοίπου του Ομίλου, με τα έργα εξωτερικού να αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου. Τα κέρδη μετά Φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 10 εκατ ευρώ, έναντι €12,9 εκατ το 2022, έτος στο οποίο είχε συμπεριληφθεί έκτακτο κέρδους €9,4 εκατ ευρώ από πώληση συμμετοχής.

Νέα εμβληματικά έργα στο χαρτοφυλάκιο

Το 2023 ήταν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά ως προς την ανάληψη νέων έργων από τον Όμιλο, δεδομένου ότι στη διάρκειά του υπεγράφησαν αρχικές και συμπληρωματικές συμβάσεις δημόσιων και ιδιωτικών έργων, υπεργολαβιών και υπηρεσιών συνολικής αξίας 1,44 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της υπογραφής συμβάσεων συνολικού ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Η αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ και μαρίνων του Ομίλου παραμένει υψηλή, προσφέροντας υψηλά προβλεπόμενα μερίσματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ ο Όμιλος συμμετέχει επιλεκτικά στις διαγωνιστικές διαδικασίες για νέες συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ στη χώρα μας.

Συνέπεια στη στρατηγική στόχευση στον χώρο των κατασκευών

Μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 112MW έργων ΑΠΕ και της συμμετοχής στην παραχώρηση της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου το 2022, ο Όμιλος συνέχισε και το 2023 να απο-επενδύει από ώριμες μη-στρατηγικές συμμετοχές, προκειμένου εστιάσει στον χώρο των κατασκευών, παραχωρήσεων και real estate που επιδεικνύουν θετικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Η απόδοση του κλάδου κατασκευών βελτιώθηκε, με διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους. Συγκεκριμένα, το περιθώριο EBITDA των κατασκευών αυξήθηκε σε 6,2% το 2023 από 4,7% το 2022, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός υλοποίησης των νέων έργων. Επισημαίνεται ότι η συνολική μείωση του καθαρού δανεισμού από το τέλος του 2020 αγγίζει το 60%, με αποτέλεσμα παρά την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού το χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου να συγκρατηθεί σε €20,8 εκατομμύρια το 2023 έναντι €20,7 εκατομμυρίων το 2022.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΒΑΞ, Χρήστος Ιωάννου, δήλωσε:

«Ο Όμιλος ΑΒΑΞ συνεχίζει να ανεβάζει ταχύτητα και να προχωράει με σταθερά βήματα εμπρός. Το 2023 είδαμε τα εμβληματικά έργα που ήδη έχουμε αναλάβει να αρχίζουν να αποτυπώνονται στις οικονομικές μας επιδόσεις και τα τακτικά κέρδη μας να προέρχονται από τον πυρήνα της κατασκευαστικής μας δραστηριότητας. Με το ανεκτέλεστο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 3,3 δισ. ευρώ, με νέα έργα που αναλάβαμε το 2024, καθώς και την αποδεδειγμένη τεχνογνωσία του Ομίλου μας στα σύνθετα κατασκευαστικά έργα, θέτουμε τις βάσεις για να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας το 2024 αλλά και τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => ΑΒΑΞ: Αυξήθηκε κατά 12,6% ο τζίρος το 2023 – Ιστορικό ρεκόρ 3,3 δισ. ευρώ στο ανεκτέλεστο [post_excerpt] => Κκαθαρά κέρδη 10 εκ. ευρώ για την ΑΒΑΞ, κυρίως από την κατασκευαστική δραστηριότητα [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => avax-afxithike-kata-126-o-tziros-to-2023-istoriko-rekor-33-dis-evro-sto-anektelesto [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 11:17:41 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 08:17:41 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441090 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [3] => WP_Post Object ( [ID] => 441121 [post_author] => 49 [post_date] => 2024-04-26 13:05:43 [post_date_gmt] => 2024-04-26 10:05:43 [post_content] => Έλληνες τραπεζίτες και στελέχη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας συνάντησαν στην Αθήνα αναλυτές της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Το βασικό συμπέρασμα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ότι το κλίμα παραμένει αισιόδοξο από τις τράπεζες για βιώσιμες πορείες δεικτών αποδοτικότητας, παρά το γεγονός ότι η κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) είναι πλέον πιθανότατα πίσω μας. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και 6 φορές τον δείκτη P/E για το 2025 και η Eurobank παραμένει η προτιμώμενη επιλογή των αναλυτών του αμερικανικού οίκου. Οι αναλυτές της JP Morgan ένιωσαν έκπληξη από την εστίαση στην ανάπτυξη των δανείων και τις προοπτικές απόδοσης κεφαλαίου, στοιχεία που κυριάρχησαν στις συζητήσεις τους και τη μικρή εστίαση στα καθαρά έσοδα από τόκους και τα περιθώρια κέρδους. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι οι κινητήριοι μοχλοί είναι πλέον καλά κατανοητοί από τους τραπεζίτες.

Κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) 

«Οι προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο που καθοδηγείται έχει φτάσει στο τελικό του ανοδικό στάδιο. Προς έκπληξη μας, υπήρξε σχετικά μικρή εστίαση στα NII και τα περιθώρια κέρδους στις συναντήσεις μας. Οι τράπεζες αναμένουν διαδοχική μείωση των NII το α’ τρίμηνο φέτος λόγω της αρνητικής μεταφοράς που σχετίζεται με την αντιστάθμιση κινδύνου και των πρόσφατων εκδόσεων ομολόγων, ωστόσο παραμένουν άνετες με τις προοπτικές φέτος, υποθέτοντας έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων και μετατόπιση των καταθέσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας», εξηγεί ο οίκος. Στην ελληνική οικονομία, επί του παρόντος, υπάρχει απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 69,5 δισ. περίπου στην Ελλάδα στα χέρια εξειδικευμένων διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαχειρίζονται για λογαριασμό τραπεζών και τα οποία θα μπορούσαν τελικά να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυτά τα δάνεια θεραπεύονται και επιστρέφουν σε καθεστώς επανεκτέλεσης. Οι τράπεζες είναι πρόθυμες να διερευνήσουν ευκαιρίες σε αυτά τα reperforming loans (RPLs) ως τομέα αξιοποίησης κεφαλαίων, καθώς η οικονομική συγκυρία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Ισχυροί δείκτες σε Eurobank - Εθνική

«Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος κυμαίνονται ευρέως, από 10-15 δισ. ευρώ έως 30-40 δισ. ευρώ, με περίπου 6,5 δισ. ευρώ του συνολικού αποθέματος να κατατάσσονται επί του παρόντος ως εξυπηρετούμενα ή εκπρόθεσμα εξυπηρετούμενα σύμφωνα με τον ορισμό των ίδιων των διαχειριστών. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου αφετηρίας, ιδίως της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, καθώς και την αναμενόμενη υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2024-2026 η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος κεφαλαίου καθίσταται όλο και πιο σημαντική. Η Eurobank υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο», εξηγεί η JPM. «Η Εθνική Τράπεζα επικεντρώνεται στις αγορές χαρτοφυλακίου, καθώς και στις συνεργασίες για την αξιοποίηση κεφαλαίων. Οι επαναγορές είναι επίσης στο επίκεντρο, με την Εθνική Τράπεζα να ελπίζει να συμπληρώσει τα μερίσματα με μια επιθετική στρατηγική επαναγοράς από το επόμενο έτος και μετά. Η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ποσοστό του ΤΧΣ για μια πιθανή εξαγορά, εν αναμονή των εγκρίσεων του πωλητή και των ρυθμιστικών αρχών. Εμείς υποθέτουμε μια εξαγορά 8% από το μερίδιο του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα το 2024», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => Η JP Morgan στην Αθήνα - Αισιοδοξία για τις τράπεζες - Τι λέει για Εθνική, Eurobank [post_excerpt] => Οι αναλυτές της JP Morgan ένιωσαν έκπληξη από την εστίαση στην ανάπτυξη των δανείων και τις προοπτικές απόδοσης κεφαλαίου [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => i-jp-morgan-stin-athina-aisiodoxia-gia-tis-trapezes-ti-leei-gia-ethniki-eurobank [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 14:41:49 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 11:41:49 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441121 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [4] => WP_Post Object ( [ID] => 441116 [post_author] => 66 [post_date] => 2024-04-26 12:45:05 [post_date_gmt] => 2024-04-26 09:45:05 [post_content] => Το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής - Δημόσιας), κατά τον μήνα Ιανουάριο 2024, στο σύνολο της Χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.123 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 457.344 m2 επιφάνειας και 2.039.124 m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 14,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 9,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα στοιχεία της Έρευνας Οικοδομικής Δραστηριότητας για τον μήνα Ιανουάριο 2024. Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά τον μήνα Ιανουάριο 2024 ανήλθαν σε 2.112 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 450.014 m2 επιφάνειας και 2.004.873 m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 15,0% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 9,6% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Ιανουάριο 2024, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθαν σε 11 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 7.330 m2 επιφάνειας και 34.251 m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Ιανουάριο 2024, είναι 1,7%. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο 2023 έως τον Ιανουάριο 2024, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 27.241 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.296.520 m2 επιφάνειας και 29.343.580 m3 όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2022 - Ιανουαρίου 2023 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 6,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 12,0% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 14,4% στον όγκο. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Φεβρουαρίου 2023 - Ιανουαρίου 2024, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 6,9% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 11,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 14,4% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Φεβρουαρίου 2022 - Ιανουαρίου 2023. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 2,4%.

Διαβάστε ακόμη:

  [post_title] => ΕΛΣΤΑΤ: Ανακάμπτει η οικοδομή, άλμα 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο [post_excerpt] => Αύξηση κατά 15,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => elstat-anakabtei-i-oikodomi-alma-151-ston-arithmo-ton-oikodomikon-adeion-ton-ianouario [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 12:45:42 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 09:45:42 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441116 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [5] => WP_Post Object ( [ID] => 441126 [post_author] => 3 [post_date] => 2024-04-26 13:35:11 [post_date_gmt] => 2024-04-26 10:35:11 [post_content] => Στις ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν οι καταθέτες τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,675 δισ. ευρώ,το Μάρτιο του 2024, έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας:
  • Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 3,0%,το Μάρτιο του 2024, από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.
  • Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 1,3% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα.
  • Oι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1.675 εκατ. ευρώ,το Μάρτιο του 2024,έναντι μείωσης κατά 1.067 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
  • Χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας
H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.514εκατ. ευρώ,τον Μάρτιοτου 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.666εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ι.1 Χρηματοδότηση της γενικής κυβέρνησης Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τη γενική κυβέρνηση,το Μάρτιο του 2024, ήταν αρνητική κατά 469 εκατ. ευρώ, έναντι θετικήςκαθαρής ροής 762εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκεστο0,7% από 1,9%τον προηγούμενο μήνα. Ι.2 Χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα Το Μάρτιο του 2024, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε στο4,5% από 3,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.983εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 904 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ι.2.1 Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις,το Μάρτιο του 2024, ήταν θετική κατά1.913εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 924εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 8,0% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) αυξήθηκε στο 6,6%από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 1.613εκατ. ευρώ, έναντι θετικήςκαθαρής ροής 673εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε19,2% από 14,0% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 300εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 251εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ι.2.2 Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων Τον Μάρτιο του 2024, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους παρέμεινε αμετάβλητος στο-0,6%σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ι.2.3 Χρηματοδότηση των ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων Θετική κατά 21εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα,το Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε-1,4% από -1,7% τον προηγούμενο μήνα.
  • Καταθέσεις της εγχώριας οικονομίας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα
H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν θετική κατά 957εκατ. ευρώ,το Μάρτιο του 2024, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.803εκατ. ευρώ τοΦεβρουάριοτου 2024.  ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση Μείωση κατά718εκατ. ευρώ παρουσίασαν,το Μάρτιοτου 2024, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσηςκατά 737εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -24,5% από -10,2% τον προηγούμενο μήνα. ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα Αύξηση κατά 1.675εκατ. ευρώ παρουσίασαν,το Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 1.067εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε2,6% από 3,0% τον προηγούμενο μήνα. ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις Αύξηση κατά 1.278εκατ. ευρώ παρουσίασαν,το Μάρτιοτου 2024, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι μείωσης κατά 911εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 1,6%από 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 1.507εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 536εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 229εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 374εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα Αύξηση κατά 396εκατ. ευρώ παρουσίασαν,το Μάρτιο του 2024, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι μείωσης κατά 156εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 2,9% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => Στις ελληνικές τράπεζες επέστρεψαν οι καταθέτες τον Μάρτιο - Αύξηση 1,68 δισ. ευρώ στις καταθέσεις [post_excerpt] => Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,675 δισ. ευρώ,το Μάρτιο του 2024, έναντι μείωσης κατά 1,067 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => stis-ellinikes-trapezes-epestrepsan-oi-katathetes-ton-martio-afxisi-168-dis-evro-stis-katatheseis [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 13:31:21 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 10:31:21 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441126 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [6] => WP_Post Object ( [ID] => 441135 [post_author] => 49 [post_date] => 2024-04-26 14:20:14 [post_date_gmt] => 2024-04-26 11:20:14 [post_content] => Την υπογραφή Μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας με τη θυγατρική της Lamda Development, ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε., για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου και πρωτοποριακού Healthcare Park εντός της ανάπτυξης του Ελληνικού ανακοίνωσε ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοπραξίας (Όμιλος Ιατρικού Αθηνών 70%, Βιοιατρική 30%). Στόχος του υπερσύγχρονου Healthcare Park, το οποίο θα είναι διεθνών προδιαγραφών είναι η προσφορά ευρέως φάσματος ποιοτικά κορυφαίων και καινοτόμων υπηρεσιών υγείας και ευεξίας στους Έλληνες και ξένους κατοίκους και επισκέπτες του Ελληνικού. Το Healthcare Park θα αναγερθεί σε προνομιακή και εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία δίπλα από το The Ellinikon Mall και θα εκτείνεται σε επιφάνεια χώρου κύριας χρήσης περίπου 6.000τμ.
Τα μέρη έχουν υπογράψει ρήτρα αποκλειστικότητας και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας προβλέπεται να λάβει χώρα το 3ο τρίμηνο του 2024, ενώ η λειτουργία του Healthcare Park προβλέπεται εντός του 2027. Με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας θα ανακοινωθούν και όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες της υλοποίησης του project.

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => Ιατρικό Αθηνών: Συμφωνία με τη Lamda Development για τη δημιουργία νοσοκομείου στο Ελληνικό [post_excerpt] => Το Healthcare Park θα αναγερθεί σε προνομιακή και εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία δίπλα από το The Ellinikon Mall και θα εκτείνεται σε επιφάνεια χώρου κύριας χρήσης περίπου 6.000τμ [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => iatriko-athinon-symfonia-me-ti-lamda-development-gia-ti-dimiourgia-nosokomeiou-sto-elliniko [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 14:15:09 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 11:15:09 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441135 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [7] => WP_Post Object ( [ID] => 441057 [post_author] => 49 [post_date] => 2024-04-26 11:00:22 [post_date_gmt] => 2024-04-26 08:00:22 [post_content] => Eκκαθαριστικά σημειώματα πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα εκδίδει η ΑΑΔΕ, για όσους φορολογούμενους είναι δυνατή η αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους. Αυτό το μήνυμα στέλνει η ΑΑΔΕ μέσω της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία άνοιξε από χθες το βράδυ και περιμένει τις δηλώσεις περίπου 9.000.000 φορολογούμενων. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι την 27η Ιουλίου. Ομως,όποιοι επιλέξουν την αυτόματη υποβολή,πρέπει  να προσέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες εντός των οποίων θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις τους πριν πατήσουν τοτο "enter", Διαφορετικά θα μπλέξουν εάν χρειαστεί να υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση. Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι «έχουμε προβεί σε προσυμπλήρωση της Δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων, που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας, και υπολογίσαμε τη φορολογική σας υποχρέωση». Δηλαδή, η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και μάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστικό, όπου αναγράφεται  ο φόρος εισοδήματος ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο. Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος εφόσον ελέγξει και διαπιστώσει ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους. «Η δήλωση θα οριστικοποιηθεί από την υπηρεσία μας, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας», αναφέρει το μήνυμα της ΑΑΔΕ.

Οι παγίδες του... αυτοματισμού!

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, ο φορολογούμενος υποχρεούται να τροποποιήσει ή/και να συμπληρώσει τα ορθά στοιχεία και να υποβάλει ο ίδιος τη δήλωσή του μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα:
  • Μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορείτε να υποβάλετε αρχική δήλωση
  • Από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης).
  • Εφόσον μεταβληθούν τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ για τον υπόχρεο, θα ειδοποιηθεί προκειμένου να επισκεφθεί εκ νέου την εφαρμογή, να δει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική του υποχρέωση και, ανάλογα με το χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβεί στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ διευκρινίζει πως:
  • Εάν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί, είτε από εσάς, είτε από την υπηρεσία μας με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίζουμε τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.
  • Εάν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστε να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση.
  • Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες, στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε».

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => Με απίστευτες παγίδες η αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων! [post_excerpt] => Η ΑΑΔΕ θα εκδίδει εκκαθαριστικά πριν υποβληθεί η φορολογική δήλωση! Άνοιξε το βράδυ η πλατφόρμα [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => me-apisteftes-pagides-i-aftomati-ypovoli-ton-forologikon-diloseon [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 13:53:48 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 10:53:48 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441057 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [8] => WP_Post Object ( [ID] => 441095 [post_author] => 49 [post_date] => 2024-04-26 11:35:51 [post_date_gmt] => 2024-04-26 08:35:51 [post_content] => Ανοδικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επιστρέφει σε ανοδική τροχιά μετά τη χθεσινή διόρθωση, κινούμενη πάνω από τις 1.450 μονάδες. Ράλι 18,81% καταγράφει η Epsilon Net, η οποία διαπραγματεύεται στα 12 ευρώ και έφτασε έτσι το προσφερόμενο τίμημα της δημόσιας πρότασης. O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 1.453,53 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,28%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17,73εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 2,67%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Quest (+5,43%), της Elvalhalcor (+2,32%), της Viohalco (+2,15%) και του ΟΛΠ (+2,06%). Ανοδικά κινούνται 51 μετοχές, 9 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Epsilon Net +18,81% και Ίλυδα +10,93%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Prodea -7,69% και Ακρίτας -3,72%.

Διαβάστε ακόμη:

[post_title] => Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 1.450 μονάδες - Η Epsilon Net +19% [post_excerpt] => Ράλι 18,81% καταγράφει η Epsilon Net, η οποία διαπραγματεύεται στα 12 ευρώ [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => closed [post_password] => [post_name] => chrimatistirio-epistrofi-pano-apo-tis-1-450-monades-i-epsilon-net-19 [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2024-04-26 11:33:49 [post_modified_gmt] => 2024-04-26 08:33:49 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=441095 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )

Η … μπασκετική άμυνα των 3, του Αλμέιδα στον Ιωαννίδη, τον μπλόκαρε κι απογοήτευσε τον Νιούμαν, τσιφ σκαουτ της Γουέστ Χαμ, που βρέθηκε για χάρη του στην Οpap Arena – Ο Σέκεφλεντ δεν θέλει να ακούει για Τερίμ, επικαλείται συνέχεια ενοχλήσεις στη μέση και θα φύγει το καλοκαίρι αν μείνει ο κόουτς – Ο Τούρκος που έχει… μικρύνει επικίνδυνα το ρόστερ και η έλλειψη χημείας με Αϊτόρ, Μαντσίνι, Πέρεθ, Τζούρισιτς – Ο ΠΑΟ έπαιζε τελικό με την ΑΕΚ και η ομάδα συγκεντρώθηκε στο Κορωπί το μεσημέρι της Τετάρτης / Ο ΠΑΟΚ σβήνει στο φινάλε για 3η σεζόν & οι ευθύνες θα πέσουν στον “Στρατηγό Ραζβάν”, ο οποίος δεν πιέζεται από τον Σαββίδη αλλά & δεν πιέζει – Το “δεν μπορώ” που κυριαρχεί πλέον του “θέλω” στους παίκτες – “πτώματα” του Λουτσέσκου και η…κυριακάτικη απειλή να “εκραγεί” η Τούμπα με νίκη-πρωτάθλημα εκεί μέσα της ενεργειακής ΑΕΚ/ Ο σοβαρός κίνδυνος για μη έξοδο στην Ευρώπη, που θα είναι καταστροφική για τον δικέφαλο, φέρνοντας αποχωρήσεις και πωλήσεις που θα σηκώσουν… πολλή σκόνη – Η σύγκριση που εκθέτει… κόσμο, του Σαμάτα του 1 εκατομμυρίου με τον Μορόν των 300 χιλιάδων!

SHOPFLIX: Ξεκίνησε η Black Friday και φέρνει απρόβλεπτες προσφορές έως και 80%!
Array
(
    [0] => 441042
    [1] => 441044
    [2] => 441090
    [3] => 441121
    [4] => 441116
    [5] => 441126
    [6] => 441135
    [7] => 441057
    [8] => 441095
    [9] => 441040
    [10] => 441038
    [11] => 441034
    [12] => 440541
    [13] => 440779
    [14] => 441000
    [15] => 441079
    [16] => 441087
    [17] => 441094
    [18] => 441064
    [19] => 441068
    [20] => 441004
    [21] => 440926
    [22] => 440973
    [23] => 440982
    [24] => 441028
    [25] => 440999
    [26] => 440715
    [27] => 440914
    [28] => 440923
    [29] => 440706
    [30] => 440904
    [31] => 440864
    [32] => 440837
    [33] => 440766
    [34] => 440476
    [35] => 440137
    [36] => 439869
    [37] => 440781
    [38] => 440503
    [39] => 440498
    [40] => 440494
    [41] => 440485
    [42] => 440480
    [43] => 440263
    [44] => 440218
    [45] => 440159
    [46] => 439885
    [47] => 441146
    [48] => 441100
    [49] => 441086
    [50] => 441054
    [51] => 441045
    [52] => 440984
    [53] => 440977
    [54] => 440976
    [55] => 440970
    [56] => 440917
    [57] => 440960
    [58] => 440964
    [59] => 440910
    [60] => 440931
    [61] => 440890
    [62] => 441058
    [63] => 440935
    [64] => 440933
    [65] => 440708
    [66] => 440901
    [67] => 440414
)
Μπαρτσελόνα: Ο Ζοάν Λαπόρτα ανακοίνωσε επίσημα την παραμονή του Τσάβι
Formula 1: Η Ferrari πήρε τεράστια χορηγία από τη Hewlett Packard
ΠΑΕ Βόλος: Καταγγέλει τον Καρυπίδη ότι πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο και προσφεύγει στη δικαιοσύνη
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Επίδειξη δύναμης και πρόβα τίτλου!
Άρης-Ολυμπιακός 1-1: Έγκλημα (Ντόι) και τιμωρία – Έχασαν έδαφος οι «ερυθρόλευκοι»

Χιου Έντουαρντς: Παραιτήθηκε ο παρουσιαστής του BBC – Είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο με άσεμνες φωτογραφίες ανηλίκου

Τέρι Άντερσον: Πέθανε ο Αμερικανός δημοσιογράφος – Υπήρξε όμηρος στον Λίβανο για επτά χρόνια

Τζόντι Τέρνερ Σμιθ – Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ: Θα παίξουν στο A Big Bold Beautiful Journey

Array
(
    [0] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 248869
            [post_author] => 16
            [post_date] => 2022-03-25 20:58:16
            [post_date_gmt] => 2022-03-25 18:58:16
            [post_content] => Για το ενδεχόμενο αποτυχίας των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία -και κυρίως της κατάσχεσης των αποθεματικών σε δολάριο και ευρώ που κατέχει η ρωσική κεντρική τράπεζα- προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Foreign Policy, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, κάποιες ξένες κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μην πρόθυμες να διατηρούν τόσο μεγάλο ποσό των δικών τους συναλλαγματικών διαθεσίμων σε δολάριο και ευρώ.

Για δεκαετίες τώρα, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται σε δολάρια υποστηρίζεται από αρχές της ελεύθερης αγοράς. Δυστυχώς, όταν τα δυτικά θεσμικά όργανα κατάσχουν ουσιαστικά αποθεματικά που ανήκουν σε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, απορρίπτουν αυτό το σκεπτικό και ωθούν άλλες χώρες να σκεφτούν την πιθανότητα -όσο μικρή κι αν είναι- ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες.

Τελικά, είναι πιθανό ορισμένες χώρες να «επανεξετάσουν» το ενδεχόμενο να βασίζονται τόσο πολύ στην Ουάσιγκτον.

«Είναι πιθανό να δούμε κάποιες χώρες να επανεξετάζουν πόσο διατηρούν ορισμένα νομίσματα στα αποθέματά τους», είπε η Gopinath στο Foreign Policy.

ΔΝΤ: Οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε Δύση, δολάριο κι ευρώ

Ενώ η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να την οδηγήσει στη χρεοκοπία περιορίζοντας την πρόσβαση σε ευρώ και δολάριο, η Gopinath επεσήμανε ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα, έχουν ουσιαστικά διακόψει τις σχέσεις της Ρωσίας με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με χρεοκοπία (ακόμα και τεχνική) απέκλειε τη Ρωσία από το σύστημα για χρόνια.

«Όταν έχεις αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, η επανείσοδος στην αγορά δεν είναι εύκολη. Και αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο» τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν είναι ο μόνος θεσμός που αναδεικνύει αυτήν την τάση. Πριν λίγες ημέρες, η Goldman Sachs κυκλοφόρησε ένα ενημερωτικό σημείωμα όπου προειδοποιεί ότι το λυκόφως της παγκόσμιας ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι κοντά -αναφέροντας την πιθανότητα η Σαουδική Αραβία να δεχθεί γουάν για την πώληση πετρελαίου αντί για δολάρια- ως αποδεικτικό στοιχείο.

Το δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που βρίσκονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η Ρωσία δεν είναι μόνη της σε αυτό: Όλο και περισσότερο, οι λατινοαμερικανικές χώρες μετατρέπουν τα αποθέματά τους σε άλλο νόμισμα εκτός από το δολάριο, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ποσοστών εναλλακτικών λύσεων όπως το κινεζικό γουάν.

ΔΝΤ: Οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε Δύση, δολάριο κι ευρώ

https://radar.gr/article/me-anevres-kyroseis-i-evropi-pyrovolei-ta-podia-tis

https://radar.gr/article/blackrock-o-polemos-einai-i-archi-tou-telous-tis-pagkosmiopoiisis

https://radar.gr/article/bloomberg-gia-plithorismo-pouliste-to-amaxi-kai-fate-fakes
            [post_title] => ΔΝΤ: Οι κυρώσεις θα γυρίσουν μπούμερανγκ σε Δύση, δολάριο κι ευρώ
            [post_excerpt] => Για το ενδεχόμενο αποτυχίας των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία -και κυρίως της κατάσχεσης των αποθεματικών σε δολάριο και ευρώ που κατέχει η ρωσική κεντρική τράπεζα- προειδοποιεί το ΔΝΤ.
            [post_status] => publish
            [comment_status] => closed
            [ping_status] => open
            [post_password] => 
            [post_name] => dnt-oi-kyroseis-tha-gyrisoun-boumerangk-se-dysi-dolario-ki-evro
            [to_ping] => 
            [pinged] => 
            [post_modified] => 2022-04-03 23:40:07
            [post_modified_gmt] => 2022-04-03 20:40:07
            [post_content_filtered] => 
            [post_parent] => 0
            [guid] => https://radar.gr/?p=248869
            [menu_order] => 0
            [post_type] => post
            [post_mime_type] => 
            [comment_count] => 1
            [filter] => raw
        )

    [1] => WP_Post Object
        (
            [ID] => 248230
            [post_author] => 32
            [post_date] => 2022-03-25 10:10:36
            [post_date_gmt] => 2022-03-25 08:10:36
            [post_content] => Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις που φαίνεται ότι θα επαναπροσδιορίσουν τις τάσεις στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η Bank of America.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο πόλεμος είναι ένα από εκείνα τα σπάνια γεγονότα στην ιστορία που θα αναδιαμορφώσουν τη γεωπολιτική, τις κοινωνίες και τις αγορές.

Η Ευρώπη μεταβαίνει σε μια άλλη εποχή και θα πρέπει να μάθει να είναι πιο ανεξάρτητη, επαναπροσδιορίζοντας τομείς και οικονομικά παραδείγματα.

Οι συνέπειες της τρέχουσας κρίσης θα φέρουν από ανάπτυξη νέων βιομηχανιών, την επιτάχυνση των υφιστάμενων, μέχρι πρόσθετες υποδομές και τεχνολογίες, ενώ για ορισμένους θα επιτευχθεί η ανεξαρτησία και η ηγεσία.

Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο

Οι επτά τάσεις που θα επανακαθορίσουν την Ευρώπη

Το κόστος θα είναι μεγάλο… Ορισμένοι κλάδοι μπορεί να καταλήξουν στο υψηλότερο επίπεδο των καμπυλών κόστους του κλάδου τους, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορεί να καταλήξουν υψηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα θα βγουν πάλι οι μεγάλοι χαμένοι. Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA επιχειρεί να προσφέρει κάποιες πρώτες σκέψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι η πορεία προς μια νέα Ευρώπη. Σκοπός της έκθεσης, με άλλα λόγια, είναι να εντοπίσει τις τάσεις που θα είναι μακροχρόνιες και τις εταιρείες που θα επηρεαστούν. Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο Επτά μοτίβα που θα επαναπροσδιορίσουν την Ευρώπη
  1. Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά. Αναμένονται επιπλέον εισροές 150-200 δισ. ευρώ ετησίως για τον κλάδο.
  2. Μεγαλύτερη έμφαση στο ESG. Αναμένουμε τώρα τη συνύπαρξη νέας ρύθμισης με την ESG, καθώς και μια πιο λεπτομερή προσέγγιση. Είναι το «G» το νέο «Ε»;
  3. Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η υπ' αριθμόν ένα στρατηγική προτεραιότητα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος ​​και θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε αέριο, πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και δέσμευση άνθρακα. Η BofA εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πάνω από 200 $/boe (πάνω από 6 φορές τα επίπεδα πριν από τον COVID) για το άμεσο μέλλον.
  4. Η ενεργειακή μετάβαση είναι καταλυτικός παράγοντας για τον στόχο της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Αναμένονται περισσότερες επενδύσεις σε βιομηχανίες που ήταν ήδη αναπτυσσόμενες. H πράσινη μετάβαση εγκυμονεί προκλήσεις, αλλά σημαίνει και περισσότερη ανάπτυξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική και ηλιακή), το υδρογόνο, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο υπέρυθρων, τα πυρηνικά, τα βιοκαύσιμα, τα EV και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που θα πρέπει να είναι επίσης στο επίκεντρο.
  5. Απαιτείται ανανέωση και ασφάλεια του εφοδιασμού. Η Ευρώπη θέλει να επαναφέρει βασικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, όπερ σημαίνει περισσότερα λειτουργικά έξοδα.
  6. Διαρθρωτικές αλλαγές για να παραμείνει ανταγωνιστική η Ευρώπη. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα σημαίνουν ότι οι βιομηχανίες υψηλής έντασης ενέργειας θα μπορούσαν να εξαντληθούν και θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.
  7. Υψηλότερος πληθωρισμός και επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. H BofA θεωρεί τα υψηλότερα επιτόκια θετικά για τις τράπεζες και αρνητικά για τα ακίνητα. Πιστεύει επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τους ευρωπαίους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος και το λιανικό εμπόριο.

Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο

Top picks

Η BofA, καθώς εξέταζε τα επτά θέματα, εντόπισε εταιρείες που εκτίθενται στις διαρθρωτικές αλλαγές που επεσήμανε. Δεν είναι μια εξαντλητική λίστα, αλλά μια πρώτη προσπάθεια προσφοράς μετοχών που εκτίθενται τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Υπάρχουν πολλά να συζητηθούν για μια συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε 13 τομείς. Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο https://radar.gr/article/i-fed-molis-prodose-to-fyllo-tis https://radar.gr/article/to-nikelio-epathe-bitcoin-protofanes-pump-dump https://radar.gr/article/me-anevres-kyroseis-i-evropi-pyrovolei-ta-podia-tis https://radar.gr/article/blackrock-o-polemos-einai-i-archi-tou-telous-tis-pagkosmiopoiisis [post_title] => Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο [post_excerpt] => [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => oi-metoches-kai-taseis-pou-evnoountai-apo-ton-polemo [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2022-04-03 23:35:19 [post_modified_gmt] => 2022-04-03 20:35:19 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=248230 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [2] => WP_Post Object ( [ID] => 223268 [post_author] => 32 [post_date] => 2022-01-31 09:00:53 [post_date_gmt] => 2022-01-31 07:00:53 [post_content] => Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), αφού κατέγραψε διψήφια ποσοστά στις αρχές του 2021, στη συνέχεια επιβραδύνθηκε και κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους επανήλθε σχεδόν, και έκτοτε παρέμεινε, στα χαμηλότερα επίπεδα που είχε αμέσως πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Γράφει ο Σπύρος Σταθάκης Οι τραπεζικές πιστώσεις προς τα νοικοκυριά συνέχισαν να συρρικνώνονται με σχεδόν σταθερό ετήσιο ρυθμό τους πρώτους δέκα μήνες του 2021. Ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τη γενική κυβέρνηση παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σημαντικών αγορών κρατικών ομολόγων τις οποίες πραγματοποίησαν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Πιο αναλυτικά, τo δεκάμηνο του 2021 η μέση μηνιαία καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς ΜΧΕ ήταν μόλις 53 εκατ. ευρώ, έναντι 558 εκατ. ευρώ το 2020 (Ιαν.- Δεκ.).

Η ροή τραπεζικών δανείων

Ειδικότερα, η μέση μηνιαία ακαθάριστη ροή τραπεζικών δανείων τακτής λήξης προς τις ΜΧΕ το διάστημα αυτό ανήλθε σε 0,8 δισ. ευρώ, περίπου τα 3/5 εκείνης του 2020 (1,35 δισ. ευρώ, Ιαν.-Δεκ.) − αλλά πάντως υψηλότερη έναντι της ροής του 2019. Επίσης, το μέσο μηνιαίο υπόλοιπο της τραπεζικής χρηματοδότησης χωρίς καθορισμένη διάρκεια (δηλ. των πιστωτικών γραμμών και άλλων διευκολύνσεων) προς τις ΜΧΕ μειώθηκε το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2021 έναντι του 2020 (Ιαν.-Δεκ.) κατά 16,1%. Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης των τραπεζικών πιστώσεων προς τα νοικοκυριά διατηρήθηκε ουσιαστικά αμετάβλητος τους πρώτους δέκα μήνες του 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω ρυθμός υπολογίζεται με βάση την καθαρή ροή τραπεζικής χρηματοδότησης των τελευταίων δώδεκα μηνών. Πάντως, οι ακαθάριστες ροές δανείων καθορισμένης διάρκειας προς νοικοκυριά (όπως καταγράφονται στα δανειακά ποσά των νέων δανειακών συμβάσεων), σε μέση μηνιαία βάση, υποδηλώνουν αύξηση των νέων δανείων προς τα νοικοκυριά κατά μέσο όρο το 2021 σε σχέση με το μηνιαίο μέσο όρο του 2020. Euroxx: Νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες - Έτοιμες να ηγηθούν της ανάκαμψης

Γιατί “φρέναρε” η χρηματοδότηση

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η ακαθάριστη ροή τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις (εκτός των χρηματοπιστωτικών) περιορίστηκε σημαντικά σε μέση μηνιαία βάση το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Σημειώνεται ότι η ακαθάριστη ροή νέων τραπεζικών δανείων αντιπροσωπεύει τα ποσά που συνομολογούνται στις νέες συμβάσεις τραπεζικών δανείων σε ευρώ σε μηνιαία βάση. Αυτό αντανακλά εξομάλυνση της ζήτησης για τραπεζική πίστη, επειδή οι επιχειρήσεις αφενός είχαν αντλήσει ικανά δανειακά κεφάλαια και είχαν σχηματίσει αποθέματα ρευστότητας ήδη το 2020 και αφετέρου δεν αναγκάστηκαν κατά το 2021 να περιορίσουν στην ίδια έκταση ή και να διακόψουν εντελώς τις δραστηριότητές τους λόγω της πανδημίας, όπως είχε συμβεί αρχικά το 2020. Αυτό είχε ως συνέπεια τα έξοδά τους να μπορούν πλέον να καλυφθούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τα έσοδά τους, που έχουν ανακάμψει. Η ΤτΕ σημειώνει εξάλλου, ότι πολλοί από τους παράγοντες που στήριξαν τη σημαντική άνοδο της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων κατά το 2020, όπως τα νομισματικά και εποπτικά μέτρα που θέσπισε η ΕΚΤ και η αυξημένη συγκέντρωση καταθέσεων από τις τράπεζες, εξακολούθησαν να ασκούν ευνοϊκή επίδραση στην πιστοδοτική δραστηριότητα των τραπεζών και κατά το 2021. Ωστόσο, τα προπου χρηματοδοτούνται με δημόσιους πόρους και στοχεύουν, επιμερίζοντας τον πιστωτικό κίνδυνο, στην απευθείας παροχή κινήτρων προς τις τράπεζες προκειμένου να χορηγήσουν πιστώσεις προς επιχειρήσεις είχαν κατά το 2021 μικρότερο μέγεθος από ό,τι το 2020. Αυτό είναι εύλογο, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα εν λόγω προγράμματα προορίζονταν για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε όταν ενέσκηψε η πανδημία και επιβλήθηκαν σε ευρεία κλίμακα περιοριστικά για την κινητικότητα υγειονομικά μέτρα. Και πάλι πάντως, κατά το εννεάμηνο του 2021 τα δάνεια που έλαβαν στήριξη μέσω των προγραμμάτων αντιστοιχούσαν σε άνω του 1/3 της συνολικής επιχειρηματικής πίστης. Reuters: Μόλις 10 τράπεζες εμφανίζουν κεφαλαιακές ελλείψεις με τους νέους παγκόσμιους κανονισμούς

Προγράμματα στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά το 2021 η στήριξη που παρέχουν τα κυριότερα προγράμματα επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους. Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη, τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων με προκαθορισμένη λήξη μειώθηκαν για τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα. Οι προοπτικές για την πιστωτική επέκταση είναι θετικές, δεδομένης της αναμενόμενης επιτάχυνσης του ΑΕΠ, των καθοδηγητικών ενδείξεων (forwardguidance) που έχουν ανακοινωθεί όσον αφορά την πιθανή μελλοντική εξέλιξη της κατεύθυνσης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, αλλά και της στήριξης με δημόσιους πόρους μέσω του NextGenerationEU. Ανασταλτικός παράγοντας σε σχέση με τη δυνατότητα στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης με τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει η επίδραση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων στην πιστοδοτική συμπεριφορά των τραπεζών.

Τα βαθύτερα αίτια της υποχρηματοδότησης της οικονομίας

Από κει και πέρα, σε πρόσφατη έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ύστερα από έλεγχο που διενήργησε στον τραπεζικό κλάδο, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σημειώνεται ότι, παρά τη σοβαρή δημοσιονομική εμπλοκή του Κράτους υπέρ των τραπεζών, εξακολουθούν να υφίστανται χαρακτηριστικές αποκλίσεις από τη χρηματοπιστωτική κανονικότητα. Τα ποσά χορηγηθέντων δανείων μέσα στο 2021,τελούν σε δυσαρμονία με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, στα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν και οι επενδυτικές ανάγκες της Χώρας. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί κατ’ αρχήν την περαιτέρω επέμβαση του Κράτους ως δημόσιας εξουσίας που επιδιώκει τον σκοπό δημοσίου συμφέροντος της πλήρους αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής κανονικότητας. Υφίστανται τουλάχιστον τρία εξαιρετικού χαρακτήρα αίτια που εξηγούν τη μειωμένη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες: (i) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, (ii) η λεγόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, και (iii) η ηθική χαλάρωση λόγω καθυστερήσεων στη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων των κόκκινων δανείων. Τεράστια «λαβράκια» από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ

Πρώτον: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η φερεγγυότητα των τραπεζών, που ιδίως σημαίνει την ικανότητά τους να διασφαλίσουν στο ακέραιο τις καταθέσεις των πελατών τους - δηλαδή κατά βάση την αποταμίευση ιδιωτών - συνδέεται άμεσα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια, που κι αυτή είναι η εγγύηση ότι ο καταθέτης χρημάτων στην τράπεζα θα έχει να λάβει το ποσό των καταθέσεών του σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, και κατά κανόνα όποτε το επιθυμήσει. Τα δάνεια που συνάπτει μια τράπεζα είναι στοιχείο του ενεργητικού της, γιατί καταγράφονται ως δικαίωμα της τράπεζας να τα εισπράξει, σε αντίθεση με τις καταθέσεις που είναι στοιχείο του παθητικού της, γιατί στοιχειοθετούν υποχρέωση της τράπεζας να καταβάλει. Όταν τα δάνεια που έχει συνάψει η τράπεζα παύουν να εξυπηρετούνται από τους οφειλέτες τους, τότε δεν είναι δυνατόν τα δάνεια αυτά να θεωρηθούν με την ίδια βεβαιότητα, όπως όταν εξυπηρετούνταν, ως στοιχείο του ενεργητικού τής τράπεζας, τουλάχιστον στο σύνολο του ποσού της οφειλής εκ του δανείου. Αν δεν πληρωθούν καθόλου κι αυτό είναι οριστικό πρόκειται περί ζημίας, γιατί η τράπεζα απώλεσε το ποσό που διέθεσε για το υπόλοιπο του δανείου αυτού. Συνεπώς, πρέπει να συμπεριλάβει τη ζημία αυτή στον ισολογισμό της, μειώνοντας αντίστοιχα το ενεργητικό της. Αν τα δάνεια περιβάλλονται από αβεβαιότητα ως προς την πλήρη, τακτική αποπληρωμή τους, η τράπεζα πρέπει να υπολογίσει την πιθανότητα απωλειών στο συνολικό ποσό που αναμένει να εισπράξει. Οφείλει δε τότε να δεσμεύσει από τα κεφάλαιά της ως ασφάλεια για κάλυψη μελλοντικής ενδεχόμενης ζημίας ένα ποσό αντίστοιχο του κινδύνου μη εξυπηρέτησης του δανείου, με αναγκαία συνέπεια τα ίδια αυτής κεφάλαια, λόγω της δέσμευσης αυτής, να μην της είναι εξ ολοκλήρου διαθέσιμα. Η συναρτώμενη με τα ανωτέρω ανωμαλία στην αποπληρωμή των δανείων δεν μπορεί να μην έχει επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας, δηλαδή, σε τελευταία ανάλυση, στη φερεγγυότητά της ως προς τους καταθέτες της. Η επισφάλεια του ενεργητικού της επηρεάζει τη σχέση αυτού με το παθητικό της, με βάση την οποία προκύπτει η κεφαλαιακή της επάρκεια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημαίνουν ενδεχόμενο ζημιών, που αυτό πρέπει να υπολογισθεί και καταγραφεί στον ισολογισμό. Και αν αυτό συμβεί, ανατρέπεται η ισορροπία που αρχικά υπήρχε μεταξύ ενεργητικού και παθητικού της τράπεζας οπότε πρέπει εκ νέου να υπολογισθεί, με βάση τη νέα ισορροπία, η κεφαλαιακή της επάρκεια. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ποσών οφειλών προς την τράπεζα που συνδέονται με αυτά, τόσο ισχυρότερο είναι το βάρος της τράπεζας από προβλέψεις στον ισολογισμό της λόγω απώλειας εσόδων εκ τόκων ή εκ της μη αποπληρωμής του κεφαλαίου δανείων. Και επειδή υφίσταται μια αναγκαία αβεβαιότητα ως προς την πιθανότητα εξέλιξης της αποπληρωμής ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου, ακόμη και αν έχουν προβλεφθεί ζημίες στον ισολογισμό εκ του λόγου αυτού, η αβεβαιότητα παραμένει ως προς το αν το ποσό των ζημιών που προβλέφθηκε στηρίζεται σε ρεαλιστικές προβλέψεις ή αν θα έπρεπε να είναι υψηλότερο. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, αποκαλούμενα κόκκινα, ξεπέρασαν το ποσό των 100 δισ. ευρώ το 2016 για να περιοριστούν στη συνέχεια παραμένοντας πάντα σε πολύ υψηλό σημείο ως ποσοστό του ενεργητικού τους. Συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα κινείται, παρά τις προσπάθειες, σε υψηλά ποσοστά, δοθέντος ότι, με μέσο όρο περί το 2,3% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο 18,4% του συνολικού χαρτοφυλακίου των δανείων. Η κατάσταση αυτή είναι εύλογο να δημιουργεί στις τράπεζες επιφυλακτικότητα στη χορήγηση νέων δανείων. Ακόμη και αν διαθέτουν κεφάλαια προς μόχλευση, όμως, καθώς δεν μπορεί να είναι βέβαιες για τις ζημίες που θα υποστούν λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, δεν έχουν πλήρη εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης, οπότε δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν με ακρίβεια την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» των κόκκινων δανείων από την ΤτΕ

Δεύτερον: Η "αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση" των τραπεζών έναντι του Κράτους

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI) στην απομείωση του δημόσιου χρέους που συντελέστηκε το 2012 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσού που όφειλε το Δημόσιο στις τράπεζες ως κατόχους κρατικών ομολόγων κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 75%. Αυτό, καταγραφόμενο ως ζημία, προκάλεσε τη μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με αποτέλεσμα να απαιτηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η συμμετοχή των καταθετών στις ζημίες (το λεγόμενο "κούρεμα" των καταθέσεων που θα συντελούνταν με μεταβολή των καταθέσεων σε άνευ αξίας μετοχές των τραπεζών), η ανακεφαλαιοποίηση με κρατική εμπλοκή των τραπεζών. Για να αποφευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση με άμεση διάθεση δημόσιου χρήματος, που θα επαύξανε το ήδη τότε εξαιρετικά υψηλό δημόσιο χρέος, συμφωνήθηκε με τους δανειστές της Ελλάδος να διατεθεί αντί χρήματος υπόσχεση του Κράτους προς τις τράπεζες, αποκαλούμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, να καλύψει σε βάθος χρόνου, και μέχρι 25 δισ. ευρώ, τις ζημίες τους από το PSI στη βάση του εξής πλέγματος εναλλακτικής ενίσχυσης: αν είχαν ζημίες αυτές θα μεταβάλλονταν σε μετοχές που θα αγόραζε το Κράτος διαθέτοντας έτσι κεφάλαιο στις τράπεζες, ενώ αν οι τράπεζες είχαν κέρδη δεν θα όφειλαν για τα κέρδη τους τον αναλογούντα φόρο. Η υπόσχεση συμψηφισμού φόρου επί των κερδών ή κάλυψης ζημίας με συμμετοχή στο κεφάλαιο υλοποιείται σε δόσεις, που είναι ετήσιες και ισόποσες για χρονικό διάστημα 30 ετών. Επειδή όμως οι ζημίες των Τραπεζών δεν προήλθαν μόνον από τη μείωση της αξίας των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν αλλά και από τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια" για την ύπαρξη των οποίων ανέλαβε μέρος της ευθύνης το Δημόσιο, προβλέφθηκε παραλλήλως έτερη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Αυτή θα προέκυπτε είτε από διαγραφή ή συμφωνία ρύθμισης χρεών είτε από πώληση ή τιτλοποίηση δανείων ή μεταβίβασή τους σε άλλη νομική οντότητα. Στην περίπτωση αυτή η προκύπτουσα διαφορά εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της Τράπεζας σε 20 ετήσιες, ισόποσες δόσεις αρχής γενομένης από τη χρήση στην οποία διενεργήθηκε η διαγραφή ή η μεταβίβαση. Οι ανωτέρω υποσχέσεις του Δημοσίου είναι ικανές να οδηγήσουν τις τράπεζες ενώπιον ενός διλήμματος. Αν επιθυμούν να αποφύγουν τις ζημίες που θα συνεπήγοντο αλλοίωση στην κατανομή του μετοχικού τους κεφαλαίου, καθώς θα εκδίδονταν νέες μετοχές με δικαιούχο το Δημόσιο οπότε θα υποβαθμιζόταν η συμμετοχή των παλαιών μετόχων ,τότε πρέπει να ακολουθούν μια πολιτική που θα περιορίζει στο ελάχιστο το ενδεχόμενο ζημιών, άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στην ανάληψη δανειοδοτικών κινδύνων. Πρέπει επομένως να επιδιώκουν κέρδη από βέβαιες πηγές κερδοφορίας, γι’ αυτό την όποια ρευστότητα διαθέτουν, οδηγούνται να την επενδύουν έτσι ώστε να επωφελούνται με βεβαιότητα από την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Καθώς τα κέρδη των τραπεζών μέχρι του ποσού της ετήσιας, ισόποσης δόσης δεν φορολογούνται, λόγω ακριβώς της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, το ποσό που θα κατεβάλλετο ως φόρος παραμένει στην τράπεζα αυξάνοντας έτσι τα κεφάλαια αυτής. Τα «κόκκινα» της πανδημίας «πονοκέφαλος για τις τράπεζες

Τρίτον: Η ηθική χαλάρωση λόγω καθυστερήσεων στη ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων δανείων

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, η μεγάλη δημοσιονομική κρίση προκάλεσε την πτώχευση επιχειρήσεων και την απώλεια εισοδημάτων των ιδιωτών οφειλετών λόγω της αύξησης της ανεργίας ή των περικοπών των μισθών. Η πολιτεία φρόντισε να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό η κυρία κατοικία των οφειλετών όταν αυτή είχε υποθηκευθεί λόγω δανειοδότησης που δεν εξυπηρετούνταν. Όμως, μαζί με όσους είχαν πράγματι ανάγκη προστασίας, καθώς λόγω μείωσης των εισοδημάτων τους οφειλόμενης στην κρίση αδυνατούσαν πράγματι να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, βρέθηκε να επωφελείται και μια άλλη κατηγορία οφειλετών, οι αποκληθέντες "στρατηγικοί κακοπληρωτές", που, αν και μπορούσαν, εντούτοις, αξιοποιώντας ιδίως τις δικονομικές δυνατότητες και τις συναφείς καθυστερήσεις, δεν πλήρωναν τις δόσεις των δανείων τους. Η αδυναμία έγκαιρης διάκρισης των "στρατηγικών κακοπληρωτών" από τους πράγματι αδυνατούντες να εξυπηρετούν το δάνειό τους σε συνδυασμό με την ανάγκη προστασίας της κατοικίας είναι ικανή να επιτείνει την επιφυλακτικότητα των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια. Στην εκτίμηση των κινδύνων που εγκυμονεί εξ ορισμού η χορήγηση νέων δανείων εισήλθε πλέον ο κίνδυνος της αδυναμίας ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων μη αποπληρωμής των δανείων. Έτσι, οι τράπεζες βρίσκονται σε κατάσταση όπου μια επιπλέον δυσχέρεια τις εμποδίζει να χορηγήσουν δάνεια χωρίς συνεκτίμηση και του ιδιαίτερου αυτού κινδύνου. [post_title] => Ανάλυση: Γιατί οι τράπεζες δεν ρίχνουν χρήμα στην αγορά [post_excerpt] => Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν επιτρέπουν ακόμη την περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => giati-oi-trapezes-den-richnoun-chrima-stin-agora [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2022-04-03 23:41:19 [post_modified_gmt] => 2022-04-03 20:41:19 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=223268 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) [3] => WP_Post Object ( [ID] => 248214 [post_author] => 32 [post_date] => 2022-03-24 18:02:33 [post_date_gmt] => 2022-03-24 16:02:33 [post_content] => Την εκτίμηση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εκφράζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock. «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», αναφέρει ο Larry Fink στην επιστολή του προς τους μετόχους για το 2022. «Έχει κάνει πολλές κοινωνίες και ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και να κοιτάζουν προς το εσωτερικό των χωρών. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιδεινώσει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε ολόκληρη την κοινωνία σήμερα» συμπληρώνει. BlackRock: Ο πόλεμος είναι η αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης Η επιστολή του Fink ήρθε ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις στη Ρωσία και παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται περισσότερα από 10 τρισ. δολ., είπε ότι οι χώρες και οι κυβερνήσεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και εξαπέλυσαν έναν «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η BlackRock έχει επίσης λάβει μέτρα για να αναστείλει την αγορά οποιωνδήποτε ρωσικών τίτλων στο ενεργό χαρτοφυλάκιό της. «Τις τελευταίες εβδομάδες, μίλησα με αμέτρητους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των πελατών και των υπαλλήλων μας, που όλοι προσπαθούν να καταλάβουν τι θα μπορούσε να γίνει για να αποτραπεί η ανάπτυξη κεφαλαίων στη Ρωσία», είπε ο Fink. BlackRock: Ο πόλεμος είναι η αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο κόσμος βγήκε από τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ρωσία έγινε ευπρόσδεκτη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της δόθηκε πρόσβαση στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, αναφέρει ο Fink. Η επέκταση της παγκοσμιοποίησης επιτάχυνε το διεθνές εμπόριο, μεγάλωσε τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και αύξησε την οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει ο ίδιος. Ήταν ακριβώς τότε, πριν από 34 χρόνια, όταν ιδρύθηκε η BlackRock και η εταιρεία ωφελήθηκε πάρα πολύ από την άνοδο της παγκοσμιοποίησης και την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών. «Πιστεύω μακροπρόθεσμα στα οφέλη της παγκοσμιοποίησης και στη δύναμη των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Η πρόσβαση στο παγκόσμιο κεφάλαιο δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, στις χώρες να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη και σε περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν την οικονομική ευημερία», δήλωσε ο Fink. Ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι η BlackRock έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης και στοχεύει να κατανοήσει πώς να πλοηγηθεί σε αυτό το νέο επενδυτικό περιβάλλον. https://radar.gr/article/i-blackrock-tou-apokleietai-tora-mila-gia-stasimoplithorismo-ala-70s https://radar.gr/article/blackrock-ependytiki-efkairia-i-rosiki-eisvoli [post_title] => BlackRock: Ο πόλεμος είναι η αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης [post_excerpt] => "Η επέκταση της παγκοσμιοποίησης ανέπτυξε το εμπόριο, την οικονομία και τις κεφαλαιαγορές", τόνισε ο Larry Fink της BlackRock. "Η Ρωσία ανατρέπει μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ισχύει εδώ και 34 χρόνια." [post_status] => publish [comment_status] => closed [ping_status] => open [post_password] => [post_name] => blackrock-o-polemos-einai-i-archi-tou-telous-tis-pagkosmiopoiisis [to_ping] => [pinged] => [post_modified] => 2022-04-03 23:44:08 [post_modified_gmt] => 2022-04-03 20:44:08 [post_content_filtered] => [post_parent] => 0 [guid] => https://radar.gr/?p=248214 [menu_order] => 0 [post_type] => post [post_mime_type] => [comment_count] => 0 [filter] => raw ) )