Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις που φαίνεται ότι θα επαναπροσδιορίσουν τις τάσεις στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η Bank of America.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, ο πόλεμος είναι ένα από εκείνα τα σπάνια γεγονότα στην ιστορία που θα αναδιαμορφώσουν τη γεωπολιτική, τις κοινωνίες και τις αγορές.

Η Ευρώπη μεταβαίνει σε μια άλλη εποχή και θα πρέπει να μάθει να είναι πιο ανεξάρτητη, επαναπροσδιορίζοντας τομείς και οικονομικά παραδείγματα.

Οι συνέπειες της τρέχουσας κρίσης θα φέρουν από ανάπτυξη νέων βιομηχανιών, την επιτάχυνση των υφιστάμενων, μέχρι πρόσθετες υποδομές και τεχνολογίες, ενώ για ορισμένους θα επιτευχθεί η ανεξαρτησία και η ηγεσία.

Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο

Οι επτά τάσεις που θα επανακαθορίσουν την Ευρώπη

Το κόστος θα είναι μεγάλο…

Ορισμένοι κλάδοι μπορεί να καταλήξουν στο υψηλότερο επίπεδο των καμπυλών κόστους του κλάδου τους, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια μπορεί να καταλήξουν υψηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα θα βγουν πάλι οι μεγάλοι χαμένοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η BofA επιχειρεί να προσφέρει κάποιες πρώτες σκέψεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι η πορεία προς μια νέα Ευρώπη.

Σκοπός της έκθεσης, με άλλα λόγια, είναι να εντοπίσει τις τάσεις που θα είναι μακροχρόνιες και τις εταιρείες που θα επηρεαστούν.

Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο

Επτά μοτίβα που θα επαναπροσδιορίσουν την Ευρώπη

  1. Οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά. Αναμένονται επιπλέον εισροές 150-200 δισ. ευρώ ετησίως για τον κλάδο.
  2. Μεγαλύτερη έμφαση στο ESG. Αναμένουμε τώρα τη συνύπαρξη νέας ρύθμισης με την ESG, καθώς και μια πιο λεπτομερή προσέγγιση. Είναι το «G» το νέο «Ε»;
  3. Η ενεργειακή ανεξαρτησία είναι η υπ’ αριθμόν ένα στρατηγική προτεραιότητα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος ​​και θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις σε αέριο, πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και δέσμευση άνθρακα. Η BofA εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πάνω από 200 $/boe (πάνω από 6 φορές τα επίπεδα πριν από τον COVID) για το άμεσο μέλλον.
  4. Η ενεργειακή μετάβαση είναι καταλυτικός παράγοντας για τον στόχο της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Αναμένονται περισσότερες επενδύσεις σε βιομηχανίες που ήταν ήδη αναπτυσσόμενες. H πράσινη μετάβαση εγκυμονεί προκλήσεις, αλλά σημαίνει και περισσότερη ανάπτυξη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική και ηλιακή), το υδρογόνο, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο υπέρυθρων, τα πυρηνικά, τα βιοκαύσιμα, τα EV και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, που θα πρέπει να είναι επίσης στο επίκεντρο.
  5. Απαιτείται ανανέωση και ασφάλεια του εφοδιασμού. Η Ευρώπη θέλει να επαναφέρει βασικές βιομηχανίες στην Ευρώπη, όπερ σημαίνει περισσότερα λειτουργικά έξοδα.
  6. Διαρθρωτικές αλλαγές για να παραμείνει ανταγωνιστική η Ευρώπη. Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικότερα σημαίνουν ότι οι βιομηχανίες υψηλής έντασης ενέργειας θα μπορούσαν να εξαντληθούν και θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν την Ευρώπη.
  7. Υψηλότερος πληθωρισμός και επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. H BofA θεωρεί τα υψηλότερα επιτόκια θετικά για τις τράπεζες και αρνητικά για τα ακίνητα. Πιστεύει επίσης ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τους ευρωπαίους καταναλωτές χαμηλού εισοδήματος και το λιανικό εμπόριο.

Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο

Top picks

Η BofA, καθώς εξέταζε τα επτά θέματα, εντόπισε εταιρείες που εκτίθενται στις διαρθρωτικές αλλαγές που επεσήμανε.

Δεν είναι μια εξαντλητική λίστα, αλλά μια πρώτη προσπάθεια προσφοράς μετοχών που εκτίθενται τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Υπάρχουν πολλά να συζητηθούν για μια συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε 13 τομείς.

  • Thales, Rheinmetall, Hensoldt και SAAB στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.
  • Shell και Equinor στην ενεργειακή ανεξαρτησία.
  • Vestas, Siemens Energy, RWE, Terna, Saint-Gobain, Kingspan, Sika, Signify, Neste, Aker Carbon Capture, Air Liquide, Pod Point, Vitesco Technologies και Mercedes Benz Group στην ενεργειακή μετάβαση.
  • DSV, Maersk, Siemens, Hexagon, Dassault Systemes, AVEVA, AutoStore, Infineon, STMicro, ASML, ASMI και Besi στην ασφάλεια των προμηθειών.
  • BASF, Yara, Outokumpu και Salzgitter στις προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα.
  • NatWest και DNB στα υψηλότερα επιτόκια και πληθωρισμό. Σε αυτή την τάση, εταιρείες που επηρεάζονται αρνητικά είναι οι Unibail, Hammerson, Inditex, AB Foods και Zalando.

Οι μετοχές και τάσεις που ευνοούνται από τον πόλεμο

Η Fed μόλις πρόδωσε το φύλλο της – Πως παίζουμε την παρτίδα

Το νικέλιο έπαθε… Bitcoin – Πρωτοφανές «pump & dump»

Με άνευρες κυρώσεις η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της

BlackRock: Ο πόλεμος είναι η αρχή του τέλους της παγκοσμιοποίησης