Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Ιαπωνίας, όπως αναμενόταν, ενώ παράλληλα προέβλεψε ηπιότερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, λόγω του αυξημένου κόστους εισαγωγών και των λιγότερων κυβερνητικών μέτρων ανακούφισης.

Η BoJ διατήρησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς στο 0,1%, αφού αύξησε το επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια στην προηγούμενη συνεδρίασή της.

Η τράπεζα είχε τερματίσει επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, ενώ μείωσε τα περισσότερα από τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Πληθωρισμός έως 3% το 2024

Η BoJ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ο πληθωρισμός του δείκτη τιμών καταναλωτή να κυμανθεί μεταξύ 2,6% και 3% για το οικονομικό έτος 2024 και στη συνέχεια γύρω από τον ετήσιο στόχο του 2% το 2025 και το 2026.

Πρόκειται για μια αύξηση από το εύρος του ΔΤΚ 2,2% έως 2,5% για το 2024 που προέβλεπε η BOJ στις προβλέψεις της τον Ιανουάριο.

Αδύναμη ανάπτυξη

Η κεντρική τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την παγκόσμια οικονομία.

Η BοJ εκτιμά ότι το ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 0,7% και 1%, από την πρόβλεψή της του Ιανουαρίου για 1% έως 1,2%. Για το οικονομικό έτος 2025, το ΑΕΠ αναμένεται μεταξύ 0,8% και 1,1%, από τις προηγούμενες προβλέψεις για 1,1% έως 1,2%. Η πρόβλεψη της BοJ για υψηλότερο πληθωρισμό αποτέλεσε βασικό παράγοντα της στροφής της πολιτικής της τον Μάρτιο.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι οι υψηλότεροι μισθοί θα ενισχύσουν τις δαπάνες τους επόμενους μήνες, ιδίως καθώς αρκετά μεγάλα ιαπωνικά εργατικά συνδικάτα κέρδισαν αυξήσεις των μισθών για το έτος.

Διαβάστε ακόμη: