Τέλος εποχής για τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας, καθώς η Bank of Japan προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά από το 2007, τερματίζοντας έτσι το μοναδικό καθεστώς αρνητικών επιτοκίων παγκοσμίως, εν μέσω ενδείξεων για ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις το 2024.

Σύμφωνα με το CNBC, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προειδοποίησε πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, λέγοντας ότι «αναμένει ότι οι διευκολυντικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα διατηρηθούν προς το παρόν», δεδομένης της εύθραυστης ανάπτυξης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της σε περίπου 0% έως 0,1% από -0,1%. Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς αρνητικών επιτοκίων της Ιαπωνίας είχε τεθεί σε ισχύ από το 2016.

«Η Bank of Japan προχώρησε σήμερα στο πρώτο δοκιμαστικό βήμα προς την ομαλοποίηση της πολιτικής», σχολιάζει ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC. «Η εξάλειψη των αρνητικών επιτοκίων σηματοδοτεί ιδιαίτερα την εμπιστοσύνη της Boj ότι η Ιαπωνία έχει βγει από την εποχή του αποπληθωρισμού», σημείωσε στο Reuters.

Κατάργηση του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων στα ομόλογα

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε επίσης στην κατάργηση της ριζοσπαστικής πολιτικής ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, την οποία χρησιμοποιούσε για να στοχεύει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια αγοράζοντας και πουλώντας ομόλογα ανάλογα με τις ανάγκες.

Ωστόσο, η BoJ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα αξίας «σε γενικές γραμμές της ίδιας ποσότητας» όπως και πριν – επί του παρόντος περίπου 6 τριs. γεν μηνιαίως, ενώ θα καταφύγει σε «ευέλικτες αντιδράσεις» με τη μορφή αυξημένων αγορών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και κρατικών ομολόγων με σταθερό επιτόκιο, μεταξύ άλλων, εάν υπάρξει ταχεία άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Στον απόηχο των αποφάσεων, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,7%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης TOPIX σημείωσε κέρδη 0,6%, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του.

Διαβάστε ακόμη: