Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρόκειται να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω προσαρμογής του πλαισίου ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων (YCC) στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της Τρίτης, επιτρέποντας ενδεχομένως στις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων να ανέβουν πάνω από το 1%, δήλωσαν πηγές κοντά στο θέμα στη Nikkei.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει την αύξηση των αποδόσεων πάνω από το 1%, αναφέρει έκθεση.

Αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιαπωνίας την Τρίτη αναμένεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων να ανέλθουν πάνω από το ανώτατο όριο του 1% εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων που η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αποτρέψει, σύμφωνα με έκθεση τη Δευτέρα.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν εξαπλωθεί παγκοσμίως και πιέζουν τους ομολόγους τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell τόνισε πρόσφατα τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η δυνατότητα ευελιξίας σε προηγούμενα ανώτατα όρια καμπύλης απόδοσης θα μπορούσε να προσφέρει στους αξιωματούχους της BoJ λίγη ανάσα, ανέφερε η NikkeiAsia, επικαλούμενη πηγές με πρόσβαση στις συνομιλίες.

Η αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα τη ροή χρήματος προς το δολάριο, ασκώντας πτωτική πίεση στο γεν και επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό. Επιτρέποντας κάποια ευελιξία στα ανώτατα όρια διώχνει τους κερδοσκόπους ενώ βοηθά την Ιαπωνία να διαχειριστεί το δικό της ζήτημα πληθωρισμού.

Το γεν αυξήθηκε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την έκθεση Nikkei, με πιο πρόσφατη διαπραγμάτευση στα 149,21.

Το μακροπρόθεσμο επιτόκιο περιορίζεται επί του παρόντος στο 1%, με την κεντρική τράπεζα να διεξάγει απεριόριστες πράξεις αγοράς σταθερού επιτοκίου για να διατηρήσει τις αποδόσεις κάτω από αυτό το όριο. Αυτό το ανώτατο όριο εισήχθη τον Ιούλιο για να αντικαταστήσει το προηγούμενο ανώτατο όριο του 0,5%.

Η δεύτερη προσαρμογή πλαισίου μέσα σε τρεις μήνες φαίνεται να κρίθηκε απαραίτητη καθώς οι αποδόσεις των 10 ετών πλησιάζουν το 1% εν μέσω ενός περιβάλλοντος αυξανόμενων επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι επίσης πιθανό να διεξάγει πιο ευέλικτα τις πράξεις αγοράς JGB, ανέφεραν οι πηγές σύμφωνα με την NikkeiAsia.

Αυτό, μαζί με ένα πιο ευέλικτο ανώτατο όριο για τις αποδόσεις των 10 ετών, έχει ως στόχο να αποτρέψει τους κερδοσκόπους από το να στοχεύσουν το ανώτατο όριο και να γλιτώσει την ανάγκη της BOJ να αγοράσει πλήθος JGB για να διατηρήσει τα επιτόκια κάτω από 1%.

Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι περίμενε η κεντρική τράπεζα τον Ιούλιο.

Τη Δευτέρα, η απόδοση του νεοεκδοθέντος 10ετούς κρατικού ομολόγου έφτασε στο 0,89%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2013. Πλησιάζει το 1% — αυτό που ο κυβερνήτης της BOJ Kazuo Ueda αποκάλεσε «ανώτατο όριο».

Διαβάστε ακόμη: