Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell εκφωνεί την ετήσια ομιλία του στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole, Wyo., την Παρασκευή το πρωί.

Πριν από ένα χρόνο, ο Powell τόνισε ότι η Fed έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό και προειδοποίησε ότι είναι πιθανό αυτό να είναι «επίπονο» για την οικονομία.

Σε προηγούμενες ομιλίες του, διαφοροποίησε τις ενδείξεις πολιτικής του και φέτος οι προσδοκίες της αγοράς είναι να βρει μια κεντρική λωρίδα που να τονίζει την εξάρτηση από τα δεδομένα και όχι μια προκαθορισμένη ιδέα.

Οι αγορές ήταν ασταθείς πριν από την ομιλία, και οι traders τιμολογούν ελαφρώς καλύτερα από την πιθανότητα ότι η Fed έχει ετοιμάσει μια ακόμη αύξηση επιτοκίων φέτος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell κάλεσε την Παρασκευή για περισσότερη επαγρύπνηση στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Αν και αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο αρχηγός της κεντρικής τράπεζας είπε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από εκεί που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αισθάνονται άνετα.

Σημείωσε ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει περαιτέρω κινήσεις, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει σύντομα.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του – μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός», είπε ο Powell σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για την κεντρική ομιλία του στην ετήσια υποχώρηση της Fed του Κάνσας Σίτι στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας».

Η ομιλία έμοιαζε με τις παρατηρήσεις που έκανε ο Powell πέρυσι στο Jackson Hole, κατά τις οποίες προειδοποίησε ότι είναι πιθανός «κάποιος πόνος» καθώς η Fed συνεχίζει τις προσπάθειές της να μειώσει τον φυγόπονο πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

 

Διαβάστε ακόμη: