Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της και άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Παρασκευή, έχοντας υπόψη τις «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» για τις προοπτικές ανάπτυξης σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο.

Σε μια δήλωση πολιτικής μετά τη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στο -0,1% και θα περιορίσει την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου γύρω στο μηδέν, όπως ευρέως αναμενόταν.

«Με εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες γύρω από τις οικονομίες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Τράπεζα θα συνεχίσει υπομονετικά τη νομισματική χαλάρωση, ενώ ανταποκρίνεται εύστροφα στις εξελίξεις της οικονομικής δραστηριότητας και των τιμών καθώς και στις χρηματοοικονομικές συνθήκες», ανέφερε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στη δήλωση πολιτικής της την Παρασκευή.

Ωστόσο, η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική θέση της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας σηματοδοτεί την Ιαπωνία ως ακραία θέση μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι οποίες αύξησαν τα επιτόκια τα τελευταία δύο χρόνια για να ελέγξουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα αυτής της απόκλισης πολιτικής μεταξύ της BOJ και του υπόλοιπου κόσμου, το ιαπωνικό γεν υποχώρησε περίπου 0,5% σε περίπου 148,3 έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση της Παρασκευής, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

Το γιεν έχει πλέον αποδυναμωθεί περισσότερο από 11% έναντι του δολαρίου φέτος μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: