Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε και η απόδοση 10ετούς JGB εκτινάχθηκε μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι θα επιτρέψει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο εύρος-στόχο της για τις αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Αποδόσεις για 10ετή ιαπωνικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκε στο 0,575% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014, πριν υποχωρήσει ελαφρά στο 0,56%.

Το γιεν διαπραγματευόταν στις 139,12 έναντι του δολαρίου στις 3:09 μ.μ. ώρα Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρης.

Μετά από μια διήμερη συνεδρίαση πολιτικής, η BOJ προσάρμοσε τη στάση της σχετικά με την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει στις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων να κυμαίνονται στο εύρος περίπου συν και πλην 0,5%.

«Η BOJ αποδυναμώνει τον «έλεγχο της καμπύλης απόδοσης» – αλλά μην περιμένετε μεγάλο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές», έγραψε σε σημείωμα ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της AMP.

Δεδομένου ότι η Ιαπωνία μεγάλος κάτοχος ξένων ομολόγων, η περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα ασκήσει «ανοδική πίεση στις παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

Αλλά με τα «JGBs να εξακολουθούν να προσφέρουν πολύ χαμηλότερες αποδόσεις από ό,τι σε άλλες αγορές», ο αντίκτυπος είναι πιθανό να είναι μικρός, είπε ο Oliver.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας προσφέρθηκε επίσης να αγοράζει 10ετή JGB με 1% κάθε εργάσιμη ημέρα μέσω πράξεων σταθερού επιτοκίου, εκτός εάν δεν υποβληθούν προσφορές.

Η κίνηση επεκτείνει ουσιαστικά την ανοχή της κατά άλλες 50 μονάδες βάσης.

Διαβάστε περισσότερα