Σύγχυση προκάλεσε στις διεθνείς αγορές η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να χαλαρώσει τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ωστόσο διατήρησε αμετάβλητο το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%.

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού ομολόγου ενισχύθηκε σε υψηλά 9 ετών, ενώ το γεν σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου, μετά την απόφαση της Bank of Japan να εφαρμόσει πιο ευέλικτη πολιτική για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC).

Σύμφωνα με το Reuters, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε το guidance που επιτρέπει στην απόδοση του 10ετούς να κινηθεί κατά 0,5% γύρω από τον στόχο του 0%, αλλά δήλωσε ότι αυτά θα είναι πλέον “σημείο αναφοράς” και όχι “υποχρεωτικά όρια”.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 αρχικά υποχώρησε έως 2,6%, στη συνέχεια ωστόσο η πτώση περιορίστηκε στο 0,4%, με τους επενδυτές να εμφανίζοντας μπερδεμένοι ως προς τις συνέπειες της αλλαγής πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, όσον αφορά τον έλεγχο της καμπύλης των αποδόσεων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, οι μετοχές καταγράφουν μεικρά πρόσημα, με τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί 0,3% και τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται 0,3%, στον απόηχο των νέων αυξήσεων επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ και των στοιχείων για την ανάπτυξη σε Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα