Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της την Παρασκευή, επιλέγοντας να στηρίξει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη σε μια περίοδο που η παγκόσμια αβεβαιότητα είναι σε έξαρση.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τον στόχο βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της στο -0,1%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων και δεν έκανε αλλαγές στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων μετά από διήμερη συνεδρίαση.

Το ιαπωνικό γιεν υποχώρησε μετά την απόφαση, φτάνοντας έως και 0,3% σε περίπου 140,70 ανά δολάριο ΗΠΑ πριν από τις ζημιές.

Ο δείκτης Nikkei 225 ομοίως ανέστρεψε τις προηγούμενες απώλειες για να αυξηθούν, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας μειώθηκαν.

Προσμονή ανάκαμψης εντός του έτους

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένει ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα «ανακάμψει μέτρια γύρω στα μέσα του δημοσιονομικού 2023» λόγω της περιορισμένης ζήτησης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο εξωτερικό πιθανότατα θα περιορίσουν την ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου στην Ιαπωνία αναθεωρήθηκε απότομα υψηλότερα στο 2,7%.

Ο βασικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας – ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Απρίλιο – ήταν σταθερά πάνω από τον στόχο του 2% της ίδιας της κεντρικής τράπεζας για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο κυβερνήτης Kazuo Ueda βρίσκεται υπό πίεση με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της BOJ.

Ο πληθωρισμός των μισθών αναμένεται επίσης να αυξηθεί αφού οι εργαζόμενοι έλαβαν τη μεγαλύτερη αύξηση μισθού τα τελευταία 25 χρόνια μετά τις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου με κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες.

Ο στόχος βραχυπρόθεσμου επιτοκίου της Τράπεζας της Ιαπωνίας διατηρείται στο -0,1% από τότε που υιοθέτησε για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια το 2016 για να καταπολεμήσει τον χρόνιο αποπληθωρισμό που ταλαιπωρεί την ιαπωνική οικονομία για δεκαετίες και να εκτινάξει την οικονομική ανάπτυξη. Διατηρεί την τρέχουσα πολιτική για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη που εξακολουθεί να θεωρεί εύθραυστη.

Διαβάστε περισσότερα