Άνοδο κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, εν όψει της ανακοίνωσης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και της απόφασης της Fed σχετικά με μια ακόμη πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,8% στις 33.018 μονάδες.  Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street αυξήθηκε κατά 0,9% σε υψηλό 14 μηνών εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ την Τρίτη. Οι προβλέψεις αναμένουν ότι θα δείξει ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάιο, αλλά εξακολουθούσε να είναι διπλάσιος του στόχου της Fed για 2%, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων για την ψύξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι traders ευελεπιστούν ότι η Fed θα παραλείψει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων όταν λήξει η μηνιαία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Τετάρτη, ωστόσο οι επόμενες κινήσεις θα κριθούν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δημοσιεύονται σήμερα.  Οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία πρόκειται επίσης να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πιθανές αυξήσεις επιτοκίων.

Το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς της Fed βρίσκεται σε υψηλό 16 ετών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας και σε τρεις υψηλού προφίλ χρεοκοπίες τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε τη μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτόκιου δανεισμού, κατά 10 μονάδες βάσης, στο 1,9% από 2%, για πρώτη φορά σε 10 μήνες,

Διαβάστε περισσότερα