Mεγάλη πτώση σημείωσε το ιαπωνικό γεν έναντι των κυριότερων νομισμάτων την Τετάρτη, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, κόντρα στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, απογοητεύοντας ορισμένους επενδυτές που ήλπιζαν ότι θα χαλάρωνε περαιτέρω την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων.

Η κεντρική τράπεζα εξέπληξε την αγορά τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας το ανώτατο όριο της απόδοσης του 10ετούς σε 0,5% από 0,25%, διπλασιάζοντας το εύρος της ζώνης που θα επέτρεπε πάνω ή κάτω από το στόχο του μηδενός. Έκτοτε, είχαν αναπτυχθεί εικασίες ότι η BοJ θα μπορούσε να τροποποιήσει περαιτέρω την πολιτική της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων (YCC) ή ακόμη και να την καταργήσει.

Σε μια διήμερη συνεδρίαση πολιτικής, η BOJ διατήρησε άθικτους τους στόχους της YCC, που έχουν οριστεί στο -0,1% για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και γύρω στο 0% για την απόδοση του 10ετούς, με ομόφωνη ψηφοφορία. Δεν έκανε επίσης καμία αλλαγή στην καθοδήγησή της που επιτρέπει στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κινηθεί κατά 50 μονάδες βάσης εκατέρωθεν του στόχου του 0%.

Μεγάλες απώλειες για το γεν

Ως αποτέλεσμα, το γεν υπέστη ευρείες απώλειες, με το ασιατικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 2,3% έναντι του δολαρίου και να οδεύει προς τη χειρότερη ημέρα του από τον Μάρτιο του 2020.

Το ευρώ κέρδισε 2% στα 141,1 γεν και η στερλίνα αυξήθηκε περισσότερο από 2% στα 160,71 γεν. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 2,2% και το δολάριο Σιγκαπούρης αυξήθηκε 1,9%. Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 2,42% στα 131,22 γεν.

“Η προσοχή θα μετατοπιστεί στην επόμενη συνεδρίαση”, δήλωσε ο Moh Siong Sim, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Bank of Singapore. “Το θέμα είναι το πότε, όχι το αν”, τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.

Ορισμένοι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει ότι η BοJ θα αναγκαστεί να προσαρμόσει, ή ακόμη και να καταργήσει, το YCC με την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να διατηρήσει τον τεράστιο όγκο αγορών ομολόγων που απαιτείται για την υπεράσπιση του ανώτατου ορίου.

Διαβάστε ακόμη: