Οι τιμές του χρυσού ενισχύθηκαν την Τετάρτη, καθώς το δολάριο υποχώρησε, αφού αρκετοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχολίασαν ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να καταστήσει λιγότερο αναγκαίες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Η spot τιμή του χρυσού ήταν 0,5% υψηλότερα στα 1.870,09 δολάρια ανά ουγγιά μετά το υψηλότερο επίπεδό του από τις 29 Σεπτεμβρίου. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ κράτησαν τη θέση τους στα $1.883,80.

Το δολάριο υποχώρησε σχεδόν στο κατώτατο σημείο δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, παρακολουθώντας μια υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2007 που κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

«Η σαφής συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της Fed είναι για πόσο καιρό θα διατηρηθεί αυτό το τελικό επίπεδο του επιτοκίου των κεφαλαίων της Fed προτού τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη μείωση των επιτοκίων», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Ασία-Ειρηνικό στον OANDA.

Ο πρόεδρος της Fed της Minneapolis Neel Kashkari δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «πιθανό» η πρόσφατη άνοδος των πιο μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων να σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να αυξήσει τα επιτόκια όσο πριν, ενώ ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δεν βλέπει άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης του χρυσού, ο οποίος τιμολογείται σε δολάρια και δεν αποφέρει κανένα ενδιαφέρον.

Οι τιμές του χρυσού ανέκαμψαν από τα πρόσφατα χαμηλά επτά μηνών καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή τροφοδότησαν την ζήτηση για χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά η επόμενη κίνησή του εξαρτάται από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αυτής της εβδομάδας, καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό της επερχόμενης τροχιάς των επιτοκίων της Fed.

Διαβάστε ακόμη: