Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη καθώς οι συναλλαγές ξεκίνησαν ξανά μετά την Columbus Day, με τους επενδυτές να καταφεύγουν σε κρατικά ομόλογα καθώς σταθμίζουν τις πιθανές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Για το 2ετές Treasury bill η απόδοση μειώθηκε κατά περίπου 12 μονάδες βάσης στο 4,955%. Η απόδοση του 10ετούς Treasury bill  ήταν τελευταία περισσότερο από 15 μονάδες βάσης χαμηλότερη στο 4,626%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις ενώ μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς συνεχίστηκαν την Τρίτη, οδηγώντας τους επενδυτές προς τις αποδόσεις του Δημοσίου, οι οποίες παραδοσιακά θεωρούνται ασφαλέστερες επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές απόδοσης μειώθηκαν.

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ το Σάββατο.

Πάνω από 1.500 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, με χιλιάδες ακόμη τραυματίες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε εξασφαλίσει τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας καθώς συνέχιζε τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Federal Reserve τη Δευτέρα πρόσφεραν ενδείξεις για τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Οι πιθανότητες για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Νοέμβριο πέφτουν, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ο αντιπρόεδρος της Fed Philip Jefferson είπε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική με το πώς θα προχωρήσει μετά τις πρόσφατες ανόδους των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Lorie Logan, πρότεινε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022, με στόχο τη χαλάρωση του πληθωρισμού και την ψύξη της οικονομίας, προκαλώντας συχνά ανησυχίες ότι η ταχύτητα των αυξήσεων των επιτοκίων και το επίπεδο των επιτοκίων θα οδηγούσαν σε ύφεση.

Νωρίς την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2023 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,1%, επικαλούμενο την ανθεκτικότητα των καταναλωτών και τις ισχυρότερες επιχειρηματικές επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη: