Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε την Τρίτη την τελευταία του έκθεση «World Economic Outlook», στην οποία αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ υψηλότερα, ενώ προβλέπει βραδύτερη επέκταση για την ευρωζώνη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για φέτος κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με την ενημέρωση του Ιουλίου, στο 2,1%. Αύξησε τις προβλέψεις του επόμενου έτους κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 1,5%.

Η πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ για το 2023 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,7%, εν τω μεταξύ, και για το 2024 μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,2%.

Απέδωσε την αναβάθμιση των ΗΠΑ στις ισχυρότερες επιχειρηματικές επενδύσεις το δεύτερο τρίμηνο, στην ανθεκτική αύξηση της κατανάλωσης εν μέσω μιας στενής αγοράς εργασίας και στον επεκτατικό δημοσιονομικό προσανατολισμό της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024, πρόσθεσε, λόγω της βραδύτερης αύξησης των μισθών, της φθίνουσας αποταμίευσης πανδημίας, της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και της υψηλότερης ανεργίας.

Στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ σημείωσε απόκλιση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του φέτος – με τη γερμανική οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί καθώς το εμπόριο επιβραδύνεται και τα υψηλότερα επιτόκια υποχωρούν, καθώς η γαλλική εξωτερική ζήτηση έχει ξεπεράσει τις επιδόσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.

Η πρόβλεψή της για την ανάπτυξή στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε ελαφρώς στο 0,5% για το 2023, αλλά μειώθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,6% για το 2024, καθώς αναμένει «παρατεταμένες επιπτώσεις του σοκ των όρων του εμπορίου από τις υψηλές τιμές ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη: