Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας δήλωσε ότι ο εθνικός ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, εναρμονισμένος με την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,3% για τον μήνα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022 — βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο γερμανικός πληθωρισμός θα υποχωρούσε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, από 6,4% τον Αύγουστο.

Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να παρουσιάζουν αύξηση άνω του μέσου όρου και αυξήθηκαν κατά 7,5%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 1%.

Η συνολική επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία συμβαδίζει με τις μειώσεις στην ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε από 5,2% τον Αύγουστο σε 4,5% τον Σεπτέμβριο.

Τα νέα στοιχεία καθιστούν ακόμη πιο ισχυρή την έκκληση για παύση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Carsten Brzeski της ING σε σημείωμα.

«Η εμπιστοσύνη συνεχίζει να αποδυναμώνεται και ο πληθωρισμός έχει πέσει, παρόλο που δεν είναι ακόμη κοντά σε επίπεδα που θα έφερναν ανακούφιση ή παρηγοριά στην κεντρική τράπεζα», είπε.

Διαβάστε ακόμη: