Η Federal Reserve «δεν έκανε τα καθήκοντά της» και αξιολόγησε εσφαλμένα την εκτίναξη του πληθωρισμού που μαστίζει την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του βραβευμένου με Νόμπελ οικονομολόγου Joseph Stiglitz στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ άρχισε να ενισχύεται με ικανό ρυθμό στις αρχές του 2021 όταν η οικονομία βγήκε από την πανδημία του Covid-19, αυξανόμενος από το ετήσιο 1,2% τον Δεκέμβριο του 2020 στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022, υψηλό 40 ετών.

Η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022 και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ επέμενε επανειλημμένα ότι ο πληθωρισμός ήταν «παροδικός», υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίστει.

«Η Fed πίστευε ότι η πηγή του πληθωρισμού που ξεκίνησε στη μετά την πανδημία εποχή ήταν η υπερβολική ζήτηση και θα μπορούσατε να καταλάβετε γιατί», είπε ο Stiglitz στο CNBC στο περιθώριο του το Ambrosetti Forum το βράδυ της Πέμπτης.

Αντίθετα, ο Stiglitz είπε ότι οι αυξήσεις των τιμών συχνά οφείλονταν σε άλλους παράγοντες, όπως η έλλειψη βασικών εξαρτημάτων όπως τα τσιπ ημιαγωγών.

Σε μια προσπάθεια να υποχωρήσει ο πληθωρισμός προς τον στόχο του 2%, η Fed έχει τώρα αυξήσει τα επιτόκια 11 φορές συνολικά σε ένα εύρος στόχου 5,25%-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο για περισσότερα από 22 χρόνια.

Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, με τον 12μηνο ονομαστικό δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί σε μόλις 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, και πολλά δεδομένα να υποδηλώνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

«Κακά οικονομικά»

Αν και δεν βλέπει την επιθετική νομισματική πολιτική που περιορίζεται τους τελευταίους 18 μήνες να οδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, ο Stiglitz πρότεινε ότι υπάρχουν δωμάτια διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την αξιολόγηση της Fed για τη δυναμική του πληθωρισμού.

«Είναι πολύ άσχημα τα οικονομικά, γιατί [η Fed] είδε ότι η κυβέρνηση είχε περάσει αυτό το τεράστιο πρόγραμμα ανάκαμψης, και αν είχαν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρήματα, θα ήταν πληθωριστικά, αλλά πρέπει να θυμάστε πριν από λίγα χρόνια…υπήρξε μια έντονη αβεβαιότητα».

Αυτή η αβεβαιότητα σήμαινε ότι οι εταιρείες δεν επένδυαν όπως θα έκαναν συνήθως, ενώ οι καταναλωτές δεν ένιωθαν άνετα να χρησιμοποιήσουν τις δεσμευμένες αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που σημαίνει ότι η συνολική ή συνολική ζήτηση ήταν ακόμα κάτω από τις προ-πανδημικές προβλέψεις, είπε ο Stiglitz.

«Γιατί υπήρχε πληθωρισμός; Όλοι ξέρουμε τον λόγο», πρόσθεσε.

«Οι τιμές των αυτοκινήτων στην αρχή ανέβηκαν πολύ — γιατί; Μήπως επειδή δεν ξέραμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα; Όχι, ξέραμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα. Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων ξέχασαν να κάνουν παραγγελίες για μάρκες και επειδή δεν έχουν τσιπ, δεν μπορείς να φτιάξεις αυτοκίνητο».

Διαβάστε ακόμη: