Δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου η ολιστική μεταμόρφωση μιας… μεσαίας κατά τα λοιπά εταιρείας του FTSE 25 έως πριν 6-7 χρόνια σε ένα κορυφαίο asset και ένα case study διεθνώς, που αποτελεί μια εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας – ασχέτως κλάδων – προχωρά σε μεγάλες εξαγορές διεθνώς και πλέον έχει βάλει πλώρη για τα… σαλόνια του FTSE 100 του Λονδίνου.

Ο λόγος για τον όμιλο Μυτιληναίου, που συνεχίζει να εκπλήσσει σε χρηματιστηριακό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο, έχοντας γιγαντωθεί την τελευταία εφταετία και μετά τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, ενώ η μετοχή καταγράφει ράλι που δεν συνηθίζεται για «βαριά» χαρτιά.

Εισήλθε στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. ως μια μικρή εταιρεία μετάλλων τον Ιούλιο του 1995 και μέσα σε αυτά τα 29 χρόνια έχει μετατραπεί σε έναν όμιλο που παράγει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της χώρας, αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι των εξαγωγών, διαθέτει το κορυφαίο εργοστάσιο αλουμίνας στην Ευρώπη, ενώ απασχολεί 6.500 εργαζόμενους.

Η μετοχή δείχνει τρομερή συνέπεια όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2023 κατέγραψε ράλι ποσοστό +81,79%, το 2022, κέρδισε 27,80%, το 2021 είχε καταγράψει άνοδο 27,14%, ενώ το 2020 ενισχύθηκε σε ποσοστό 22%. Το πλέον εντυπωσιακό; Από τα χαμηλά των 5,01 ευρώ που βρέθηκε στο σοκ του Covid-19 στις 16 Μαρτίου 2020, η μετοχή καταγράφει ράλι +653%, έχοντας εφταπλασιάσει και πλέον την τιμή της.

Η μετοχή χθες έκλεισε στα 37,72 ευρώ με διόρθωση 1,51%, απέχοντας λιγότερο από 2 ευρώ από τα 39,56 ευρώ που βρέθηκε τέλη Ιανουαρίου και είναι τα ιστορικά της υψηλά. Παράλληλα, πλέον αποτιμάται στα 5,38 δισ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση που τη φέρνει στην 6η θέση στο σύνολο του Χ.Α., έχοντας αφήσει πίσω ομίλους όπως Πειραιώς, ΔΕΗ, Jumbo, Alpha Bank, Motor Oil, HelleniQ Energy, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco κ.α.

Μόνο στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις στη μετοχή της Μυτιληναίος έχει γίνει συνολικός τζίρος κοντά στα 140 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μέσες συναλλαγές σχεδόν 14 εκατ. ευρώ ημερησίως. Πρόκειται για μακράν τις μεγαλύτερες συναλλαγές για μετοχή της πραγματικής οικονομίας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Στη μετοχήεδώ και καιρό «χτίζουν» θέσεις μεγάλοι παίκτες. Πλέον, η ΜΥΤΙΛ πρωταγωνιστεί στον FTSE 25 σε τζίρους, κάτι που δεν έκανε ποτέ στο παρελθόν.

Mytilineos: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €4,96 εκατ.

Πως ήρθε η γιγάντωση και η διεθνοποίηση

Ένα πολυεπίπεδο και ολιστικό σχέδιο που περιελάμβανε καλύτερη απεικόνιση στο χρηματιστήριο με την είσοδο σε διεθνείς δείκτες κορυφαίου κύρους (MSCI, Dow Jones Sustainability Indices), μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό με ξεκαθάρισμα και οριοθέτηση των κορυφαίων τομέων δραστηριοποίησης αλλά και καλύτερη ανάδειξη των επιχειρηματικών οντοτήτων και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών που στόχο είχαν να αναδείξουν περαιτέρω το κεντρικό brand, είναι οι παράγοντες που συνδυαστικά έφεραν τον όμιλο Μυτιληναίου στη σημερινή, ιστορικά κορυφαία εικόνα.

Θυμίζουμε πως πριν από 23 μήνες, το Μάιο του 2022, η ΜΥΤΙΛ εισήλθε στη ελίτ και στο δείκτη MSCI Standard Greece μπαίνοντας και επίσημα στις κορυφαίες και πιο προβεβλημένες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Πρωτύτερα αλλά και μετά από αυτή την εξέλιξη, ο όμιλος είχε πραγματοποιήσει ένα μπαράζ παρουσιάσεων σε διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, με στόχο η διεθνής επενδυτική κοινότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις αξίες και τις προοπτικές του.

Οι εκθέσεις – αναλύσεις – αναβαθμίσεις για τη μετοχή την τελευταία τριετία δεν έχουν προηγούμενο στην ελληνική αγορά και σε τέτοιο επίπεδο, ενώ συνεχίζονται έως σήμερα με αμείωτο βαθμό, με εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να διαγωνίζονται ποιος θα δώσει την υψηλότερη τιμή στόχο.

Το χειμώνα του 2023 η διοίκηση της Mytilineos ανακοίνωσε το 2ο μεγάλο ανασχηματισμό την τελευταία 7ετία, ξεχωρίζοντας τους τομείς δραστηριότητας κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων ομίλων του εξωτερικού. 

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο «άλμα» αναδιάρθρωσης στην ιστορία του ομίλου, με την απόφαση του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων των κατασκευών και των έργων ΣΔΙΤ (παραχωρήσεις) από τη μητρική που κρατάει την ενέργεια και τα μέταλλα, σε μια προσπάθεια προσαρμογής στις νέες ανάγκες που επιτάσσουν οι καιροί, δίνοντας μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στα brands του οργανισμού και αποκτώντας καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις.

«Φροντίδα» για τη χρηματιστηριακή απεικόνιση

Ο όμιλος Μυτιληναίου μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ όπου κατέστη ένας από τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών έργων στον κόσμο, είδε πολύ σοβαρά και τη χρηματιστηριακή απεικόνιση της εταιρείας,δηλαδή το «πρόσωπο» της μετοχής. Με τον μεγαλομέτοχο να γνωρίζει άριστα τους «δρόμους» των αγορών και πόσο μεγάλη σημασία έχει η χρηματιστηριακή αντανάκλαση στο διεθνές στερέωμα, όλο το management – ειδικά την τελευταία τριετία – επικεντρώθηκε και στο προφίλ της μετοχής και σε όλη την έξωθεν μαρτυρία του ομίλου.

Έλαβαν χώρα δεκάδες ενημερώσεις αναλυτών, αλλά και δημοσιογράφων, με focus σε ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά και μπορούν να «ζυγίσουν» πράγματα και καταστάσεις. Έγινε πραγματικό μανατζάρισμα και φροντίδα με συντονισμένες ενέργειες που μοναδικό στόχο είχε, η εταιρεία να πάρει – και χρηματιστηριακά – αυτό που η διοίκηση θεωρούσε ότι άξιζε.

Και φυσικά, όταν και οι αγορές επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω αυτή την αξία, τότε σημαίνει ότι αυτό δεν είναι μόνο πίστη της διοίκησης ή των κορυφαίων στελεχών, αλλά κοινή πεποίθηση αναλυτών και επενδυτών, σε διεθνές επίπεδο.

Η μετοχή της Μυτιληναίος έχει αναβαθμιστεί δεκάδες φορές μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, με πολλούς εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές – στόχους, έχοντας ήδη φτάσει στην περιοχή των 45, 47 και 50 ευρώ.

Ουδέποτε στο παρελθόν έχει υπάρξει αντίστοιχο παράδειγμα, όπου μετοχή του FTSE 25 να δέχεται τέτοια πληθώρα θετικών εκθέσεων – αναλύσεων από δεκάδες οίκους, που συνέβαλαν στην αναρρίχηση της μετοχής από τα 5 ευρώ των ημερών του Covid, στα 37 έως 39,5 ευρώ το τελευταίο διάστημα.

Η MYTILINEOS γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η είσοδος στον MSCI  και το Λονδίνο

Όσοι γνωρίζουν τον επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελο Μυτιληναίο, γνωρίζουν καλά ότι ποτέ δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για το χρηματιστήριο, τις αποτιμήσεις, αλλά και την παρουσία του ομίλου σε αυτό. Ο ίδιος, έχει διατελέσει στο παρελθόν πολύ μεγάλος «παίκτης« στο χρηματιστήριο.

Μετά την επίτευξη του στόχου της εισόδου στον MSCI Standard Greece, το δείκτη – βιτρίνα που αποτελεί το διεθνές… Champions League και κυρίαρχο μπούσουλα για ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της διεθνούς επενδυτικής βιομηχανίας, επόμενος στόχος του κ. Μυτιληναίου είναι να «παίξει» σε διεθνείς… πίστες και χρηματιστηριακά, να συγκριθεί με τους καλύτερους, να μπει στην πρώτη κατηγορία όπου παίζουν οι μεγάλοι διεθνώς.

Αυτό θα έρθει μέσα από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, που όπως ανακοινώθηκε χθες, αναμένεται να γίνει τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Μέσω αυτής της εξέλιξης η Mytilineos θα αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερη δεξαμενή επενδυτικών κεφαλαίων και θα «διαφημίσει» περαιτέρω την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε ακόμη: