Καλώς τα δεχτήκαμε. Τι νομίζατε, ότι ξεμπερδέψατε με την πανδημία και τα χειρότερα είναι πίσω μας; Σε εγρήγορση σας θέλω, ετοιμαστείτε για την επόμενη πίστα: τον λιμό.

Και δεν τα λέμε εμείς, το Bloomberg τα λέει, στο αποκαλυπτικό άρθρο με τίτλο “Europe is Wargaming a Food Crisis” που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη. Εμείς τα είπαμε δυόμιση χρόνια πριν, όταν και προβλέψαμε το επίσημο τέλος της πανδημίας (εντάξει, αυτό ήταν εύκολο), το οποίο θα σηματοδοτούσε την εποχή της «Μεγάλης Στέρησης», που θα χαρακτηριζόταν από άκρατο πληθωρισμό, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.

Αλλά και αυτό εύκολο ήταν να το «δει» κανείς, αν ρωτάτε εμάς. Δε χρειάζονταν οικονομολόγοι, αναλυτές και κβαντικοί προσομοιωτές για να βάλει κανείς κάτω το 1+1=2. Ή μάλλον στην περίπτωσή μας, το 1-1=0.

Είναι απλά κοινή λογική. Οι κεντρικές τράπεζες τύπωναν αβέρτα χρήμα (και μάλιστα πριν την πανδημία που βολικά πήρε το φταίξιμο για τον πληθωρισμό), άρα τι θα είχαμε; Ακρίβεια, ύφεση.

Η Δύση κατ’ εντολήν παγκόσμιων οργανισμών (οι οποίοι δρουν κατ’ εντολή τίνος;) στα πλαίσια μιας παράλογης, αυτοκαταστροφικής πράσινης ατζέντας, σταδιακά εκθεμελίωνε ζωτικές της βιομηχανίες, όπως ενέργεια και γεωργία, άρα τι θα είχαμε; Ελλείψεις στα τρόφιμα (που αντίστοιχα εξίσου βολικά τα έριξαν όλα στον πόλεμο στην Ουκρανία), και πείνα.

Δηλαδή τι περιμέναμε να συμβεί; Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σκοτώνει τους μικροκαλλιεργητές (γενικότερα τους μικρομεσαίους παραγωγούς), προωθεί τον βιγκανισμό (ο οποίος σταδιακά εξαφανίζει την κτηνοτροφία – διότι όταν παύει να υπάρχει ζήτηση για κρέας, παύει να υπάρχει κτηνοτρόφος, παύει να υπάρχει πρόβατο) και –πρόσφατα– μας «πουλάει» την κατανάλωση συνθετικού εργαστηριακού κρέατος και την εντομοφαγία.

Ω, ναι, τι νομίζατε, εκείνα τα χαριτωμένα ρεπορτάζ που είδατε πρόσφατα και στην ελληνική τηλεόραση, τα οποία περιτυλιγμένα με κάποια χαζοχαρούμενη μουσική υπόκρουση και το «αθώο» αλλά και συνάμα επικριτικό ύφος «φάε έντομα, ρε δολοφόνε κρεατοφάγε», νομίζατε ότι ήταν τυχαία; Μας προετοιμάζουν χρόνια τώρα. Ένα άλλο άρθρο επίσης στο Bloomberg, την περασμένη Τρίτη, έφερε τον προκλητικό και πέρα για πέρα σοβαρό τίτλο (το κείμενο δεν αστειευόταν, όπως θα περίμενε ίσως κανείς): «Θα φάτε έντομα – και θα σας αρέσει».

Πολλοί δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, κάποιοι προειδοποιούσαμε και γι’ αυτό αλλά φυσικά είχαμε βαπτιστεί συνομωσιολόγοι, αλλά η μέρα που τα ράφια των σούπερ μάρκετ θα γεμίσουν με συνθετικές τροφές, δεν απέχει μακριά.

Είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουμε, δηλαδή μέσα στην 5ετία, και ας βρίσκεται σε παντελή άγνοια ο περισσότερος κόσμος. Η εξοντωτική ακρίβεια δεν ήταν απλά η αρχή, ήταν το κλειδί σε όλο αυτό. Διότι όταν το αρνάκι θα καταστεί απαγορευτικό τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον παραγωγό, ε, θα αντικατασταθεί από παϊδάκια… εντόμων. Νομίζετε ότι υπερβάλλω; Ήδη συμβαίνει, ειδικά στο εξωτερικό, και δε μιλώ για Ασία που είναι στην κουλτούρα τους, αλλά για την ένδοξη Δύση μας, τη συνέχεια της ελληνορωμαϊκής αυτοκρατορίας, ντε…

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε γράψει πως η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων βρίσκεται σε διαδικασία μεταμόρφωσης. Και δεν υπάρχει τίποτα που κανείς από εμάς μπορεί να κάνει γι’ αυτό. Ούτε οι πολιτικοί ηγέτες μας, φυσικά, οι οποίοι απλώς εκτελούν εντολές της Κομισιόν (η οποία εκτελεί εντολές των ΗΠΑ, οι οποίες με τη σειρά τους εκτελούν εντολές της… Federal Reserve, υποθέτω!)

Με άλλα λόγια, θα τα φάτε τα έντομα και θα πείτε κι ένα τραγούδι, κυριολεκτικά. Γιαυτό και οι τίτλοι δεν αστειεύονται. Οι τιποτένιοι αρθρογράφοι των σχετικών άρθρων που φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων του κόσμου δεν τα κατεβάζουν από το κεφάλι τους αυτά… Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Έρχονται πραγματικά τρομακτικές στερήσεις σε αγαθά που άλλοτε θεωρούσαμε δεδομένα (κακώς), ήδη άλλωστε το βλέπουμε.

Και θα έρθει η μέρα που τροφές όπως ένα τρυφερό αρνί θα θεωρούνται premium, δηλαδή θα είναι πανάκριβες και θα απευθύνονται σε πλούσιους. Η πλέμπα θα τρώει τα βιομηχανικά όσπρια και τις εντομο-μπριζόλες της, αλλά μην ανησυχείτε, στην όψη και στη γεύση θα μοιάζουν σχεδόν με κανονικές μπριζόλες, οπότε όλα καλά. Δε θέλω να έχετε πολλές απαιτήσεις. Αρκεί που θα έχουμε Ίνσταγκραμ και η ζωή είναι ωραία… Εκτός κι αν πέσει, φυσικά, για μερικές ωρίτσες, όπως τις προάλλες, και τρελαθεί ο κόσμος και κάνει επανάσταση.

Η Ευρώπη φυσικά φρόντισε να πυροβολήσει τα πόδια της και με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για τις οποίες επίσης είχαμε προειδοποιήσει πως θα γυρίσουν μπούμεραγκ πυροδοτώντας ενεργειακό ντόμινο το οποίο φυσικά και θα κατέληγε σε επισιτιστική κρίση. Διότι ακριβή ενέργεια σημαίνει ακριβό λίπασμα και ζωοτροφές, και αυτά σημαίνουν επισιτιστική κρίση.

Η Γερμανία ήδη πληρώνει την αυτοκαταστροφή της. Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη έχουν πάρει τους δρόμους, αλλά τώρα είναι αργά. Και εννοείται ότι μερικές επιδοτήσεις δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά το εντείνουν.

Όλα αυτά σε κάνουν να σκέφτεσαι αν πραγματικά είναι τόσο ανίκανοι για τις αυτοκαταστροφικές αποφάσεις που παίρνουν, ή απλά δρουν βάσει σχεδίου; Ενός σχεδίου «ελεγχόμενης κατεδάφισης» της δυτικής κοινωνίας, με σκοπό ίσως την επανέγερσή της ως μια νέα φεουδαρχία. Ο κοινός παρανομαστής είναι ο πληθωρισμός, ένα πρόβλημα που υπήρχε, ή μάλλον ζυμωνόταν πολύ πριν την πανδημία, όταν και η Fed τύπωνε σαν να μην υπάρχει αύριο, για να μπαλώσει τις τρύπες του ανεξέλεγκτου αμερικανικού χρέους, φυσικά σε βάρος των επόμενων γενεών.

Μια βόμβα που θα έσκαγε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όμως χρειάζονταν έναν καταλύτη, μια κρίση να δικαιολογήσει την καταστροφή που έτσι κι αλλιώς θα έσκαγε στα μούτρα μας. Όμως άλλο να σκάσει από το πουθενά (διότι τότε θα καίγονταν πόλεις), κι άλλο να σκάσει λόγω ενός δήθεν αόρατου εχθρού, βλέπε κορωνιού.

Αλήθεια, πόσοι από εσάς γνωρίζετε γιατί ονομάζεται covid19; Το 2019, πολύ πριν το συμβάν στη Γουχάν, εκτελέστηκε ένα παγκόσμιο πείραμα προσομοίωσης πανδημίας –προσέξτε– που αφορούσε κορωνοϊό. Λίγο μετά, ω, τι έκπληξη, ήρθαν και τα επίσημα μαντάτα. Τότε θεωρείτο συνωμοσιολογικό, αλλά εν έτει 2024 μόνο οι πιο ανόητοι πιστεύουν ότι ο ιός προέκυψε ξάφνου το 2020 από κάτι νυχτερίδες.

Ακόμη και τα ίδια τα κανάλια και οι παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας δείχνουν το εργαστήριο. Το οποίο βέβαια δε θα μάθουμε ποτέ ποιοι, γιατί και πώς προκάλεσαν το συμβάν. Η ουσία είναι όμως ότι επρόκειτο για τεχνητή κρίση, ανθρωπογενή.

Ακριβώς το ίδιο πάει να συμβεί τώρα. Όπως με τον κορωνοϊό, έτσι και με τα τρόφιμα, οι κυβερνήσεις της Δύσης πραγματοποιούν προσομοίωση επισιτιστικής κρίσης σε παγκόσμια κλίμακα, για το 2024-25. Με άλλα λόγια, καλώς τα δεχτήκαμε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg (το οποίο σημειωτέον ήταν το πρώτο μεγάλο μέσο που δημοσίευσε για πιθανό ξέσπασμα πανδημίας στα τέλη του 2019, πολύ πριν αποκτήσει διαστάσεις – επομένως να δίνετε βάση σε ό,τι «προφητεύει»), οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε προγράμματα που προσομοιώνουν και προβλέπουν μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Ένας συνδυασμός σημαντικών παραγόντων, όπως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και ο αντίκτυπος στις προμήθειες σιτηρών εκεί, καθώς και καιρικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια και ο αντίκτυπός τους στην παραγωγή σόγιας στη Λατινική Αμερική και οι διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της Ε.Ε. που έχουν διαταράξει τα σούπερ μάρκετ έχουν προκαλέσει ανησυχία, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Φυσικά, υπάρχει επίσης το παράδειγμα του πόσο δραστικά μια πανδημία μπορεί να επηρεάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι αγορές πανικού ήταν μια τάση και συνεχής φόβος τους πρώτους μήνες της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι λεπτομέρειες του Bloomberg για μια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα και η οποία προέβλεπε έλλειψη τροφίμων από το 2024 έως το 2025 στην Ευρώπη ενίσχυσαν τις ανησυχίες: «Για πάνω από δύο ημέρες στο κέντρο των Βρυξελλών τον περασμένο μήνα περίπου 60 αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ειδικοί στην επισιτιστική ασφάλεια, εκπρόσωποι του κλάδου και λίγοι δημοσιογράφοι, συγκεντρώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα για κάτι που μόλις και μετά βίας ήταν στο ραντάρ πριν από μερικά χρόνια: μια επισιτιστική κρίση», ανέφερε το Bloomberg.

Ο Piotr Magnuszewski, ένας προγραμματιστής συστημάτων και σχεδιαστής παιχνιδιών που βοήθησε στη σύνταξη του σεναρίου gaming της διάσκεψης, είπε στους συμμετέχοντες «να περιμένετε ένα επίπεδο χάους» και προειδοποίησε «Μπορεί μερικές φορές να μπερδεύεστε και να μην έχετε αρκετές πληροφορίες».

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αυτό που είναι αξιοσημείωτο σε αυτό είναι το γεγονός ότι μια ήπειρος που ξεχωρίζει ως μεταξύ των περιοχών με την καλύτερη σίτιση στον κόσμο είναι τώρα απασχολημένη με τις δοκιμές ακραίων καταστάσεων του διατροφικού της συστήματος.

Τι έδειξαν τα σενάρια προσομοίωσης

Αν και η ενημέρωση σχετικά με αυτά ήταν μικρή, διέρρευσαν τα σενάρια που παρουσιάστηκαν ενώπιον των συμμετεχόντων στην εκδήλωση wargaming, δηλαδή προσμοίωσης, τον περασμένο μήνα:

Αποτυχίες συγκομιδής: «Το 2025 θα υπάρχουν περισσότερες αποτυχίες στη συγκομιδή. Αυτές θα επηρεάσουν τις τιμές των ζωοτροφών, γεγονός που περιορίζει την παραγωγή ζώων και ψαριών. Ορισμένα πλοία που μεταφέρουν καλλιέργειες απομακρύνονται από την Ευρώπη για να καλύψουν τους πλειοδότες αλλού».

Μείωση των εξαγωγών φοινικέλαιου: «Τα όρια εξαγωγών φοινικελαίου της Ασίας μειώνουν τώρα τις προμήθειες καθημερινών βασικών προϊόντων από μαργαρίνη μέχρι ψωμί. Οι ισχυρισμοί για εταιρική απληστία, παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας εξαπλώνονται».

Κρίση λιπασμάτων: «Το κόστος των λιπασμάτων και της ενέργειας που απαιτείται για τις καλλιέργειες και τη διατήρηση της λειτουργίας των θερμοκηπίων αυξήθηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Αναταραχές, καθώς οι ελλείψεις πλήττουν τους πληθυσμούς: «Τα πράγματα δυσκολεύουν περαιτέρω αργότερα το 2025. Οι κλέφτες λεηλατούν τα σούπερ μάρκετ. Η αστυνομία αγωνίζεται να περιορίσει τις ταραχές που εξαπλώνονται στις πόλεις. Οι άνθρωποι στη Γερμανία δεν μπορούν να βρουν ψάρια και κρέας στα παντοπωλεία. Οι κτηνοτρόφοι χρεοκοπούν».

Ο θυμός του πλήθους στοχεύει ελίτ και εταιρείες: «Εν τω μεταξύ, η εστίαση του κοινού μετατοπίζεται στην κερδοσκοπία από εμπόρους εμπορευμάτων. Οι μικρές φάρμες πέφτουν σαν ντόμινο, ενώ οι επιθέσεις σε μετανάστες αρχίζουν να γίνονται πιο διαδεδομένες. Είναι η Ε.Ε. ένα πλοίο που βυθίζεται;, ρωτά κάποιος στο βίντεο».

Η λύση; «Θα φάτε έντομα!»

Όσον αφορά στις «λύσεις», είναι ενδιαφέρον ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είπαν (ή μάλλον το πήραν ως υπόθεση) ότι οι πληθυσμοί θα έπρεπε να απογαλακτιστούν από το κρέας.

«Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με μια συνεδρία ενσυνειδητότητας πριν επικεντρωθούμε σε προτάσεις πολιτικής και τυχόν συμπεράσματα», έγραψε ο παρευρισκόμενος δημοσιογράφος του Bloomberg. «Υπήρχε μικρή αντίρρηση στην ιδέα ότι οι δίαιτες πρέπει να στραφούν προς πιο υγιεινές επιλογές και μακριά από το κρέας».

Ερωτήματα προέκυψαν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των αποθεμάτων τροφίμων και παρακολούθησης του επιπέδου των αποθεμάτων. «Το ποιος είναι αυτός που θα διαχειρίζεται τα αποθέματα φαγητού είναι ένα ενδιαφέρον, και ενδεχομένως τρομακτικό, σενάριο να φανταστεί κανείς επίσης…

Το μεγάλο δίλημμα της Ευρώπης: «Τρόφιμα ή θέρμανση;»

Οι φετινές κάλπες θα εντείνουν την επισιτιστική κρίση

Την ίδια στιγμή, οι εκλογές που θα λάβουν χώρα το 2024 σε παγκόσμια κλίμακα ενδέχεται να εκτροχιάσουν τις διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση τροφίμων μακροπρόθεσμα και να προκαλέσουν αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως σε επίπεδο προσφοράς, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD). Οι αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις κατά το κρίσιμο έτος του 2024 που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες θα προκαλέσουν σειρά προβλημάτων με κυριότερο την επισιτιστική ασφάλεια, όπως τονίζει ο Αλβάρο Λάριο, πρόεδρος του IFAD, μιλώντας στο CNBC.

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Σχεδόν οι μισές νέες κυβερνήσεις στον κόσμο θα αναδειχθούν μέσα από εκλογές», υπογράμμισε ο Λάριο τη Δευτέρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. «Αυτό θα αυξήσει την πόλωση και θα έχει συνέπειες στην αγορά τροφίμων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ειδικής υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να ψηφίσουν φέτος, ενώ εκλογικές μάχες θα «στηθούν» σε 70 χώρες. Στο μυαλό των ψηφοφόρων κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσουν η οικονομία και οι συνεχείς συγκρούσεις σε διεθνή κλίμακα, καθώς και θέματα όπως η πράσινη μετάβαση και οι επιπτώσεις της σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, το λεγόμενο «greenlash» έχει ήδη αρχίσει να κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο, υπονομεύοντας τα ήδη επισφαλή συστήματα τροφίμων. «Γίνεται πιο περίπλοκο επειδή βλέπουμε πολλούς από τους παραγωγούς μικρής κλίμακας γεωργίας στην Ευρώπη, για παράδειγμα, να επηρεάζονται από αυτή τη μετάβαση και δυσκολεύονται να την χρηματοδοτήσουν. Έτσι, όλα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα» πρόσθεσε.

Παρά την πολυπλοκότητα, ο ρόλος οργανισμών όπως το IFAD είναι «να συνεχίσουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε προγράμματα που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας, όπως οι δράσεις που στηρίζουν και δίνουν κίνητρα για περισσότερη τοπική παραγωγή τροφίμων, μεγαλύτερη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών και περαιτέρω διαφοροποίηση των καλλιεργειών.

Ο κ. Λάριο εκτιμά ότι τέτοιες επενδύσεις έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικές ενόψει των αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων. «Με τον αυξανόμενο αριθμό συγκρούσεων και της γενικευμένης αστάθειας, είναι πολύ σαφές ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, ειδικά εάν δεν επιλύσουμε την ρίζα των προβλημάτων» επεσήμανε και επικαλούμενος στοιχεία της UNICEF, συμπλήρωσε πως περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια ή αδυνατεί να έχει αξιόπιστη πρόσβαση σε τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη: