Μέλισσες, σφήκες, πεταλούδες, πτηνά, ακόμα και μύγες και μικρά θηλαστικά μπορούν να επικονιάσουν πάνω από το 80% των ανθοφόρων φυτών, να μεταφέρουν δηλαδή τη γύρη από τον στήμονα του άνθους στο στίγμα του ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίησή τους.

Ωστόσο, η αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή, η έκθεση σε παρασιτοκτόνα, η συρρίκνωση της χλωρίδας και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων αποτελούν αιτίες για τη μείωση του πληθυσμού των σημαντικότερων επικονιαστών, των μελισσών.

Για αυτό το λόγο, επιστημονική ομάδα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) προχώρησε στο σχεδιασμό εντόμωνρομπότ, τα οποία στο μέλλον θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της γονιμοποίησης των φυτών, διασφαλίζοντας ότι η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών δε θα επηρεαστεί αρνητικά από τον περιορισμένο αριθμό εντόμων.

Μπορεί η ιδέα της χρήσης τέτοιων ρομπότ να μην είναι καινούρια, όμως, οι ειδικοί του ΜΙΤ κατόρθωσαν να σχεδιάσουν ρομπότ πολύ πιο μικρά, πιο ανθεκτικά και ευκίνητα από τις προηγούμενες απόπειρες.

Όπως αναφέρει το ΜΙΤ τα νέα «έντομα» μπορούν να αιωρούνται 100 φορές περισσότεροσυγκριτικά με τις παλαιότερες εκδόσεις, ζυγίζουν λιγότερο – όσο ένας συνδετήρας – και μπορούν να πετάξουν γρηγορότερα, πραγματοποιώντας ελιγμούς.

Παράλληλα, οι ειδικοί κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να πραγματοποιείται ακριβής και ευέλικτη πτήση, χωρίς σημαντική καταπόνηση στα φτερά, ενώ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα προσθήκης αισθητήρα και μπαταρίας ώστε το «έντομο» να πετάει αυτόνομα εκτός εργαστηρίου.

Όπως είπε ο επικεφαλής του εργαστηρίου και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών (EECS), Κέβιν Τσεν, με τη βελτιωμένη διάρκεια ζωής και την ακρίβεια στην πτήση του ρομπότ, «πλησιάζουμε σε μερικές πολύ συναρπαστικές εφαρμογές, όπως η υποβοηθούμενη επικονίαση».

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα παλαιότερα ρομπότ, η νέα εκδοχή μπορεί να ελέγχεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον χειριστή και αυτό το λόγο οι πτήσεις είναι εξελιγμένες και ακριβείς.

Εντούτοις, επισημαίνουν οι ειδικοί ακόμα και με αυτόν τον προσεγμένο σχεδιασμό, η διαφορά ανάμεσα στο ρομπότ και την πραγματική μέλισσα είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, μπορεί το έντομο να έχει λιγότερα φτερά από το μηχανικό υποκατάστατο, αλλά είναι ικανό να εκτελέσει κινήσεις με έλεγχο και ταχύτητα.

«Τα φτερά των μελισσών ελέγχονται καλά από ένα πολύ εξελιγμένο σύνολο μυών. Αυτό το επίπεδο τελειοποίησης είναι κάτι που πραγματικά μας εντυπωσιάζει, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να το επαναλάβουμε», πρόσθεσε ο Τσεν.

Το επόμενο βήμα για την ομάδα είναι η πραγματοποίηση πτήσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς κι η βελτίωση της προσγείωσης και απογείωσης από ένα λουλούδι.

Διαβάστε ακόμη: