Έλληνες τραπεζίτες και στελέχη των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας συνάντησαν στην Αθήνα αναλυτές της JP Morgan την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Το βασικό συμπέρασμα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ότι το κλίμα παραμένει αισιόδοξο από τις τράπεζες για βιώσιμες πορείες δεικτών αποδοτικότητας, παρά το γεγονός ότι η κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) είναι πλέον πιθανότατα πίσω μας.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε 0,7 φορές τον δείκτη P/TBV και 6 φορές τον δείκτη P/E για το 2025 και η Eurobank παραμένει η προτιμώμενη επιλογή των αναλυτών του αμερικανικού οίκου.

Οι αναλυτές της JP Morgan ένιωσαν έκπληξη από την εστίαση στην ανάπτυξη των δανείων και τις προοπτικές απόδοσης κεφαλαίου, στοιχεία που κυριάρχησαν στις συζητήσεις τους και τη μικρή εστίαση στα καθαρά έσοδα από τόκους και τα περιθώρια κέρδους. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ότι οι κινητήριοι μοχλοί είναι πλέον καλά κατανοητοί από τους τραπεζίτες.

Κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) 

«Οι προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο που καθοδηγείται έχει φτάσει στο τελικό του ανοδικό στάδιο. Προς έκπληξη μας, υπήρξε σχετικά μικρή εστίαση στα NII και τα περιθώρια κέρδους στις συναντήσεις μας. Οι τράπεζες αναμένουν διαδοχική μείωση των NII το α’ τρίμηνο φέτος λόγω της αρνητικής μεταφοράς που σχετίζεται με την αντιστάθμιση κινδύνου και των πρόσφατων εκδόσεων ομολόγων, ωστόσο παραμένουν άνετες με τις προοπτικές φέτος, υποθέτοντας έως και τρεις μειώσεις επιτοκίων και μετατόπιση των καταθέσεων σε λογαριασμούς προθεσμίας», εξηγεί ο οίκος.

Στην ελληνική οικονομία, επί του παρόντος, υπάρχει απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 69,5 δισ. περίπου στην Ελλάδα στα χέρια εξειδικευμένων διαχειριστών μη εξυπηρετούμενων δανείων που διαχειρίζονται για λογαριασμό τραπεζών και τα οποία θα μπορούσαν τελικά να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς αυτά τα δάνεια θεραπεύονται και επιστρέφουν σε καθεστώς επανεκτέλεσης. Οι τράπεζες είναι πρόθυμες να διερευνήσουν ευκαιρίες σε αυτά τα reperforming loans (RPLs) ως τομέα αξιοποίησης κεφαλαίων, καθώς η οικονομική συγκυρία συνεχίζει να βελτιώνεται.

Ισχυροί δείκτες σε Eurobank – Εθνική

«Οι εκτιμήσεις για το μέγεθος κυμαίνονται ευρέως, από 10-15 δισ. ευρώ έως 30-40 δισ. ευρώ, με περίπου 6,5 δισ. ευρώ του συνολικού αποθέματος να κατατάσσονται επί του παρόντος ως εξυπηρετούμενα ή εκπρόθεσμα εξυπηρετούμενα σύμφωνα με τον ορισμό των ίδιων των διαχειριστών. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου αφετηρίας, ιδίως της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, καθώς και την αναμενόμενη υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2024-2026 η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος κεφαλαίου καθίσταται όλο και πιο σημαντική. Η Eurobank υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο», εξηγεί η JPM.

«Η Εθνική Τράπεζα επικεντρώνεται στις αγορές χαρτοφυλακίου, καθώς και στις συνεργασίες για την αξιοποίηση κεφαλαίων. Οι επαναγορές είναι επίσης στο επίκεντρο, με την Εθνική Τράπεζα να ελπίζει να συμπληρώσει τα μερίσματα με μια επιθετική στρατηγική επαναγοράς από το επόμενο έτος και μετά. Η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ποσοστό του ΤΧΣ για μια πιθανή εξαγορά, εν αναμονή των εγκρίσεων του πωλητή και των ρυθμιστικών αρχών. Εμείς υποθέτουμε μια εξαγορά 8% από το μερίδιο του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα το 2024», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος.

Διαβάστε ακόμη: