Φορτσάρουν οι τράπεζες στα δάνεια λιανικής και περιμένουν νέα άνοδο της τάξης του 30% με 35% τόσο στις εκταμιεύσεις των νέων στεγαστικών, όσο και των καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων.

Οι προβλέψεις των τραπεζικών διοικήσεων είναι αισιόδοξες για το 2022 καθώς εκτιμούν πως οι νέες εκταμιεύσεις θα διαμορφωθούν πάνω από τα 4 δις ευρώ και συγκεκριμένα:

Τι αναμένεται στις τράπεζες

  • Οι χορηγήσεις σε νέα στεγαστικά δάνεια θα ξεπεράσουν το 1,2 δις ευρώ φέτος, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 30% σε σχέση με τα 930 εκατ ευρώ που εκταμιεύθηκαν το 2021, και τα 660 εκατ ευρώ που ήταν το ύψος των νέων στεγαστικών το 2020.

 

  • Ανάπτυξη της τάξης του 30% προβλέπουν οι τραπεζίτες και για τα καταναλωτικά δάνεια, και μάλιστα εκτιμούν ότι οι νέες εκταμιεύσεις θα διαμορφωθούν στα ίδια επίπεδα με των στεγαστικών δανείων, δηλαδή στο 1,2 δις ευρώ. Το 2020 είχαν εκταμιευθεί 715 εκατ ευρώ για καταναλωτικά δάνεια και πέρυσι 889 εκατ ευρώ πέρυσι, εκ των οποίων τα 282 εκατ ευρώ ήταν δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, και τα 360 εκατ ευρώ δάνεια για αγορές προϊόντων από πολυκαταστηματα.

 

  • Άνοδο 30% προβλέπουν και για τις νέες εκταμιεύσεις μικρών επιχειρηματικών δανείων στα 1,6 δις ευρώ. Πέρυσι οι εκταμιεύσεις στο κομμάτι των μικρών επιχειρήσεων –που κάνουν τζίρο μέχρι 2,5 εκατ ευρώ- ήταν 1,426 δις ευρώ. Αντίθετα οι εκταμιεύσεις του 2020 είχαν προσεγγίσει τα 2 δις ευρώ (1,97 δις) καθώς υπήρξαν τα επιδοτούμενα προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων της πανδημικής κρίσης.

Σε ότι αφορά τη στεγαστική πίστη, οι τράπεζες αναμένουν σημαντική άνοδο, καθώς την τελευταία τριετία –και ύστερα από 10 χρόνια πτώσης- οι τιμές των οικιστικών ακινήτων σημειώνουν σημαντική αύξηση, η οποία οδηγεί και σε άνοδο των ενοικίων, ενώ τα χαμηλά επιτόκια και ειδικά τα προγράμματα σταθερού επιτοκίου καθιστούν συμφέρουσα την απόκτηση στέγης με τραπεζικό δανεισμό.