«Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν ήρωα. Ο Τέρι Άντερσον απεβίωσε χθες, σε ηλικία 76 ετών, στο σπίτι του στη λίμνη Γκρίνγουντ της Νέας Υόρκης. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κρατούνταν όμηρος στο Λίβανο σχεδόν επί επτά χρόνια».

Στη λιτή αυτή ανακοίνωση προέβη η οικογένεια του εκλιπόντα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Ο Άντερσον ήταν ο επικεφαλής ανταποκριτής του Associated Press για τη Μέση Ανατολή όταν τον απήγαγαν ισλαμιστές αντάρτες, μέλη της Χεζμπολάχ, το 1985 κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων στον Λίβανο.

Η κόρη του, Σαλόμ Άντερσον, δήλωσε στο CNN ότι ο πατέρας της είχε βρει τη γαλήνη τα τελευταία χρόνια μετά την σκληρή δοκιμασία που πέρασε.

«Ποτέ δεν του άρεσε να τον αποκαλούν ήρωα, αλλά όλοι επέμειναν να τον αποκαλούν», είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια πρόσθεσε ότι ο πατέρας της εμφάνισε επιπλοκές ύστερα από εγχείρηση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί πρόσφατα.

Η απαγωγή του από μέλη της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό που άλλαξε άρδην την κοσμοθεωρία του Αμερικανού δημοσιογράφου σημειώθηκε τον Μάρτιο του 1985.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος κάλυπτε ήδη επί τρία χρόνια τον εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο για λογαριασμό του Associated Press, όταν ένοπλοι τον άρπαξαν σε δρόμο στη Βηρυτό, τον πέταξαν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και τον μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Εν συνεχεία, οι απαγωγείς τον μετέφεραν ξανά σε διαφορετικά κελιά στο έδαφος του Λιβάνου, φορώντας του αλυσίδες στα χέρια ενώ του είχαν δεμένα τα μάτια για να μην μπορεί να τους δει.

Ο «Γολγοθάς» του τελείωσε τον Δεκέμβριο του 1991, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Αυτό που τον κράτησε ζωντανό όλα τα χρόνια της ομηρείας του, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν, ήταν οι σύντροφοί του.

«Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να έχω και άλλους ανθρώπους μαζί μου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Η πίστη μου, το πείσμα μου, υποθέτω, έπαιξαν ρόλο. Και κάνεις απλά αυτό που πρέπει να κάνεις. Ξυπνάς κάθε μέρα και μαζεύεις την ενέργεια από κάπου, ακόμα και όταν νομίζεις ότι δεν την έχεις, κι έτσι περνάει η μέρα. Και το ίδιο κάνεις μέρα με τη μέρα».

Οι απαγωγείς του Τέρι Άντερσον ήταν μέλη ομάδας σιιτών Μουσουλμάνων της Χεζμπολάχ που υποστηριζόταν από το Ιράν, όπως μεταδίδει το BBC.

Απήγαγαν τον δημοσιογράφο ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών όπλων και τη βοήθεια του Ισραήλ στα χτυπήματα του 1982–1983 εναντίον Μουσουλμάνων στον Λίβανο.

Μετά την αποφυλάκισή του, o Άντερσον δίδαξε δημοσιογραφία σε διάφορα κολέγια των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, προτού συνταξιοδοτηθεί το 2015.

Έγραψε επίσης, μια αυτοβιογραφία που έγινε μπεστ σέλερ, υπό τον τίτλο:«Den of Lions» όπου αφηγείται με λεπτομέρειες την περίοδο της αιχμαλωσίας του.

Διαβάστε ακόμη: