Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του Απριλίου και του πρώτου 4μήνου βρίσκεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με ένα δυναμικό ντεμαράζ +4,65% στις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις κάλυψε με συνοπτικές διαδικασίες την πρόσφατη χασούρα από τη διόρθωση περίπου 5%.
Παράλληλα, όπως έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση η αγορά δεν είχε προεξοφλήσει την αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s την Παρασκευή, οπότε κινήθηκε πολύ δυναμικά ανοδικά, κλείνοντας με άνοδο 1,99% στο υψηλό ημέρας και πάνω από τις 1.420 μονάδες.
Πλέον η αγορά απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών και τις 1.435 μονάδες, όμως για να γίνει η υπέρβαση, θα απαιτηθεί αύξηση των συναλλαγών και κάποιο γερό… μπαμ, ίσως κάποιο deal από την ενέργεια, ώστε να δοθεί η έξτρα δυναμική.
Την Παρασκευή το βράδυ ο οίκος Standard and Poor’s προχώρησε σε αλλαγή της προοπτικής της αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική, θέτοντας πλέον ελληνική οικονομία στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης στο προσεχές μέλλον, ενώ εκφράζει αισιοδοξία για το χρέος.
Η κίνηση της S&P που ήδη έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα από τις 20 Οκτωβρίου 2023, ούσα η πρώτη από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που έκανε κάτι τέτοιο, ήταν εν πολλοίς εκτός προγράμματος και φόρτισε εκ νέου την ψυχολογία της αγοράς όπως φάνηκε χθες.
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει μακροχρόνιες αδυναμίες. Τονίζει πως παρά την αδυναμία που εμφανίζουν κάποια μακροοικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
Το πολύ υψηλό χρέος μειώνεται και αυτό θα συνεχιστεί αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για συνεπή δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Το θετικό outlook, τονίζει ο οίκος, αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ασφαλώς, σε μεγάλη εικόνα, το momentum του Χ.Α. εξακολουθεί να εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και το πως αυτές θα διαμορφωθούν στη Μέση Ανατολή.
Όμως, φαίνεται πως διεθνώς έχει υποβαθμιστεί ο καταλύτης του γεωπολιτικού ρίσκου – τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα – ενώ και η ελληνική αγορά δείχνει πως η τάση είναι να «διαβάσει» την επόμενη ημέρα και να κοιτάξει μπροστά.
Γενικότερα διεθνώς οι αγορές δείχνουν να προσαρμόζονται ταχύτατα στα (όποια) νέα δεδομένα προκύπτουν κατά καιρούς, κάτι που έχουν κάνει με περίσσια ψυχραιμία σε όλες τις κρίσεις των προηγούμενων ετών, όπως με τον οικονομικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ, τον Covid-19 που «κλείδωσε» τον πλανήτη, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τις κοσμογονικές αλλαγές στην ενέργεια που κόντεψαν να διαλύσουν οικονομίες, βιομηχανίες και νοικοκυριά.
Αποτελέσματα – ρεκόρ το 2023 για τις εισηγμένες
Την ίδια ώρα, στήριξη στις αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου φαίνεται πως δίνει το νέο μπαράζ εξαιρετικών αποτελεσμάτων, πολλά εκ των οποίων είναι καλύτερα των προσδοκιών. Έτσι, ανεβαίνει ακόμη περισσότερο η επίδοση του 2023 που όπως φαίνεται είναι κοντά στο να ξεπεράσει την περυσινή χρονιά – ρεκόρ.
Η Κρι Κρι ανακοίνωσε την καλύτερη χρήση της ιστορίας της με κύκλο εργασιών πάνω από 216 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 32 εκατ. ευρώ, οι όμιλοι Jumbo και ΑΔΜΗΕ έκαναν ρεκόρ όλων των εποχών, με την πρώτη να ανακοινώνει καθαρά κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ, που την καθιστά μέσα στις 6-7 πιο κερδοφόρες εισηγμένες, εξαιρουμένων των τραπεζών.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τα καλύτερα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας με τα καθαρά κέρδη στα 116 εκατ. ευρώ, ενώ η Lamda Development δημοσίευσε απρόσμενα καλά μεγέθη, κάτι που έφερε ξύπνημα της μετοχής που το τελευταίο τετραήμερο ενισχύεται κατά 12,74%.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, η ροή των εταιρικών αποτελεσμάτων πλέον ενισχύει την εκτίμηση της υπέρβασης της περυσινής ιστορικής επίδοσης στην λειτουργική και καθαρή κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών, λειτουργώντας ανασταλτικά στην ένταση των πιέσεων.
Ως τώρα στο 46% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται σε 13,06 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη σε 10,07 δισ. ευρώ ενώ τα ανακοινωμένα μερίσματα διαμορφώνονται σε 3,5 δισ. ευρώ.
Η απόσταση για τα ιστορικά υψηλά είναι 820 εκατ. ευρώ για τα λειτουργικά κέρδη και 300 εκατ. ευρώ για την καθαρή κερδοφορία ενώ οι εταιρείες σημαντικού ειδικού βάρους που δεν έχουν ανακοινώσει είναι οι ΓΕΚ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AVAX και Καρέλιας, οπότε εκτιμάται με βάση τις επιδόσεις του εννεαμήνου και του εξαμήνου ότι θα υπερκαλύψουν την διαφορά.
Πέρα από τα ρεκόρ επιδόσεων είναι εξίσου εντυπωσιακή η κατανομή των κερδοφόρων εισηγμένων: Το 94% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει είναι κερδοφόρες ενώ μόλις 6% – δηλαδή τέσσερις εταιρείες – είναι ζημιογόνες. Και σε αυτή την μέτρηση βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα ιστορικό υψηλό πλήθους κερδοφόρων επιχειρήσεων στο σύνολο του Χ.Α., με προηγούμενο σημείο αναφοράς το 83% για τις χρήσεις 2003 και 2004».
Θυμίζουμε πως και αυτή την εβδομάδα έχουμε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2023, καθώς σήμερα Τρίτη θα δημοσιεύσουν μεγέθη εταιρείες όπως Alpha Trust, Πλαστικά Θράκης και Intrakat, αύριο Τετάρτη δημοσιεύει η CNL Capital, την Πέμπτη οι Space Hellas και ΕΥΔΑΠ και την Παρασκευή οι Mermeren και Intertech.
Παράλληλα, οι πιο… συνεπείς όμιλοι ξεκινούν τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου 2024, καθώς μετά την Παπουτσάνης που πρώτη ανακοίνωσε μεγέθη, αύριο είναι η σειρά της Σαράντης, ενώ την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει όλη η αγορά τις ανακοινώσεις του ομίλου Mytilineos.
Διαβάστε ακόμη:
- Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα
- «Γεια σου, κούκλε! Τι κάνεις;»: Ο Μπέος καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από την Κωνσταντοπούλου
- Κέιτ Μπέκινσεϊλ: Πόζαρε με μαύρα εσώρουχα και ψηλοτάκουνα λίγες ημέρες αφότου βγήκε από το νοσοκομείο
- Eurovision 2024: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες συμμαχίες – Ποιες χώρες ανταλλάζουν 12άρια