Ούριος άνεμος πνέει το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να επικρατούν άνετα για τέταρτη διαδοχική μέρα, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη στον «δρόμο» των ρεκόρ, κλείνοντας μάλιστα κοντά στο υψηλό ημέρας.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (22/4) ο ΓΔ σημείωσε «άλμα» 27,78 μονάδων ή 1,99% και έκλεισε στις 1.420,40 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.399,34 (χαμηλό ημέρας) και των 1.420,44 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με αυτό τον τρόπο απομακρύνθηκε τουλάχιστον 60 μονάδες από το χαμηλό δύο και πλέον μηνών των 1.357,30 μονάδων, που σημείωσε την περασμένη Τρίτη.

Παράλληλα, μείωσε τη διαφορά στο -0,14% από τις 1.422,35 μονάδες της 28ης Μαρτίου, μπαίνοντας ξανά στο κόλπο της επαναφοράς στα μηνιαία κέρδη. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται και οι 1.434,87 μονάδες, δηλαδή το υψηλότερο κλείσιμο σε «βάθος» 13 ετών. Το τελευταίο 4ήμερο ο δείκτης «τρέχει» ένα ράλι της τάξεως του +4,65%.

Το rotation στους πρωταγωνιστές συντήρησε το έντονα ανοδικό μομέντουμ στην εγχώρια αγορά, με τις τράπεζες να παίρνουν την «σκυτάλη» από τα βαριά χαρτιά της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως δεν υπεραπέδωσαν και τα blue chips, καθώς οι buyers τοποθετήθηκαν σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν η Eurobank, η Πειραιώς, η Alpha Bank, ο ΟΤΕ, η Aegean και η Quest Holdings.

Με όχημα την πρόσφατη αναβάθμιση του outlook από την Standard & Poor’s, που συνεπάγεται πιθανό upgrade και του αξιόχρεου σε «βάθος» 12-24 μηνών, η Λεωφόρος Αθηνών έδειξε σήμερα ακόμη καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τις τρεις προηγούμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Θετικός καταλύτης για το Χ.Α. είναι και τα νέα στοιχεία από το πεδίο της οικονομίας, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 1,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2023, έναντι πρόβλεψης για 1,1%.

Αν και η προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε με διήμερη πτώση και μαζικές πωλήσεις, τη στιγμή που οι υπόλοιπες αγορές επιδείκνυαν ψυχραιμία, ολοκληρώθηκε σε ένα εντελώς αντίστροφο μοτίβο. Το Χ.Α. υπεραπέδωσε έναντι των περισσότερων ξένων χρηματιστηρίων στον απόηχο του ισραηλινού χτυπήματος στην Τεχεράνη την Παρασκευή (19/4), παρουσιάζοντας σημάδια ανθεκτικότητας απέναντι στον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Η αγοραστική αφύπνιση οφείλεται επίσης στα ισχυρά αποτελέσματα που γνωστοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ορισμένες εταιρείες, όπως η Jumbo, η Lamda Development, η Ελλάκτωρ και ο ΑΔΜΗΕ, με τις μετοχές όλων των παραπάνω να κάνουν ράλι στον απόηχο των ανακοινώσεων. Το κλίμα αισιοδοξίας συντηρούν και οι πληροφορίες για νέα deals, που αναμένεται να αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τον Οκτώβριο του 2022 έχουν «τρέξει» οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street, υποχωρώντας την Παρασκευή για έκτη διαδοχική μέρα. Ο S&P 500 συμπλήρωσε τρεις εβδομάδες απωλειών και απώλεσε το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων. Αντίστοιχα, ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από το Νοέμβριο του 2022, ολοκληρώνοντας το τέταρτο σερί καθοδικό 5ήμερο. Ωστόσο, σήμερα ήρθε η ώρα της αντίδρασης για τη Wall Street, αν και προς το παρόν δείχνει να είναι ασθενική.

Δυναμικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 και τον ισπανικό IBEX 35 να ηγούνται με κέρδη άνω του 1%. Αποστάσεις κρατά ο ιταλικός FTSE MIB, σημειώνοντας νέα πτώση. Στο +2,7% κινείται ο πορτογαλικός PSI. Rebound στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά το sell off της Παρασκευής, με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και τον KOSPI στη Νότια Κορέα να καταγράφουν την ισχυρότερη άνοδο σήμερα.

Η απρόσμενη αναβάθμιση και η ατζέντα των αποτελεσμάτων

Καταλύτης ανόδου για την εγχώρια αγορά είναι η ευχάριστη έκπληξη της Standard & Poor’s, η οποία αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου από σταθερές (stable) σε θετικές (positive), αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για αναβάθμιση και του rating (ΒΒΒ-) στην επόμενη αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, που θα λάβει χώρα στις 18 Οκτωβρίου. Το θετικό outlook, όπως αναφέρει, αντανακλά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και την προσήλωση στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υπενθυμίζεται ότι η S&P έχει δώσει ήδη στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.

Πλούσια από ανακοινώσεις είναι η τρέχουσα εβδομάδα, όσον αφορά τα ετήσια αποτελέσματα χρήσης 2023 των εισηγμένων. Μεταξύ άλλων, περιμένουμε την ΕΥΔΑΠ, την Intrakat, την Πλαστικά Θράκης και την Space Hellas. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ο κύκλος των ανακοινώσεων για τα οικονομικά μεγέθη του φετινού α’ τριμήνου. Την αρχή έκανε η Παπουτσάνης, ενώ ακολουθούν στις 24 Απριλίου η Σαράντης και μία μέρα αργότερα (25/4) η Mytilineos. Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα ανακοινώνουν τις τριμηνιαίες επιδόσεις τους η Τρ. Πειραιώς και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Διαβάστε ακόμη: