Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και την εκπομπή «Αυτοψία», έκανε λόγο για πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές, για πρωθυπουργία με ορίζοντα οκταετίας, αλλά και για ανανέωση προσώπων στον κομματικό οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, ο κ. Κασσελάκης ανάφερε: «Θα ήθελα να μπορέσω να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός για δυο θητείες, να μπορέσω να ολοκληρώσω ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να μπορούμε ως κυβέρνηση να ενώσουμε όπως είπα, όλη την Ελλάδα».

Παράλληλα, έθεσε ως στόχους «να αποκεντρώσουμε τη χώρα μας, να λύσουμε το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που έχουμε, μη βρεθούμε το 2050 με 6,5 εκατομμύρια Έλληνες και μια χώρα πάλι χρεοκοπημένη», ενώ δήλωσε πως «δεν είμαι κάποιος ο οποίος πιστεύει στην επ’ άπειρον δραστηριότητα στην πολιτική» και αυτοπροσδιοριζόμενος ως «άνθρωπος της ναυτιλίας».

Εκτίμησε δε πως «πρέπει να υπάρχουν πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια για ένα μέρος της Ευρωβουλής. Ότι πρέπει η Κομισιόν, η Προεδρία της, να επιλέγεται από το Ευρωκοινοβούλιο», δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από την σύνθεση του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις ευρωεκλογές

Αναφερόμενος στις χαμηλές «πτήσεις» των δημοσκοπήσεων, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε: «Δεν το γνωρίζετε αυτό αν είμαστε στο 17%, διότι έχουν υπάρξει τέτοιες δημοσκοπήσεις, και μάλιστα μερικές, από ό,τι ακούω, έχουν δοθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου με τέτοια ποσοστά και μεγαλύτερα. Άρα, τα πάντα ρει».

Μάλιστα, κληθείς να απαντήσει για τα περί «πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως «θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εφικτό και πιθανό αυτή τη στιγμή». «Ο στόχος είναι αυτός, γιατί αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για την κοινωνία μας» παρατήρησε, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο εκλογικός του στόχος, λέγοντας πως «η ζωή δεν είναι μαύρη και άσπρη, υπάρχει πάρα πολύ γκρίζο στη μέση. Το θέμα είναι αυτός ο στόχος τον οποίο έχεις θέσει στον εαυτό σου, εάν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, αν είναι παραγωγικός, αν στο τέλος της ημέρας θα τον κυνηγήσεις και θα τον πετύχεις με τις αξίες σου».

«Ξεκάθαρα» όχι στη στήριξη στο Ισραήλ

Ως προς την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στο Ισραήλ, ο κ . Κασσελάκης τόνισε ότι «λέμε για τη Γάζα ότι πρέπει αυτή η σφαγή να σταματήσει, πρέπει να δούμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Σε αυτό έχω υπάρξει ξεκάθαρος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταδικάζουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

Σχετικά με την κριτική που δέχτηκε ότι «δεν υπήρχε στήριξη στο Ισραήλ. Ποια στήριξη; Εννοείτε ότι καταδικάσαμε την επίθεση από το Ιράν; Ποιος μπορεί να μην καταδικάσει μια κλιμάκωση ενός πολέμου; Ή είσαι με την ειρήνη ή δεν είσαι με την ειρήνη. Δεν έχει σχέση». «Από εκεί και πέρα άλλο το Ιράν κι αυτό το οποίο έκανε και άλλο αυτό το οποίο γίνεται στην Παλαιστίνη με το αιματοκύλισμα αυτό των ζωών, των αμάχων συνανθρώπων μας, οι οποίοι ξυπνάνε και δεν ξέρουν αν θα ζήσουν μέχρι την επόμενη μέρα. Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε. Σε ερώτηση, μάλιστα, για το ότι «δεν υπάρχει στήριξη στο Ισραήλ, υπάρχει καταδίκη τρομοκρατικών επιθέσεων», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποκρίθηκε «ξεκάθαρα».

«Είμαι θρήσκος»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε θρήσκος, ενώ τάχθηκε υπέρ του σεβασμού στη θρησκεία όλων, με τους διακριτούς ρόλους και τη ρύθμιση κράτους – εκκλησίας. «Ναι είμαι θρήσκος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ως πολιτικός δεν μπορώ να διαχωρίζω αυτό το οποίο προσωπικά πιστεύω από τον βαθύ σεβασμό μου γι’ αυτό που μπορεί κάποιος άλλος να πιστεύει. Το ένα δεν αντιφάσκει με το άλλο», συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «το στερεότυπο αυτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον της παράδοσης. Αυτό το στερεότυπο πρέπει να τελειώσει».

«Δεν το είπα για ‘’θαύμα’’»

Αναφορικά με το «θαύμα» στη βαφτισή του, «δεν το είπα» υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, σημειώνοντας πως «δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα. Δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς αυτό το οποίο θέλει να πιστεύει, αρκεί να είναι, κατά τη γνώμη μου, σύννομο και ηθικό». Ειδικότερα, «η θέση μου είναι ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζουμε και υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε ότι δεν τα γνωρίζουμε» απάντησε στον ορισμό περί θαυμάτων και συνέχισε, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε. Άρα σέβομαι το μεγαλείο της φύσης, του θεού, κατά τη γνώμη μου. Από εκεί και πέρα πιστεύω στην επιστήμη, προφανώς». «Απλά σέβομαι το γεγονός ότι υπάρχουν και πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να τα εξηγήσουμε στον κόσμο μας. Από εκεί και πέρα, ξέρετε, θα ξυπνήσουμε αύριο, θα έχουμε τα ίδια προβλήματα να λύσουμε και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε», εξήγησε.

Ενόψει του Πάσχα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναμένεται να επισκεφθεί την Κέρκυρα, σχολιάζοντας ότι «το ελληνικό Πάσχα το γιορτάζω ανέκαθεν».

Για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα

Ακόμη, έκανε ειδική αναφορά στον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, με τον κ. Κασσελάκη να γνωστοποιεί πως «δεν ήρθε χωρίς να συνεννοηθούμε» στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, αφού «είχαμε συζητήσει εδώ και καιρό ότι η κατάλληλη στιγμή για εκείνον να επανεμφανιζόταν ήταν, πρώτα απ’ όλα, η στιγμή την οποία ο ίδιος θα επέλεγε, αλλά θα ήταν το στίγμα αυτό του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός μας, η ανακοίνωση αυτή», όπως είπε.

Ερωτηθείς για το εάν και κατά πόσο κλείνει μια πληγή με την παρουσία του κ. Τσίπρα, «για εμένα ποτέ δεν υπήρχε πληγή» ξεκαθάρισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ σε παραπομπή σε παλιότερη δήλωσή του ότι πληρώθηκε από τη στάση του κ. Τσίπρα στο Συνέδριο, «δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε πληγή», πρόσθεσε. «Πληγωθήκατε χωρίς πληγή!» σχολίασε τότε ο Αντώνης Σρόιτερ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά «ακριβώς».

Διαβάστε ακόμη: