Τρίτη, 18 Ιαν 2022

Ετικέτα: ΣΥΡΙΖΑ

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία ή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2004 ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μεγαλύτερη συνιστώσα των οποίων ήταν ο Συνασπισμός.

Ιδρύθηκε από μια ευρεία ομάδα δεκατριών κομμάτων και ανεξάρτητων πολιτικών, που αρχικά συμπεριελάμβαναν δημοκράτες σοσιαλιστές, ανανεωτικούς και ριζοσπάστες αριστερούς, αριστερούς πατριώτες, φεμινιστές, αντικαπιταλιστές, κεντρώους και οικολόγους, καθώς και μαρξιστές-λενινιστές, μαοϊκούς, τροτσκιστές, ευρωκομμουνιστές, λουξεμπουργκιστές και ευρωσκεπτικιστές.

Τον Ιούνιο του 2012 επανιδρύθηκε ως ενιαίο κόμμα. Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από 86 βουλευτές και βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείται με 6 ευρωβουλευτές, στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Βόρεια Πράσινη Αριστερά. Είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Από το 2012, μετά την εκλογική «πτώση» του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα από τα δύο κυρίαρχα πολιτικά κόμματα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, μαζί με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε ως Κυβέρνηση της Ελλάδας, από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019, με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με έντονο τον χαρακτήρα του «οικοσοσιαλισμού». Ο «λόγος» του κόμματος, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «αριστερός λαϊκιστικός».

Πλέον, από την περίοδο που το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, το κόμμα χαρακτηρίζεται ως «κεντροαριστερό» και «σοσιαλδημοκρατικό».

Οι διαδικασίες οι οποίες οδήγησαν στη συγκρότησή του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στη δημιουργία του «Χώρου Διαλόγου για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αριστεράς» το 2001. Στον Χώρο συμμετείχαν διάφοροι αριστεροί πολιτικοί φορείς, ενίοτε διαφορετικών ιστορικών ή ιδεολογικών καταβολών, με κοινή όμως δράση στα κομβικά ζητήματα που είχαν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όπως η Νατοϊκή εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα κ.ά.

Ο «Χώρος Διαλόγου» δεν ήταν πολιτική οργάνωση, αλλά μία προσπάθεια μόνιμης όσμωσης των κομμάτων και οργανώσεων οι οποίες τον συναπάρτιζαν. Από τους κόλπους του προέκυψαν κάποιες υποψηφιότητες για τις εκλογές του 2002, με πιο επιτυχημένη αυτήν του Μανώλη Γλέζου στην Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς.

Page 1 of 61 1 2 61

EDITOR'S CHOICE

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ