Σε χρόνο ρεκόρ, μέσα στους επόμενους 24 μήνες θα μπεί σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός 840MW της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης ΑΕ».

Ο σταθμός μπήκε πολύ γρήγορα σε επόμενο στάδιο κατασκευής και η κατασκευή του προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Πρόκειται για μονάδα συνδυασμένου κύκλου (Combined Cycle Gas Turbine-CCGT) ισχύος 840 MW.

Η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» είναι σύμπραξη του Γιώργου Στάσση (Όμιλος ΔΕΗ 51%), του Χρήστου Κοπελούζου (Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου 20%) και του Κώστα Ξιφαρά (ΔΕΠΑ Εμπορίας 29%).

Πρόκειται για επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης που θα λειτουργήσει σε χρόνο ρεκόρ 24 μηνών..

Σε 24 μήνες θα μπει σε πλήρη λειτουργία

Μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας του έργου, ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες Πολιτικού Μηχανικού, ενώ η κατασκευή του κύριου εξοπλισμού του σταθμού (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, λέβητας και γεννήτρια) γίνεται ήδη στα εργοστάσια του οίκου General Electric (GE).

Όσον αφορά στον αεριοστρόβιλο, έχει ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του και έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία η δοκιμή “Full Speed No Load (FSNL)”.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή λειτουργίας του αεριοστροβίλου με καύση φυσικού αερίου, στο εργοστάσιο συναρμολόγησής του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διευθέτηση των συνοδών έργων όπως οι γραμμές μεταφοράς της ενέργειας που θα παράγεται στον σταθμό, οι απαραίτητοι υποσταθμοί 400 kV και η σύνδεση για παροχή φυσικού αερίου στον σταθμό.

Ο σταθμός θα τροφοδοτεί με ενέργεια την εγχώρια αγορά αλλά και τις γειτονικές χώρες.

Η διασύνδεση της μονάδας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα γίνει με απευθείας γραμμές στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Νέας Σάντας, σημείο κατάληξης – μεταξύ άλλων – της νέας γραμμής 400 kV προς Βουλγαρία.

Έτσι, ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και, κατ’ επέκταση, προς Σερβία.

Τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης «καθαρής» μονάδας

Η νέα μονάδα, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 181 στρεμμάτων με εγκατεστημένη ισχύ 840MW και ετήσια παραγωγή 5TWH.

Ως καύσιμο θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο, ωστόσο ο νέος σταθμός παραγωγής θα έχει τη δυνατότητα για καύση υδρογόνου αλλά και μεικτή λειτουργία, κάτι που τον καθιστά συμβατό και απολύτως υποστηρικτικό με τον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό για τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Ο θερμοηλεκτρικός σταθμός είναι διαμόρφωσης «Μονού Άξονα» (Single Shaft) και έχει σχεδιαστεί με τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης 63% για μονάδες τέτοιας τεχνολογίας, που συνεπάγεται υψηλό συντελεστή εκμετάλλευσης.

Ο υψηλός βαθμός απόδοσης θα δίνει τη δυνατότητα στη νέα Μονάδα – εκτός από την χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου – να έχει και μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Στην «καρδιά» του νέου σταθμού θα τοποθετηθούν ένας αεριοστρόβιλος General Electric ισχύος 571 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, και ένας ατμοστρόβιλος, ισχύος 269 MW, τριών βαθμίδων πίεσης, με απευθείας σύνδεση με τη γεννήτρια. Η γεννήτρια τύπου W88 της General Electric, ονομαστικής ισχύος 948 MVA, θα είναι σύγχρονη, τριών φάσεων, συνδεδεμένη σε κοινό άξονα.

Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης

Η σύνδεση με το σύστημα αερίου

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται μέσω του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) και με την Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, της εταιρείας GASTRADE, μετατρέποντας έτσι την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου στη νέα μονάδα θα είναι υπόγειος και θα ξεκινά από την περιοχή της Άνθειας Έβρου, όπου θα συνδεθεί με τον αγωγό του ΕΣΦΑ. Ο αγωγός θα καταλήγει στην ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, πλησίον του νέου Σταθμού, στον Σταθμό Μέτρησης και Ρύθμισης (M/R Station) του ΔΕΣΦΑ. Το έργο έχει προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του ΔΕΣΦΑ.

Ο σταθμός CCGT της Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης θα συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης 400 kV. Το συνοδό έργο περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία δύο Γραμμών Μεταφοράς 400 KV απλού κυκλώματος. Η κάθε μία γραμμή θα έχει μήκος 28 χλμ. περίπου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί κοντά στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ένα νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης 400kV κλειστού τύπου (ΚΥΤ ΕΒΡΟΥ Ι) και θα πραγματοποιηθούν έργα επέκτασης στο ΚΥΤ 400kV στην Νέα Σάντα Ροδόπης.

ΔΕΗ στο Λονδίνο: Στόχος για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και επενδύσεις 9 δισ.

Στάσσης: Η ΔΕΗ πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση στη να Ευρώπη

Στις προοπτικές που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τον ρόλο της ΔΕΗ και τη σημασία της ασφάλειας εφοδιασμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον.

Στο ετήσιο συνέδριο του CSIS, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς στρατηγικής και ασφάλειας, κύριος ομιλητής ήταν και ο Υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Στάσσης έθεσε τον στόχο για το μέλλον της αγοράς ενέργειας, να “διασφαλίσουμε ότι έχουμε έναν πλανήτη που μπορούμε να ζήσουμε όλοι χωρίς να διακυβεύεται η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή ενέργεια”. Σε αυτό τον στόχο, οι ΑΠΕ έχουν σημαντικό ρόλο, καθώς, εκτός από την καθαρή ενέργεια που προσφέρουν, αυξάνουν και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ υπάρχουν περιορισμοί στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει μια χώρα βασιζόμενη αποκλειστικά στην εγχώρια παραγωγή από ΑΠΕ. “Τα ενεργειακά συστήματα πρέπει να είναι ευέλικτα για να εξασφαλίζουν σταθερότητα, αξιοπιστία και αποδοτικότητα κόστους. Η ευελιξία προέρχεται τόσο από τα ενεργειακά στοιχεία ενεργητικού (όπως μπαταρίες και εγκαταστάσεις αερίου) όσο και από κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των ανθεκτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών”, ανέφερε ο κ. Στάσσης.

Περιγράφοντας τις ιδιαιτερότητες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι υπάρχει μία μεγάλη γκάμα συνθηκών – από τη Ρουμανία που είναι λιγότερο εξαρτημένη από εισαγωγές φυσικού αερίου έως μια σημαντικά εξαρτημένη Βουλγαρία. Από χώρες που έχουν προχωρήσει σημαντικά με τον ενεργειακό τους μετασχηματισμό, όπως η Ελλάδα, μέχρι πιο αδρανείς χώρες, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια.

Και βέβαια από χώρες με σταθερό πολιτικό περιβάλλον όπως τα μέλη της ΕΕ μέχρι επικίνδυνες συνθήκες υβριδικού πολέμου, όπως στην Ουκρανία.

“Παρά τις πολυπλοκότητες, η ΔΕΗ, ως μια ολοκληρωμένη εταιρεία κοινής ωφελείας, ηγέτης στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών ενέργειας, είναι ιδανικά τοποθετημένη για να οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” ανέφερε ο κ. Στάσσης.

“Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές. Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, πλήρως τη σημασία των συνεργειών και γενικότερα τι χρειάζεται ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να μεταβεί στη νέα εποχή ενώ παραμένει ασφαλές. Αυτή είναι η αποστολή μας και η κινητήρια δύναμη πίσω από όλες τις αποφάσεις μας” δήλωσε ο κ. Στάσσης, ενώ έκανε ειδική μνεία στις επενδύσεις της ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη, με την υπό κατασκευή μονάδα CCGT, και στην απόκτηση των εταιρειών της Enel στη Ρουμανία.

Ο επικεφαλής του Ομίλου ΔΕΗ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για την επιτυχή και ασφαλή ενεργειακή μετάβαση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. “Για να είναι επιτυχής η ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες και η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Πιστεύω ότι το κοινό ταξίδι είναι πολύ πιο ασφαλές, ενώ το μοναχικό πιο επικίνδυνο από ποτέ” τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και κατέληξε ότι “στη ΔΕΗ δεσμευόμαστε να είμαστε δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα υλοποιούμε την ενεργειακή μετάβαση”.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.

Τζέφρι Πάιατ: Η επιστημονική προσέγγιση

Τζέφρι Πάϊατ: Ελλάδα και ΔΕΗ λαμπρά παραδείγματα στην ενεργειακή μετάβαση

Τον ρόλο της ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής εξήρε ο υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, πρώην πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), στην Ουάσιγκτον, την Τρίτη 23 Απριλίου, ο κ. Πάιατ συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών.

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να πετύχει διείσδυση των ΑΠΕ κατά 80 % στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα για την ενεργειακή μετάβαση το οποίο αναγνωρίστηκε από την ΕΕ. Πρόκειται για εξαιρετικό επίτευγμα μέρος του οποίου οφείλεται στη ΔΕΗ η οποία αποτελεί επίσης παράδειγμα για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη», τόνισε ο ίδιος.

Ο κ. Πάιατ ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πίεση προς τη Ρωσία με την επιβολή κυρώσεων ενώ ανέφερε ότι η εξαγωγική δυνατότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 120 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως με την κατασκευή νέων υποδομών που έχει δρομολογηθεί.

Διαβάστε ακόμη: