Για ακόμη μια φορά οι Έλληνες επενδυτές, ιδιώτες αλλά και οι (όσοι έχουν απομείνει) θεσμικοί, έχασαν την αγορά, εγκλωβισμένοι μέσα στην εγχώρια ανακυκλούμενη κατήφεια και μιζέρια.

Η αγορά μέσα σε ελάχιστες ημέρες κάλυψε 90 μονάδες από τα πρόσφατα χαμηλά και χθες αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά 13 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. «έσπασε» αντιστάσεις χρόνων χθες, πετυχαίνοντας με εντυπωσιακό όσο και πειστικό τρόπο νέο πολυετές ρεκόρ, καθώς έκλεισε στις 1.447,82 μονάδες (+1,93%) που ήταν και το υψηλό ημέρας.

Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από τις 15 Απριλίου 2011, όταν – ακριβώς έναν χρόνο μετά το Καστελόριζο και την είσοδο στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης – ο Γ.Δ. είχε κλείσει στις 1.469,03 μονάδες.

Τότε το Χ.Α. ήταν σε αντίστροφη πορεία από τη σημερινή, ευρισκόμενο σε αποδρομή καθώς «διάβαζε» τις εξελίξεις που έρχονταν, κάτι που οδήγησε πέντε χρόνια αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 420,82 μονάδες, επίπεδο που έως σήμερα παραμένει αρνητικό ρεκόρ από το 1990, ήτοι 34 χρόνια πίσω.

Σήμερα λοιπόν το Χ.Α. δείχνει ότι έχει διάθεση να κλείσει οριστικά τον (μαύρο) κύκλο των μνημονίων και των πακέτων στήριξης και όλο το κύκλο της χρεοκοπίας της χώρας. Το χθεσινό κλείσιμο σε νέα υψηλά 13 ετών αυτό μαρτυρά με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του σκηνικού στο Χ.Α. αφενός έπαιξε η γρήγορη αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου που επέτρεψε στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας να καταγραφεί αντίδραση +2,60%, αφετέρου η απρόσμενη αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s το βράδυ της Παρασκευής.

Αυτή η αναβάθμιση έδωσε τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου πενταμήνου τη Δευτέρα στο Γ.Δ. καθώς ενισχύθηκε κατά 1,99%, ενώ χθες έδωσε άνοδο 1,93%, επίσης μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων μηνών.

Δηλαδή μέσα σε ένα διήμερο το Χ.Α. κερδίζει 3,96% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ σε επίπεδο τραπεζών καταγράφεται άνοδος +6,58%, κάτι που οφείλεται στην αλλαγή του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο, γεγονός που πρωτίστως έχει αποτύπωμα στον τραπεζικό τομέα.

Ο τραπεζικός κλάδος εύλογα έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο καθώς οι επιχειρηματικές συμφωνίες (όπως αυτές που συνάπτονται στην ενέργεια για τα φωτοβολταϊκά ή τα άλλα projects) θα απαιτήσουν ανάγκες χρηματοδότησης, δηλαδή νέα δάνεια και προμήθειες.

Έτσι, η πιστωτική επέκταση αναμένεται να αντισταθμίσει την μείωση των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, στην αγορά καταγράφεται μπαράζ θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, όπως είναι τα αποτελέσματα – ρεκόρ που ανακοινώνουν οι εισηγμένες (χθες ήταν η σειρά της Intrakat), η Eurobank βγήκε επιτυχημένα στις αγορές, το ελληνικό δημόσιο εκδίδει 30ετές ομόλογο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία, ενεργειακά deals κλειδώνουν (ΔΕΗ με Mytilineos και Intrakat), ενώ υπάρχει και ευρύτερη κινητικότητα.

Η εθνική κατάθλιψη και οι τεχνοκράτες ξένοι που κερδίζουν

Καταλύτης για την ιδιαίτερα δυναμική και με στοιχεία ξεσπάσματος αντίδραση της αγοράς το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης, ασφαλώς ήταν η απρόσμενη αναβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard and Poor’s, βάζοντας την ελληνική οικονομία στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης.

Ο αμερικανικός οίκος εκφράζεται με θετικά σχόλια για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, το υψηλό χρέος μειώνεται, όσο τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Ασχέτως αν σε εγχώριο επίπεδο η ευρύτερη τοξική μιζέρια και το αυτομαστίγωμα «σκεπάζει» σε πολύ μεγάλο βαθμό τις όποιες επιτυχίες υπάρχουν κατά καιρούς, τα όσα σημειώνει ένας από τους τρεις κορυφαίους οίκους στον κόσμο είναι σημαντικά και σε αυτά εστιάζουν όσοι επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις αγορές, εν προκειμένω στο Χ.Α..

Αυτά τα επενδυτικά «κέντρα», γνωρίζουν να μην εστιάζουν στην τοξική εσωτερική «πραγματικότητα» της εκάστοτε χώρας ή οικονομίας, αλλά να κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα.

Αυτός είναι και ένας λόγος που οι Έλληνες, εγκλωβισμένοι στην εσωτερική… εθνική κατάθλιψη, έχουν χάσει και το μεγαλύτερο μέρος του ισχυρότατου ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο που ήδη κινείται για τέταρτη σερί χρονιά ανοδικά, ενώ πέρυσι έδωσε άνοδο +39% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +65% σε επίπεδο τραπεζών, τοποθετώντας το Χ.Α. στις τρεις κορυφαίες αγορές του κόσμου.

Αυτά τα κέρδη, τα καρπώθηκαν κυρίως διεθνή funds και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που διέβλεψαν τις ευκαιρίες εγκαίρως, κοιτάζοντας «ψυχρά» νούμερα και δεδομένα, μακριά από το πέπλο της εγχώριας ανακυκλούμενης κατάθλιψης.

Θετικό ρόλο επίσης στη βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς παίζουν και οι νέες δημοσκοπήσεις που δίνουν ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία στο 33% με περαιτέρω τάσεις συσπείρωσης, αρκετά μακριά δηλαδή από το όριο του να χάσει το επίπεδο του 30%, κάτι που θα έφερνε προβλήματα, δυσαρέσκεια και «πάτημα» για αμφισβήτηση.

Διαβάστε ακόμη: