Το πάλαι ποτέ «αντισυστημικό» νόμισμα εισέρχεται στα μεγάλα σαλόνια, υπό τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων επενδυτικών. Στο Bitcoin αρχίζει να συμβαίνει ό,τι στον χρυσό. Κι όσοι διψάτε για εύκολο πλουτισμό, ξεχάστε το…

Στα 15 χρόνια ιστορίας του, το Bitcoin έχει “πεθάνει” εκατοντάδες φορές στα διεθνή μέσα, τα οποία ανέκαθεν το πολεμούσαν, μέσα στην ημιμάθειά τους (ή σκοπιμότητα, ποιος ξέρει).

Στην καλύτερη, το αντιμετώπιζαν με υπερβολικό και ίσως άδικο σκεπτικισμό. Κι όταν τα κυνικά μίντια έλεγαν “πέθανε”, εννοούσαν ναι μεν το ίδιο σαν οντότητα, αλλά αναφορικά με την τιμή του.

Κάθε φορά που γκρεμιζόταν, του έκαναν την “κηδεία”. Και κάθε φορά ξαναχτιζόταν.

Γι’ αυτό και αποκαλώ κυνικούς όσους έκριναν από τα ομολογουμένως ακραία σκαμπανεβάσματά του. “Κυνικός είναι εκείνος που ξέρει την τιμή των πάντων, και την αξία του τίποτα.”

Όμως εμείς εδώ δεν εξετάζουμε έτσι τα πράγματα. Πόσο μάλλον μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία ψηφιακών asset, που όχι απλώς διεκδικεί μερίδιο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά καλείται να διαδραματίσει (ήδη το κάνει) βασικό ρόλο στις παγκόσμιες συναλλαγές. Όχι, τα crypto έχουν έρθει για να μείνουν, δεν τίθεται θέμα περί αυτού. Κι όποιος δεν το βλέπει αυτό, είναι επιεικώς στον κόσμο του.

Τα μετρητά σύντομα θα είναι παρελθόν, και το ψηφιακό ευρώ/δολάριο/οτιδήποτε που θα εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες (CBDC) θα αποτελεί την κυρίαρχη μορφή χρήματος. Εννοείται πως σε ένα τέτοιο τεχνοκρατικό, αυτοματοποιημένο σύστημα δε θα είναι (τόσο) εφικτή η φοροδιαφυγή. Αυτό άλλωστε είναι το μόττο των ίδιων των Αρχών που πλασάρουν το ψηφιακό χρήμα.

Όμως η παραοικονομία είναι σαν το νερό, πάντα θα βρει σχισμή να περάσει. Και μη γελιόμαστε, η ίδια η οικονομία διψά για μαύρο χρήμα.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Την κυκλοφορία του μαύρου χρήματος θα την αναλάβουν λοιπόν τα κρυπτονομίσματα. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα αποκαλούν εργαλεία τρομοκρατών κλπ. Όμως αυτή είναι μια κοντόφθαλμη προσέγγιση, διότι το “ξέπλυμα” είναι μόλις ένα από τα δεκάδες… προσόντα των κρυπτονομισμάτων, και είναι άδικο, σχεδόν προσβολή, να προσδιορίζονται μόνο από αυτό.

Είναι σα να λέμε ότι το Ίντερνετ είναι μια βιβλιοθήκη για τσόντες και άνδρο παιδόφιλων. Όταν πρωτοξεκίνησε μάλιστα, κυρίως για τέτοιες δραστηριότητες απασχολούνταν, από κάτι μυστήριους εκτός νόμου τύπους. Και τότε, όπως και τώρα, η αδαής μάζα αντιμετώπισε το νεογέννητο Ίντερνετ σαν κακοποιό στοιχείο.

Όμως φτάσαμε σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης να μη μπορεί να λειτουργεί χωρίς αυτό. Αντίστοιχη πορεία θα έχει το ηλεκτρονικό χρήμα, κι ας “τιμάται” προς το παρόν μόνο από εγκληματίες. Ζυγώνει η ώρα που ο απλός πολίτης θα ζητά από μόνος του τη χρήση του…

Από αυτό και μόνο λοιπόν, να είστε σίγουροι πως τα crypto ήρθαν για να μείνουν. Η έγκριση του ETF από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και η περαιτέρω θέσπιση σχετικής νομοθεσίας απλώς επιβεβαιώνουν αυτό.

Θα έλεγε κανείς ότι από τους μικροκακοποιούς που αντάλλαζαν κλεμμένα προιόντα μέσω Bitcoin στο darkweb, περάσαμε πλέον στους πραγματικούς εγκληματίες του πλανήτη, τις γραβάτες της Blackrock και της Wall Street… Από αυτό και μόνο φανερώνεται πως το Bitcoin “ανέβηκε” κατηγορία, πέρασε στα μεγάλα τραπέζια πόκερ το καμάρι μας!

Αλλά μη γίνω κακός ακόμη, έχουμε πολύ ακόμα.

Στο βίντεο: Ο Milton Friedman προφητεύει το ηλεκτρονικό χρήμα και τη γέννηση του Bitcoin, το 1999!

Στο σημείο αυτό θέλω να δηλώσω στον αναγνώστη πως τούτο εδώ δεν πρόκειται για ένα ακόμη θέμα για κρυπτονομίσματα απο αυτά που σας έχουμε συνηθίσει. Είναι το ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ που ταπεινά αλλά και περήφανα θεωρώ ότι έχω γράψει μέχρι σήμερα. Αποτελεί απόσταγμα χρόνων εμπειριών και της γενικότερης αντίληψης μου για αυτήν την αγορά.

Πιστεύω θα βοηθήσει οποιονδήποτε αρχάριο (και όχι μόνο) να κατανοήσει που πατά και που βρίσκεται, στο χώρο και στο χρόνο.

Να καταλάβει ότι αυτή η αγορά είναι κάργα χειραγωγημένη, και πλέον δε θα του χαριστεί (όπως γινόταν μέχρι το 2018), διότι πλέον έχει περάσει στα μεγάλα σαλόνια, των κολοσσών που διαχειρίζονται κυριολεκτικά σχεδόν ό,τι αγγίζει χρήμα σε αυτόν τον πλανήτη.

Οντότητες σαν τη Blackrock διαθέτουν ασύλληπτη, απεριόριστη δύναμη, που “εξουδετερώνει” αυτή του Bitcoin, το καταπίνει σε μια θάλασσα από παράγωγα και συμβόλαια και, κατ’ εμέ, του βάζει επίσημα την ταφόπλακα, ως νόμισμα.

Το καθιστά πλέον περισσότερο από ποτέ κυρίως ένα χρηματιστηριακό εργαλείο, και το καταδικάζει σε αυτή τη βαρετή μοίρα, ενώ ήταν προορισμένο για πολύ σπουδαιότερα πράγματα. Λέμε δηλαδή τώρα, αν πιστεύετε σε αυτά…

Το Bitcoin, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ωμό χρηματιστήριο. Κι έτσι πρέπει να του συμπεριφέρεστε, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Αν κάθεστε και το αγναντεύετε κάνοντας HOLD και δήθεν DCA (τον εαυτό σας κοροϊδεύετε και το μισθό σας πετάτε), απλώς θα βλέπετε τους λύκους της Wall Street να το ανεβοκατεβάζουν, και μάλιστα χωρίς να το κρατάνε καν.

Εσείς τους δώσατε το δικαίωμα να βαφτίσουν άλογο το γάιδαρο. Ή τέλος πάντων, δε τους το δώσατε, αλλά χαιρόσασταν με αυτό. Μέσα σας βέβαια πεθαίνετε, και πλέον αρχίζετε να καταλαβαίνετε πως άλλο η θεωρία, άλλο η πράξη. Ο κόσμος του χρήματος είναι σκληρός, κι αν το Bitcoin είναι ο νέος, ο παλιός είναι αλλιώς…

Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω στο παρακάτω μακροσκελές κείμενο, ζητώ την κατανόηση και υπομονή του αναγνώστη, και του υποσχόμαι πως ο χρόνος του δε θα πάει χαμένος…


Εδώ θα διαβάσετε όσα δε θα σας πει ποτέ κανένας από τους τόσους πλέον καλοθελητές κρυπτο-αναλυταράδες τσαρλατάνους που τάζουν χρήμα, είτε με γραβάτες σε συνέδρια, είτε με έξυπνα viral βιντεάκια στο τικτοκ.

Δεν τους συμφέρει να τα πουν, διότι χαλάει η σούπα. Διότι εγώ δεν είμαι ούτε με τους μεν, ούτε με τους δε. Αναγνωρίζω ότι τα crypto είναι το “μέλλον”. Όμως δεν είμαι σε καμία περίπτωση με όσους ζουν και διαφημίζουν την πλάνη ότι το Bitcoin θα μας κάνει πλούσιους, ότι θα αλλάξει τον κόσμο.

Το Bitcoin άλλαξε ήδη τον κόσμο. Την έκανε τη δουλειά που έπρεπε. Εισήγαγε το σπόρο, έγινε η ανατροπή. Απλώς όχι η ανατροπή του χρημ/κου συστήματος, όπως τη νόμιζαν οι μπουμπουνοκέφαλοι “αντισυστημικοί”. Οι οποίοι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, και μόνο το χρήμα έχουν στο μυαλό τους.

Τώρα το πήραν αγκαλιά οι κοστουμάτοι, και δε θα το αφήσουν, παρά μόνο όταν θα έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά του, κι ό,τι καταλαβαίνει κανείς από αυτό…

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Όμως η τεχνολογία είναι εκεί, κι αυτό έχει σημασία. Ίσως κάποιο άλλο crypto αναλάβει να την μετατρέψει αμιγώς σε αυτό για το οποίο άλλωστε δημιουργήθηκαν τα crypto, δηλαδή τις συναλλαγές, κι όχι για να ταϊζουν τις τσέπες της Wall Street.

Οι χρήσεις του blockchain είναι μεγάλες, και μόλις ξεκινούμε να τις αντιλαμβανόμαστε.

Κατά αυτήν την έννοια λοιπόν, θεωρώ ότι το Bitcoin “πέθανε”. Όχι όμως από “γηρατειά”. Το ίδιο θα συνεχίσει να υπάρχει, και ενδεχομένως (σίγουρα βασικά) θα πιάσει νέα ιστορικά υψηλά, όταν έρθει η ώρα.

Όμως σαν εσωτερική ΑΞΙΑ, ως αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, μέρα με τη μέρα θα σβήνει. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε, από την έκδοση όχι μόνο αυτού του spot ETF, αλλά του ήδη από το 2021 (το πρώτο Bitcoin Futures ETF).

Δε θέλω να πω ότι το Bitcoin απέτυχε σα νόμισμα, διότι τότε θα το αδικώ εγώ. Αλλά πλέον, είναι μαθηματικά ανέφικτο να καταφέρει να λειτουργήσει στην πράξη ως τέτοιο. Κι ας λένε οι ημιμαθείς “μαξιμαλιστές” του ότι 1 Bitcoin = 1 Bitcoin κι ότι αν “κρατάς” 1 Bitcoin, κρατάς 1 από τα 21 εκατ. που θα υπάρξουν ποτέ, άρα είναι πολυτιμο.

Πράγματι, έτσι είναι, στη θεωρία. Στην πράξη όμως έρχεται ο πραγματικός κόσμος εκεί έξω, που δεν είναι στεγνά μαθηματικά, να σε διαψεύσει. Ερχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, το δίκτυο, η μαφία (και ιδιοφυία) του οικονομικού συστήματος και “αφοδεύει” πάνω στο 1 σου Bitcoin.

Τι εννοώ; Ρίχτε μια ματιά στον χρυσό. Τα ίδια έλεγαν και γι αυτόν, τα ίδια ίσχυαν, υποτίθεται μαθηματικά, όμως ήρθαν τα χρηματιστήρια και τον εξευτέλισαν. Και μπορεί αυτή τη στιγμή στα 2000 δολ/ουγγιά να φαντάζει υψηλός και δυνατός, αλλά πιστέψετε με, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να είναι. Κι αυτό το ξέρουν καλά όσοι ασχολούνται με χρυσό.

Μόλις πάει να ανέβει, τον σορτάρουν ανελέητα.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Φωτό αρχείου

Με σημερινούς όρους ο χρυσός θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στα… 10.000 δολάρια, και δεν είμαι καθόλου υπερβολικός. Όμως επενδυτικές σαν την JP Morgan κρατούν τεράστιες ποσότητες όχι μόνο σε πραγματικό μέταλλο αλλά κυρίως… σε χαρτάκια.

Παράγωγα (derivatives) δηλαδή. Από τη στιγμή που ο χρυσός άρχισε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο κατά αυτό τον τρόπο (συμβόλαια κλπ), η ιστορία τελείωσε.

Διότι δόθηκε το δικαίωμα στους παίχτες να σορτάρουν χρυσό, χωρίς καν να τον κρατάνε στα χέρια τους.

Το ίδιο θα συμβεί και στο Bitcoin, το οποίο όχι τυχαίως αποκαλείται ψηφιακός χρυσός, αφού πράγματι αυτό ακριβώς είναι.

Θα πνιγεί σε μια θάλασσα από παράγωγα, η αγοραπωλησία των οποίων θα πιέζει διαρκώς την τιμή του Bitcoin, θα το κρατά σε αλυσίδες. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν είναι τόσο το που μπορεί να πάει η τιμή, αλλά το ότι πλέον θα έχει “ταβάνι”.

Και μέχρι τώρα το Bitcoin δεν είχε ταβάνι. Και το ήξεραν όλοι, και η ίδια η Wall Street το έτρεμε αυτό, όταν πιάστηκε στον ύπνο το 2015-2018. Όμως όχι πια. Ο αιφνιδιασμός μία φορά πιάνει, όχι δεύτερη.

Πλέον οι γραβάτες πλεύρισαν την αγορά από όλες τις πλευρές. Το Bitcoin τους ανήκει. Και θα το ανεβάζουν (κι ο κόσμος θα τσιμπά, και ανάθεμα αν θα κατοχυρώνει κέρδη), και θα το σορτάρουν, και θα το ανεβάζουν ξανά και θα το σορτάρουν.

Μέχρι να φτύσετε το γάλα της μανούλας σας, να το πω ευγενικά.

Θεσμικούς επενδυτές δε θέλατε; Ε θα χορτάσετε θεσμικότητα τώρα!

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Όσοι κρατούν αληθινό χρυσό (με κόστος αποθήκευσης κιόλας, με ρίσκο), γιατί απογοητεύονται με τη χειραγώγηση της αγοράς; Επειδή είναι στα 2 κι όχι στα 4 χιλιάρικα; Όχι. Επειδή ΞΕΡΟΥΝ πως ό,τι και να γίνει, όσο κι αν πάει να ανέβει, η απεριόριστης δύναμης επενδυτικές τράπεζες θα τον κατεβάσουν, όπως κάνουν πάντα.

Υπάρχει ταβάνι, κι αυτό τα αλλάζει όλα.

Και για ένα υποτίθεται “αντισυστημικό” νόμισμα, η κατοχή του οποίου θα σήμαινε “ελευθερία” (τόσο οικονομική, όσο και κινήσεων, “εκτός συστήματος”) για τον κάτοχό του… το να βγει από την εξίσωση η “ελευθερία”, τα αλλάζει όλα, έτσι δεν είναι;

Το “ταβάνι” καθιστά το Bitcoin ένα ακόμη βαρετό χρηματιστηριακό asset, ένα υποχείριο της Wall Street που κινεί σα μαριονέτα, προκειμένου να αρμέγει τις νέες γενιές επενδυτών.

Και μπορεί ακόμη να μην του φαίνεται, όμως αργά αλλά σταθερά, θα φτάσει σε αυτό το βαρετό status. Σε 5-10 χρόνια από τώρα θα είναι ένας ακόμη δείκτης πλάι στο χρυσό και τον S&P, που θα περνά πάνω από τις επικεφαλίδες των διεθνών μίντια καθώς θα βομβαρδίζεται κάποια δύσμοιρη πόλη.

Η μόνη περίπτωση να δραπετεύσει ξανά από τα δεσμά και να λυτρώσει αυτούς που ορθώς θα κρατάνε αληθινό Bitcoin (ή οποιοδήποτε άλλο crypto), και ΟΧΙ κάποιο “κωλόχαρτο” παράγωγο-κλώνο του… θα είναι αν πέσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα! Και δεν εννοώ μια κρίση αλά 2008, αλλά να διαλυθεί συθέμελα, να κοπεί το Ίντερνετ για πάντα, δε ξέρω.

Αλλά αυτά συμβαίνουν στις ταινίες. Προς το παρόν, στον πραγματικό σκληρό (αλλά δίκαιο κατ’ εμέ) κόσμο που ζούμε, ένας είναι ο απαράβατος κανόνας:

“Money talks, bullshit walks.”

Κι αυτό ακριβώς περιγράφει το τι συνέβη στο Bitcoin, και τι θα συμβεί από εδώ κι έπειτα.

Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Ότι το παιχνίδι έχει περάσει για τα καλά στα χέρια των ισχυρών. Κι αν θέλετε να το παίξετε, θα πρέπει να παίξετε με τους κανόνες του.


Κι επειδή 1 εικόνα = 1000 λέξεις, και όσα και να γράψω εγώ είμαι ένας τυχαίος Τσιρογιάννης… ε ακούστε τα από τους ίδιους – Στη φωτό, το 2017, ο Leo Melamed, το μεγάλο αφεντικό του ομίλου CME (η παγκόσμια αγορά παραγώγων): “Θα δαμάσουμε το Bitcoin” – Κι αυτό ακριβώς έκαναν…

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την εφημερίδα Axianews 13/01/24. Ευχαριστώ τον αναγνώστη που τιμά μέχρι εδώ. Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν links με χρήσιμους “μπούσουλες” για το πως να επιβιώσεις στην αγορά των crypto.


“DE-DECENTRALIZATION”

ή αλλιώς, η σταδιακή μετατροπή του Bitcoin σε όργανο του ίδιου συστήματος που υποτίθεται θα (υπο)καθιστούσε

…ή αλλιώς η αναπόφευκτη μεταφορά ενέργειας από το θερμό στο ψυχρό, η εντροπία. Η φυσική τάξη των πραγμάτων!

Οι αναγνώστες αυτής της στήλης γνωρίζουν τη «συμπάθεια» που τρέφω για τα κρυπτονομίσματα. Τη βάζω σε εισαγωγικά διότι δεν πρόκειται περί αγνής αγάπης προς το ψηφιακό χρήμα. Αν περνούσε από το χέρι μου, θα συναλλασσόμασταν για πάντα με… χρυσά και ασημένια νομίσματα, κι ας είμαι «παιδί» της τεχνολογίας. Όμως η εξέλιξη δε σταματά, κι ας μην αρέσουν σε όλους τα αποτελέσματά της. Όποιος δεν προσαρμόζεται, εξαφανίζεται.

Έτσι μπήκα πριν αρκετά χρόνια στο χώρο, όχι από ιδεολογία, αν και στην αρχή με ιντρίγκαρε η ιδέα ενός αντισυστημικού νομίσματος που θα έβγαζε από την εξίσωση παρασιτικούς μεσάζοντες, όπως κράτος και κεντρικές τράπεζες. Γρήγορα όμως κατάλαβα ότι αυτά είναι ψευδαισθήσεις, διότι κουμάντο στον πλανήτη κάνει, και θα κάνει πάντοτε το χρήμα, σε όποια μορφή του. Και κουμάντο στο χρήμα κάνει το δίκτυο, οι άνθρωποι, «μαφίες» θα τις πει κανείς, κυβερνήσεις, κολοσσοί, τράπεζες.

Δεν το αλλάζει κανένα Bitcoin αυτό, όχι στη εποχή μας τουλάχιστον, και το απέδειξαν αυτό οι ίδιοι οι δήθεν υποστηρικτές της ιδέας του, οι οποίοι μπήκαν στο παιχνίδι για το χρήμα και τίποτα άλλο. Κάποιοι ελάχιστοι πρωτοπόροι cypher punks, οριτζίναλ ιδεολόγοι της κρυπτογράφησης πάντα θα υπάρχουν, και πάντα θα είναι πολύ λίγοι για να ανατρέψουν το καθεστώς του χρήματος, διότι χρειάζονται την κρίσιμη μάζα μαζί τους. Και η κρίσιμη μάζα είναι και θα είναι πάντα τυφλωμένη από το χρήμα. Γι’ αυτό και το κυνηγά σα σκύλος την ουρά του.

Επιπλέον, είναι αμφισβητήσιμο αν και το ίδιο το Bitcoin δημιουργήθηκε με αγνές προθέσεις, από έναν υποτιθέμενο Σατόσι Νακαμότο που τα πήρε στο κρανίο με τη διαφθορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος με αφορμή την κρίση του 2008, οπότε και έφτιαξε… τη δική του κατάσταση, ένα νόμισμα «από το λαό για το λαό».

Κάθε μέρα που περνάει, σιγουρεύομαι πως μάλλον το ίδιο το σύστημα εισήγαγε το Bitcoin, «φύτεψε» το σπόρο που θα έστρωνε το έδαφος για τον πραγματικό «Μεσσία». Πολλά πλέον αρχίζουν να «δένουν», με πρώτο και κύριο την διόλου τυχαία ημερομηνία δημιουργίας του Bitcoin, η οποία συνέπεσε με την ποσοτική χαλάρωση και το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος που έμελλε να διαβρώσει ανεπανόρθωτα το χρήμα που ξέραμε, οδηγώντας στον πληθωρισμό του σήμερα και το οσονούπω λανσάρισμα του ψηφιακού χρήματος που δήθεν θα μας σώσει από τα δεινά του χάρτινου.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Το «κακό» Bitcoin που έστρωσε το έδαφος για τα «καλά» CBDC…

Για 15 ολόκληρα χρόνια, αργά αλλά σταθερά, το Bitcoin τι έκανε, πέρα από μερικούς μάγκες πλούσιους; Εισήγαγε στις συνειδήσεις μας την έννοια του ψηφιακού χρήματος. Προκειμένου, σωστά μαντέψατε, να είμαστε πιο έτοιμοι όχι απλώς να το αποδεχτούμε, αλλά να το αγκαλιάσουμε, όταν θα ερχόταν η ώρα. Για σκεφτείτε το.

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια τα μίντια αποκαλούσαν το Bitcoin τρομοκρατικό εργαλείο, όργανο ξεπλύματος για εγκληματίες κ.λ.π. Και σήμερα πανηγυρίζουν για την έκδοση αμοιβαίου κεφαλαίου από τις μεγαλύτερες επενδυτικές του κόσμου.

Δέκα χρόνια πριν ήταν pixel σε μια οθόνη, αδιάφορο, καρτουνίστικο ψευτοχρήμα για κομπιουτεράκηδες σπασίκλες. Μέχρι χθες ήταν του Σατανά. Αύριο θα είναι η νόρμα. Όλη αυτά τα στάδια μεταμόρφωσης χρειάζονται χρόνο, δεν είναι κάτι που εισάγεται στην κοινωνία εν μιά νυκτί.

Μέχρι το 2026 θα έχει τεθεί σε κυκλοφορία επίσημα το ψηφιακό ευρώ, για το οποίο μέχρι χθες δεν είχε ιδέα κανείς (ακόμη δεν έχουν πολλοί). Κάτι τέτοιο δε θα ήταν εφικτό, αν δεν είχε στρωθεί το έδαφος από τα «κακά» κρυπτονομίσματα.

Τώρα σου λένε «πες αντίο στα μετρητά και πάρε αυτό» διότι έχει πραγματοποιηθεί υποσυνείδητα μια διεργασία στο κεφάλι σου όλα αυτά τα χρόνια. Τα μίντια σου έδειξαν τον «κακό» της ιστορίας, το μυστήριο Bitcoin, ώστε να εμφανιστεί ο «ήρωας», δηλαδή το διαφανές (νομοθετικά) CBDC των “αξιόπιστων” κεντρικών τραπεζών, μια κεντρική αρχή που όλοι ξέρουμε και υποτίθεται εμπιστευόμαστε. Σου παρουσιάζουν το πρόβλημα (αναξιόπιστο Bitcoin), σου πουλάνε τη λύση (το δικό τους νόμισμα). Είναι θέμα μάρκετινγκ.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Το Bitcoin έκανε την απαραίτητη «βρωμοδουλειά», για να φτάσουμε σήμερα σχεδόν να ζητάμε ψηφιακό ευρώ/δολάριο για τα μύρια δήθεν πλεονεκτήματά του, όπως πάταξη φοροδιαφυγής και άλλα τέτοια παραμύθια. Μη γελιέστε, η φοροδιαφυγή θα συνεχιστεί, απλώς όχι από εσάς. Τα μέσα θα αναβαθμιστούν.

Όλα αυτά με κάνουν να αμφιβάλλω περί αγνών προθέσεων και καλού/κακού. Στα δικά μου μάτια, και οι δύο, ανεξαρτήτως αφετηρίας, δουλεύουν τελικά για τον ίδιο σκοπό, τα ίδια αφεντικά, οι δύο όψεις του ίδιου (κυριολεκτικά) νομίσματος. Όμως είτε το Bitcoin ως ηλεκτρονικό χρήμα ήταν «φυτευτό» εξ αρχής, είτε όχι, το γεγονός όμως παραμένει: στο οικονομικό σύστημα που διαμορφώνεται, τα κρυπτονομίσματα θα παίξουν το ρόλο τους, το ρόλο των «μετρητών», και όχι μόνο, κι ας ήταν το ίδιο το σύστημα που μας άφησε ανοιχτό αυτό το παραθυράκι.

Άλλωστε η ίδια η οικονομία έχει ανάγκη την παραοικονομία.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα συμπάθειας και ιδεολογίας. Είναι ψυχρή ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

Όποιος δε ψαχτεί με τα κρυπτονομίσματα, δε θα επιβιώσει εύκολα στο τεχνοκρατικό μέλλον που μας χτυπά την πόρτα.

Γιατί το Bitcoin ΔΕΝ είναι τόσο decentralized όσο θα θέλαμε…

…και γιατί κανένα crypto δε μπορεί πρακτικά να είναι εντελώς decentralized.

Όλα αυτά τα εξηγώ για να δώσω στον αναγνώστη να καταλάβει ακριβώς που πατώ και βρίσκομαι, μήπως και δώσω μια εναλλακτική σκοπιά αυτού του κατακρεουργημένου χώρου, από καιροσκόπους, ψευτοϊδεαλιστές και επενδυτές της κακιάς ώρας. Οι περισσότεροι είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Οι μισοί αγνοούν ή απορρίπτουν εντελώς τα κρυπτονομίσματα ως απάτη (που προφανώς και μεγάλο μέρος αυτών είναι), καταδικασμένοι να είναι ουρά των εξελίξεων.

Άρχισαν πάλι τα γλέντια στο Bitcoin... μετά έρχεται ο πόνος

Οι άλλοι μισοί νομίζουν θα γίνουν πλούσιοι, εντελώς ανίδεοι του πώς λειτουργεί το χρηματοοικονομικό σύστημα. Και το Bitcoin, το Ιερό Δισκοπότηρό τους. Πεπεισμένοι για την αγνότητά του, το “ηθικό του πλεονέκτημα”, σχεδόν το προσκυνούν. Τους είπαν ότι είναι decentralized και εκστασιάστηκαν.

Υπάρχουμε κι εμείς κάπου στη μέση, εκεί που στέκεται όρθιο καμιά φορά το νόμισμα. Προσπαθούμε χωρίς δόγματα, με ρεαλισμό να ζυγίσουμε τα πράγματα. Διότι αν δεν καταλάβουμε τι ακριβώς παίζει, δε θα κερδίσουμε ποτέ τίποτα από αυτήν την ιστορία, πόσο μάλλον χρήμα.

Πράγματι, ο κώδικας, το πως είναι φτιαγμένο όλο αυτό, χωρίς αρχή, μέση (ειδικά μέση – ενδιάμεσους) και τέλος, το καθιστά, στη θεωρία, decentralized, και άρα πολύτιμο όπλο στα χέρια του κόσμου.

Όμως παιδιά, τα πάντα στη ζωή έρχουν αρχή και τέλος. Τα πάντα, ακόμη και το Σύμπαν, από κάπου πρέπει να ξεκίνησε κι αυτό. Μέχρι να συμπυκνωθεί ξανά στο τίποτα. Και στο ενδιάμεσο κάποιοι παίχτες του με “ειδικό βάρος” (όπως ο Δίας) μαζεύουν γύρω τους περισσότερους δορυφόρους (χρήμα). Λίγοι παίχτες τελικά κινούν την αγορά.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αναπόφευκτα σε μια ελεύθερη αγορά, η δύναμη σταδιακά θα συγκεντρώνεται στους λίγους.

Στο τέλος πάντα καταλήγουμε σε κάποια ρίζα, κάποιο συμφέρον. Το συμφέρον κινεί τον κόσμο. Κι όταν ανοίγεσαι με ETF στην αγορά, ανοίγεις την πόρτα σε μεγαλύτερα συμφέροντα. Από ένα κλειστό κοινό κομπιουτεράκηδων το 2012, ξαφνικά ανοίγεις την πόρτα στους φραγκάτους 70χρονους boomers που ελέγχουν τον πλανήτη. Τι περιμένεις να συμβεί;

Ξαφνικά οι λίγοι ισχυροί βλέπουν συμφέρον στο να κρατήσουν Bitcoin, να το ελέγξουν με όποιον τρόπο μπορούν, μέσω Wall Street, μέσω ανταλλακτηρίων (που μόνο decentralized οντότητες δεν είναι, αλλά διέπονται από συμφέροντα) – όπου φτάνει το μακρύ τους χέρι. Και φτάνει παντού.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Στην πραγματικότητα είχαν καιρό πριν αυτό το συμφέρον, δεν το απέκτησαν τα τελευταία χρόνια. Το εξασκούσαν υπογείως, εμμέσως. Τώρα απλώς το κάνουν επίσημα, έχοντας το νόμο και τις πρόθυμες μάζες με το μέρου τους. Και με κάθε παράγωγο που “τυπώνουν”, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ στα χέρια τους την όποια δύναμη είχε το αρχικά αποκεντρωμένο νόμισμα.

Νομίζετε ότι το decentralization έχει μόνο να κάνει με το αν το Χ crypto εκδίδεται από κάποια κεντρική εποπτική αρχή που να υπόκειται σε νομοθεσίες κλπ; Οι περισσότεροι το σκέφτονται έτσι εντελώς τεχνικά, μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό τους.

Είναι μια πολύ πιο αφηρημένη έννοια που μπλέκεται με τη φιλοσοφία. Στην πραγματικότητα, τίποτα δε μπορεί να είναι εντελώς decentralized. Ακόμη κι η ίδια η σκέψη μας, η υποτίθεται ελεύθερη βούληση, πηγάζει και ορίζεται από περιβάλλουσες δυνάμεις που ούτε αντιλαμβανόμαστε.

Και το XRP είναι, τεχνικά μιλώντας, decentralized. Πολύ πιο decentralized μάλιστα από τα περισσότερα crypto, πόσο μάλλον από το Bitcoin που το ορίζουν μια χούφτα κινέζοι miners και όταν πέφτει το ρεύμα, τρέχουν και δε φτάνουν… Η Ripple δεν έχει άμεση σχέση με το XRP. Η τύχη του δεν πηγαίνει χέρι-χέρι με την τύχη της Ripple.

Είναι όμως πράγματι έτσι; Όχι. Και το λέω εγώ που υποστηρίζω κάργα το XRP. Στην πράξη, καλώς ή κακώς, υπάρχει μια ανώτερη, άυλη έννοια που συνδέει XRP-Ripple καθιστώντας το έτσι κατά κάποιο τρόπο centralized. Είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Τα δίκτυα που φτιάχνουμε, τα brand names, η κουλτούρα πίσω από το καθετί, η ιστορία που το ακολουθά στα βάθη των αιώνων. Είναι μια αόριστη, αλλά μετρήσιμη συμπαντική δύναμη που συνδέει τα πάντα γύρω μας, με πολύ πιο αδιάσπαστες “αλυσίδες” από αυτές του blockchain.

Το XRP, και το Bitcoin είναι λοιπόν decentralized; Και ναι, και όχι. Αυτό το μικρό “όχι” όμως, έχει σημασία. Διότι αν είσαι έστω και λίγο centralized, τότε είσαι centralized. Κι αυτό είναι θεμελιώδες χαρακτηριστικό.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

O Brad Garlinghouse (CEO Ripple) εδώ δικτυώνεται…

Τα crypto δεν είναι σαν τις μετοχές. Δεν δημοσιεύουν οικονομικά στοιχεία τριμήνου, δεν έχουν παραδοσιακά θεμελιώδη, με βάση τα οποία υποτίθεται ότι καθορίζεται η τιμή τους. Πλέον ούτε οι ίδιες οι μετοχές δε μοιάζουν να κινούνται με βάση τα θεμελιώδη, καθώς οι αγορές γίνονται όλο και πιο καζίνο, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…

Τα θεμελιώδη των crypto είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Το white paper, το DNA τους.

Όμως αυτά τα χαρακτηριστικά είναι απλώς ο κώδικος που έγραψε ο προγραμματιστής, το γονιδίωμα με το οποίο “γεννήθηκαν”. Από τη στιγμή της γέννησης κι έπειτα, σημασία έχουν όλα τα υπόλοιπα. Αναλαμβάνει το “αόρατο” χέρι της αγοράς από εδώ και πέρα.

Το τι άστρο ανέτειλλε τη στιγμή της γέννησης (ναι, είναι κι αστρολογία τα crypto), σε τι περιβάλλον και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (για παράδειγμα όσον αφορά το “άστρο” του Bitcoin: βλέπε κρίση 2008, ποσοστική χαλάρωση QE και τύπωμα χρήματος κλπ), τι άνθρωποι συναναστράφηκαν γύρω από το brand name που χτιζόταν (βλέπε Dogecoin & Elon Musk), ένα κάρο παράγοντες.

Αυτοί οι παράγοντες είναι πλέον η πραγματική ταυτότητα του κρυπτονομίσματος. Η αγορά αποφασίζει ποιος είσαι, όχι το αν είσαι γαλαζοαίματος. Δε δίνει δεκάρα γι αυτό, θα σε βάλει στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα. Τρανή απόδειξη τα αμέτρητα υποσχόμενα projects (που είχαν ιδανικά χαρακτηριστικά) και χάθηκαν σε έναν ωκεανό από σκουπίδια.

Αν μόνο ο κώδικας ενός crypto καθόριζε τη μοίρα του, τότε το Bitcoin θα έπρεπε όντως να έχει… πεθάνει. Καλώς ή κακώς το ίδιο το σύστημα το θέλει ζωντανό, του έβγαλε μέχρι και ETF. Και ναι, όσο υιοθετείται περισσότερο από την αγορά, γίνονται πιο διάσημα τα crypto (“κανονικοποιούνται”), όμως είναι αυτό decentralization, όταν στην ουσία το 0,1% θα κινεί την τιμή και μοίρα του;

Αληθινό decentralization θα είχαμε αν υποθετικά το Bitcoin διανέμονταν στον κόσμο, και χρησιμοποιούνταν ως συνάλλαγμα. Κι όχι ως εργαλείο για να αρμέγει η Wall Street εμάς τους ηλίθιους.

Όμως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνει στην πράξη, είναι σαν τον κομμουνισμό. Δεν είναι κακό, έτσι λειτουργεί ο κόσμος. Το Bitcoin βρίσκεται έμμεσα υπό την επιρροή μιας χούφτας ανθρώπων, κι αυτό το καθιστά centralized, κι ας μην εκδίδεται ή ελέγχεται από κανέναν. Πάει και τελειώσε.

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Αν δεν καταλάβει κανείς αυτό το βασικό, ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ αξίωμα, δε θα προχωρήσει στην επόμενη τάξη. Θα είναι καταδικασμένος να τον παραμυθιάζουν κρυπτο-ινφλουένσερς και να του τάζουν ότι θα φτάσει το 1 μύριο σαν πύραυλος, χωρίς σταματημό.

Γι’ αυτό έχει σημασία όλο αυτό το κατεβατό. Θα κουράσει αυτόν που ψάχνει την εύκολη γρήγορη τροφή, να του πουν “αγόρασε/πούλα”. Και οι αναγνώστες της στήλης ξέρουν πως και το “αγόρασε/πούλα” έχω βγει να πω ξεκάθαρα, όταν ήταν η ώρα.

Όμως αυτό εδώ το κείμενο είναι σημαντικότερο, διότι δίνει στον επίδοξο παίχτη τα θεμελιώδη για να μπορεί να ξεκινήσει σε σωστή ρεαλιστική βάση, κι όχι παραμύθια που δε θα τον οδηγήσουν πουθενά…

Η πιο χειραγωγημένη αγορά του πλανήτη

Προχωράμε… πίσω στο ETF.

Το ETF λοιπόν: Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), έπειτα από μακροχρόνιο θρίλερ. Στο σημείο αυτό να σχολιάσω πόσο γελοία είναι η αγορά κρυπτονομισμάτων. Από όλες τις διεφθαρμένες, χειραγωγημένες αγορές, αυτή είναι η χειρότερη.

Παραμονή ανακοίνωσης της έγκρισης, «χακαρίστηκε» δήθεν ο λογαριασμός Twitter της SEC, και ένα πρόωρο tweet πυροδότησε μεταβλητότητα και σύγχυση στην αγορά. Παίζουν μαζί μας, δίχως να αναλαμβάνουν ευθύνες. Μέχρι και τελευταία στιγμή, προσπαθούσαν να βγάλουν ό,τι μπορούν από την ιστορία με το ETF (μέχρι την επόμενη ιστορία)! Να βγάλουν απ’ τη μύγα ξύγκι. Εμείς είμαστε το ξύγκι, οι μικροεπενδυτές προφανώς.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Διότι καθώς τα crypto δεν ανεβοκατεβαίνουν με βάση τα παραδοσιακά θεμελιώδη όπως οι μετοχές (εδώ γελάμε, αφού κι αυτές φούσκα είναι, αλλά λέμε τώρα), χρειάζονται κάποια αφορμή για τα μεγάλα σκαμπανεβάσματά τους, έτσι; Οπότε τέτοιες αφορμές συνήθως είναι κάποιο χακάρισμα, κάποια κατασκευασμένη δικαστική διαμάχη που διαιωνίζεται (βλέπε Ripple/XRP), ή τα δήθεν καπρίτσια της SEC, η οποία μάλιστα ξεκαθάρισε ότι εγκρίνει το ETF, αλλά «όχι το ίδιο το Bitcoin».

Σα να λέμε «θα σου κάτσω, αλλά δε μου αρέσεις». Στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι μπούρδες για εσωτερική κατανάλωση, για να δικαιολογούν τα αδικαιολόγητα. Φυσικά και η SEC γουστάρει το Bitcoin, μιλάμε για κότα με χρυσά αυγά, και άλλωστε ποιος θα πει όχι στη Blackrock (η οποία εξέδωσε το ETF); Πρακτικά της ανήκει ο πλανήτης.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Τα ίδια τα λαμόγια της SEC πρακτικά ταϊζονται από την Blackrock.

Οι “γκόου μπακ” (μάνταμ Μέρκελ) που γίναν… “γκόου Μπλάκροκ!”

Γελάει ο κόσμος… Και στο μεταξύ τα κρυπτο-μίντια πάνω από την υπόθεση με κομμένη την ανάσα. Οι ίδιοι άνθρωποι που μέχρι χθες έβριζαν την κάθε Blackrock, που έλεγαν «θα ρίξουμε τις τράπεζες, το σύστημα».

Και τώρα είναι αγκαλιά με αυτό. Βασίζονται σε αυτό, μπας και πάρει τα πάνω του η τιμή του Bitcoin και βγάλουν φράγκα (έτσι νομίζουν).

Εγώ θα πρότεινα να προσπερνάμε όλη αυτή τη φαρσοκωμωδία κάθε φορά, και απλά να τους αφήσουμε να χειραγωγούν ακραία την τιμή, όπως ξέρουν και κάνουν. Κι όποιος επιβιώσει. Δε χρειάζονται αυτοί οι γελοίοι θεατρινισμοί…


Μια μικρή εικαστική παρέμβαση που δημιούργησα προκειμένου να σας βοηθήσω καλύτερα να καταλάβετε τι συμβαίνει στο γελοίο σύμπαν των “κρυπτο-επενδυτών”!
Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Για όσους δε γνωρίζουν τις φάτσες, από αριστερά στα δεξιά: Elon Musk, Cristine Lagarde, Michael Saylor, Cathie Wood). Σε ρόλο… Καμμένου, Larry Fink (CEO Blackrock)


Πίσω στο ETF. Το spot ETF λοιπόν τι κάνει πρακτικά; Δίνει τη δυνατότητα σε παραδοσιακούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο να έχουν έκθεση στην τιμή του Bitcoin, χωρίς να κρατάνε το ίδιο το νόμισμα. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το χρυσό και τις μετοχές και όλα τα χρηματιστηριακά assets. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε ήδη futures ETF από το 2021, αλλά αυτό αφορά ΣΜΕ που είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνα για τα έτσι κι αλλιώς ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα.

Κομπλέ μέχρι εδώ, λίγη ακόμα υιοθέτηση από τις μάζες, περαιτέρω νομιμοποίηση και ρυθμιστικά πλαίσια, γενικώς το καμάρι μας ξανοίγεται στον κόσμο. Και κάπου εδώ τελειώνουν τα καλά. Διότι παραδόξως για το Bitcoin, το ξάνοιγμα αυτό δεν είναι καλό.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Το σύστημα ποτέ δεν ήθελε να «σκοτώσει» το Bitcoin. Κάθε άλλο…

Οι περισσότεροι υποστηρικτές των crypto έχουν την εμμονική πεποίθηση πως το «κακό σύστημα» θέλει να «σκοτώσει» το Bitcoin. Πράγματι, μέχρι σήμερα το Bitcoin έχει «πεθάνει» αμέτρητες φορές στα μίντια. Όμως πάντα αναφέρονται στην τιμή του, και στο ίδιο ως οντότητα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι το σύστημα όχι απλώς δεν έχει κανένα λόγο να σκοτώσει το Bitcoin, αλλά έχει κάθε λόγο να αγκαλιάσει, όπως εξήγησα πριν.

Κι αυτός θα είναι ο πραγματικός «θάνατος» του Bitcoin, εξ ου και ο σχετικός μας τίτλος, τον οποίο δε διάλεξα καθόλου δημοσιογραφικά, αλλά τον εννοώ πλήρως. Κάποτε είχα γράψει για τη «χαρτοποίηση» του Bitcoin και την «αρχή του τέλους του». Αυτό ακριβώς εννοούσα, σήμερα φτάσαμε σε αυτό.

Διότι μέχρι σήμερα το κάθε Bitcoin ήταν ένα από τα 21 εκατομμύρια που θα υπάρξουν ποτέ. Σπάνιο και πολύτιμο. Από σήμερα, θα είναι 1 από 21 εκατ… από αμέτρητα δισ. (και τρισ.) παράγωγα (derivatives) που προκύπτουν από την περαιτέρω ενσωμάτωσή του στο χρηματοοικονομικό σύστημα. Διότι αυτό σημαίνει Wall Street, ETF, futures, Blackrock, κ.λ.π.

Σημαίνει «τύπωμα», σημαίνει χαρτάκια, σορτάρισμα. Και καθώς αυτά τα κωλόχαρτα θα κατακλύζουν την αγορά, το Bitcoin θα χάνει από τη δύναμη και σπανιότητά του. Δε με πιστεύετε;

Δείτε τι συνέβη στην αγορά χρυσού. Τι κι αν κρατάς 1 κιλό από την περιορισμένη ποσότητα που υπάρχει σε αυτή τη Γη. Έρχεται η Goldman Sachs και σε “ακυρώνει” με τα συμβόλαιά της. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί (ήδη συμβαίνει) με το Bitcoin. Κάποτε η αμερικανική κυβέρνηση κατέσχεσε με νόμο τον χρυσό του λαού της. Κάποιοι έξυπνοι τον έκρυβαν κάτω από το στρώμα. Όμως οι λύκοι της Wall Street είναι ακόμη πιο έξυπνοι, αυτή είναι η δουλειά τους. Τι έκαναν; Άρχισαν να «τυπώνουν» χρυσό.

Από τη στιγμή που άρχισε να διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια, η ιστορία είχε τελειώσει. Είτε κράταγες μία μπάρα χρυσού, είτε το συμβόλαιο για μία μπάρα, ήταν περίπου το ίδιο και το αυτό. Μάλιστα ο περισσότερος κόσμος τι επιλέγει; Το δεύτερο, για προφανείς λόγους. Είναι πιο βολικό, πιο «ασφαλές», δε χρειάζεται να αποθηκεύσεις (με ρίσκο) κάτι τόσο πολύτιμο, απλά ποντάρεις σε αυτό και οι καλές αξιόπιστες τράπεζες αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα.

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με το Bitcoin. Οι πιστοί υποστηρικτές του μπορεί να επιλέγουν να κρατούν το «ορίτζιναλ» πράμα, δηλαδή κρυπτονόμισμα στα ψηφιακά τους πορτοφόλια. Όμως ο περισσότερος κόσμος τι θα κάνει; Σιγά μη μπλέκει με ανταλλακτήρια και KYC και ιστορίες. Ειδικά αν έχει ήδη λογαριασμό σε επενδυτική ή και απλή τράπεζα (που σύντομα θα του προσφέρει την επιλογή), ποντάρει από εκεί «βολικά» για το Bitcoin. Σα να το κρατά είναι, ίδια τιμή, ίδια απόδοση, ε;!

Η «χαρτοποίηση» του Bitcoin: Τα παράγωγα θα «πνίξουν» την αγορά

Μπορεί εσείς να νομίζετε ότι 1 Bitcoin = 1 Bitcoin, αλλά στην πραγματικότητα… ίσον 1 παράγωγο Bitcoin. Από τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα στις παγκόσμιες αγορές, τελείωσε η ιστορία. Διότι η κρίσιμη μάζα κινεί τον κόσμο. Σε κατακλύζει μέσα σε έναν όχλο μιμιτισμού και παραλογισμού.

Γιατί λοιπόν να «σκοτώσουν» το Bitcoin; Αφού μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο. Η μεγαλύτερη απειλή για το Bitcoin ήταν ακριβώς αυτή, να «παραγίνει» mainstream.

Αλλά έτσι είναι. Διότι όταν το Bitcoin ήταν στην αγνή του μορφή, ως νόμισμα (δηλαδή ως μέσο συναλλαγής, ο λόγος για τον οποίο υποτίθεται δημιουργήθηκε) τι κάνατε όλοι; Θα σας πω εγώ τι κάνατε. Λέγατε «HOLD», δηλαδή το κρατάγατε σαν τον Σκρουτζ, περιμένοντας να φτάσει στο Θεό και να «γίνετε πλούσιοι». Πλούσιοι σε τι; Σε χάρτινα δολάρια, αυτά που υποτίθεται κλήθηκε να αντι- (ή έστω υπο-) καταστήσει; Δε βλέπετε το παράδοξο της υπόθεσης;!

Και πώς θα έφτανε στο Θεό ένα νόμισμα που υποτίθεται πρέπει να… ξοδεύεται;! Δεν είχε νόημα να το κρατά κανείς, όταν ο σκοπός ενός νομίσματος είναι ΝΑ ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ! Εδώ είναι το παράδοξο.

Άρα ως χρηματιστηριακό προϊόν θα είχε νόημα. Άρα μόνος του ο κόσμος “ακύρωσε” τον ορίτζιναλ ρόλο του Bitcoin. μόνος του το καταδίκασε. Κι όταν πια είχαμε μπει στις αγορές για τα καλά, ναι μεν είδαμε κέρδη, αλλά στην πραγματικότητα είχαμε πέσει στην παγίδα. Ήμασταν ακριβώς εκεί που μας ήθελαν οι γραβάτες της Wall Street.

Και οι περισσότεροι δε βλέπατε το παράδοξο, ακόμη δεν το βλέπετε. Και δε σας αρκούσε αυτό, θέλετε ακόμη βαθύτερη είσοδο στο Σύστημα. Κι όσο πιο βαθιά πάμε, τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε όχι μόνο από τον ορίτζιναλ σκοπό (είπαμε, αυτό πήγε περίπατο εξ αρχής, και είναι για κάτι τελευταίους ρομαντικούς)… αλλά απομκαρυνόμαστε κι από την πιθανότητα να βγάλουμε χρήμα, όπως το 2017.

Διότι για κάθε χαρτάκι που τυπώνει η αγορά, το Bitcoin χάνει, δεν κερδίζει.

Συνάπτατε τη μία συμφωνία με το Διάολο μετά την άλλη. Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου πέσαν τα βαριά όπλα στην αρένα. Blackrock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο. Τα 21 εκατ. του Bitcoin σταδιακά θα χαθούν σε έναν ωκεανό από τετράκις εκατομμύρια παράγωγα.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Για να μη ξεχνιέστε, τι εστί Blackrock…

Θεσμικούς επενδυτές θέλατε, ε, αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα θα κάνουν λοιπόν. Θα σας σορτάρουν  μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Αυτό σημαίνει παράγωγα.

Ναι, το άνοιγμα των αγορών και η είσοδος παραδοσιακών επενδυτών (και πολύ χρήματος) θα σημαίνει άνοδο. Αλλά ταυτόχρονα σημαίνει και φρένο. Σημαίνει πως όταν θέλουν θα την σορτάρουν μέχρι θανάτου. Αν θέλουν το πάνε 8 χιλιάρικα από εδώ που ’ναι. Ό,τι κάνανε μέχρι τώρα δηλαδή, αλλά πλέον έχουν απεριόριστη ισχύ.

Οι καλές, αγνές μέρες του Bitcoin τελείωσαν. Κάποτε πράγματι δε θα είχε ταβάνι. Διότι με 21 εκατ. πεπερασμένη ποσότητα σημαίνει πως όσο περισσότεροι μπαίνανε στο παιχνίδι τόσο πιο σπάνιο (και ακριβό) θα γινόταν. Η μάζα όμως δεν αγοράζει Bitcoin. Ποντάρει σε αυτό, όπως στις μετοχές. Από εδώ και πέρα το παιχνίδι πέρασε στα χέρια των ισχυρών της Wall Street. Κι αν θες να επιβιώσεις θα πρέπει να παίξεις το παιχνίδι τους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Όσοι νομίζουν πως θα τους επιτραπεί να φτάσουμε στον Θεό απότομα, όπως έγινε το 2017-18, είναι γελασμένοι. Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε. Πλέον είναι αυτό που –μεταξύ μας– πάντα ήταν, δηλαδή αμιγώς χρηματιστηριακό asset. Απλώς πλέον είναι εντελώς υποχείριο των κολοσσών.

Είναι σα να βλέπεις τη γλυκιά αγνή κοπέλα που είχες στα 20, να είναι πλέον περιφερομένη πόρνη πολυτελείας.

Δεν ξέρουμε αν εξ αρχής ήταν πόρνη (στην ψυχή) ή αν έπεσε θύμα trafficking, αλλά το αποτέλεσμα μετράει. Όσο κι αν την αγαπούσες ή αν νομίζεις ότι σε αγαπάει (ούτε καν), πλέον έχει μπει στα μεγάλα σαλόνια Σαουδαράβων και CEOs επενδυτικών κολοσσών, κι αυτό τα αλλάζει όλα. Ποτέ δε θα είναι το ίδιο.

Γιατί να σκοτώσεις μια πόρνη που την θέλουν όλοι, όταν μπορείς να γίνεις ο νταβατζής της; Αυτό συνέβη με το Bitcoin.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Όμως… δεν είναι όλα μαύρα. Ίσως έπρεπε να συμβεί, ίσως δε γινόταν αλλιώς. Το Bitcoin «θυσιάστηκε» κατά κάποιον τρόπο, σαν τον Προμηθέα στον βράχο. Ανοίχτηκε στην αγορά και έφαγε την πρώτη σφαίρα από τους καρχαρίες, προκειμένου να ανοίξει τα μάτια και στον κόσμο, να δείξει ότι υπάρχει εκεί έξω μια ολόκληρη αγορά γεμάτη προοπτικές, όχι μόνο επενδυτικά, αλλά κυρίως κοινωνικά, αφού σε ένα μελλοντικό τεχνοκρατικό σύστημα θα είναι η μόνη διέξοδος από αυτό.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για άλλα crypto που θα αναλάβουν να εκτελέσουν αυτό για το οποίο εξ αρχής δημιουργήθηκε το Bitcoin, δηλαδή ένα παγκόσμιο νόμισμα. Κι όχι απλά ένα επενδυτικό εργαλείο.

Αλλά ίσως απλώς θέλω να το δω ρομαντικά, γιατί κουράστηκα από την ψυχρότητα του όλου. Στην πραγματικότητα ξέρω πως ο κόσμος ούτε τα μάτια του θα ανοίξει, αλλά και κάθε του απόπειρα διαφυγής θα συμβαίνει στο πλαίσιο που του επιτρέπει το σύστημα. Ειδικά αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο της ψηφιοποίησης του χρήματος.

Το Bitcoin που ξέρατε, πέθανε

Ακόμη δεν έσφιξαν τα γάλατα ώστε ο κόσμος να αναλογιστεί διεξόδους στα crypto. Ακόμη το βλέπουν μόνο σαν επενδυτικό παιχνίδι. Κι αυτό ακριβώς είναι. Γι αυτό και τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η στιγμή να είσαι trader, δραστήριος παίχτης δηλαδή, και όχι μακροπρόθεσμος holder, όσο παράλογο κι αν ακούγεται.

Διότι και για τα επόμενα λίγα χρόνια θα συνεχίσουν να ανεβοκατεβάζουν την αγορά, κι εσύ θα αγναντεύεις το χαρτοφυλάκιό σου από πράσινο σε κόκκινο κ.ο.κ. Θες να τοποθετηθείς, να λάβεις ένα ικανοποιητικό μερίδιο της αγοράς, προτού αυτή χαθεί εντελώς στα πλοκάμια της κάθε Blackrock και «κλειδώσει» σε μια βαρετή, μόνιμα καταπιεσμένη κατάσταση σαν της αγοράς χρυσού;

Θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν όλα αυτά? ΟΧΙ. Δε θα υπάρχουν καλές αποδόσεις πια? Πάντα θα υπάρχουν. Απλώς σας λέω, θέλετε να παίξετε αυτό το παιχνίδι? Ε τότε παίχτε το. Μην περιμένετε το μάννα, το “2themoon”, μην περιμένετε να σας ταϊσει η αγορά. Λάβετε δράση.

Αφού μπήκες στο παιχνίδι τους, παίχτο. Αλλιώς καλύτερα μην κάνεις τίποτα (που είναι και το σοφότερο), τον χρόνο σου χάνεις…


Διαβάστε ακόμη: Τι πραγματικά σημαίνει το πάντρεμα Blackroco-Bitcoin, όπως εξηγήσαμε πέρυσι, και ποια είναι η εταιρία που της ανήκει κυριολεκτικά ο κόσμος…

Τι πραγματικά σημαίνει το πάντρεμα BlackRock-Bitcoin

Επίσης το ορίτζιναλ άρθρο από το 2020 για την “αρχή του τέλος” και τη χαρτοποίηση του Bitcoin:

Η «χαρτοποίηση» του Bitcoin

Επίσης η πρόσφατη εκτίμηση της αγοράς το Νοέμβριο…

Άρχισαν πάλι τα γλέντια στο Bitcoin… μετά έρχεται ο πόνος

Και ο μεγάλος μας οδηγός επιβίωσης, ένα MUST-READ για οποιονδήποτε, αρχάριο ή έμπειρο παίχτη!

Κρυπτονομίσματα: Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης (μέρος 1ο)

Σχετικά άρθρα επίσης – Γιατί το Bitcoin στην πράξη ΔΕΝ είναι τόσο decentralized…

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Και:

Το Bitcoin είναι η «σκάστρα» της Wall Street

Αν αγαπάτε το Bitcoin, ξοδέψτε το

Περί CBDC:

«Δήμητρα» θα έχουμε, ούτως ή άλλως

Bitcoin: Η αγορά λέει «πουλήστε»

Περί πληθωρισμού: 

Πληθωρισμός, και άλλες χριστουγεννιάτικες ιστορίες – Το μεγαλύτερο ψέμα του 2023… και τι ακολουθεί μετά

 

Η καζινοποίηση των αγορών

 

Διαβάστε ακόμη: