Δώστε dogecoin στο λαό… Το αγαπημένο volatility asset της Wall Street είναι η Tesla. Η αντίστοιχη «παιδική χαρά» της Main Street είναι το DOGE (και το κάθε doge). Είναι τόσο χαζό που καταντά… ιδιοφυές.

Το φαινόμενο DOGE

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Μιλήσαμε για το φαινόμενο GameStop που έγινε αφορμή να ξαναγραφτούν οι χρηματιστηριακοί κανόνες, αλλά ίσως και τα επόμενα βιβλία χρηματοοικονομικών. Όμως σε επενδυτικά σεμινάρια αναμένεται να διδάσκεται από εδώ και στο εξής και το φαινόμενο DOGE.

Το «χαριτωμένο» κρυπτονόμισμα με το σκύλο-μασκότ αποτελεί ένα ακόμη αγαπημένο στόχο του κινήματος 30αρηδων παράτολμων επενδυτών που γέννησε το πρωτοποριακό εύκολο trading της Robinhood. Το Dogecoin έφτασε να ενισχύεται έως και 1000% (!) την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της γενικότερης αγοραστικής φρενίτιδας των wallstreetbets.

Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα $0,06, έχοντας μάλιστα φτάσει νωρίτερα σε σημείο να μπει στη 10άδα με τα κορυφαία κρύπτο σε κεφαλαιοποίηση!

Το φαινόμενο DOGE

Γιατί το DOGE; Τόσα shitcoin υπάρχουν

Μη ξεχνάμε πως το DOGE αποτελεί το πουλέν του Elon Musk, ο οποίος ουκ ολίγες φορές ανεβάζει αινιγματικά tweets αστειευόμενος -δήθεν θα πούμε εμείς- για το κρυπτονόμισμα-ανέκδοτο. Το αποτέλεσμα ωστόσο πάντα είναι να εκτοξεύει την τιμή του αφού οι 50εκατ. ακόλουθοί του το εκλαμβάνουν ως «σινιάλο» για αγορά. Ο ίδιος δεν παραδέχεται βέβαια κάτι τέτοιο, άλλωστε θα θεωρούνταν χειραγώγηση και θα τον έτρεχε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Το αποτέλεσμα όμως μετράει…

Γιατί όμως το DOGE; Γιατί όχι κάποιο άλλο, «σοβαρότερο» shitcoin (έτσι ονομάζονται τα χιλιάδες κρυπτονομίσματα-φούσκες που κυκλοφορούν εκεί έξω). Το doge είναι από τη γέννησή του μια φούσκα, το έγραφε κυριολεκτικά στο white paper! Οι δημιουργοί του είχαν πει «παιδιά φτιάξαμε ένα ανέκδοτο. Δεν είναι κανονικό χρήμα, είναι κάτι να γελάμε.» Όμως η αγορά έχει άλλη άποψη.

Κι αυτή είναι η απόδειξη πως ένα asset έχει αξία εφόσον του δίνουμε εμείς αξία. Κι όταν ένα τέτοιο asset-φούσκα κάνει επανειλημμένως τα ασύλληπητα νούμερα-θαύματα που κάνει το doge, τότε αρχίζει να χτίζει ένα μύθο γύρω από το όνομα του. Και ο μύθος αυτός ξεκινά να «στερεοποιεί» τη ρευστή οντότητά του, να του δίνει αληθινή εσωτερική αξία (intrinsic value), έστω και σαν όνομα.

Με «πλάτες» Musk, δε φοβάσαι τίποτα

Πλέον το doge (και το κάθε doge, GME κλπ) διαθέτει ένα μεγάλο brand name που παραδόξως, από μόνο του, θεωρείται θεμελιώδες! Κι ας μιλάμε για ένα ανέκδοτο. Είναι αστείο και μόνο που το γράφω αυτό… Ωστόσο στην παράλογη εποχή που ζούμε όπου τα θεμελιώδη έχουν εκφυλιστεί, τίποτα δεν είναι αρκετά τρελό.

Πλέον αν είσαι trader, είσαι πρακτικά αναγκασμένος να το έχεις στις watchlist σου (τις λίστες με assets που παρακολουθείς), διότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει κάποιο μπαμ (μετά από κανά tweet του Μασκ) που θα χαρίσει τρελή απόδοση, ή έστω μια καλή ιστορία… Όπως κάποτε είχαμε την Tesla κι ας μην την αγγίζαμε, λόγω της τρελής μεταβλητότητά της.

Το φαινόμενο DOGE Το φαινόμενο DOGE

Εάν λειτουργεί, δεν είναι χαζό

Μετά από όσα έχουν γίνει τελευταία, οι καιροί άλλαξαν. Αυτό αποτελεί στην ουσία το GME effect, το φαινόμενο GameStop. Άτυπα πλέον, ο κόσμος θεωρεί τέτοια assets σαν υποψήφια για αιφνίδια ανεβοκατεβάσματα (pump & dumps) ανά πάσα στιγμή.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει κίνδυνος για όποιον σκοπεύει να τα σορτάρει (επειδή είναι φούσκες), επομένως το ξανασκέφτεται! Κι αυτό με τη σειρά του μειώνει τις θέσεις σορτ, και ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μια αυτό-εκπληρούμενη προφητεία όπου αυτά τα assets όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά ευδοκιμούν! Είναι τόσο τρελό… που είναι ιδιοφυές (ή αλλιώς “if it works, it ain’t stupid” που λένε οι Αμερικανοί).

Η Tesla αποτελεί ουσιαστικά το αγαπημένο «σοβαρό» volatility asset, ένα κατά κάποιο τρόπο «κοινό μυστικό» στη Wall Street. Ένα παιχνίδι που ανεβοκατεβάζει για μεγάλα φράγκα, αφού προσφέρει αποδόσεις που κανένα από τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά του S&P δε δίνει. Κάτι τέτοιο είναι στην ουσία και το dogecoin (και το κάθε doge). Μια «παιδική χαρά» για να κερδοσκοπεί και η πλέμπα. Άλλωστε όταν σε λένε DOGE κι έχεις τέτοια φάτσα, δε χάνεις…

Το φαινόμενο DOGE