Η βουτιά 20% του Bitcoin φανέρωσε μια αλήθεια για την οποία μιλάμε καιρό. Τι σημαίνει το μίνι-κραχ για την αγορά, ποια η (πραγματική) αιτία του. Και όχι, δεν ευθύνεται η μετάλλαξη Όμικρον…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης 

Στα χρόνια της πανδημίας, πολλά και πολλοί ξεμπροστιάστηκαν. Το Bitcoin είναι για τον κόσμο του χρήματος, ότι η αριστερά στη δεξιά.

Οι φανατικοί BTC maximalists θεωρούν τους εαυτούς τους κατά κάποιο τρόπο «ανώτερους» από τους υπόλοιπους «άπιστους» κρυπτο-υποστηρικτές (και προφανώς από όλο τον υπόλοιπο κόσμο που χρησιμοποιεί τα σατανικά δολάρια κι ευρώ). Ότι διαθέτουν κάποιο «ηθικό πλεονέκτημα», αντίστοιχο με αυτό της αριστεράς έναντι της δεξιάς.

Και μπορεί πράγματι στην αρχή, στα αγνά χρόνια πριν τη μαζική υιοθέτηση και την είσοδο των θεσμικών στο παιχνίδι, να ίσχυε αυτό. Ωστόσο, και ειδικά πλέον, όσο ηθικό πλεονέκτημα έχουν τα αριστερά κόμματα έναντι των δεξιών (συνήθως αποτελούν απλώς την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος), άλλο τόσο (κανένα) έχει και το Bitcoin.

Το γιατί το έχουμε υπεραναλύσει στο παρελθόν, με έμφαση στο άρθρο «Ο Αυτοκράτορας είναι γυμνός», γι’ αυτό δε θα αναλωθούμε τώρα. Θα πούμε απλώς ότι από τη στιγμή που το Bitcoin μπήκε στη Wall Street, όλα τελείωσαν. Στην πραγματικότητα βέβαια, αυτό είχε ήδη συμβεί καιρόν πριν, αφού οι θεσμικές «φάλαινες» που κινούν τα νήματα στην αγορά, το έκαναν (κι εξακολουθούν να το κάνουν) υπογείως.

Είναι απλό, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι δεν έχει σημασία πόσοι ρομαντικοί αντισυστημικοί, cypherpunks ή οτιδήποτε μπήκαν ή μπαίνουν στα κρυπτονομίσματα δήθεν για την «ιδέα». Αρκεί να μπει μία φάλαινα, της οποίας η τσέπη κατέχει περισσότερα από ό,τι δεκάδες χιλιάδες ρομαντικοί μαζί. Πόσο μάλλον τώρα που οι φάλαινες είναι πολλές. Αυτές κάνουν κι αυτές θα κάνουν για πάντα κουμάντο στο παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι πλέον δικό τους, το κάνουν ό,τι θέλουν, ξαναγράφουν και τους κανόνες.

Το Bitcoin είναι η "σκάστρα" της Wall Street

Δεν είμαστε πια νωρίς στο παιχνίδι

Γι’ αυτό και τα «παλιά καλά» χρόνια του Bitcoin τελείωσαν. Όχι ότι θα σταματήσει να ανεβαίνει. Θα ανεβαίνει, αλλά σε πλήρη αντιστοιχία με τις ορέξεις της Wall Street, με το έξυπνο χρήμα.

Οι εκατομμυριούχοι από το μηδέν τελείωσαν. Πλέον μόνο αν ποντάρεις σε κάποιο νέο project έχεις ελπίδα για κάτι τετόιο, αλλά ακόμη και αυτό, όσο μεγαλώνει να είσαι σίγουρος πως θα μολύνεται και κυριεύεται από τις λίγες, δυνατές τσέπες.

Κι επειδή συχνά παρεξηγούμαι, αυτά δεν τα γράφω ως πολέμιος των κρυπτονομισμάτων. Κάθε άλλο, είμαι σε αυτό το χώρο ενεργά σχεδόν 6 χρόνια τώρα, τα πιστεύω όσο λίγοι. Αλλά είμαι ρομαντικός όσο και ρεαλιστής.

Κάποιοι αρνούνται να το δούν αυτό, ακόμη και σήμερα. Λένε «εμείς είμαστε άλλο φρούτο». Θυμίζει ένα μότο της ΑΕΚ «είναι αλλιώς να είσαι ΑΕΚ»!

Δεν είναι αλλιώς παιδιά. Είμαστε όλοι εδώ για τον ίδιο λόγο, για το χρήμα, ή τουλάχιστον το 99% από εμάς. Αλλά και το 10% από εμάς να ήταν μόνο, πάλι δε θα είχε σημασία, διότι το 1% είναι αυτό που κάνει κουμάντο στην αγορά, οπότε ελάχιστη σημασία έχει τι πιστεύουμε εμείς, το αποτέλεσμα μετράει.

Το Bitcoin είναι η "σκάστρα" της Wall Street

Αυτά τα λέμε χρόνια τώρα. Ωστόσο το μίνι-κραχ που συνέβη στην αγορά την περασμένη εβδομάδα βοήθησε λίγο παραπάνω (ευελπιστώ) να ανοίξει τα μάτια σε κόσμο.

“Μίνι-κραχ το λες εσύ αυτό;” Ναι, συνηθίστε το επιτέλους

Παρεμπιπτόντως, αν σας παραξένεψε ο χαρακτηρισμός “μίνι” ενώ μιλάμε για κατρακύλα 20%, τότε θα πρέπει να είστε σχετικά νέοι στο άθλημα.

Τα ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες βουτιές, όπως μας έχουν συνηθίσει σε αντίστοιχα αστρονομικά ράλι. Γι’ αυτό τα αγαπάμε (και τα μισούμε). Για να αντέξει κανείς τις έντονες συγκινήσεις αυτής της αγοράς, χρειάζεται γερό στομάχι και σφυρηλάτηση μέσα από σκληρές bear market.

Ναι, μια διόρθωση 20% είναι τρομαχτική και όχι παίξε-γέλασε, ωστόσο σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, παραμένει “μίνι” κραχ, και όχι κατάρρευση του σύμπαντος που θα σήμαινε πχ. για τη Wall Street. Όσοι έχουν ζήσει την ελεύθερη πτώση 90% του Δεκεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018 σχεδόν δεν κούνησαν βλέφαρο σε αυτήν την πτώση…

Αν πάλι ψάχνετε σε αυτό το άρθρο την καθιερωμένη εξήγηση-δικαιολογία που δίνουν οι απανταχού καλοθελητές «crypto experts» για την πτώση πάλι ατυχήσατε. Όχι δεν έφταιγε η μετάλλαξη Όμικρον, ή τουλάχιστον όχι όπως το νομίζουμε…

Η πτώση ζυμώνεται καιρό τώρα

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι απλώς η αφορμή, η εκ των υστέρων δικαιολόγηση ενός γεγονότος που όχι μόνο ήταν “γραφτό” να συμβεί, αλλά στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει ήδη μέρες πριν εμφανιστεί η νέα μετάλλαξη, που τόσο βολικά δικαιολογεί τη γενικευμένη πτώση και στα διεθνή χρηματιστήρια

Για ρίχτε μια ματιά στο γράφημα του Bitcoin. Ναι, η σκληρή βουτιά του 20% συνέβη μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο πότε ξεκίνησε η κάθοδος; Πόσο πίσω πάει η αρχή της πτώσης που καθορίζει την καθοδική τάση, η οποία ξεδιπλώνεται με το σημερινό “κρεσέντο”;

Το Bitcoin είναι η "σκάστρα" της Wall Street

9-10 Νοεμβρίου 2021, τότε ξεκινά, όπως φαίνεται και στο γράφημα. Πολύ πριν η μετάλλαξη Όμικρον απασχολήσει τα μίντια και τις αγορές.

Όχι, δε φταίει ο κορωνοϊός για την πτώση (ή την άνοδο) των κρυπτονομισμάτων. Πολύ απλά, ΤΙΠΟΤΑ δε φταίει, όσο κι αν αυτό χαλάει τη σούπα σε κάποιους. Μίντια και δήθεν ειδήμονες θέλουν πάντα να δίνουν μια εξήγηση (εκ των υστέρων φυσικά, διότι είναι ανίκανοι να προβλέψουν το γεγονός) στο κοινό τους, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν αυτό το κοινό.

Διότι η μάζα έχει πάντα ανάγκη μια εξήγηση για όλα, να νιώθει ότι υπάρχει κάποιος λόγος για το καθετί, και άρα δεν είναι “μάταιο”, δεν είναι στημένο, υπάρχει ελπίδα να κερδίσουν σε αυτό αν παίξουν, ότι θα μπορούν να έχουν τον έλεγχο… Ψέματα.

Να κερδίσεις μπορείς φυσικά, ακόμη και σε αυτό το -σε μεγάλο βαθμό- στημένο παιχνίδι. Όμως αυτός δεν είναι σίγουρα ο τρόπος. Αν κυνηγάς την εξήγηση, την είδηση, θα είσαι πάντα “ουρά” των εξελίξεων, πάντα ένα βήμα πίσω, και άρα πάντα χαμένος, ή τέλος πάντων θα τρως ότι κόκαλα περίσσεψαν.

Αν θες να είσαι ένα βήμα μπροστά, θα πρέπει να απαγκιστρωθείς από το καρκινογόνο αυτό φαύλο κύκλο, να μην είσαι εξαρτημένος από κανέναν αρθρογράφο, trader ή “ειδικό”, και να μάθεις να αφουγκράζεσαι την αγορά.

Διότι Η ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ, ΟΧΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

Όχι λοιπόν, δε φταίει η Όμικρον, στο 99% των περιπτώσεων (διότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις για απρόβλεπτα γεγονότα όπως μια έκρηξη σε ένα γιγαντιαίο κινεζικό mining pool για παράδειγμα) κανείς δε φταίει για την πτώση ή την άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Κανείς τουλάχιστον που να μπορούμε εμείς ως μικρά ψαράκια να ελέγξουμε.

Διότι αν ήταν έτσι, πάρτε το ανάποδο σενάριο. Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 40 χρόνια παγκοσμίως (σε κάποιες χώρες 50-70 χρόνια). Τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται χετζ στον πληθωρισμό, δηλαδή ασφαλές καταφύγιο. Αν ο πληθωρισμός ανεβαίνει, ποντάρεις σε Bitcoin, σε χρυσό ασήμι κλπ.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, γιατί δεν εκτοξεύονται, αντί να ανέβουν;

Διότι πολύ απλά δεν κινεί η είδηση την αγορά. Τα κρυπτονομίσματα έχουν προεξοφλήσει την άνοδο του πληθωρισμού πολλά χρόνια τώρα, πρακτικά γεννήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό! Δεν περιμένουν καμία είδηση το 2021 ότι ο πληθωρισμός τρέχει, για να πάρουν μπρος και αυτά, όπως αντίστοιχα δεν περιμένουν καμία μετάλλακη Όμικρον για να “τρομάξουν” και να πέσουν, όπως μας ενημερώνει η συντριπτική πλειοψηφία αδαών συναδέλφων μας σε εγχώρια και διεθνή μέσα.

Τα κρυπτονομίσματα ήταν να διορθώσουν. Οι κινήσεις τους είναι σχεδόν αποκλειστικά τεχνικές. Πάρτε για παράδειγμα το XRP. Το γράφημα του φαίνεται εδώ και καιρό ότι πάει να σχηματίσει “τριγωνάκι”, το οποίο μόλις κλείσει, θα έχει επιλογή το breakout (ή breakdown). Εκεί θα πρέπει ο trader να πάρει απόφαση, αλλά σίγουρα όχι με βάση την Όμικρον.

Το Bitcoin είναι η "σκάστρα" της Wall Street

Follow the (smart) money

Η νομισματική πολιτική της Fed από την άλλη, είναι το παν. Αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει στον κόσμο. Και γι’ αυτόν τον λόγο στην «Αξία» έχουμε αναλύσει από καιρό το πως εκτιμούμε ότι θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα.

Και όπως είχαμε εξηγήσει, τα κρυπτονομίσματα θα είναι τα πρώτα που θα πέσουν, και με τον εκκωφαντικότερο τρόπο σε σχέση με όλα τα άλλα. Η σημερινή βουτιά είναι απόδειξη αυτού. Δε σημαίνει όμως ότι είναι η αρχή της bear market. Αλλά σίγουρα μας δίνει μια γεύση, του τι έρχεται, πιθανόν αμέσως μετά τον χειμώνα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας.

Οι αγορές έπεσαν και αυτές, σε πλήρη αντιστοιχία με τη βουτιά στα υποτίθεται ανεξάρτητα «είμαστε αλλιώς» κρυπτονομίσματα. Το σινιάλο όμως είχε ήδη δοθεί από τα κρυπτονομίσματα, από τις 9-10 Νοεμβρίου, όπως δείξαμε πριν.

Το Bitcoin είναι η "σκάστρα" της Wall Street

Τα κρυπτονομίσματα θα είναι ΠΑΝΤΑ τα πρώτα που θα σκάνε σε κάθε πτώση, και τα πρώτα που θα ανεβαίνουν σε κάθε κλίμα ευφορίας, διότι όπως έχουμε πολλάκις εξηγήσει, αυτή τη στιγμή δρουν ως ΜΟΧΛΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ του έξυπνου χρήματος, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της Wall Street, που ανεβάζει ή κατεβάζει την πίεση.

Όταν υπάρχει υπέρμετρη ρευστότητα (από το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed), η πίεση εκτονώνεται στα πιο risk assets όπως τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν γίνει το αγαπημένο παιχνίδι της ελίτ, διότι βλέπουν πως “πουλάνε” και στα κατώτερα στρώματα. Τα κρυπτο ανεβαίνουν. Ο κόσμος της Main Street “τσιμπάει” κι ακολουθεί. Φυσικά στο τέλος μένει συνήθως με το… doge στο χέρι, αν δεν παίξει έξυπνα.

Από την άλλη όταν κόβεται ή μειώνεται η ροή στην κάνουλα χρήματος (βλέπε πρόωρο tapering), τότε από ποιον τραβάνε πρώτα χρήμα; Μπίνγκο, από τα κρυπτονομίσματα…

Μάθετε το παιχνίδι τους, κι επωφεληθείτε από αυτό. Μην αναλώνεστε στο κυνήγι ειδήσεων, μη σας πιάνουν «κότσο»…

Μην είναι η μετάλλαξη Όμικρον; Μην είναι το κακό το ριζικό μας;

Στον απόηχο της βουτιάς, βγήκαν εκ των υστέρων όλοι να βρουν δήθεν την εξήγηση. Άλλοι τα έριξαν στην Όμικρον, άλλοι, υποτίθεται μάλιστα οικομολόγοι crypto-experts, προέβησαν σε γελοίες τοποθετήσεις, όπως ότι τα κρυπτονομίσματα έπεσαν διότι ανεβαίνει ο πληθωρισμός!

Μα αν τα κρυπτονομίσματα, ως αποπληθωριστικό χρήμα, υποτίθεται αποτελούν ασφαλές καταφύγιο έναντι πληθωριστικών πιέσεων, τότε γιατί να πέσουν; Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να εκτοξευθούν!

Και πως το δικαιολογούν μάλιστα αυτό; Διότι, όπως λένε, ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει πως η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη νομισματικής πολιτικής (πράγματι), που σημαίνει πως θα κλείσει η κάνουλα του φθηνού χρήματος, του εκτυπωτή που τυπώνει αβέρτα και στην ουσία συντηρεί τη φούσκα των αγορών τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό φυσικά δεν αρέσει στους επενδυτές, που φυσικά δε θα έχουν τζάμπα λεφτά να πετάνε από εδώ κι από εκεί. Σε κάθε σφιχτή περίοδο, πρώτα αποσύρεται χρήμα από τα πιο risk assets (βλέπε Bitcoin), και μετά από όλα τα άλλα.

Όμως, για μια στιγμή, αυτές οι τοποθετήσεις τι μας λένε εμμέσως πλην σαφώς;! Ότι με άλλα λόγια, τα κρυπτονομίσματα δεν είναι παρα η «σκάστρα» της Wall Street. Η παιδική χαρά των μεγάλων κεφαλαίων, για να μην πω μια άλλη λέξη…

Μάθετε το (στημένο) παιχνίδι τους

Τι απέγινε το “ναι μπήκαμε στο Nasdaq, αλλά δεν έχει σχέση το ανεβοκατέβασμα του Bitcoin με τη Wall St. Εμείς είμαστε άλλο φρούτο, είμαστε καθαροί. Ο κόσμος αγοράζει επειδή πιστεύει στο Bitcoin, ως χετζ ενάντια στον πληθωρισμό (μεταξύ άλλων) κλπ κλπ”

Πόσο γελοίο είναι να μιλάμε για αύξηση πληθωρισμού (και τι αύξηση ε, τόση με το συμπάθειο) και ταυτόχρονα για βουτιά των κρυπτομισμάτων? Επειδή δήθεν τρόμαξαν οι επενδυτές… Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να ανεβαίνουν τώρα κάργα! Θα μειωθεί το πολύ τζάμπα χρήμα που ταίζει τη Wall Steeet (και κατ’ επέκταση τα κρυπτο).

Άρα παραδεχόμαστε ότι τα κρυπτο δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμη risk asset όπου διοχετεύεται η υπέρμετρη ρευστότητα που παράγει η Fed και το οποίο ανεβοκατεβαίνει σε πλήρη αντιστοιχία με τη Wall Street. Πολύ ωραία. Ό,τι θέλαμε από πάντα. Ό,τι ήθελε πάντα ο Σατοσι. Ε?

Συνοψίζοντας, ο νούμερο 1 λόγος που ανεβαίνουν ή πέφτουν τα κρυπτο: ΚΑΝΕΝΑΣ. Market doing its thing. Φουλ χειραγώγηση, τεχνικές κινήσεις, αλγοριθμικά μποτάκια, παιχνίδι της Wall St και των ασιατικών φαλαινών. Όλα τα άλλα είναι κουραφέξαλα.

Τα κρυπτο θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Και θα συνεχίσουν να πέφτουν. Κι όποιος είναι μάγκας μπορεί στην καλύτερη να ψιλομαθει λίγο το παιχνίδι. Οι υπόλοιποι θα είναι ουρά των εξελίξεων, να κυνηγάνε “εξηγήσεις” και αιτίες.

Το Bitcoin είναι η "σκάστρα" της Wall Street

“Bulls make money. Bears make money”…

Και για όσους αναρωτιούνται αν η πτώση είναι κάτι κακό για το χώρο. Όσον αφορά τα κρυπτό ως τεχνολογία, τα πράγματα πάνε όλο και καλύτερα, η υιοθέτηση προχωρά. Τώρα όσον αφορά το χρηματιστηριακό κομμάτι…. Δεν υπάρχει καλό ή κακο.

Όπως λένε στη Wall St, «Bulls make money, bears make money. Pigs get slaughtered.» Δηλαδή, οι «ταύροι» (όσοι ποντάρουν σε άνοδο) βγάζουν λεφτά, οι «αρκούδες» (πτώση) βγάζουν λεφτά. Τα «γουρούνια» (τα αδρανή ψαράκια) σφάζονται.

Αυτή είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων, η ισορροπία. Ο μεγάλος τρώει τον μικρό, ο έξυπνος τον ανόητο, και έτσι πρέπει να είναι, όχι το ανάποδο. Αν οι ανοήτοι τρώνε τους έξυπνους, η ανθρωπότητα έχει πρόβλημα (και έχει αυτή τη στιγμή, όχι για τα κρυπτο, γενικότερα) Κι αυτό το λέμε όντας ψαράκια, που κι εμάς μας τρώνε. Ας γίνουμε μάγκες να επιβιώσουμε λοιπόν. Κανένας δε θα μας χαρίσει τίποτα, η αγορά δεν υπάρχει για να μας κάνει όλους πλούσιους. Πρέπει να πέφτει όπως πρέπει και να ανεβαίνει.

Το θέμα είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας, να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας και όχι να μας δουλεύουν οι ειδήμονες. Να μάθουμε μόνοι μας να αφουγκραζομαστε το (στημένο σε μεγάλο βαθμό) αυτό παιχνίδι, και όχι να κυνηγάμε εξηγήσεις και δαίμονες. Η (ωμη) αλήθεια απελευθερώνει. Το γλυκο ψέμα που καλύπτει ανασφάλειες, σε εγκλωβίζει και σε κράταει για πάντα ψαράκι.

Διαβάστε ακόμη (από τα λινκ μέσα στο κείμενο):

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Κρυπτονομίσματα: Παγίδα για… αρκούδες

Με ποιες μετοχές «παίζουμε» την μετάλλαξη Όμικρον

3 στους 4 αναλυτές βλέπουν sell-off τον επόμενο χρόνο

Παγκόσμιες Αγορές: Σε ελεύθερη πτώση – Είναι αρχή ενός νέου κραχ;

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

Παράταση στο PEPP – Τι σημαίνει για Ελλάδα

Στο $1 το XRP με μεγάλο ντιλ στη Μέση Ανατολή

Το Bitcoin κατακτά πανηγυρικά τη Wall Street

Bloomberg: Έτσι θα ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση του 2022

Γιατί η Fed δε βάζει φρένο επιτέλους στο QE;

Το φαινόμενο DOGE