Οι παγκόσμιες μετοχές θα ξεπεράσουν την πρόσφατη αδυναμία και θα ενισχυθούν τους επόμενους 12 μήνες, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό από ότι φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο είπαν επίσης ότι μια διόρθωση είναι πιθανή τους επόμενους έξι μήνες.

Κλασσικοί αναλυτές, ποτέ δε λένε ξεκάθαρα κάτι, θα πει κανείς…

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μολυσματικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και η ικανότητά της να αποφεύγει την προστασία από τα εμβόλια οδήγησε σε ένα σπάνιο sell-off στις χρηματοπιστωτικές αγορές την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει το άρθρο του Reuters.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η φυγή προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και η αυξημένη αστάθεια υποδηλώνουν ότι οι αγορές ενδέχεται να βρεθούν σε μια πιο ανώμαλη πορεία βραχυπρόθεσμα.

Πράγματι, όταν ρωτήθηκαν αν ήταν πιθανή μια διόρθωση στην αγορά μετοχών, περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων – 79 από τους 106 – σε μια παγκόσμια δημοσκόπηση που κάλυπτε σημαντικούς δείκτες από περισσότερες από δώδεκα χώρες απάντησαν “ναι”.

3 στους 4 αναλυτές βλέπουν sell-off τον επόμενο χρόνο

Ο ρόλος του Πάουελ

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συζητούσε εάν θα επιταχύνει τη μείωση του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων της δεν βοήθησαν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

«Κοιτάζοντας το μέλλον, συνεχίζουμε να βλέπουμε την αγορά ανοδικά, αν και πιο συγκρατημένα, με καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση κερδών και χαλάρωση των κραδασμών της προσφοράς», δήλωσε ο Dubravko Lakos-Bujas, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στην JPMorgan.

«Ο βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές μας είναι μια μετατόπιση στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, ειδικά εάν συνεχιστούν τα προβλήματα μετά την πανδημία».

Η ευρύτερη δημοσκόπηση με περισσότερους από 150 αναλυτές μετοχών σε όλο τον κόσμο που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου έδειξε ότι οι περισσότεροι δείκτες ανακάμπτουν από την τρέχουσα πτωτική τάση και αγγίζουν νέα υψηλά μέχρι το τέλος του 2022.

Από τους 17 σημαντικούς δείκτες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, οι 10 αναμενόταν να ξεπεράσουν τα ιστορικά υψηλά τους τους επόμενους 12 μήνες, με πέντε να φτάνυν σε αυτό το ορόσημο ήδη από τα μέσα του 2022.

Οι τιμές-στόχοι ανά δείκτη

Με γνώμονα τα κέρδη και την οικονομική ανάπτυξη, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 θα επεκτείνει το φετινό ράλι και θα κερδίσει 7,5% από τώρα έως το τέλος του 2022 για να τερματίσει στις 4.910 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 προβλέπεται να σημειώσει άνοδο 7% και να φτάσει τις 500 μονάδες έως τον Ιούλιο, 10 μονάδες πάνω από την κορύφωση της διάρκειας ζωής του στις 17 Νοεμβρίου.

Ο δείκτης BSE Sensex της Ινδίας αναμένεται να υποχωρήσει βραχυπρόθεσμα, αλλά να ανακτήσει τις φετινές του απώλειες και να φτάσει στο υψηλό των 63.000 μονάδων μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμιες Αγορές: Σε ελεύθερη πτώση – Είναι αρχή ενός νέου κραχ;

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

Παράταση στο PEPP – Τι σημαίνει για Ελλάδα