Παράταση παίρνει λοιπόν το “έκτακτο” πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την ΕΚΤ να ανακοινώνει σήμερα πως το Φεβουράριο θα ανακοινώσει… το πότε θα ανακοινώσει τον τερματισμό του PEPP. Της ανακοίνωσης, γενικότερα…
Για άλλη μια φορά το radar.gr δικαιώνεται πανηγυρικά, όχι μόνο για το ότι το δήθεν προσωρινό πρόγραμμα δε θα ήταν προσωρινό – αυτά είναι τα εύκολα. Αλλά διότι στην ουσία η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την προ μηνών εκτίμησή μας πως το σινιάλο λήξης για τα χρηματιστήρια θα δοθεί προτού φύγει αυτός ο χειμώνας.
Γιατί όπως είπαμε η ανακοίνωση (της ανακοίνωσης) θα είναι αυτή που θα δώσει το σινιάλο, και όχι ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης καθ’ αυτός. Το PEPP μπορεί να λήξει σε 1-2 χρόνια (μπορεί και ποτέ όπως το πάνε). Δεν ενδιαφέρει αυτό τις αγορές. Αυτό που τις ενδιαφέρει είναι το πότε θα ανακοινώσουν (ότι θα ανακοινώσουν) πως θα το λήξουν – άσχετα αν στην πορεία πουν ψέματα, όπως και περιμένουμε να συμβεί.
Με άλλα λόγια αν η ανακοίνωση για τον όποιον τερματισμό του PEPP συμβεί το Φεβρουάριο, ΤΟΤΕ θα δοθεί ουσιαστικά και το σύνθημα λήξης.
Και μη μπερδεύεστε, οι αγορές θέλουν να πέσουν. Το τέλος της μακροβιότερης bull market όλων των εποχών σημαίνει ταυτόχρονα και τη μεγαλύτερη κατοχύρωση κερδών στην ιστορία… Η Wall Street περιμένει αυτή τη στιγμή. Μέχρι τότε όμως θα συνεχίσει να φουσκώνει (χαζή είναι να πάρει μικρότερη πίτα;), άσχετα αν γύρω μας η πραγματική οικονομία θα υποφέρει από το στασιμοπληθωρισμό.
Καλά όλα αυτά, τι σημαίνει όμως για εμάς;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λοιπόν λόγω της νέας μετάλλαξης όμικρον και της εύλογης ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στις αγορές και τις οικονομίες, έχει αποφασίσει στην κρίσιμη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου 2021 να μην λάβει αποφάσεις για τον τερματισμό του έκτακτου πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν αναφορές για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί ειδική περίπτωση καθώς εντάχθηκε στο πρόγραμμα πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια ποσοτικής χαλάρωσης που είναι η επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί σε αυτή τη συνεδρίαση για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Ενώ η μετάλλακη Όμικρον ακόμη δεν μας έχει δείξει εάν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη διαιώνιση της πανδημίας, εντούτοις με πρόσχημα την αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί θα επιτρέψει στη Λαγκάρντ να αναβάλει για δύο μήνες ουσιαστικά τις τελικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει μια νέα αρνητική εξέλιξη για το πρόγραμμα πανδημίας που ονομάζεται ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, ο οποίος είναι θιασώτης των μέτρων λιτότητας, ακόμη πιο σκληρός από τον πρώην υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το κόμμα των φιλελευθέρων της Γερμανίας έχει ζητήσει την κατάργηση του προγράμματος πανδημίας και έχει ταχθεί υπέρ των σκληροπυρηνικών θέσεων της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank.
Είναι προφανές, και αυτό ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτό από τις αγορές και τους επενδυτές, ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη χαλαρή νομισματική πολιτική.
“Ειδική επέκταση” για Ελλάδα
Το ελληνικό δεκαετίες ομόλογο διαπραγματεύεται σταθερά στο 1,20%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο στο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ.
Έχει εκτιμηθεί ότι εάν η Ελλάδα δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα ήταν στο 2,5% με 3%.
Είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βγουν από το πρόγραμμα πανδημίας, που αποτελεί σοβαρή δικλείδα ασφαλείας, ενώ προφανώς το κεφαλαιακό μαξιλάρι της Ελλάδας κοντά στα 33 δις. δεν επαρκεί για να κρατήσει χαμηλά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Είναι επίσης προφανές ότι η ΕΚΤ γνωρίζει την πραγματικότητα για την ελληνική οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα και δεν θα επιτρέψει να εκτεθούν στους κερδοσκοπικούς κινδύνους οι ελληνικοί τίτλοι.
Για το λόγο αυτό είχε εξεταστεί να δοθεί ένα waiver, δηλαδή μια επέκταση, ειδικά για την Ελλάδα του προγράμματος πανδημίας.
Η εκτίμησή μας είναι όμως πως η επενδυτική βαθμίδα – investment grade, θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί και θα μετατεθεί μετά τις εκλογές τους 2023, δηλαδή εωσότου υπάρχει ορατότητα για τις πολιτικές εξελίξεις.
Για το διάστημα λοιπόν μεταξύ του τερματισμού του προγράμματος πανδημίας, τον Ιούνιο του 2022 αντί του Μαρτίου του 2022, και των εκλογών στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά, η ΕΚΤ θα δώσει ένα waiver για τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα πανδημίας.
Λαγκάρντ: Προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη το 2022
Μόλις πριν λίγες ημέρες, η πρόεδρος της ΕΚΤ διαμήνυε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της νέας παραλλαγής όμικρον.
“Πολλές ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν περιοριστικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και ήδη κρούσματά της εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. Υπάρχει προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη (της ευρωζώνης) το 2022, όμως πιστεύω ότι μάθαμε πολλά.
Τώρα ξέρουμε τον εχθρό μας και τι μέτρα να πάρουμε. Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στη μετάλλαξη όμικρον», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση RAI.
“Η κρίση μας δίδαξε ότι αυτός ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Επομένως, δεν θα είμαστε προστατευμένοι μέχρι να εμβολιαστούμε όλοι» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιταλική μετάφραση των δηλώσεών της.
Αγορά ομολόγων και μετά τη λήξη του PEPP
Εξάλλου στην ισχυρή πιθανότητα η ΕΚΤ να σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας, από τις αρχές του επόμενου έτους (2022), αλλά να εξακολουθήσει να διαθέτει εν ενεργεία άλλα προγράμματα αγοράς ομολόγων στην εργαλειοθήκη της αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν τίθενται λόγοι αμφιβολίας ότι θα σταματήσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP την άνοιξη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το PEPP θα τελειώσει εντελώς – τα ομόλογα που ωριμάζουν πρέπει να αντικατασταθούν και αυτές οι επανεπενδύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και άλλα προγράμματα αγορών στην εργαλειοθήκη μας» είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε επίσης, την ελπίδα ότι η πανδημία θα τελειώσει την άνοιξη και «ότι θα είμαστε πιο ανθεκτικοί στα νέα κύματα της πανδημίας όπως αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ευρώπη».
«Αυτό είναι έξω από τις δυνατότητές μου, ωστόσο – εναπόκειται στους επιστήμονες που θα αναπτύξουν τα εμβόλια, και φυσικά στους ίδιους τους ανθρώπους, που πρέπει να αποφασίσουν να εμβολιαστούν» υπογράμμισε.
Διαβάστε ακόμη (από τα λινκ του κειμένου):