Ζαλισμένοι ακόμη από το hangover της Ημέρας Ευχαριστιών, οι traders ξύπνησαν σε μια “Μαύρη Παρασκευή” που είναι περισσότερο… Κόκκινη. Χάος στα ταμπλό, -13% το πετρέλαιο, -5% Euro Stoxx, -2,2% S&P, και είναι μόνο η αρχή. Η επόμενη εβδομάδα προμηνύεται δύσκολη… όμως υπάρχει πραγματικός λόγος για πανικό; Μήπως το μίνι-κραχ είναι απλώς μια ευκαιρία για ψώνια; Η αφρικανική μετάλλαξη βολεύει τη Wall Street. Με νέα λοκντάουν στον ορίζοντα, η Fed θα έχει το “ακαταδίωκτο” να τυπώνει (PEPP, χαμηλά επιτόκια) και να ταϊζει με φθηνό χρήμα την αγορά…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μία από τις πιο αγαπημένες αργίες των Αμερικάνων, και εννοείται πως η Wall Street παραμένει κλειστή. Αυτό σε συνδυασμό με την εξίσου αγαπημένη Black Friday που σημαίνει εξορμήσεις για ψώνια, αλλά και τη σχετική ηρεμία που επικρατούσε στις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, συνέθεσε τις τέλειες συνθήκες για να την κοπανήσουν πολλοί ανυποψίαστοι traders για 4ήμερο.

Ωστόσο η τύχη (αν όλα αυτά είναι τυχαία…) τους ήθελε να ξυπνούν άρον άρον μέσα στη νύχτα από τα μεθύσια ή όπου βρίσκονταν, για να αντικρύσουν ένα κανονικό μακελειό.

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Σφαγή στα ταμπλό

Τα πάντα, από μετοχές, πετρέλαιο και μέταλλα έως κρυπτονομίσματα “σκοτώνονται” σε τιμές ευκαιρίας (ορίστε ευκαιρία για ψώνια!) – τα πάντα εκτός από χρυσό, γιεν και ομόλογα – ενώ όπως όλα δείχνουν το μίνι-κραχ θα συνεχιστεί ξεκάθαρα και τη Δευτέρα (διότι όπως είπαμε πολλοί πιάστηκαν στον ύπνο).

Ο S&P 500 χάνει πάνω από 2,2%, ο Euro Stoxx 50 βούτηξε σχεδόν 5% (!), ενώ το μεγαλύτερο μπαμ κάνει το πετρέλαιο με -13% κάτω από τα $69 το βαρέλι. Όλα τα διεθνή χρηματιστήρια είναι στο κόκκινο, ενώ εκπτώσεις θα βρείτε και σχεδόν σε όλα τα εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα που καταγράφουν πτώσεις της τάξεως του 10%. Το ελληνικό Χρηματιστήριο βυθίστηκε κατά -4,45% στις 858 μονάδες με -8% από τράπεζες και ορατές πλέον τις 780 μονάδες…

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Ο σημαντικότερος ίσως δείκτης για να παρακολουθήσει κανείς σε μια τέτοια συγκυρία είναι ο δείκτης φόβου VIX, ο οποίος εκτοξεύθηκε κατά 28% πάνω από τις 26 μονάδες, και του οποίου η συμπεριφορά ιστορικά προμηνύει πτώση και την επόμενη εβδομάδα.

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Είναι όμως η αρχή αυτή του μεγάλου κραχ για το οποίο προειδοποιούμε εδώ και καιρό; Παρόλο που η αγορά φαίνεται για μια ακόμη φορά να μας επιβεβαιώνει, δε μπορούμε να πούμε ακόμη με βεβαιότητα. Λέτε να έρθουν τόσο νωρίς τα Χριστούγεννα φέτος;!

Η εκτίμηση του γράφοντα είναι πως η εβδομάδα που έρχεται θα είναι αρκετά κόκκινη, και σίγουρα μια καλή ευκαιρία για ψώνια. Όμως αμφιβάλλω ότι θα είναι το τέλος της μακροβιότερης bull market όλων των εποχών, και η αρχή της bear market (άσχετα αν κάποιοι την περιμένουμε). Αμφιβάλλω ότι οι δυνάμεις που κινούν την αγορά θέλουν να τη ρίξουν από τώρα. Δε μοιάζει για τέτοιο κραχ αυτό.

Είναι αυτή η αρχή της bear market; Δεν πείθει…

Πιο πολύ φαντάζει ως ένα πτωτικό διάλειμμα το οποίο σε συνδυασμό με τον πανικό που θα σπείρουν τα μίντια για τη νέα μετάλλαξη (τα ίδια έλεγαν στην αρχή για τη Δέλτα αν θυμάστε) θα δώσει στις κεντρικές τράπεζες την τέλεια δικαιολογία να συνεχίσουν να τυπώνουν ες αεί. Και δώστου QE (PEPP) και δώστου πακέτα stimulus ειδικά εάν ανακοινωθούν νέα λοκντάουν…

Και κάτι τέτοιο μόνο καλό είναι για τη μετα-κόβιντ Wall Street που διψά για φθηνό χρήμα.

Το σχέδιο πάει ως εξής:

Ανακοινώνουμε νέα μετάλλαξη –> ρίχνουμε λίγο τις αγορές, αγοράζουμε χαμηλά –> εφαρμόζουμε νέα περιοριστικά μέτρα, λοκντάουν, ως απάντηση στη Μπουτσουανική μετάλλαξη –> ξαναβάζουμε σε λειτουργία πρέσες (money printer go brr) και PEPP ως απάντηση στα λοκντάουν –> ανεβάζουμε τις αγορές! (επαναλάβατε)

Γιατί η Fed δε βάζει φρένο επιτέλους στο QE;

Relax and BTFP (Buy The F@cking Dip)

Ένα ενδεχόμενο νέο λοκντάουν επίσης θα έχει διπλό όφελος για Fed (και άρα Wall Street). Καραντίνα σημαίνει μειωμένη κατανάλωση, που σημαίνει μειωμένη ζήτηση, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές, που σημαίνει ξεφούσκωμα (έστω και πλασματικό) του πληθωρισμού. Που σημαίνει πως έστω και στα χαρτιά, ο πληθωρισμός θα παρουσιαστεί πράγματι παροδικός, όπως έχουν βαλθεί να μας πείσουν οι τραπεζίτες (βρε τους μπαγάσηδες πως τα φέρνουν).

Παροδικός πληθωρισμός με τη σειρά του σημαίνει -το βρήκατε- πως η Fed θα έχει και πάλι το ελεύθερο να τυπώνει ανεξέλεγκτα, ταϊζόντας τη Wall Street. Θυμάστε τι γράφαμε πριν 9 μήνες στο “Κι όμως, η αγορά δε θέλει καλά νέα”;

Η αφρικανική μετάλλαξη μόνο καλά νέα είναι για τις αγορές… Οπότε προς τι ο πανικός; Α, επειδή θα καταστραφεί η οικονομία από τα λοκντάουν είπατε; Ε οκ, “the market doesn’t care about the economy”, τα ‘χουμε πει αυτά…

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που με κάνουν να μην πείθομαι από την Κόκκινη Παρασκευή και γενικότερα κόκκινη εβδομάδα-ες που ενδεχομένως να διανύσουμε μέχρι να ανακοινωθούν τα επόμενα σωτήρια (για την Wall Street) μέτρα.

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Ώρα να ξανακοιτάξουμε μετοχές καραντίνας…

Βέβαια εμείς και όσα γατόνια μας διαβάζουν ξέρουμε πολύ καλά ότι ο πληθωρισμός μόνο παροδικός δε (θα) ειναι. Όμως αυτό δεν έχει σημασία! Σημασία έχει να επαληθευτεί, έστω και στιγμιαία, έστω και στα ψέματα, το αφήγημα του παροδικού πληθωρισμού, ούτως ώστε οι πρέσες να πάρουν και πάλι μπρος. Όχι ότι σταμάτησαν ποτέ, έτσι… μην τρελαθούμε.

Με tapering ή όχι, η Fed εξακολουθούσε να ρίχνει φρεσκοτυπωμένα δολάρια στην αγορά, απλώς με μικρότερο ρυθμό, ο οποίος ωστόσο και πάλι παραμένει ο υψηλότερος όλων των εποχών. Γενικώς όλο αυτό είναι μια φαρσοκωμωδία που ώρες ώρες αναρωτιέμαι γιατί αναλωνόμαστε να αναλύουμε…

Να μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συμβαίνει δεν πρόκειται, πόσο μάλλον να το επηρεάσουμε. Επομένως το μόνο που έχουμε να κάνουμε έιναι έστω να το εκμεταλλευτούμε, μπας και βγει κανά φράγκο.

Ίσως ήρθε η στιγμή να ξανακοιτάξουμε για παράδειγμα assets άρρηκτα συνδεδεμένα με καραντίνα, όπως πχ τη μετοχή της Zoom (NASDAQ:ZM), της διάσημης εταιρίας τηλεδιασκέψεων. Άντε και καλά ψώνια…

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Αναλυτικότερα τι συμβαίνει στις αγορές:

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση -2,78% στις 34.906 μονάδες. Ο δείκτης S&P 500 σημειώνει απώλειες -2,2% στις 4.619 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί -2,08% στις 15.644 μονάδες

Στην Ευρώπη, στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι αγορές εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και ενώ οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτούν φόβους για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των υφιστάμενων θεραπειών.

Η Ιταλία εξάλλου ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει αυστηρότερα μέτρα ενώ αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε χθες και η Πορτογαλία. Η Γερμανία απογεύγει προς το παρών ένα λοκντάουν, με την μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού φέρεται να θέλει να περιμένει για να δει εάν τα σε ισχύ μέτρα θα συμβάλλουν στη μείωση των αυξανόμενων κρουσμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε βουτιά -3,67% στις 464,05 μονάδες, με τον ταξιδιωτικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση -8,7%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κατρακύλησε -4,74% στις 4.089,58 μονάδες. Ο γερμανικός DAX βυθίστηκε -4,15% στις 15,257,04 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε -3,64% στις 7.044,03 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε -4,75% στις 6.739,73 μονάδες.

Η πανδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη είναι για άλλη μια φορά ο λόγος για «σημαντική ανησυχία», και οι συνέπειες της για τις οικονομίες είναι δύσκολο να προβλεφθούν, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας. «Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ιταλίας προχωρά με καλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε πριν από λίγους μόνο μήνες.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, αντανακλώντας κυρίως μια υγειονομική κατάσταση που έχει μετατραπεί για άλλη μια φορά πηγή ανησυχίας», ανέφερε ο Ignazio Visco. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες συνέχισαν να είναι ευνοϊκοί, σε γενικές γραμμές.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Huw Pill, τόνισε πως εκτιμά ότι είναι ανοιχτός ο δρόμος για τη βρετανική κεντρική τράπεζα προκειμένου να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά την πανδημία που έπληξε την οικονομία παγκοσμίως στο προηγούμενο έτος.

«Κατά την άποψη μου, το έδαφος έχει πλέον προετοιμαστεί για τη δράση στο πεδίο της τακτικής», ανέφερε σε ομιλία του στο βιομηχανικό επιμελητήριο της Βρετανίας.

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Εταιρικά μάκρο

Στα εταιρικά νέα η γαλλική εταιρεία διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων Veolia, εκτιμά ότι θα λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών για τη συγχώνευση της με την ανταγωνιστική Suez στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι δύο εταιρείες προσέφεραν επιπλέον πωλήσεων assets για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες ανταγωνισμού, ανέφεραν πηγές του Reuters.

«Η Veolia είναι πολύ σίγουρη ότι θα λάβει την έγκριση της Κομισιόν στις 14 Δεκεμβρίου», ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι μόλις δοθεί το πράσινο φως, η Veolia θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την εξαγορά της Suez.

Οι δύο όμιλοι, που ανακοινώσαν τα σχέδια τους για συγχώνευση ύψους 13 δισ. Ευρώ τον περασμένο Απρίλιο μετά από μια μακρά διαμάχη, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα διαχωρίσουν τις γαλλικές δραστηριότητες υδάτων και απορριμμάτων της Suez και κάποια διεθνή assets, σε μια νέα οντότητα που θα ονομάζεται New Suez.

Οι κολοσσοί των επενδύσεων KKR & Co. και CVC Capital Partners εξετάζουν να συνεργαστούν σε μια προσφορά για την Telecom Italia SpA, σε μια κίνηση που θα βοηθούσε να ελαφρύνει το χρηματοοικονομικό κόστος στη μεγαλύτερη μοχλευμένη εξαγορά της Ευρώπης, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Οι δύο επενδυτικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει διευρυντικές συνομιλίες για μια κοινή προσφορά, σύμφωνα με τις πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Η KKR είναι μεταξύ των πιο ενεργών εταιρειών στην πραγματοποίηση συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο, από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Οι συμφωνίες με τη συνεργασία πολλών εταιρειών, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς καθώς οι στόχοι γίνονται πιο σπάνιοι την ίδια στιγμή που μεγαλώνει η επιθυμία για την εξαγορά ολοένα και μεγαλύτερων εταιρειών.

Η CVC εξετάζει μια πιθανή εξαγορά της Telecom Italia αρκετούς μήνες τώρα, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι δύο επενδυτικές εταιρείες συζητούν τα οφέλη από μια συνεργασία, χωρίς πάντως να έχει διασφαλιστεί ότι θα προχωρήσουν μαζί σε μια κοινή προσφορά, όπως αναφέρουν οι πηγές. Εξετάζονται όλα τα σενάρια, από το CVC να αποτελεί ισότιμο εταίρο μέχρι τη συμμετοχή της ως μειοψηφικός μέτοχος, προσθέτουν.

Οι μέτοχοι της Roche ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας των 20,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του σχεδόν ενός τρίτου των δικαιωμάτων ψήφου της Novartis, ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία.

Η Roche πραγματοποίησε έκτακτη γενική συνέλευση για να διευθετήσει ζητήματα που σχετίζονται με το σχέδιο της για αποσύνδεση των δύο φαρμακευτικών εταιρειών, που εδρεύουν και οι δύο στη Βασιλεία, και οι οποίες ήταν συνδεδεμένες από την εν λόγω επένδυση εδώ και δύο δεκαετίες.

Οι μέτοχοι ενέκριναν τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας στις 31 Οκτωβρίου, με πλειοψηφία 100%, ανακοίνωσε η Roche. Επίσης, υποστήριξαν το σχέδιο ακύρωσης των 53,3 εκατ. Μετοχών που αγοράστηκαν, με πλειοψηφία 99,85%.

Διαβάστε ακόμη (από τα λινκ του κειμένου):

PEPP: Κρίμα να το κόψουμε (πάνω που αρχίσαμε);!

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;

Οι 5 φόβοι των επενδυτών για τη μετάλλαξη της «Μποτσουάνα» – Sell off στο ΧΑ και «καθίζηση»

Κι όμως, η αγορά δε θέλει καλά νέα