«Μαύρη» Παρασκευή σήμερα για τις διεθνείς αγορές μετά την αποκάλυψη της νέας μετάλλαξης, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Η νέα μετάλλαξη έχει προκαλέσει συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που αποτυπώνεται στα χρηματιστηριακά ταμπλό, τα οποία προεξοφλούν σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Την ίδια ώρα, η ανησυχία εντείνεται μετά και την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Χρηματιστηριακές πηγές επισημαίνουν ότι στις αγορές πραγματοποιείται ένα σημαντικό sell off, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία πως αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει και πάλι τις παγκόσμιες οικονομίες, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μαζικά lockdown.

Φαίνεται πως οι επενδυτές ανησυχούν για μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την πορεία των αγορών και συγκεκριμένα:

  • Αν επηρεάζει τους εμβολιασμένους, δηλαδή δεν καλύπτει την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια
  • Αν είναι πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα
  • Αν θα οδηγήσει σε μαζικά lockdown χωρών (έχει γίνει ήδη σε Αυστρία, Σλοβακία και Ολλανδία, η Μέρκελ δήλωσε προς πρότεινε lockdown στη νέα γερμανική κυβέρνηση, ενώ κοντά στην επιβολή περιοριστικών μέτρων βρίσκεται και η Γαλλία)
  • Αν θα χαθεί η Χριστουγεννιάτικη αγορά, που αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων.
  • Πως θα κινηθεί η πορεία των μετοχών το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, αν υπάρξουν μαζικά lockdown την περίοδο των εορτών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η επιβολή ταξιδιωτικών προορισμών στις χώρες της Νοτίου Αφρικής. Η ΕΕ προτείνει να ενεργοποιήσει το επείγον μέτρο του τερματισμού των αεροπορικών αφίξεων από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, ενώ σε ανάλογη απόφαση προχώρησε η Βρετανία και η Ιταλία, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού.

Πετρέλαιο και ομόλογα 

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν 6%, κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Στο κόκκινο το ταμπλό του ΧΑ

Τριγμούς προκαλεί και στο χρηματιστήριο της Αθήνας η διεθνής ανησυχία για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη της covid-19, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί το sell off  στις ευρωπαϊκές αγορές και τα futures των δεικτών της Wall Street.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τη νέα μετάλλαξη της covid-19 που εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα της Αφρικής, η οποία δημιουργεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και οδηγεί στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων, όπως η απαγόρευση πτήσεων, με την ανησυχία για τη ζήτηση να βρίσκεται στα ύψη.

O Γενικός Δείκτης του ΧΑ διαμορφώνεται στις 862,4 μονάδες σημειώνοντας πτώση 4% .

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 62,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,89%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,10%.

Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-4,63%), της Εθνικής (-3,79%), της Πειραιώς (-3,55%) και της Alpha Bank (-3,36%). Η μετοχή της Attica Bank διαπραγματεύεται και σήμερα στο -27%.

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (-4,07%) και των Τραπεζών (-3,65%).

Ανοδικά κινούνται 3 μετοχές, 83 πτωτικά και 4 παραμένουν σταθερές.

«Μαύρη Παρασκευή» στις διεθνείς αγορές

Η μία μετά την άλλη οι χώρες σταματούν τις πτήσεις τους προς χώρες της Αφρικής όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη B.1.1.529, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις αγορές, με τις αγορές στην Ευρώπη να σημειώνουν απώλειες πάνω από 3%,  τα futures των δεικτών της Wall Street να σημειώνουν πτώση έως και 2% μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών και το πετρέλαιο να υποχωρεί σχεδόν 7%.

Οι απαγορεύσεις πτήσεων οδηγούν σε μεγάλη πτώση τις  τιμές του πετρελαίου, λόγω ανησυχίας για τη ζήτηση. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση  6,5% στα 73,25 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο  brent σημειώνει απώλειες 6% στα 77,3 δολ. το βαρέλι.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε 3,3%,  με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται να είναι η χειρότερη εδώ και ένα έτος τουλάχιστον.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος ταξιδιών και αναψυχής, με τη μητρική IAG SA της British Airways να καταγράφει πτώση έως και 21%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 3,2% στις 15.406 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 3% στις 7.092 μονάδες, ενώ στις 6.792 μονάδες με πτώση 4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. . Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ, έχει προκαλέσει συναγερμό στις αρχές, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προχωρά σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων και πιθανόν να μπορεί να διαφεύγει των ανοσοποιητικών αντιδράσεων ή να γίνεται πιο μεταδοτική.

Οι βρετανικές Αρχές θεωρούν ότι είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη έως τώρα και ανησυχούν ότι μπορεί να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, σπεύδοντας να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως έκαναν η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη, ενώ σε ανάλογη κατεύθυνση θα κινηθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.