Συναγερμό στους επιστήμονες και στις αρχές έχει προκαλέσει η εμφάνιση της αφρικανικής μετάλλαξης της covid-19 (Β.1.1529). Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη Μποτσουάνα.
Ήδη η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ σταματούν πτήσεις από και προς χώρες της Αφρικής, η Αυστραλία προειδοποιεί ότι θα κλείσει τα σύνορά της, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα απαιτηθούν «μερικές εβδομάδες» για να γίνουν αντιληπτές οι συνέπειες του νέου παραλλαγμένου στελέχους.
Οι επιστήμονες της Νότιας Αφρικής ανησυχούν ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού μπορεί να ξεπεράσει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού και ο κορωνοϊός να γίνει περισσότερο μεταδοτικός, καθώς διαθέτει «έναν ασυνήθιστο καταιγισμό» παραλλαγών.
Βρετανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας δήλωσαν ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς διαθέτει μία πρωτεΐνη, η οποία είναι διαφορετική από αυτή που είχε ο κορωνοϊός στην έναρξη της πανδημίας και στην οποία, βασίστηκαν τα εμβόλια.
Η Ε.Ε. θα σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια στις επίμαχες χώρες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις συνδέσεις με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529 του SARS-COV-2.
Η σύσταση της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτική, αφού οι αποφάσεις για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, αλλά θα επιτρέψει τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, διευκρινίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Για τον λόγο αυτόν θα συζητήσουμε νωρίς το απόγευμα κατά την συνάντηση όλων των χωρών μελών την εισαγωγή μέτρων το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε νωρίτερα σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», δήλωσε. Η παραλλαγή έχει μια «πολύ ασυνήθιστη συγκέντρωση» μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή μπορούν να την κάνουν να διαφύγει από την ανοσολογική απάντηση του σώματος και να την καταστήσουν πιο μεταδοτική, λένε νοτιοαφρικανοί επιστήμονες.
Ισραήλ και Βρετανία ήδη σταματούν τις πτήσεις
Συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή 26/11 το μεσημέρι η Μ. Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.
Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν σήμερα, μπαίνουν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.
Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας από σήμερα στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα από 7 έως 14 ημέρες.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε πως η απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική εξαιτίας του εντοπισμού ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19, «φαίνεται πως ήταν εσπευσμένη», καθώς ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει συμβουλεύσει μέχρι στιγμής για τα επόμενα βήματα.
Ωστόσο και η Σιγκαπούρη θα περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τη διάδοση του νέου παραλλαγμένου στελέχους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της.
Σύμφωνα με το υπουργείο, όλοι όσοι δεν είναι πολίτες ή μόνιμοι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στην Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, δεν θα μπορούν να εισέρχονται στη Σιγκαπούρη ούτε να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα μέσω αυτής.
Η Αυστραλία προειδοποιεί ότι θα κλείσει τα σύνορα
H Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά τη νέα παραλλαγή της COVID-19 που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική και προειδοποίησε ότι είναι ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα, σε περίπτωση που αντιμετωπίσει κίνδυνο από την αύξηση της μετάδοσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους.
Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε πως θα αντιδράσει ταχύτατα, αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατατάξει τη νέα παραλλαγή, ως ένα σημαντικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.
Η Αυστραλία στις αρχές του μήνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στα διεθνή σύνορα της για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους κατοίκους της να επιστρέψουν στη χώρα χωρίς υποχρέωση καραντίνας μετά την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού.
Οι Pfizer/BioNTech μελετούν τη νέα παραλλαγή
Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο εβδομάδες” τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.
“Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529” που “διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα”, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP. “Η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες”, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.
Πως δρα η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού
Η παραλλαγή διαθέτει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού, που αυτός χρησιμοποιεί για να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει και η οποία αποτελεί τον βασικό στόχο των εμβολίων.
Όπως είπε ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, “ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας”, γι’ αυτό, τόνισε, “πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτείνης ακίδας της”.
Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ravi Gupta του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. “Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει”, όπως είπε.
Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού – Τα πρώτα κρούσματα
Τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής έγιναν αντιληπτά στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου και, τρεις μέρες μετά, εντοπίστηκαν επίσης στη γειτονική Νότια Αφρική.
Παράλληλα στις 13 Νοεμβρίου η παραλλαγή βρέθηκε σε 36χρονο στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος είχε ταξιδέψει νωρίτερα στη Νότια Αφρική.
Ο καθηγητής υπολογιστικής βιολογίας Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), εκτίμησε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην ίδια παραλλαγή πιθανώς συσσωρεύτηκε μονομιάς στη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε κάποιον ασθενή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς κάποιον άνθρωπο με HIV/AIDA που δεν έκανε θεραπεία.
Πρόσθεσε πάντως ότι “είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο πόσο μεταδοτική είναι.
Προς το παρόν θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και να αναλύεται, όμως δεν υπάρχει λόγος υπερβολικής ανησυχίας, εκτός κι αν αρχίσει να αυξάνεται πολύ σε συχνότητα στο άμεσο μέλλον”.
Αφρικανική μετάλλαξη: Ψυχραιμία συστήνει ο ΠΟΥ – Όχι σε έκτακτα μέτρα