Το Bitcoin βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση την περασμένη εβδομάδα, υποχωρώντας συνολικά περισσότερο από 50% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά των $65.000, έως και τα $30.000. Ο κόσμος, τρομοκρατημένος από το ενδεχόμενο αναβίωσης της bear market του 2018-2019, προβαίνει σε πανικόβλητες πωλήσεις. Είμαστε πράγματι στην αρχή μιας νέας καθοδικής τάσης;

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης (για την εφημερίδα AxiaNews)

Δεν πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή της bear market. Για δύο λόγους. Αρχικά, όλες οι διεθνείς αγορές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους, και τα κρύπτο μαζί. Όμως εκτιμώ πως δεν είμαστε στο σκάσιμο της Μεγάλης Φούσκας (Everything Bubble) ακόμη. Πιστεύω πως όλο αυτό είναι μια έξυπνη bear trap (παγίδα δηλαδή για σορτάκηδες) προκειμένου να εξοντώσει τους τελευταίους εναπομείναντες “λογικούς” ανθρώπους σε μια παράλογη και φουσκωμένη αγορά. Οι “λογικοί” στην προκειμένη θα ήταν οι «αρκούδες», αυτοί δηλαδή που πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε την αγορά στις “σωστές” αποτιμήσεις.

Όμως δεν έχουμε να κάνουμε με μια λογική αγορά πλέον. Έχει φροντίσει για αυτό η Fed με την αισχρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια. Αν παγιδέψεις και εξοντώσεις τις αρκούδες (προκαλώντας ρευστοποίηση των σορτ), τότε ο δρόμος μετά είναι ανοιχτός για νέα ρεκόρ, χωρίς αντίσταση πλέον. Σε ένα τελευταίο κερδοσκοπικό πάρτι πριν σβήσουν τα φώτα, ένα απότομο ανοδικό (parabolic rally) που θα συνοδευτεί από μια εξίσου βίαιη πτώση.

Αυτό το ράλι και αυτήν την πτώση δεν την είδαμε ακόμη, ούτε στα χρηματιστήρια, ούτε στα κρύπτο. Κι αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που εκτιμώ πως δεν άρχισε η bear και άρα θα υπάρξουν νέα ρεκόρ φέτος: Μπορεί ένα -50% να φαίνεται βαρύ, όμως για κρύπτο μιλάμε. Σε μια οποιαδήποτε άλλη αγορά, δε θα χρειαζόταν να το αποκρυπτογραφήσουμε: θα είμασταν ξεκάθαρα σε bear market, πολύ βαριά κιόλας. Στα κρύπτο όμως σημασία δεν έχει τόσο η πτώση, αλλά το πώς έρχεται.

Κρυπτονομίσματα: Παγίδα για… αρκούδες

Η πραγματική bear market θα έρθει χωρίς προειδοποίηση

Η bear market στα κρύπτο συνήθως σκάει απότομα (το λεγόμενο blow off top). Πρώτα έχουμε ένα parabolic rally (το τελευταίο eliott wave του σταδίου της απληστίας). Μια απότομη άνοδος όπου δεν προλαβαίνεις να σταυρώσεις εντολή, καθώς η αγορά καταπίνει τα χιλιάρικα σα στραγάλια. Όσοι έζησαν την άνοδο του 2017, καταλαβαίνουν τι εννοώ.

Στη συνέχεια έχουμε ένα εξίσου απότομο πτωτικό γύρισμα, πριν προλάβουν να αντιδράσουν τα ψαράκια-μικροεπενδυτές (διότι οι whales κάνουν όλο το παιχνίδι). Συνήθως ελεύθερη πτώση της τάξεως του 50-60% σε 1-2 μέρες το πολύ. Στη συνέχεια ξεκινά το σταδιακό, αργό ροκάνισμα των κερδών που εκτείνεται σε βάθος μηνών/χρόνων, μέχρι πχ να φτάσουμε σε συνολικές απώλειες 80-95%. Αυτή είναι η bear market στα κρύπτο, κι έτσι ξεκινά.

Τώρα δεν είδαμε αυτό. Τώρα σκαρφαλώσαμε αργά και σταθερά μέχρι το ιστορικό υψηλό των $65.000 και στη συνέχεια η πτώση προχώρησε εξίσου σταδιακά, σε βάθος 35 ημερών, σχεδόν προειδοποιώντας μας (γι’ αυτό και κάποιοι το προβλέψαμε). Αυτό όμως δεν είναι φυσιολογικό… η αγορά δεν προειδοποιεί έτσι. Εκτός κι αν θέλει να σε μπερδέψει. Δε σου δίνει τόσες ευκαιρίες να μπεις και να βγεις, όχι… Γι’ αυτό και πιστεύω πως έχουμε να κάνουμε με παγίδα.

Την προειδοποίηση λοιπόν που δώσαμε για την τωρινή πτώση μήνες πριν (διαβάστε εδώ), μην ελπίζετε να τη ξαναέχετε όταν πραγματικά έρθουν οι αρκούδες… Εμείς θα προσπαθήσουμε βέβαια.

Κρυπτονομίσματα: Παγίδα για… αρκούδες

Πως θα κινηθεί η αγορά

Εκτιμώ πως εδώ: Α) εδώ είναι ένα καλό σημείο εισόδου στην αγορά για όποιον χτίζει σταδιακά την επένδυσή του. Μη παίζετε τα ρέστα σας αν είστε αρχάριοι. Ωστόσο πιστεύω ότι θα δούμε και πιο χαμηλές τιμές στο μέλλον, ίσως σε μήνες.

Β) τις επόμενες μέρες-εβδομάδες θα υπάρξει ισχυρή μεταβλητότητα. Ενδεχομένως κάποια ήπια ανοδική αντίδραση, την οποία θα μπορούσε ίσως κάποιος trader να εκμεταλλευτεί για κατοχύρωση κερδών.

Διότι Γ), αν όντως πρόκειται για ένα καλοστημένο bear trap μεταμφιεσμένο σε bear market, τότε θα δούμε και δεύτερη απόπειρα πτώσης. Η οποία ίσως μας φέρει ξανά στα 30 χιλιάρικα, σχηματίζοντας πιθανόν ένα double bottom, το οποίο θα είναι ένα ακόμη καλό σημείο επανεισόδου.

Από εκεί και πέρα εκτιμώ πως Δ) θα ξεκινήσει η τελική άνοδος, το στάδιο του parabolic rally που θα φέρει το Bitcoin ίσως στα 77-100 χιλιάρικα (και σε αντίστοιχα υψηλά πολλά alts), πιθανόν μέσα-τέλη καλοκαιριού.

Μετά από αυτό Ε) ωστόσο να αναμένετε ισχυρή βουτιά, την πραγματική bear market. Η οποία φυσικά θα είναι γενικευμένη πτώση χρηματιστηρίων-κρύπτο. Όποιος κάνει υπομονή, θα ξαναδει τα αγαπημένα του κρύπτο σε τιμές ευκαιρίας προκειμένου να ψωνίσει.

Για το πως συνδέονται κρυπτονομίσματα-χρηματιστήρια και τι σημαίνει αυτό για την επικείμενη πτώση, διαβάστε εδώ.