Μόνο τυχαία δεν είναι η βαριά διόρθωση άνω του 50% που υπέστη η αγορά κρυπτονομισμάτων. Την αποκαλούμε διόρθωση… κατ’ εξαίρεση, διότι σε οποιαδήποτε άλλη αγορά ένα κραχ -50% δεν είναι απλώς διόρθωση, αλλά απόλυτη καταστροφή. Όμως τα κρύπτο δεν είναι οποιαδήποτε αγορά…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Το Bitcoin λοιπόν κατέρρευσε από τα ιστορικά υψηλά των $65.000 έως και τα 30.000. Αυτό μόνο τυχάιο δεν είναι, καθώς όπως έχουμε εξηγήσει, τα ΠΑΝΤΑ στον κόσμο αυτή τη στιγμή συνδέονται. Όλες οι αγορές, όλο το χρήμα του πλανήτη. Πάντα έτσι δεν είναι θα πει κανείς; Όχι σε αυτό το βαθμό. Πρώτη φορά βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά από μια Everything Bubble (Φούσκα των Πάντων) καθώς το παραμικρό στραβοπάτημα είναι ικανό να ξεκινήσει μοιραίο ντόμινο.

Το Bitcoin και τα κρύπτο αυτή τη στιγμή είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Δεν παύει να είναι τροχός όμως. Είναι κομμάτι μιας αλυσίδας, με σημαντικό σκοπό για τα λαμόγια της Wall Street: αποτελεί τη βαλβίδα εκτόνωσης των αγορών. Μια διέξοδο για την πλεονάζουσα ρευστότητα που δημιουργεί τα τελευταία χρόνια η Fed με το ανεξέλεγκτο τύπωμα.

Και ο Ρέι Ντάλιο στο Bitcoin

Πολλές μετοχές του S&P 500 βρίσκονται ήδη σε επίπεδα φούσκας. Οι traders το γνωρίζουν αυτό. Ωστόσο δεν είναι ακόμη έτοιμοι να σορτάρουν, αφού το κερδοσκοπικό πάρτι δεν έχει τελειώσει (η Fed δίνει το σύνθημα γι’ αυτό πάντα). Επομένως που θα διοχετεύσουν όλο αυτό το χρήμα; Σίγουρα όχι σε τίποτα βαρετά ομόλογα…

Ακόμη και ο ίδιος ο Ρέι Ντάλιο το δήλωσε χθες: «Δε γνωρίζω πολλά από κρυπτονομίσματα. Ναι, έχω επενδύσει στο Bitcoin ένα ποσό. Δε βλέπω το λόγο να επιλέξω ομόλογα αυτή τη στιγμή».

Ό,τι καταλάβατε καταλάβαμε. Ο διάσημος δισεκατομμυριούχος διαχειριστής κεφαλαίων στην ουσία μας λέει «ναι δεν έχω ιδέα (ας πούμε) για το Bitcoin. Γιατί να μη μπω όμως; Αφού το πάρτι όπως φαίνεται, κρατάει ακόμη. Όταν βγω θα σας το πω (αφού θα έχω βγει).».

Επομένως τα κρυπτονομίσματα έχουν καταντήσει μια παιδική χαρά των καρχαριών της Wall Street αυτή τη στιγμή. Δεν παύει να είναι κρίκος της αλυσίδας του χρήματος ωστόσο. Όταν τα μαζέψουν από εκεί και φύγουν, θα ξεκινήσει το ντόμινο σε όλες τις αγορές. Κάτι που φάνηκε την περασμένη εβδομάδα όταν το κραχ στα κρύπτο συνοδεύτηκε από ισχυρή πτώση στον Nasdaq.

Το Bitcoin δίνει σινιάλο πτώσης στα χρηματιστήρια

Ξεκινά εδώ η μεγάλη πτώση;

Το ερώτημα που μένει είναι αν η πτώση αυτή ξεκίνησε. Αν ρωτάτε εμάς, όχι δε ξεκίνησε ακόμη. Δεν είναι παρά μια bear trap, μια παγίδα για τους τελευταίους εναπομείναντες «λογικούς» σορτάκηδες σε μια παράλογη αγορά που θέλει να τους πετάξει έξω, προκειμένου να ελευθερώσει το πεδίο για ένα τελευταίο κερδοσκοπικό ράλι. Είναι τόσο απλό.

Τούτη εδώ η πτώση δεν είναι παρά το πρώτο μεγάλο σινιάλο για αυτό που έρχεται. Το πότε κανείς δε γνωρίζει. Ίσως μέσα στο επόμενο εννεάμηνο, αν κρίνει κανείς από το πόσο μακριά μπορεί να μας πάει το λεφτόδεντρο της Fed από το οποίο και τρώει σχεδόν αποκλειστικά, ουσιαστικά, ο πλανήτης από την αρχή της πανδημίας κι έπειτα.

Αναλυτικά όσον αφορά το γιατί βρισκόμαστε σε bear trap και όχι σε bear market, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Τι σημαίνει για την αγορά η κωλοτούμπα Έλον Μασκ; Διαβάστε εδώ.