Πληθαίνουν τα σήματα πώλησης καθώς η αγορά υπερθερμαίνεται. Είναι αργά για να επενδύσει κανείς στα κρυπτονομίσματα; Στην παρούσα φάση, ναι. Μακροπρόθεσμα, όχι… Αν είστε νέος επενδυτής, καλύτερα να κάνετε υπομονή ως θεατής, ώστε να μπείτε στον επόμενο γύρο…

«Be greedy when others are fearful, and be fearful when others are greedy.» – Warren Buffet. Όσο και να αλλάξουν οι αγορές, αυτό το σοφό και αιώνιο ρητό θα ισχύει για πάντα, διότι η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει. «Να είσαι άπληστος (αγόρασε) όταν οι άλλοι φοβούνται (πουλάνε), και να φοβάσαι (πούλα) όταν οι άλλοι είναι άπληστοι».

Ένα sell signal που πλανάται στην ατμόσφαιρα τελευταία και ανεβάζει τη θερμοκρασία, είναι η αλλαγή ρητορικής από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

“Είμαστε μάρτυρες της αρχής μιας νέας bull market στα εμπορεύματα” είπε την περασμένη Τρίτη η Goldman Sachs.

ΣΩΠΑΤΕ?! Τα commodities έχουν ήδη διπλασιάσει μέσα σε ένα χρόνο (το ξύλο έχει κάνει +150%)… αλλά ένα χρόνο μετά η GS βγήκε να μας πει ότι «ξεκινάμε»!

Τι θέλω να πω? Οι επενδυτικές τράπεζες πρώτα κάνουν το insider trading τους σαν μάγκες που είναι. Αμέσως μετά στέλνουν τα note τους στους επενδυτές. Και στο τέλος δημοσιεύουν τις «προβλέψεις» τους για εσωτερική κατανάλωση της… πλέμπας. Εμάς δηλαδή. Η άνοδος συνήθως συνεχίζεται λίγο ακόμα – αλλά όχι αρκετά ώστε να προλάβει να αρπάξει αξιόλογα κέρδη όποιος αγοράζει στην είδηση “bull market, μπείτε”! Και μετά φυσικά όλοι ξέρουμε τι ακολουθεί μετά.

Η Goldman Sachs ξαναξεκινάει crypto trading… τυχαίο;

Την περασμένη Τετάρτη η ίδια Goldman Sachs ανακοίνωσε πως επανα-ξεκινάει crypto trading desk (υπηρεσίες trading κρυπτονομισμάτων). Γιατί διάλεξε αυτό το χρονικό σημείο στην τρέχουσα bull market με το Bitcoin στα 55 χιλιάρικα; Η τελευταία φορά που ανακοίνωσε το ίδιο ήταν τέλη του 2017, λίγο πριν σκάσει η φούσκα! Όπως και τότε, έτσι και τώρα, διάλεξε τη χρονική στιγμή όπου υπάρχει η μέγιστη υποψήφια πελατεία θυμάτ… θέλω να πω, «επενδυτών».

Bitcoin: Η αγορά λέει «πουλήστε»

Τώρα εγώ που είμαι καχύποπτος βέβαια, θα πω ότι πάλι τα ίδια θα συμβούν, δηλαδή θα σκάσει λίγο μετά η νέα φούσκα.  Δεν έχει να κάνει με ιστορικό προηγούμενο ή προλήψεις, αλλά με τα ίδια μαθηματικά που αναφέραμε πριν (για το πότε μια αγορά γίνεται overbought). Ίσως βέβαια αυτή τη φορά όντως πιο υποψιασμένοι και έμπειροι, να το ανακοίνωσαν πιο έγκαιρα, και το ράλι έχει ακόμη λίγο μέλλον.

Φοβού τους καλοθελητές

Με αφορμή αυτό, θέλω να επιχειρηματολογήσω στο εξής: Βγαίνουν ένα-ενα τώρα τα βαριά ονόματα, οι «καλοθελητές» θεσμικοί επενδυτές (που θέλουν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε λεφτά ντε) τύπου Blackrock και λένε «μπείτε Bitcoin». Το Bitcoin φυντάνια μου δεν περίμενε εσάς ή επαγγελματίες ψεύτες σαν τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan (αυτόν που χειραγωγούσε την αγορά με περίτεχνα λογάκια) να ανακοινώσουν πως “είμαστε σε bull market, ελάτε”. Το Bitcoin έχει εισέλθει σε bull market 1 χρόνο τώρα. Συγκεκριμένα από τις 13 Μαρτίου 2020, όταν και έπιασε πάτο στα $3.600 και έκτοτε ανεβαίνει σταθερά φτάνοντας τα $55.000!

Αν μη τι άλλο, πιο πιθανό είναι να βρίσκεται πιο κοντά στο τέλος, παρά στην αρχή αυτής της bull market. Όχι μόνο χρονικά, αλλά και από άποψη τιμής. Αν φτάσει πχ 77.000 και από κει γκρεμιστεί, είναι πολύ πιο μικρή η απόσταση (ούτε καν διπλασιασμός) σε σχέση με όση διένυσε έως τώρα (δεκαπλασιασμός και βάλε). Όπως και να χει, το έξυπνο χρήμα δεν περιμένει να μπει ένα χρόνο μετά. Έχει αγοράσει στα χαμηλά. Εμάς περιμένει να μπούμε. Πάντα έτσι γίνεται, με ΟΛΑ. Το ρόλο του «κράχτη» αναλαμβάνουν τα μίντια φυσικά, που όταν η αγορά ήταν στον πάτο (στο ιδανικό σημείο να αγοράσεις) έλεγαν “μείνετε μακριά, είναι απάτη”. Τώρα όμως μας λένε μπήκαν οι τράπεζες και είναι καλό ε;

Bitcoin: Η αγορά λέει «πουλήστε»

Όταν όλοι μπαίνουν, εσύ βγες

Είναι σα να έχουμε μια τέλεια πισίνα. Και στην αρχή πριν μπει κόσμος, έρχονται κάτι μάγκες και μας λένε “περιμένετε μην μπείτε, να τσεκάρουμε ότι είναι καλό το νερό”. Μπαίνουν, κάνουν μπανάκι, φλερτάρουν, ουρούν, γενικά κάνουν την πισίνα σαν τα μούτρα τους, και μετά μας λένε “εντάξει ελάτε τώρα, είναι τέλεια”. Εμείς μπαίνουμε μετά, λέμε “εντάξει καλά είναι, καλά περνάμε”, αλλά στην πραγματικότητα κάνουμε μπάνιο σε ούρα και δεν είμαστε και τόσο σίγουροι ότι άξιζαν τα λεφτά μας…

Δεν είναι δύσκολο το παιχνίδι, απλό είναι, το ίδιο έργο βλέπουμε συνέχεια. Δε λέω ότι το Bitcoin ή τα commodities ή οτιδήποτε θα πέσουν αύριο. Ίσα-ίσα λέω πως στη φάση που είμαστε, κατά πάσα πιθανότητα θα ανέβει κι άλλο διότι αυτός είναι κι ο λόγος που μας προσκαλούν. Αλλά είμαστε στη φάση που από εδώ και πέρα χρειάζεται προσοχή. Γιατί το έξυπνο χρήμα σε μεγάλο ποσοστό έχει μπει. Εμείς μείναμε. Μπήκαμε στο mania phase (στάδιο μανίας). Μόλις η αγορά γίνει overbought μόνο ένας δρόμος υπάρχει.

Bitcoin: Η αγορά λέει «πουλήστε»

Είναι αργά; Ναι… αλλά δεν πειράζει

Πολλοί που μπαίνουν τώρα, ενδεχομένως θα δουν το Bitcoin (και το κάθε Bitcoin) να ανεβαίνει τρελά, να γράφει το χαρτοφυλάκιο τούς νούμερα +30, +50, +100% ίσως… Το θέμα είναι -κι αυτό που δε σας λέει κανείς- ότι δε θα είστε εκεί για να αρπάξετε το κέρδος. Θα πουλήσετε? Κι αν ναι, ξέρετε πότε?

Συμβαίνει με όλα τα assets στην ιστορία της ανθρωπότητας, συνέβη το 2017 με το Bitcoin, ήμουν εκεί, θα συμβεί και πάλι. Είχα μπει το καλοκαίρι του 2017, σχετικά νωρίς μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Στα μάτια κάποιου που μπαίνει σήμερα είχα μπει πολύ νωρίς. Κι όμως, για εκείνο το συγκεκριμένο κύκλο, είχα μπει ΑΡΓΑ! Και παρότι έγραφα μεγάλο κέρδος, δεν πούλησα, διότι ήμουν άπειρος (από τα λάθη μαθαίνουμε).

Το ίδιο θα συμβεί και σε όσους μπαίνουν τώρα, αν δε καταλάβουν ότι έχουν μπει αργά σε σχέση με το έξυπνο χρήμα, και δε φτιάξουν πλάνο εξόδου. Διπλασιασμούς και δεκαπλασιασμούς βλέπαμε και το ‘99. Στο τέλος η πλειοψηφία έμεινε με ένα κουλούρι όμως. Διότι ήταν late majority. Αν εισέρχεστε τώρα, κατανοείστε ότι έχετε μπει σχετικά αργά, και φτιάξτε exit plan.

Bitcoin: Η αγορά λέει «πουλήστε»

Πάντα σκεφτόμαστε με βάση τον τωρινό αγοραστικό κύκλο

Όποιος σας λέει ότι δεν έχετε μπει αργά, σας λέει ψέματα. Σας λένε “μόλις 100 εκατ. άνθρωποι είναι χρήστες Bitcoin κι είμαστε 7 δισ.!” Δεν πάει έτσι. Οι αγορές δε λειτουργούν έτσι. Δε θα περιμένουν να μπει όλος ο πλανήτης. Αυτό ίσως γίνει σε κάποια φάση, σε άλλο οικονομικό κύκλο όμως. Τονίζω ότι μια αγορά την εξετάζουμε με βάση το τωρινό market cycle. Όχι το πόσο μπορεί να φτάσει γενικά κι αόριστα, σε μια δεκαετία. Είναι πολύ βασικό αυτό και ο περισσότερος κόσμος το αγνοεί. Το Bitcoin όσο και αν είναι γραφτό να φτάσει (και $1.000.000 δλδ), θα το κάνει αφού πρώτα περάσει πολλές εναλλαγές bull/bear markets.

Στον κύκλο που είμαστε τώρα (πριν την επόμενη bear market δηλαδή), όσοι δεν έχετε ήδη μπει, μπαίνετε αργά. Μη σας αποθαρρύνει αυτό, δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να βγάλετε κέρδη. Έχετε το στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας και μη σας κοροϊδεύουν όμως. Διότι η δική σας εντολή αγοράς είναι που θα γεμίσει τις δικές τους πωλήσεις.

Αφουγκραστείτε την αγορά, προσπαθήστε να εντοπίσετε σε ποιο χρονικό σημείο βρισκόμαστε σε αυτόν τον κύκλο και κάντε την εκτίμησή σας. Μην περιμένετε να πουλήσετε στην κορυφή διότι δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβετε ποια είναι…

Σε συνέχεια του άρθρου “Κρυπτονομίσματα: Όταν όλοι μπαίνουν, εσύ βγες”

Κρυπτονομίσματα: Ο απόλυτος οδηγός επιβίωσης (μέρος 1ο)