Το πως θα ξετυλιχθεί το κουβάρι της επόμενης παγκόσμιας κρίσης (που ήδη βιώνουμε στην ουσία, μέσω του πληθωρισμού) εξηγεί το Bloomberg, σε εκτενή ανάλυσή του. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο “τα βάζει” παράλληλα με τους… οικονομολόγους του καναπέ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλοι έχουμε γίνει ειδικοί στον πληθωρισμό της… πολυθρόνας.

Βέβαια το Bloomberg μάλλον δε διαβάζει πολύ radar.gr, διότι αν διάβαζε θα ήξερε πως υπάρχουν και κάποιοι που εξ αρχής και με μαθηματική ακρίβεια περιέγραψαν το τι έρχεται, κι ας κατάγονται από την ταπεινή Ελλάδα, μια χώρα που παραδοσιακά παράγει πολλούς “καναπεδάτους”!

Και που ήταν το Bloomberg, θα συμπληρώσουμε επίσης, όταν κάποιοι προειδοποιούσαμε με δεδομένα κι επιχειρήματα για τον πέρα για πέρα μόνιμο στασιμοπληθωρισμό; Θα σας πω που ήταν – αγρόν ηγόραζε… Είχε αναλάβει την επίσημη επικοινωνία του αφηγήματος “παροδικού πληθωρισμού”, για όσο άντεξε δηλαδή και αυτό το αποτυχημένο ψέμα.

Μέχρι να τα γυρίσει και να αρχίσει τις αναλύσεις για το καθόλου παροδικό φαινόμενο που θα πυροδοτήσει τη νέα κρίση (η οποία στην πραγματικότητα έχει ήδη ξεκινήσει, καλό μου Bloomberg). Καλά θα κάνει λοιπόν να μην ειρωνεύεται τους οικονομολόγους του καναπέ (που πράγματι υπάρχουν), αλλά να ψάξει να τους βρει στα μισθολόγιά του…

Έχοντας πει αυτά, πάμε να διαβάσουμε την ανάλυση του κατά τα άλλα κορυφαίου οικονομικού πρακτορείου ειδήσεων.

“Το πραγματικό πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η φετινή ενεργειακή κρίση μεταμορφωθεί σε πρόβλημα του πληθωρισμού των τροφίμων”

Αυτό αναφέρει το Bloomberg σε νέα ανάλυσή του για τα μεγάλα γεγονότα του 2022, επικρίνοντας ταυτόχρονα το ότι όλοι έχουμε γίνει ειδικοί στον πληθωρισμό της… πολυθρόνας.

“Και γιατί όχι; Είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον να παραβλέψει ότι βρισκόμαστε σε ένα παγκόσμιο καθεστώς πληθωρισμού τέτοιου είδους που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Και αυτό είναι αναμφισβήτητο.”

Bloomberg: Έτσι θα ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση του 2022

Το πρόβλημα του εφοδιασμού

“Το ενδιαφέρον για τις αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκεται σε υψηλό 17 ετών, σύμφωνα με το Google Trends, αλλά έχει γίνει η μόνιμη επωδός όταν πρόκειται για την πρόβλεψη της επιμονής του πληθωρισμού.

Οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς είναι συνήθως βασικός αρχικός καταλύτης σε κάθε αύξηση τιμών. Και είναι διαισθητικό ότι η συντριπτική πλειονότητα των ζητημάτων από την πλευρά της προσφοράς είναι «παροδικής» φύσης καθώς η προσφορά τελικά ανταποκρίνεται σε υψηλότερες τιμές.

Έτσι, αν και είναι καλό να γνωρίζουμε πότε θα μειωθούν οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, αυτή η γνώση δεν επαρκεί για να συμπεράνουμε πότε θα περάσει η ευρύτερη απειλή για τον πληθωρισμό.

Αυτό που πρέπει να προσδιορίσουμε είναι εάν η ζήτηση αναλάβει να ηγηθεί της επιβάρυνσης του πληθωρισμού. Και, για το σκοπό αυτό, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι κρίσιμες. Όπως μετράται με τα ποσοστά νεκρού σημείου, οι 5ετείς προσδοκίες των ΗΠΑ ξεπέρασαν το 3% για πρώτη φορά σε τουλάχιστον 19 χρόνια.

Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πολύ πάνω από το 4% για πρώτη φορά για περισσότερα από 25 χρόνια.”

Bloomberg: Έτσι θα ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση του 2022

Η καταναλωτική συμπεριφορά

“Οι προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό έχουν τον διπλό αντίκτυπο της ενθάρρυνσης των ανθρώπων να μεταφέρουν προκαταβολικά τις δαπάνες, αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές, καθώς και το σημαντικότερο αποτέλεσμα των εργαζομένων που απαιτούν υψηλότερους μισθούς, αυξάνοντας έτσι άμεσα το κόστος και τη μελλοντική δεξαμενή κεφαλαίου που διατίθεται στη ζήτηση.

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι ζωτικής σημασίας να σταθούμε: Ο ΔΤΚ ενισχύεται καθώς αυξάνεται η ισότητα και η εργασία παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο κερδών από το κεφάλαιο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα έχουν υψηλότερη οριακή τάση για κατανάλωση, ενώ οι πιο πλούσιοι απλώς προσθέτουν στις επενδύσεις. Ένα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια στον Warren Buffett δεν θα αλλάξει τις συνήθειες δαπανών του, ενώ επιπλέον 100 δολάρια σε έναν μόνο γονέα με χαμηλό εισόδημα πιθανότατα θα ανακυκλωθεί στην πραγματική οικονομία εντός ημερών.

Ο πληθωρισμός γίνεται υλικό οικονομικό πρόβλημα όταν επηρεάζει σημαντικά τους ανθρώπους στο δρόμο, συμπιέζοντας το διαθέσιμο εισόδημά του και πιέζοντας τις αντιδράσεις της κεντρικής τράπεζας.

Και τα διάφορα θέματα του 2021 συνενώνονται σε μια τέλεια καταιγίδα για ένα από τα λίγα αναπόφευκτα είδη σε κάθε καλάθι ΔΤΚ: τα τρόφιμα.

Η κλιματική διαταραχή υπήρξε πρωταρχικός καταλύτης, αλλά οι επιπτώσεις στις τιμές έχουν μεγαλοποιηθεί από τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που αυξάνουν τους μισθούς.

Τώρα, η ενεργειακή κρίση επιδεινώνει το πρόβλημα άμεσα μέσω του κόστους.”

Bloomberg: Έτσι θα ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση του 2022

Ο ρόλος των τροφίμων

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ζήτημα του υπερβολικά ακριβού λιπάσματος και της απενεργοποίησης των βιομηχανικών θερμοκηπίων σπέρνει τους σπόρους της κρίσης του 2022.

Ο δείκτης τιμών των τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αυξήθηκε περισσότερο από 30% από την αρχή του έτους και έως τα τέλη Οκτωβρίου και δεν επιβραδύνθηκε αυτόν τον μήνα.

Ο καφές, μια καθημερινή βάση για πολλούς από εμάς, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα όπου υπήρξαν τόσες ζημιές στις καλλιέργειες που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να δούμε τη ζημιά να αποκαθίσταται.

Οι κόκκοι καφέ Arabica, ο κύριος τύπος, έχουν διπλασιαστεί σε τιμή τον περασμένο χρόνο.
Το σιτάρι αυξάνεται παγκοσμίως με τις αρνητικές ειδήσεις για την προσφορά του να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Το αλεσμένο σιτάρι έφτασε άλλο ένα ρεκόρ στο Παρίσι και το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποθέματα σε μεγάλους εξαγωγείς ενδέχεται να πέσουν σε χαμηλό εννέα ετών.

Bloomberg: Έτσι θα ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση του 2022

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε κατά νου καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας/Ουκρανίας – δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο. Ο υποδείκτης του Bloomberg Commodity Agriculture αυξήθηκε περισσότερο από 80% από τα χαμηλά του περασμένου έτους.

Αυτή η επισιτιστική κρίση είναι που θα διατηρήσει το πρόβλημα του πληθωρισμού μέχρι το 2022 και θα προκαλέσει τον όλεθρο σε ανθρωπιστικό επίπεδο καθώς και στις αγορές, καταλήγει η ανάλυση του Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη:

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

Πανδημία και πληθωρισμός: Η κότα γέννησε τo αυγό ή τo αυγό την κότα;

Παράταση στο PEPP – Τι σημαίνει για Ελλάδα

Ραγδαίες αυξήσεις τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο

To «θρίλερ» του καφέ: Έρχεται κι άλλη αύξηση το 2022

Έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη εγκαθιδρύεται

Great Reset, μηδενικά επιτόκια και η αυγή μιας νέας οικονομίας

Η Ευρώπη ξαναζεί τον εφιάλτη της Βαϊμάρης