Η Euronext ήθελε να εγκριθεί το ενημερωτικό και να προχωρήσει στην ανακοίνωση της περιόδου άσκησης της δημόσιας πρόταση για την ΕΧΑΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο οι σύμβουλοι της πρότασης είπαν ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένει προκειμένου να διαμορφωθεί καλύτερο κλίμα στις αγορές.
Άλλωστε το δεύτερο μισό του Αυγούστου ήταν πτωτικό για τα ξένα χρηματιστήρια ενώ υπήρχαν και πολλές εξελίξεις σε Γαλλία και Γερμανία.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε επικοινωνία της διοίκησης του Euronext και με το οικονομικό επιτελείο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να καθοριστεί η έγκριση του Ενημερωτικου στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Το τέλος του γ’ τρίμηνου αύριο, δείχνει ότι η ‘σκόνη στις αγορές έχει καθίσει και οι κίνδυνοι για ευρωπαϊκή επιβράδυνση της ανάπτυξης και διόρθωσης στις χρηματιστηριακές αγορές έχει μειωθεί κάπως.
Οι προθέσεις για μείωση επιτοκίων παραμένουν υψηλές και πλέον η διοίκηση του Euronext προσανατολίζεται να ανακοινώσει μέχρι την επομενη εβδομάδα το χρονοδιάγραμμα της δημόσια πρότασης , ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το καυτό θέμα της τιμής και της σχέσης ανταλλαγής
Αυτό που προβληματίζει την διοίκηση του Euronext είναι το γεγονός ότι οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές (κυρίως οι τράπεζες) αλλά και οι ιδιώτες και τα μέλη (χρηματιστές) δεν είναι ιδιαίτερα ζεστοί για το ενδεχόμενο εξαγοράς.
Μάλιστα ο ΣΜΕΧΑ , είναι και ιδιαίτερα προβληματισμένος για το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ρόλου και των δραστηριοτήτων των μελών του, μέσα στο Euronext.
Η ίδια η ΕΧΑΕ και ειδικά ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κοντόπουλος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην πώληση – λογικό βέβαια αφού ενδεχομένως να χάσει την θέση του- αλλά δεν θέλει να εναντιωθεί και στις προθέσεις της κυβέρνησης.
Τέλος , το σημαντικότερο ρόλο παίζουν οι ξένοι μέτοχοι της ΕΧΑΕ , οι οποίοι αν και δεν είναι αντίθετοι, θα ήθελαν μία πρόταση με μεγαλύτερο premium (τουλάχιστον 20%) από τα επίπεδα των 6,5 ευρώ, δηλαδή κοντά στα 7,8 ευρώ.
Βέβαια με τις τρέχουσες συνθήκες , η αναθεώρηση της τιμής στόχου είναι μεν εφικτή αλλά θα χρειαστεί μεγάλη επεξεργασία και περίσκεψη από τα μέλη του Δ.Σ του Euronext και τους Συμβούλους της Πρότασης προκειμένου να υιοθετηθεί.
Ενδεχομένως πιο εύκολο να είναι να αλλάξει η σχέση ανταλλαγής σε κάτι πιο ευνοικό για τους μετόχους της ΕΧΑΕ και να παραμείνει η τιμή του 7,1 ευρώ/ μετοχή.