Πανηγυρικό ντεμπούτο για το πρώτο Bitcoin ETF, σε νέα ρεκόρ η αγορά κρυπτονομισμάτων. Απόλυτη δικαίωση για radar.gr – μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για χειμώνα…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Η σημερινή μέρα είναι διπλά ιστορική για το Bitcoin αλλά και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα.

Αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το «οκ» για διαπραγμάτευση ETF με υποκείμενο στοιχείο το κορυφαίο κρυπτονόμισμα, το πρώτο αμοιβαίο κεφάλαιο με όνομα BITO έσπασε ρεκόρ συναλλαγών, με την επενδυτική προσέλευση να είναι τεράστια.

Ταυτόχρονα η τιμή του ίδιου του Bitcoin ξεπέρασε το προηγούμενο ιστορικό υψηλό ($65.000) του Απριλίου, και πλέον βαδίζει και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά». Αυτή τη στιγμή κινείται πάνω από τα 66.600 δολάρια, ενώ στο «πράσινο» βρίσκονται και τα υπόλοιπα altcoins, με το ETH να ξεπερνά τα 4.100 δολάρια.

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

Αρχικά δειλά-δειλά με τα BTC futures και τις εισηγμένες miners, τώρα με το ETF. Πλέον κι επίσημα μπορούμε να μιλάμε για “κατάκτηση” της Wall Street από τη λεγόμενη Main Street… Το φτωχό, αναρχικό (ή αναρχοκαπιταλιστικό;) όραμα του Σατόσι Νακαμότο βρήκε το δρόμο του στα ακριβά σαλόνια του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπου πλέον έχει εγκατασταθεί για τα καλά.

Βέβαια το αν οι Bitcoiners ονειρεύονταν κάπως έτσι το “Occupy Wall Street” είναι συζητήσιμο… “Τα κάστρα πέφτουν από μέσα”, θα πουν κάποιοι. “Αν κοιτάς για πολλή ώρα την άβυσσο, στο τέλος η άβυσσος κοιτά πίσω σε σένα”, θα συμπληρώσουμε εμείς…

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

Πίσω στα της αγοράς.

Άλλη μία επιβεβαίωση για radar.gr

Απόλυτη δικαίωση (και ανακούφιση) για τους απανταχού Bitcoiners που δεν πτοήθηκαν από την πρόσφατη πτώση. Απόλυτη δικαίωση και για το radar.gr, αφού επιβεβαιώθηκε με μαθηματική μάλιστα ακρίβεια η εκτίμησή μας πως η ανοιξιάτικη πτώση όχι μόνο δε θα σηματοδοτούσε τη νέα bear market (αλλά στην πραγματικότητα θα ήταν μια παγίδα – bear trap), όπερ και εγένετο, αλλά και πως το φθινόπωρο θα βλέπαμε ενδεχομένως νέα ιστορικά υψηλά – όχι μόνο στα κρύπτο αλλά στα χρηματιστήρια γενικότερα.

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

Την εκτίμηση αυτή την κάναμε κοιτώντας που παίζει το έξυπνο χρήμα γενικότερα, και όχι ως «crypto experts», όπως αυτοαποκαλούνται πολλοί στις μέρες μας. Έχουμε τονίσει και θα το ξαναθυμίσουμε πως το χρήμα του πλανήτη είναι συνδεδεμένο μεταξύ του, και τα κρύπτο δε ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα.

Bitcoin, το μακρύ χέρι της Wall Street

Το Bitcoin και το κάθε Bitcoin δεν είναι παρά προέκταση της Wall Street, ή μάλλον για την ακρίβεια η «σκάστρα» της, μια βαλβίδα αποσυμπίεσης όπου τροφοδοτείται η υπέρμετρη ρευστότητα που πολλαπλασιάστηκε εκθετικά στα χρόνια της πανδημίας, με το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed, τα αποτελέσματα του οποίου βιώνουμε ήδη με τη μορφή του στασιμοπληθωρισμού, όπως επίσης εξηγήσαμε πολλούς μήνες πριν…

Κάποιοι Bitcoiners θα μας αμφισβητήσουν, θα πουν δεν είμαστε ρομαντικοί. Θα πουν ότι το Bitcoin ανεβαίνει επειδή ο κόσμος πιστεύει «ότι θα αλλάξει τον κόσμο», θα ανατρέψει το τραπεζικό σύστημα (αν και πλέον το «μαζεύουν» αυτό), ή πόσο μάλλον ότι ανεβαίνει επειδή ο Elon Musk πόσταρε κάτι στο Twitter ή γενικότερα στον απόηχο κάποιας είδησης.

Σε αυτούς απαντάμε πως είμαστε απλώς ρεαλιστές. Όσον αφορά το ρομαντισμό, αν δεν υπήρχε ρομαντισμός, πάθος και ελπίδα για ανατροπή της όποιας μορφής καθεστηκυίας τάξης, δε θα είμασταν εδώ να γράφουμε γι’ αυτά (και μέσα από την Αξία) όταν το θέμα δεν «πουλούσε», πολύ πριν γίνει mainstream και παίξει στα διεθνή μίντια, πολύ πριν άλλοι καλοθελητές δήθεν ιδεολόγοι μυριστούν το «χρήμα» και πουλήσουν επαναστατιλίκι σε διψασμένους millenials.

Παραμένουμε πιστοί στις απόψεις μας, τις οποίες ταυτόχρονα αμφισβητούμε κάθε μέρα, παρότι επιβεβαιώνονται πανηγυρικά! Είμαστε με το Bitcoin, ή μάλλον με αυτό που ξεκίνησε, ποντάρουμε σε αυτό, το αγοράζουμε, το πουλάμε, το αγαπάμε, το αμφισβητούμε καθημερινά. Οι επενδύσεις δεν είναι παντρειά, είναι ένα αέναο ερωτικό ταξίδι. Θα γράψουμε πως το Bitcoin θα πέσει, με τον ίδιο ζήλο που θα γράψουμε να ανέβει. It’s business. Και όσοι πουν πως ο σωστός τρόπος είναι το τυφλό “hold”, ή πως το trading καταστρέφει την αγορά, τους παραπέμπουμε εδώ.

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

Η Fed βαράει το νταούλι

Το Bitcoin άλλαξε τον κόσμο, αλλά όχι με τον τρόπο που ελπίζουν κάποιοι. Ήταν ο πρωτοπόρος, και τα «παιδιά» του θα είναι αυτά που θα αλλάξουν εκ νέου το οικονομικό σύστημα. Έχοντας πει αυτό όμως, ταυτόχρονα δεν παύουμε να πιστέυουμε πως, προς το παρόν τουλάχιστον, το Bitcoin θα συνεχίσει να ηγείται κι ας είναι στην ουσία ένα «ζόμπι». Μια ξεπερασμένη τεχνολογία που πρακτικά ως νόμισμα δεν προσφέρει τίποτα, παρά μόνο ως κερδοσκοπικό προϊόν και ως «βάρκα» που κουβαλάει τα πραγματικά υποσχόμενα altcoins που θα υπερισχύσουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Το γιατί το έχουμε εξηγήσει εδώ, και προσκαλούμε οποιονδήποτε έχει έστω και ένα αντεπιχείρημα αυτού, να μας αποδομήσει. Το τι κάνει η τιμή του φυσικά δεν παίζει ρόλο.

Και γι’ αυτό άλλωστε εμείς οι ίδιοι καθησυχάσαμε πως η πρόσφατη πτώση δε θα ήταν αρχή του τέλους, αλλά παγίδα, και πως το Bitcoin θα ζούσε για να δει νέα ιστορικά υψηλά. Αυτό είναι το νόημα του ρεαλισμού όσον αφορά το πώς βλέπουμε τις διεθνείς αγορές.

Την εκτίμησή μας αυτή λοιπόν δεν την κάναμε κοιτώντας (μόνο) του γράφημα του BTCUSD, αλλά με βάση τη μεγάλη εικόνα των διεθνών αγορών. Και η εικόνα αυτή ζωγραφίζεται από κυρίως ένα πράγμα: τη νομισματική πολιτική της Fed (Την εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί η Fed θα τη βρείτε εδώ). Fed, «φάλαινες» (κυρίως ασιατικές) και χειραγώγηση.

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

Τι βλέπουμε για χειμώνα

Μένει να αποδειχθεί αν θα δικαιωθούμε και όσον αφορά την πλέον «μαύρη» πρόβλεψη μας για αρχή bear market κάπου στα βαθιά του χειμώνα. Πως η Fed θα δώσει σήμα για tapering και σταδιακό τέλος του QE (ίσως από το 2023), ωστόσο η ανακοίνωση και μόνο θα είναι αρκετή για να ξεκινήσει την κατρακύλα. Διότι η Wall Street ΘΕΛΕΙ να πέσει, θέλει να κατοχυρώσει επιτέλους τα κέρδη της μακροβιότερης bull market (ή μάλλον φούσκας) όλων των εποχών, θέλει και αυτή να κάνει τη «Μεγαλη Επανεκκίνησή» της, τώρα που η παλίρροια αλλάζει.

Μέσα από την ενεργειακή (και σύντομα διατροφική) κρίση που βιώνει ο πλανήτης θα εφαρμοσθούν νέες κανονικότητες και θα αλλάξει η κοινωνία ριζικά. Το αν θα είναι όμορφο ή όχι ο χρόνος θα το δείξει (για τους παλιούς που συνήθισαν σε έναν απλότερο και όχι τόσο «αποστειρωμένο» τρόπο ζωής, μάλλον δε θα είναι). Το σίγουρο είναι πως είναι «αναγκαίο», ή τουλάχιστον έτσι έχουν αποφασίσει αυτοί που ορίζουν τις τύχες του πλανήτη.

Τα κρύπτο φυσικά βρίσκονται κάπου εκεί ανάμεσα, η «ουρά» της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή – μια ουρά ωστόσο που ο σκύλος δε διστάζει να κυνηγήσει. Όταν ο S&P 500 κοκκινήσει, να είστε σίγουροι πως το χρήμα πρώτα θα έχει βγει από τα κρύπτο… Πριν όμως από μια bear market, ειδικά στα κρύπτο, προηγείται πάντα μια εκρηκτική άνοδος και ρεκόρ που ενδέχεται να κρατήσουν μόλις λίγες μέρες (θυμηθείτε Δεκέμβριο 2017). Ίσως αν το Bitcoin δει τα $100-125 χιλιάρικα να μη μείνει εκεί για πολύ…

Αν θέλετε να μην είστε ανάμεσα σε αυτούς που χάνουν το τρένο, αλλά και μένουν τελευταίοι στη βάρκα όταν αυτή βουλιάζει, ο οδηγός επιβιώσης «Κρυπτονομίσματα: Όταν όλοι μπαίνουν, εσύ βγες» είναι πάντα επίκαιρος…

Και αν επιβιώσατε από τη μακροσκελή αυτή εισαγωγή, που σκοπό είχε να δώσει την εναλλακτική σκοπία των πραγμάτων σε μια κατά τα άλλα ιστορική μέρα για το Bitcoin, πάμε και στην κανονική είδηση.

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

Ξεπέρασε το $1 δισ. η συναλλακτικότητα στο πρώτο Bitcoin ETF

Το Bitcoin λοιπόν καταγράφει άνοδο άνω του 120% μέχρι στιγμής για φέτος στον απόηχο του πρώτου ETF. Το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin έφτασαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 817,6 εκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντα τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης αλυσίδων Glassnode.

Ο όγκος συναλλαγών αναφορικά με το ETF της ProShares Bitcoin Strategy (BITO) ξεπέρασε κάθε προσδοκία την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του. Έτσι, το BITO βρέθηκε πίσω ακριβώς, σε ό,τι αφορά τον όγκο συναλλαγών, από το Blackrock US Carbon Transition Readiness ETF, που έκλεισε με 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια στο ντεμπούτο του τον Απρίλιο.

Το ETF με βάση το Bitcoin της ProShare ξεκίνησε να τυγχάνει διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) στις 19 Οκτωβρίου με τιμή ανοίγματος στα 40,88 δολ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του TradingView, το BITO έκλεισε την ημέρα στα 41,94 δολ., με συνολικά 24,313 εκατομμύρια μετοχές να αλλάζουν χέρια, ήτοι τζίρος πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το Bitcoin κατακτά τη Wall Street

“Κέρδισε τον λαό”

Σε σχόλιο του για το BITO, ο ανώτερος αναλυτής για τα ETF του Bloomberg, Eric Balchunas, έγραψε στο Twitter ότι το ETF της ProShares ήταν αναμφισβήτητα το «μεγαλύτερο» από άποψη «φυσικού» ή «λαϊκού ενδιαφέροντος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν εισροές αξίας 570 εκατομμυρίων δολαρίων για το BITO την πρώτη ημέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ETF της ProShares θα μπορούσε να καταταγεί ως «βαρέων βαρών» στον κλάδο όσον αφορά τις καθαρές ροές ενός έτους.

Επίσης, όπως αναφέρει η FactSet, τα δύο κορυφαία μεμονωμένα ETF είναι το Gold και το Silver, με ροές 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα. Εκτός εμπορευμάτων, η μεγαλύτερη ετήσια ροή για ETP, ύψους 5,351 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν για το Invesco QQQ Trust.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί η Fed δε βάζει φρένο επιτέλους στο QE;

Κρυπτονομίσματα: Παγίδα για… αρκούδες

Κρυπτονομίσματα: Όταν όλοι μπαίνουν, εσύ βγες

Bitcoin: Μη φοβάστε την αρκούδα (να παίξει θέλει)

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Έπιασε «ταβάνι» το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών

Μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη εγκαθιδρύεται

Αν αγαπάτε το Bitcoin, ξοδέψτε το