Ήρθε η ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Ή μάλλον αυτό θα έλεγα, αν τόσο καιρό υποκρινόμουν και μιλούσα με τη χαρακτηριστική ασάφεια των κεντρικών τραπεζιτών, πολιτικών και λοιπών “φαϊνάνσιαλ γκουρού” του χώρου. Όμως, διάολε, τόσο καιρό μιλάμε για τον πληθωρισμό με το πραγματικό του όνομα. Και το όνομα αυτού, στασιμοπληθωρισμός.

Τα περί “παροδικού πληθωρισμού” (transitory inflation), για τον οποίο η Fed σε μια αξιολύπητη όσο και γελοία προσπάθεια επιχείρησε να μας πείσει, είναι ΜΠΟΥΡΔΕΣ και σε αυτό το άρθρο θα τις αποδομήσουμε, για μια ακόμη φορά. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις αναλύσεις μας για το πιο κρίσιμο οικονομικό ζήτημα της εποχής μας. Αυστηρά ακατάλληλο για λιγόψυχους, προχωρήστε με δική σας ευθύνη…

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Από την αρχή της πανδημίας, τόσο μέσα από τη στήλη της εφημερίδας Αξίας όσο και στο radar.gr, έχω αφιερώσει αμέτρητες γραμμές για το τέρας του πληθωρισμού, ήδη από όταν άλλοι εγχώριοι και διεθνείς γκουρού μιλούσαν για αποπληθωρισμό (τρομάρα τους), προτού αργότερα το γυρίσουν σε “παροδικό υπερπληθωρισμό”, και τελικά αποδεχτούν τη σκληρή πραγματικότητα.

Ποια πραγματικότητα; Ότι η κρίση του 2008 δε ξεπεράστηκε ποτέ, παρά μόνο θάφτηκε κάτω από το χαλί. Μπαλώθηκε με εθιστικά ημίμετρα μιας εγκληματικής νομισματικής πολιτικής. Όπως το δήθεν προσωρινό QE, που μεταλλάχθηκε σαν τον ιό σε PEPP με αφορμή την πανδημία. Και σύντομα θα μεταλλαχθεί σε κάτι άλλο, έτσι για να υποκρινόμαστε πως ήταν παροδικό. Στην πραγματικότητα είναι για πάντα μαζί μας, απλώς άλλαξε όνομα. Είτε μετάλλαξη Δέλτα, έιτε Ζήτα, πάλι κορωνοιός είναι… Το γιατί συντελείται το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα της γενιάς μας, το έχουμε εξηγήσει εδώ.

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Ο παροδικός πληθωρισμός έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο στην πιάτσα. Τα memes, αμέτρητα…

Όσο παροδικός ήταν ο ιός, άλλο τόσο παροδικός θα είναι ο πληθωρισμός

Back to reality. Η σκληρή πραγματικότητα που κάποιοι είτε αρνούνται να δουν, είτε από απλή ασχετοσύνη ή όντας σε εντεταλμένη υπηρεσία σκοπίμως μας κρύβουν, είναι πως η τελευταία δεκαετία εγκληματικής διαχείρισης της οικονομικής τύχης του πλανήτη από τις κεντρικές τράπεζες, σε συνδυασμό με το ανεξέλεγκτο τύπωμα χρήματος, σε συνδυασμό με την ίδια τη πληθωριστική φύση του παραδοσιακού χρήματος (που οσονούπω μετάλλασσεται σε ψηφιακό, αλλά η πληθωριστική του ιδιότητα παραμένει) και που σε συνδυασμό με πολλούς ακόμη παράγοντες έθρεψαν ένα τέρας. Το τέρας του στασιμοπληθωρισμού.

Ένα φάντασμα όπως το αποκαλώ συχνά (και που το investing.com πρόσφατα σκιτσογράφησε ως τέτοιο), το οποίο κρυβόταν μπροστά στα μάτια μας, κι όμως οι περισσότεροι αδυνατούν να δουν. Άλλωστε όταν οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες (που μια δουλειά έχουν, να μας προειδοποιούν γι’ αυτά, λέμε τώρα) ψεύδονται περί μη ύπαρξής του, τότε τι να πιστέψει και πως να προφυλαχθεί ο απλός λαός; Όπως όμως δε λες σε ένα μικρό παιδί πως υπάρχουν φαντάσματα, για να μην το τρομάξεις, έτσι και σε ένα λαό δε σπέρνεις τον πανικό περί τρομαχτικής αύξησης τιμών, έτσι δεν είναι;

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε ρόλο Ghostbusters “εξαφανίζουν” τον κακό πληθωρισμό…

Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητά μας, όχι απλώς της επόμενης χρονιάς, αλλά της δεκαετίας ίσως. Ραγδαίες αυξήσεις τιμών που δε θα συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση μισθών, σε μια οικονομία που βρίσκεται στασιμότητα. Οι μόνοι που απέμειναν να πιστεύουν τα ψέματά περί παροδικού πληθωρισμού, είναι οι ίδιοι που μάλλον πίστεψαν πως ο ιός θα κρατούσε μερικές εβδομάδες (οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι δύσκολες!) και πως μετά όλα θα επέστρεφαν στο “φυσιολογικό”. Τώρα που το σκέφτομαι, οι περισσότεροι από εμάς το πίστεψαν αυτό, τις μπούρδες της Fed δε θα πιστέψουν;

Γιατί κρύβουν την αλήθεια; Για την “ασφάλεια μας”

Ο τίτλος του άρθρου δεν είναι “δημοσιογραφικός” ή υπερβολικός. Και λίγα λέμε. Πράγματι πρόκειται για το ΨΕΜΑ της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ. Γιατί “ΤΟ ψέμα”; Διότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρότερο από τον πληθωρισμό. Πόσο μάλλον τον κακό πληθωρισμό, τον στασιμοπληθωρισμό (αύξηση τιμών δίχως ανάλογη αύξηση μισθών συνοδευόμενη από οικονομική στασιμότητα).

Είναι τόσο σοβαρό που επισκιάζει οποιοδήποτε πιθανό κραχ όλων των χρηματιστηρίων μαζί. Επηρεάζει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, το πόσο θα τρώμε και πόσο ακριβά θα είναι αυτά που τρώμε. Το αν θα μας μένουν λεφτά για ρούχα και ψώνια ή διακοπές, το αν θα μπορούμε να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε (πάνε αυτά) σπίτι, τα ΠΑΝΤΑ. Αφορά τους πάντες, οικονομικά αναλφάβητους και μη, αφορά τη διάθεση μας, τα ερωτικά μας, τη ζωή μας όλη. ΤΟΣΟ σοβαρό είναι.

Η πείνα θερίζει τον πλανήτη: 1 στους 10 υποσιτίζεται

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί

Και η πρότερη γνώση του, το να γνωρίζεις δηλαδή εγκαίρως αν έρχονται αυξήσεις τιμών είναι ακόμη σοβαρότερο, διότι μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Και γι’ αυτό το κρατάνε καλά κρυμμένο από την πλέμπα, μέχρι την τελευταία στιγμή. Λίγο πριν το τέλος θα τα μασήσουν λίγο, πετώντας λέξεις που κατεβάζουν από το κεφάλι τους, όπως “παροδικός υπερπληθωρισμός” (ακόμη γελάω με αυτό που σκέφτηκαν οι μπαγάσηδες). Όρους που δεν υπάρχουν και θα έκαναν οποιονδήποτε σοβαρό οικονομολόγο να σκίσει τα πτυχία του. Σοβαρός οικονομολόγος, αυτό κι αν είναι αστείο…

Και προς το τέλος θα πουν, τελικά ίσως έχουμε πληθωρισμό. Όπως το 2007-2008 που εμφανίζονταν κατηγορηματικοί στη Fed ότι δε διαφαίνεται κρίση στον ορίζοντα. Αργότερα έιπαν “ίσως έχουμε μια ήπια ύφεση”. Τη συνέχεια όλοι τη γνωρίζουμε.

Ποσοτική χαλάρωση: Το έκτακτο μέτρο που έγινε... κανονικότητα

Αυτά έλεγε με θράσος η Fed κι ενώ η κρίση του 2008 ουσιαστικά ήδη είχε ξεκινήσει. Το 2019 η Γιέλεν (πάλι) δεν έβλεπε κρίση να συμβαίνει στην εποχή μας. Τώρα δε βλέπει πληθωρισμό…

Το ψέμα που θα πληρώσουμε ακριβά όλοι μας

Γιατί “της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ”; Διότι τόσο θα κρατήσει, ρεαλιστικά μιλώντας. Λυπούμαστε που το λέμε έτσι ψυχρά, αλλά οι συνέπειες της οικονομικής μιζέριας που θα προκαλέσει ο στασιμοπληθωρισμός δεν είναι ελαφρύς πονοκέφαλος και μερικά δέκατα που αφήνει ο κορωνοϊός στον μέσο 30αρη. Εδώ μιλάμε για σοβαρές επιπλοκές στην οικονομία, για τις οποίες πρέπει να μιλήσουμε. Μόνο με την πρόληψη θα προστατευθούμε.

Όποιος εθελοτυφλεί ας πάει να διαβάσει πιο ευχάριστα άρθρα περί αποπληθωρισμού (δηλαδή μείωση τιμών – ναι, το έχουν πει κι αυτό!) κι ας ζήσει στο παραμύθι του. Όταν τον χτυπήσει η σκληρή πραγματικότητα ωστόσο, που ήδη μας χτυπάει την πόρτα – ρίχτε μια ματιά στην αγορά ακινήτων και στα βασικά εμπορεύματα – τότε θα τρέχει και δε θα φτάνει…

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Α, και να ξεκαθάρισουμε κάτι ακόμη. Η πανδημία ελάχιστη σχέση έχει με όλο αυτό. Δε φταίει ο κορωνοιός που απελευθερώθηκε το τέρας του πληθωρισμού, όπως βολικά θέλουν να νομίζετε τραπεζίτες, πολιτικοί και μίντια. Ο κορωνοϊός ήταν απλώς ο πυροκροτητής. Η αφορμή να συνεχίσουν τις εγκληματικές πολιτικές της τελευταίας δεκαετίας. Ψάξτε για το φταίξιμο πριν τον κορωνοϊό, όχι σε αυτόν.

Στο βίντεο: Ο Wolf Richter εξηγεί ακριβώς πως ο παροδικός πληθωρισμός πυροδοτεί ένα “σπιράλ θανάτου” στην οικονομία

Η οικονομία ήταν άρρωστη πριν τον ιό

Στο θέμα μας. Γιατί τα περί παροδικού πληθωρισμού είναι μπούρδες; Με δυο λέξεις, λογιστικά κόλπα. Η Fed, προκειμένου να μην εξευτελιστέι, πρόσφατα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μετρά τον πληθωρισμό. Αντί να χρησιμοποιεί τον δομικό CPI (Consumer Price Index – Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) ο οποίος φανερώνει το πραγματικό άσχημο πρόσωπο του πληθωρισμού (διότι ο πληθωρισμός μπορεί να είναι ενίοτε καλός), χρησιμοποιεί… έναν άλλο δείκτη, ο οποίος βγάζει από την εξίσωση τιμές όπως βασικά αγαθά ή αγορά κατοικίας.

Δηλαδή μια ζωή κάναμε τα πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Και το 2020 έρχεται η Fed και λέει με το έτσι θέλω “α, ξέρετε, δεν το μετράμε πια έτσι”. Σώπα ρε;! Σα να λέμε “είμαι 1,80 ύψος… με τα τακούνια!”

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Αν θέλετε να μετρήσετε τον πραγματικό πληθωρισμό, ψάξτε για core inflation…

Ο πρόεδρος της Fed, Τζέρομ Πάουελ, έχει πετάξει αμέτρητες πατάτες από την αρχή της θητείας του στην κεντρική τράπεζα. Η οποία θητεία παρεμπιπτόντως λήγει το 2022, βόλικο για κάποιον που βγαίνει και λέει με θράσος ψέματα δίχως συνέπειες. Άλλον θα κυνηγάνε του χρόνου όταν το σούπερμαρκετ θα κοστίζει 150 ευρώ…

Όμως τις περισσότερες πατάτες τις πέταξε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στο Κογκρέσο.

Ο Πάουελ είπε ότι η Fed οφείλει να θεωρεί τον πληθωρισμό παροδικό. Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να επιμένει, θα… εξετάσει το ζήτημα με την παρέλευση του χρόνου. Σα να λέμε “είναι ανοιχτό το γκάζι, ε άστο κι αν ανατιναχθούμε, θα προσπαθήσουμε να σβήσουμε τη φωτιά”…

Η Fed μετράει τον πληθωρισμό… χωρίς τα καλοκαίρια

«Με τον όρο πληθωρισμό εννοούμε την αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση» ανέφερε επίσης, για να προσθέσει πως η άνοδος στις τιμές των ακινήτων αλλά και των χρηματιστηριακών αξιών δεν είναι… πληθωρισμός.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω, εκτός από οικονομικά ανυπόστατες ΜΠΟΥΡΔΕΣ, είναι αισχρά ψεύδη. Ψεύδη που βγήκαν από το στόμα ενός ανώτατου αξιωματούχου του αμερικανικού κράτους. Οι δύο πρώτοι ισχυρισμοί του Πάουελ σχετίζονται με ένα ευρέως κατανοητό ζήτημα. Το επιχείρημα ότι ο πληθωρισμός εξετάζεται σε ετήσια βάση, δεν έχει… βάση. Είναι 100% χαζομάρες!

Για παράδειγμα, τα αγροτικά προϊόντα είναι +40% από το 2019, όμως, την ίδια στιγμή, είναι τρεις ή τέσσερις φορές πάνω σε σχέση με το σημείο στο οποίο βρίσκονταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Επίσης, ο πληθωρισμός δείχνει πιο χαμηλός, διότι οι αρχές:

α) Εστιάζουν στις τιμές του κλάδου της Ενέργειας που έχουν καταρρεύσει (πετρέλαιο).
β) Δεν υπολογίζουν την αγορά κατοικίας ή άλλα πρωτογενή έξοδα διαβίωσης.

Με άλλα λόγια, απλά μεταχειρίζονται λογιστικά κόλπα. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το κόστος ξεπερνάει τα όρια σε πραγματικούς όρους. Το 48% των μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ σχεδιάζουν αύξηση των τιμών. Αυτό είναι ένα υψηλό 40 ετών.

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Ο παροδικός πληθωρισμός τερμάτισε το κοντέρ της BofA. 100, δεν πάει παραπάνω…

Η αγορά όμως δε λέει ψέματα

Παρ’ όλα αυτά, ο Τζέρομ Πάουελ είπε πως «ακόμα κι αν επιμείνει ο πληθωρισμός, περιμένω ότι η Fed ΔΕΝ θα δράσει γρήγορα». Έτσι… μετά από μήνες υποστηρίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, ο πρόεδρος της Fed παραδέχεται τώρα ότι, ακόμα κι αν δεν είναι, η Fed δεν θα ανταποκριθεί. Συνεπώς, η αναγγελία της σύσφιξης με το tapering του QE (εεε συγγνώμη του PEPP) και την αύξηση των επιτοκίων είναι ΨΕΜΑ! Και εδώ κολλάει και η χθεσινή βουτιά στα χρηματιστήρια, η οποία όπως εξηγήσαμε εδώ ΦΥΣΙΚΑ και είναι τεχνική διόρθωση (όσο ισχυρή κι αν είναι).

Οι αγορές γνωρίζουν ότι όσα λέει η Fed περί πληθωρισμού και επιτοκίων είναι ψέματα, και απλώς πατάνε σε αυτά τα ψέματα προκειμένου να πουλήσουν πριν πάμε στα επόμενα ιστορικά υψηλά (αυτής της κατά τα άλλα μεγαλύτερης φούσκας όλων των εποχών). Αν πράγματι αλήθεια πίστευαν πως ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας (και άρα θα υπάρξει περιθώριο για σύσφιξη tapering) τότε οι αγορές ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΑΝ!

Ο "παροδικός πληθωρισμός" είναι το ψέμα της δεκαετίας

Και με το Κογκρέσο να απελευθερώνει επιπλέον 3 τρισεκ. δολ. (έχει χαθεί το μέτρημα πλέον), ο “παροδικός” πληθωρισμός θα ξεφύγει εντελώς. Αυτά…

Ακολουθεί όλο το υλικό περί του πραγματικού (και όχι παροδικού) πληθωρισμού – και όχι μόνο – με τις αναλύσεις από το radar.gr.

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991 ο πληθωρισμός!

Πάουελ: Ελέγχουμε τον πληθωρισμό – Γερουσία: «Είστε ανίκανοι»

Ποσοτική χαλάρωση: Το έκτακτο μέτρο που έγινε… κανονικότητα

https://radar.gr/article/i-pandimia-fevgei-o-plithorismos-erchetai

Άδειασμα Πάουελ σε Λαγκάρντ: Δεν είναι δουλειά μας η κλιματική αλλαγή!

Έρχεται η “άνεργη ανάπτυξη” – 100 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν

Βυθίζονται οι αγορές: Αρχή του τέλους ή καλοκαιρινό μπουρίνι;

«Όχι άλλες καταθέσεις!»: Μπούκωσαν με χρήμα οι τράπεζες επί κόβιντ

Ξεπέρασε τα $10.000 το κόστος μεταφοράς ενός κοντέινερ!