Το έλα να δεις γίνεται στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες με αφορμή τον πληθωρισμό. Τόσο στο radar.gr όσο και στην Αξία έχουμε αφιερώσει αμέτρητες γραμμές για το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα από την πρώτη στιγμή που αντιληφθήκαμε την καταιγίδα να έρχεται, ήτοι εδώ και πάνω από ένα χρόνο, και σας μεταφέρουμε την ωμή οικονομική πραγματικότητα, κόντρα στις ασάφειες και τα ψέματα τόσο των τραπεζιτών και πολιτικών, όσο και των λοιπών οικονομικών γκουρού…

Πάουελ: Ελέγχουμε τον πληθωρισμό - Γερουσία: «Είστε ανίκανοι»

Ψέματα που ούτε το ίδιο το Κογκρέσο φαίνεται πως δε μπορεί να ανεχτεί δημόσια πλέον, με τη Γερουσία να τα «χώνει» στον Τζέρομ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, της πλέον υπευθύνου για το κακό χάλι του πληθωρισμού. Φυσικά αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση, ωστόσο δεν παύει να είναι μια αρχή… Κάποιος πρέπει επιτέλους να αρχίσει να παίρνει ευθύνη για το χάος των αυξήσεων που θα υποστεί ο λαός, ένα χάος για το οποίο δε φταίει ένας ιός, αλλά δεκαετίες κακοδιαχείρισης των κεντρικών τραπεζιτών…

Η κωλοτούμπα, της κωλοτούμπας…

Χθες ο Πάουελ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κι άλλο. Υπόψιν, ο πληθωρισμός που μέχρι πριν δύο μήνες ΑΡΝΟΥΝΤΑΝ ότι υπάρχει, μιλώντας μάλιστα για αποπληθωρισμό, και στη συνέχεια για «παροδικό υπερπληθωρισμό».

Σήμερα μας καθησύχασε πως «θα τον ελέγξουμε», στο οποίο σημείο η Γερουσία του απάντησε «έχετε αποδείξει πως είστε ανίκανοι να τον μετρήσετε, πόσο μάλλον να τον ελέγξετε».

Στο μεταξύ χθες η έκθεση της Fed (Beige Book) συνέχισε το τροπάρι περί παροδικού πληθωρισμού, ενώ η Λαγκάρντ πριν λίγες μέρες απέφευγε τις ερωτήσεις, έχοντας μέσω ΕΚΤ πριν λίγες εβδομάδες αυξήσει τον στόχο του πληθωρισμού (προκειμένου να τον φέρουν στα μέτρα τους).

Όμως η αγορά δεν τα χάφτει αυτά. Ήδη ο επικεφαλής της Blackrock δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να είναι παροδικός αυτός ο πληθωρισμός, κάτι στο οποίο συμφωνούν πλέον οι περισσότεορι παράγοντες της αγοράς. Μόνο οι τυφλοί (ή μάλλον όσοι εθελοτφυλούν) δεν το βλέπουν πλέον…

«Η Fed πρέπει να πολεμά την απληστία της Wall Street, όχι να την ταϊζει»

Η οικονομική ανάκαμψη, οι αυξήσεις στους μισθούς, o «έλεγχος του πληθωρισμού» και οι ολοένα λιγότερες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας δεν βοήθησαν τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ να γλιτώσει την αυστηρή κριτική των Αμερικανών γερουσιαστών, οι οποίοι του απηύθυναν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του, αυστηρές συστάσεις για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας, οι Δημοκρατικοί έψεξαν τον Πάουελ για την πλημμελή υποστήριξη της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν τη δέσμευσή του αναφορικά με τον έλεγχο του πληθωρισμού.

«Οι μεγάλες τράπεζες λαμβάνουν μετρητά – και τα ξοδεύουν σε αμοιβές, μερίσματα και εξαγορές, αντί να δανείζουν εταιρείες ή να θωρακίζουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια για να μειώσουν τον κίνδυνο» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Γερουσιαστής Sherrod Brown, D-Ohio.

«Η Fed πρέπει να καταπολεμά αυτήν την τάση, προστατεύοντας την πρόοδό μας από την απληστία και την απερισκεψία της Wall Street, όχι να την κάνει χειρότερη.

Η πολιτική της Fed είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς μάλιστα η προειδοποιητική σειρήνα για τον πληθωρισμό ηχεί ολοένα και πιο δυνατά.

Δεδομένου ότι η Fed έχει αποδειχθεί ανίκανη να προβλέψει το επίπεδο του, γιατί να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια του πληθωρισμού;» πρόσθεσε.

Η πείνα θερίζει τον πλανήτη: 1 στους 10 υποσιτίζεται

Εξετάζουμε τη μείωση του QE

Η Fed είναι «ένας εύκολος στόχος όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν τέλεια ή όταν η οικονομία δεν ακμάζει.

Είναι πολύ εύκολο να γυρίσεις στη Fed και να πεις, τι κάνεις για να το διορθώσεις; »είπε ο υπάλληλος του Κογκρέσου, σχολιάζοντας τη δριμεία κριτική που ασκήθηκε στον Jay Powell.

Ωστόσο, ο Πάουελ παραμένει πολύ αγαπητός από τα μέλη και των δύο κομμάτων στο Καπιτώλιο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του ενώπιον του Σώματος και της Γερουσίας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την προοπτική του πληθωρισμού και τα σχέδια πολιτικής της Fed.

Ξεκίνησε λέγοντας πως προς το παρόν τόσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όσο και τα επιτόκια παραμένουν ως έχουν.

«Ο πληθωρισμός είναι πολύ πάνω από τον στόχο, αλλά θα μειωθεί. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αγορά εργασίας».

«Είχαμε πει ότι θα αρχίσουμε να μειώνουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μας όταν η οικονομία επιτύχει σημαντική πρόοδο.

Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε ενεργά πλέον» κατέληξε ο Πάουελ, σε μια ευθεία αναφορά για το tapering.

Ελλείψεις στα πάντα, δείχνει η έκθεση της Fed

Ελλείψεις στα πάντα «διαπιστώνει» το Beige Book της Fed, κάτι το οποίο καταδεικνύει πως ο πληθωρισμός ίσως δεν είναι παροδικός, όπως επιμένουν να υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

«Η αμερικανική οικονομία δυνάμωσε στο διάστημα Μάιος – Ιούνιο 2021, παρουσιάζοντας σημάδια υπερθέρμανσης».

Και ενώ η χρήση μιας αντιφατικής γλώσσας ήταν αναμενόμενη, μέσα στο Fed Beige Book υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες αναφορές που αποκαλύπτουν πως ο πληθωρισμός δεν είναι προσωρινός.

Συγκεκριμένα, στην ενότητα του Beige Book που πραγματεύεται τις πιέσεις στις τιμές, διαβάζουμε ότι:

  • οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό άνω του μέσου όρου, καθώς επτά περιφέρειες ανέφεραν έντονη αύξηση.
  • Οι πιέσεις στις τιμές ήταν ευρείας βάσης και έγιναν πιο έντονες στον τομέα της φιλοξενίας, καθώς το άνοιγμα των ξενοδοχείων και εστιατορίων αντιμετώπισε περιορισμένες προμήθειες υλικών και εργαζομένων.
  • Το κόστος κατασκευής παρέμεινε υψηλό, αλλά οι τιμές ξυλείας υποχώρησαν λίγο.
  • Οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων επέστρεψαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού μετριάστηκαν την άνοιξη
  • Η υψηλή ζήτηση τους επέτρεψε αύξηση τιμών.

Σύμφωνα με τη Fed, «ενώ οι πιέσεις στις τιμές ήταν παροδικές, αναμένονταν περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος εισροών και στις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες».

Με λίγα λόγια: Μόνο λίγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός.

Η «πλειοψηφία» αναμένει μη παροδικό πληθωρισμό. Όσον αφορά τις αλυσίδες εφοδιασμού, όπως διαπιστώνεται στο Beige Book, οι ελλείψεις είναι παντού.

Blackrock: Δε θα είναι παροδικός ο πληθωρισμός

Δεν εμφανίζεται πεπεισμένος από τα επιχειρήματα της Federal Reserve ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ θα αμβλυνθούν μόλις αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και φθίνουν άλλοι συγκυριακοί παράγοντες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, ο Larry Fink, επικεφαλής της BlackRock του μεγαλύτερου διαχειριστή στοιχείων ενεργητικού στον κόσμο.

Σε συνέντευξή του, ο Fink επισημάνε ότι υπήρξαν σημαντικές «θεμελιώδεις» και «θεμελιακές» αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό.

Επί μια δεκαετία δινόταν έμφαση στη διατήρηση χαμηλών των τιμών για τους καταναλωτές αλλά στην τωρινή συγκυρία αυτή υποκαταστάθηκε από ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα των μισθών και τις θέσεις εργασίας.

Αυξάνει τους μισθούς η τράπεζα

Από την πλευρά της, η BlackRock σκοπεύει επίσης να αυξήσει τους βασικούς μισθούς όλων των υπαλλήλων κατά 8%, από τον Σεπτέμβριο.

Η BlackRock ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Ιουλίου ότι τα κέρδη και τα έσοδα του δευτέρου τριμήνου αυξήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες, καθώς τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 30% στα 9,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο στις ΗΠΑ ο οποίος αυξληθηκε πέραν των προβλέψεων, σημειώνοντας άνοδο 0,9% σε μηνιαία βάση.

Σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 5,4% ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 5%.

Η τελευταία φορά που οι τιμές αυξήθηκαν με τέτοια ταχύτητα ήταν το 2008, όταν το πετρέλαιο έφτασε την τιμή – ρεκόρ, στα 150 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια μέρα η JPMorgan Chase και ο CEO Jamie Dimon, δήλωσε ότι η τράπεζα διαθέτεί ένα τεράστιο «μαξιλάρι ρευστότητας» αναμένοντας άνοδο των επιτοκίων και υψηλότερο πληθωρισμό.

Ο Fink παρέμεινε αισιόδοξος στις προοπτικές για της Wall Street.

«Δεν προσπαθώ να πω ότι θα έχουμε μια κατακόρυφη γραμμή ανόδου καθώς θα μπορούσαν να υπάρξουν απογοητεύσεις.

Συνολικά, με τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης της οικονομίας, και το πιο σημαντικό με το ποσό της ρευστότητας που θα εισρεύσει, πιστεύω ότι η τάσης θα συνεχίσει να είναι ανοδική», υπογράμμισε.

Βρετανία: «Άλμα» στο 2,5% για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο, σε υψηλό 3 ετών

Σημαντική επιτάχυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, ο οποίος υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών για δεύτερο διαδοχικό μήνα, θέτοντας νέους προβληματισμούς στην κεντρική τράπεζα της χώρας για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018.

Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν άνοδο κατά 2,2%.

Η εν λόγω εξέλιξη ενδυναμώνει την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων εντός του 2022, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο «υπερθέρμανσης» της οικονομίας.

Στο 2% ο στόχος

Κάτι βέβαια, το οποίο ισχύει και για άλλες οικονομίες, όπως της αμερικανικής, η οποία είδε χθες τον ετήσιο πληθωρισμό να εκτινάσσεται στο 5,4% τον Ιουνιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Bank of England έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη πληθωρισμού έως 2%.

Όσον αφορά τις επιμέρους επιδόσεις του Ιουνίου, οι τιμές των καυσίμων εμφάνισαν την υψηλότερη άνοδο της τελευταίας δεκαετίας, καθώς αυξήθηκαν κατά 20,3%. Την ίδια ώρα, οι τιμές των οχημάτων ενισχύθηκαν κατά 4,4%, σημειώνοντας ρεκόρ 25ετίας.

PEPP: Άλλη μία «έκτακτη» λύση που γίνεται κανονικότητα