Σε 10 μέρες η ΕΚΤ αλλάζει guidance. Μετά το “προσωρινό” PEPP έρχεται “μεταβατικό” πρόγραμμα. Στην ουσία όμως, όσο ο ιός μεταλάσσεται και παραμένουμε σε κατάσταση πανδημίας (για πάντα ίσως;), θα μεταλάσσονται και θα παραμένoυν και τα δήθεν έκτακτα προγράμματα πανδημίας. Μια παγκόσμια οικονομία εθισμένη σε νομισματική ηρωίνη…
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Θυμάστε το QE, το “προσωρινό” πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης; Πέρασαν τόσα χρόνια που κανείς δε θυμάται πια αν ήταν πράγματι λύση έκτακτης ανάγκης, ή αν ήταν ανέκαθεν μαζί μας.
Τα stimulus, τα κορωνο-πακέτα κι επιδόματα που σιγά σιγά μεταμορφώνονται σε αυτό που εξαρχής προορίζονταν, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (UBI);
Μετά είχαμε το PEPP (pandemic emergency purchase programme), το “επείγον” πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υποτίθεται θα εφαρμοζόταν ως έκτακτο μέτρο για να ανακουφίσει τα ευρωπαϊκά κράτη που επλήγησαν από τις συνέπειες των λοκντάουν ως αποτέλεσμα των μέτρων κατά της πανδημίας.
Υπάρχει στ’ αλήθεια κανείς που πίστευε πως τα προγράμματα αυτά (και όσα ακολουθήσουν) θα ήταν προσωρινά; Πως η Κομισιόν δε ψάχνει όπως πάντα δικαιολογία προκειμένου να συνεχίσει την εγκληματικά εθιστική και ολέθρια νομισματική πολιτική, με την οποία απλώς μπαλώνει τις πραγματικές ανεπάρκειες (ως αποτέλεσμα της ανικανότητας και κακοδιαχείρισης δεκαετιών);
Οι οποίες φυσικά (θα) σκάνε στα μούτρα μας με τη μορφή της οικονομικής μιζέριας, την οποία βιώνουμε όλο και περισσότερο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον τρομακτικό στασιμοπληθωρισμό που έχει ήδη χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία.
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού
Τώρα βέβαια, έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια αποτυχίας επίτευξης στόχου του πληθωρισμού, η ΕΚΤ έρχεται να ξαναγράψει τους κανόνες του παιχνιδιού, προκειμένου να μη φαίνεται ως η λούζερ που είναι.
Επί μια δεκαετία οι ανίκανοι οικονομολόγοι δεν έχουν πιάσει ούτε μια φορά το στόχο για πληθωρισμό, και έχουν το θράσος να κουνούν και το δάχτυλο, να λένε ψέματα στα μούτρα μας περί μη ύπαρξης πληθωρισμού (ή ακόμη χειρότερα να μιλούν για αποπληθωρισμό), και μετά να τα γυρνάνε τελευταία στιγμή σε “ξέρετε, τελικά ίσως έχουμε πληθωρισμό, αλλά θα είναι παροδικός” (οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι δύσκολες!)
Τώρα η Λαγκάρντ έρχεται να ανεβάσει βεβαίως-βεβαίως το ταβάνι της για τον πληθωρισμό (για να λένε ότι το πιάσαμε). Σα να βρισκόμαστε στο Τσέρνομπιλ και το όριο μη θανατηφόρας ραδιενέργειας να είναι ας πούμε 2 μονάδες, ο μετρήτης να βαράει 10, και ο αρχιμηχανικός να έρχεται και να λέει από εδώ και πέρα ανεβάζουμε το όριο στις 10 μονάδες! Πολύ ωραία, αφού λοιπόν βρισκόμαστε στα (νέα) όρια, όλα θα πάνε καλά, έτσι;
Σε 10 ημέρες η Λαγκάρντ θα ανακοινώσει τη νέα οδηγία (guidance), και όπως άφησε να εννοηθεί, η Σύνοδος της 22ης Ιουλίου που αρχικά θεωρούνταν αδιάφορη και βαρετή, αναμένεται να έχει πολύ ζουμί και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Απέφυγε να πει πότε θα εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ως έκτακτο μέτρο, διότι όπω δήλωσε, η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί απειλή γι’ αυτό.
Με άλλα λόγια, το PEPP (ή σε ό,τι μεταλλαχθεί) θα παραμείνει, εφόσον και ο ιός (με τις μεταλλάξεις του) παραμένει – αφού όπως οι ίδιοι οι ειδικοί έχουν παραδεχθεί, ο ιός θα είναι για πάντα μαζί μας.
Όπως δήλωσε η Λαγκάρντ, θα περάσουμε από το Pepp, στο επόμενο “μεταβατικό” πρόγραμμα.
Άλλαξε ο Μανωλιός
Με άλλα λόγια στο σκαλοπάτι που θα μας μεταφέρει στη νέα οικονομική κανονικότητα (πόσες νέες κανονικότητες να αντέξουμε πχια). Διότι φυσικά και θα δε θα μπορούσαν να διατηρήσουν το PEPP ως έχει, ένα υποτίθεται έκτακτο πρόγραμμα (έχει τη λέξη emergency στο όνομά του)! Πρέπει να το ονομάσουμε αλλιώς, κι ας είναι στην πραγματικότητα ακριβώς το ίδιο… Έτσι εγκαθίστανται οι νόρμες άλλωστε.
Μια παγκόσμια οικονομία εθισμένη στην ηρωίνη. Αναγκασμένη πλέον να παίρνει όλο και μεγαλύτερη δόση, ειδάλλως θα πεθάνει από στερητικό σύνδρομο. Το που θα οδηγήσει όλο αυτό, έχουμε ήδη αρχίσει να το βλέπουμε. Οι αυξήσεις τιμών παγκοσμίως (χωρίς ωστόσο να αυξάνονται οι μισθοί) είναι μόλις μία γεύση της οικονομικής μιζέριας που έρχεται. Το ποιος θα πάρει την ευθύνη στο τέλος; Ουδείς.
Αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, οι επενδυτές να προετοιμαστούν για νέα καθοδήγηση σχετικά με τη νομισματική τόνωση σε 10 ημέρες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το επόμενο έτος για τη στήριξη της οικονομίας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος έκτακτης ανάγκης.
Μιλώντας στο Bloomberg Television λίγες μέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο πληθωρισμού στο 2%, η Λαγκάρντ δήλωσε «Θα είναι μια σημαντική συνάντηση, σίγουρα θα επανεξεταστεί η καθοδήγηση».
Είναι απλό: Όσο ο ιός μεταλάσσεται και παραμένουμε σε κατάσταση πανδημίας (state of pandemic), θα παραμένουν και τα pandemic programmes. Για πόσο; Ποιος ξέρει.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει ότι το τρέχον σχέδιο αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ θα συνεχιστεί «τουλάχιστον» έως τον Μάρτιο του 2022. Στη συνέχεια πιθανόν να αποφασιστεί η «μετάβαση σε μια νέα μορφή», ωστόσο η Λαγκάρντ δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Επίσης, απέρριψε την ανάγκη να συζητηθεί πότε μπορεί να εξαλειφθεί το πακέτο έκτακτης ανάγκης, λέγοντας ότι είναι μόνο «επιφυλακτικά αισιόδοξη» σχετικά με την ανάκαμψη, επειδή η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού αποτελεί απειλή για την επαναφορά στην κανονικότητα.
Ενώ ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα είναι προσωρινός. «Πρέπει να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να δημιουργούμε την προσδοκία ότι η έξοδος θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε η Λαγκάρντ.
“Μπορεί να πάρει περισσότερο για να επιτευχθεί ο νέος στόχος”
«Θα δούμε τις περιστάσεις, θα δούμε ποια καθοδήγηση προς τα εμπρός πρέπει να επανεξετάσουμε, θα εξετάσουμε τη βαθμονόμηση όλων των εργαλείων που χρησιμοποιούμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι ευθυγραμμισμένη με τη νέα μας στρατηγική», είπε.
Συμφώνησε επίσης ότι ο νέος στόχος πληθωρισμού “μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο” για να επιτευχθεί, αλλά είπε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι “η αποδοχή και η ανοχή” ότι μπορεί να χρειαστεί μια μεταβατική και μέτρια υπέρβαση πληθωρισμού ως μέρος της δέσμευσης για την αποκατάσταση της τιμής σταθερότητα. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία και έχουμε μια μεγάλη εργαλειοθήκη, για να παραδώσουμε αυτό το 2%», είπε. «Πρέπει να το κάνουμε.»
Διαβάστε ακόμη: