Η μετάλλαξη όμικρον έφερε τα πάνω-κάτω στις αγορές, ανατρέποντας ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στην “ηρεμία” της Δέλτα. Στον απόηχο της είδησης την Παρασκευή, η μετοχή της Zoom έκλεισε με άνοδο 5,7% ενώ αυτή της Peloton ανέβηκε κατά 5,6%.

Να σημειωθεί ότι η Zoom είναι η δημιουργός της ομώνυμης εφαρμογής τηλεδιασκέψεων ενώ η Peloton είναι εταιρεία που κατασκευάζει όργανα γυμναστικής για οικιακή χρήση. Και οι δύο εταιρίες “αγαπάνε” τα λοκντάουν, και τα λοκντάουν αυτές…

Μαύρη (κατάμαυρη) Παρασκευή στις αγορές - Η αρχή του κραχ;

Την ίδια ώρα, σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια βρίσκονταν στο κόκκινο.

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Ωστόσο η Wall Street με ανοδική αντίδραση μέσα στην εβδομάδα έδειξε να αποτινάσσει προς το παρόν τους φόβους της όμικρον, επιβεβαιώνοντας και την εκτίμηση του radar.gr πως όλο αυτό θα ήταν ευκαιρία για αγορές στα χαμηλά.

Place your bets

Με τη Wall Street να ανακάμπτει, οι “μετοχές lockdown” υποχώρησαν και πάλι. Οι μετοχές των Zoom και Peloton έχουν ετήσια πτώση 34% και 69%, αντίστοιχα, καθώς οι άνθρωποι με την άρση των μέτρων περιορισμού λόγω Covid επέστρεψαν στους φυσικούς χώρους εργασίας, στα σχολεία και στα γυμναστήρια.

Ωστόσο με νέες καραντίνες να διαφαίνονται στον ορίζοντα, καθώς Γερμανία και υπόλοιπη Ευρώπη ανακοινώνουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και περιορισμούς στους ανεμβολίαστους, μήπως είναι μια καλή ευκαιρία για φθηνά ψώνια σε μετοχές που έχουν αποδείξει πως έχουν έρθει για να μείνουν στη μετα-κόβιντ οικονομία;

Η Zoom για παράδειγμα βρίσκεται λίγο κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 200 δολαρίων, και η τεχνική της εικόνα δείχνει ελκυστική.

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Το ίδιο και η Palantir, μια εταιρία Big Data που εν μέσω ολοένα αυξανόμενου κρατικού κλοιού κατά την επιβολή περιοριστικών μέτρων, έχει αναλάβει το ρόλο του ψηφιακού “Μεγάλου Αδελφού” που θα συλλέγει και επεξεργάζεται πάσης φύσεως δεδομένα για λογαριασμού των κυβερνήσεων.

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Buy the dip

Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μόνες μετοχές στις οποίες είχε θετικό αντίκτυπο η μετάλλαξη όμικρον: η μετοχή της Netflix, της Roku και άλλων εταιρειών παροχής streaming περιεχομένου ωφελήθηκαν επίσης, με άνοδο της τάξης του 1,6% μέσα σε μία ημέρα.

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Η έκταση της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής παραμένει άγνωστη και δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία, – εφόσον θα υπάρξει τελικά τέτοιος.

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Πάντως, είναι εμφανές το πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση αφού στις αρχές του μήνα οι εταιρείες του ταξιδιωτικού κλάδου (Delta, Airbnb, Expedia) είχαν αρχίσει να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης ενώ οι περισσότερο «οικιακές» όπως οι Peloton, Zoom και Netflix είχαν αρχίσει να επηρεάζονται αρνητικά αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι η πανδημία πλησιάζει στο τέλος της.

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Ενδεικτικό ότι βαριές απώλειες στον απόηχο της μετάλλαξης κατέγραψαν Expedia, Lyft και Airbnb.

Χθες Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, οι αγορές εμφάνισαν μικτά πρόσημα, με τη Wall Street να κλείνει ανοδικά, τις ευρωαγορές στο κόκκινο, και την Ασία σε μικτό έδαφος.

Με ποιες μετοχές "παίζουμε" την Όμικρον

Περισσότερα για το πως το κύμα όμικρον επηρεάζει τις αγορές, διαβάστε εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Παράταση στο PEPP – Τι σημαίνει για Ελλάδα

Τουρκία: Η λίρα γκρεμίζεται, το χρηματιστήριο εκτοξεύεται

Καλά η λίρα, το ευρώ τι κάνει;!

Η Όμικρον δεν τρομάζει: Βλέπουν άνοδο 9,3% των αγορών το 2022 οι αναλυτές

Πετρέλαιο-παραλλαγή Όμικρον: Κατά 5% υποχωρεί η τιμή του WTI, πτώση κατά 3,80% για το Μπρεντ

Παγκόσμιες Αγορές: Σε ελεύθερη πτώση – Είναι αρχή ενός νέου κραχ;

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

Ο κορονοϊός εκτίναξε το Zoom