Την ώρα που το σύνολο των ειδησεογραφικών μέσων ασχολείται με την κατάρρευση της λίρας και τη συμφορά των απέναντι, το ευρώ μας εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες από την αρχή της εβδομάδας, παρότι σήμερα έδειξε προσπάθεια σταθεροποίησης πάνω από το 1,12, αφού ενδοσυνεδριακά υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό φράγμα. Την ίδια ώρα το δολάριο χτυπάει υψηλά πολλών μηνών.

Η αναζωπύρωση του Covid-19, η απόκλιση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Από την αρχή του έτους το ευρωπαϊκό νόμισμα σημειώνει απώλειες σχεδόν 6% έναντι του δολαρίου, ενώ έχει επίσης αποδυναμωθεί έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.

Καλά η λίρα, το ευρώ τι κάνει;!

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία την περασμένη εβδομάδα εφάρμοσαν εκ νέου αυστηρά μέτρα περιορισμού του Covid-19 εν μέσω ενός τέταρτου κύματος μολύνσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, αναδεικνύοντας τις ανησυχίες για την ανάκαμψη της ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ παραμένει ακλόνητη στην πολιτική της απέναντι στον εκρηκτικό πληθωρισμό, όπου άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να επιταχυνθούν.

Και το τοπίο δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, μετά τα στοιχεία για το δείκτη προμηθειών της ευρωζώνης τον Νοέμβριο, τα οποία έδειξαν μια αιφνιδιαστική ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επαναφέροντας την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιδιώξει να συσφίξει την πολιτική προς το τέλος του 2022.

Καλά η λίρα, το ευρώ τι κάνει;!

Τι βλέπουν οι αναλυτές

Ο Zach Pandl της Goldman Sachs βλέπει ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης αδυναμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να αποδοθεί στη μετατόπιση των προσδοκιών σχετικά με την πολιτική της Federal Reserve, υπό το φως των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ.

«Σε κάποιο βαθμό αυτοί οι κίνδυνοι φαίνονται τώρα τιμημένοι: τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed, Waller και Clarida, ότι το FOMC θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό της μείωσης του QE είχαν περιορισμένη επίδραση στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου», πρόσθεσε.

Καλά η λίρα, το ευρώ τι κάνει;!

Σε πολύμηνα υψηλά το δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, έφτασε τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020.

Ωστόσο, ο Pandl εκτίμησε ότι οι ειδικοί για την Ευρώπη παράγοντες, όπως ο νέος περιορισμός της δραστηριότητας στις ηπειρωτικές οικονομίες και η έλλειψη ευελιξίας της ΕΚΤ πιθανώς εξηγούν την αδυναμία του ευρώ έναντι ενός ευρύτερου φάσματος νομισμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman Sachs δεν διστάζει να αναφέρει ότι κατέχει short θέσεις στο ευρώ έναντι της σουηδικής κορώνας, του πολωνικού ζλότι και της κορώνας Τσεχίας.

Παραβλέπεται το εμπορικό ισοζύγιο

Στην πιο πρόσφατη ανάλυση της θέσης σε ξένο συνάλλαγμα, η BMO Capital Markets τόνισε ότι τα κεφάλαια με μόχλευση έχουν περιορίσει τα μακροχρόνια στοιχήματά τους στο δολάριο σε διάφορα ζεύγη, με το δολάριο να έχει ανατιμηθεί κατά 7,2% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στον δείκτη δολαρίων ΗΠΑ. Ωστόσο, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν ένα από τα λίγα στα οποία τα long του δολαρίου αυξήθηκαν την εβδομάδα έως τις 16 Νοεμβρίου.

Η καθαρή short θέση σε EUR/USD αυξήθηκε στα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι οριστικές short θέσεις σε ευρώ αυξήθηκαν με σχεδόν 11.000 συμβόλαια συνολικής αξίας 14,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η άποψή μας είναι ότι το ευρώ υφίσταται μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή που δεν σχετίζεται μόνο με τις προσδοκίες απόκλισης της πολιτικής της ΕΚΤ, τους νέους περιορισμούς COVID-19 σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ και τον μέτριο έως υψηλό πολιτικό κίνδυνο», δήλωσε η BMO.

«Όσο σημαντικοί κι αν είναι αυτοί οι παράγοντες, θα κατατάξουμε την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου της ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες αδυναμίας του ευρώ, το οποίο συνέχισε να επιβαρύνει το ευρώ το τέταρτο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Τουρκία: Καταρρέει η λίρα – «Βουτιά» 9% πάνω από τις 12 ανά δολάριο