Και τώρα που έχω την προσοχή σας… ΚΑΝΕΝΑΣ! Δεν υπάρχει “λόγος”. Κι εξηγούμαι:

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Αν σας παραξένεψε ο χαρακτηρισμός “μίνι” ενώ μιλάμε για κατρακύλα 20%, τότε θα πρέπει να είστε σχετικά νέοι στο άθλημα.

Τα ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες βουτιές, όπως μας έχουν συνηθίσει σε αντίστοιχα αστρονομικά ράλι. Γι’ αυτό τα αγαπάμε (και τα μισούμε). Για να αντέξει κανείς τις έντονες συγκινήσεις αυτής της αγοράς, χρειάζεται γερό στομάχι και σφυρηλάτηση μέσα από σκληρές bear market.

Ναι, μια διόρθωση 20% είναι τρομαχτική και όχι παίξε-γέλασε, ωστόσο σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, παραμένει “μίνι” κραχ, και όχι κατάρρευση του σύμπαντος που θα σήμαινε πχ. για τη Wall Street. Όσοι έχουν ζήσει την ελεύθερη πτώση 90% του Δεκεμβρίου 2017 – Ιανουαρίου 2018 σχεδόν δεν κούνησαν βλέφαρο σήμερα…

Ο πραγματικός λόγος πίσω από το -20% στα κρυπτονομίσματα

Ο πραγματικός λόγος πίσω από το -20% στα κρυπτονομίσματα

Αν πάλι ήρθατε εδώ ψάχνοντας την καθιερωμένη εξήγηση-δικαιολογία που δίνουν τα sites και οι δήθεν crypto experts για την πτώση πάλι ατυχήσατε. Όχι δεν έφταιγε η μετάλλαξη Όμικρον, ή τουλάχιστον όχι όπως το νομίζουμε…

Η πτώση ζυμώνεται καιρό τώρα

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι απλώς η αφορμή, η εκ των υστέρων δικαιολόγηση ενός γεγονότος που όχι μόνο ήταν “γραφτό” να συμβεί, αλλά στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει ήδη μέρες πριν εμφανιστεί η νέα μετάλλαξη, που τόσο βολικά δικαιολογεί τη γενικευμένη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια…

Για ρίχτε μια ματιά στο γράφημα του Bitcoin. Ναι, η σκληρή βουτιά του 20% συνέβη μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο πότε ξεκίνησε η κάθοδος; Πόσο πίσω πάει η αρχή της πτώσης που καθορίζει την καθοδική τάση, η οποία ξεδιπλώνεται με το σημερινό “κρεσέντο”;

Ο πραγματικός λόγος πίσω από το -20% στα κρυπτονομίσματα

9-10 Νοεμβρίου 2021, τότε ξεκινά, όπως φαίνεται και στο γράφημα. Πολύ πριν η μετάλλαξη Όμικρον απασχολήσει τα μίντια και τις αγορές.

Όχι, δε φταίει ο κορωνοϊός για την πτώση (ή την άνοδο) των κρυπτονομισμάτων. Πολύ απλά, ΤΙΠΟΤΑ δε φταίει, όσο κι αν αυτό χαλάει τη σούπα σε κάποιους. Μίντια και δήθεν ειδήμονες θέλουν πάντα να δίνουν μια εξήγηση (εκ των υστέρων φυσικά, διότι είναι ανίκανοι να προβλέψουν το γεγονός) στο κοινό τους, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν αυτό το κοινό.

Διότι η μάζα έχει πάντα ανάγκη μια εξήγηση για όλα, να νιώθει ότι υπάρχει κάποιος λόγος για το καθετί, και άρα δεν είναι “μάταιο”, δεν είναι στημένο, υπάρχει ελπίδα να κερδίσουν σε αυτό αν παίξουν, ότι θα μπορούν να έχουν τον έλεγχο… Ψέματα.

Να κερδίσεις μπορείς φυσικά, ακόμη και σε αυτό το -σε μεγάλο βαθμό- στημένο παιχνίδι. Όμως αυτός δεν είναι σίγουρα ο τρόπος. Αν κυνηγάς την εξήγηση, την είδηση, θα είσαι πάντα “ουρά” των εξελίξεων, πάντα ένα βήμα πίσω, και άρα πάντα χαμένος, ή τέλος πάντων θα τρως ότι κόκαλα περίσσεψαν.

Αν θες να είσαι ένα βήμα μπροστά, θα πρέπει να απαγκιστρωθείς από το καρκινογόνο αυτό φαύλο κύκλο, να μην είσαι εξαρτημένος από κανέναν αρθρογράφο, trader ή “ειδικό”, και να μάθεις να αφουγκράζεσαι την αγορά.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από το -20% στα κρυπτονομίσματα

Διότι Η ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ, ΟΧΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

Όχι λοιπόν, δε φταίει η Όμικρον, στο 99% των περιπτώσεων (διότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις για απρόβλεπτα γεγονότα όπως μια έκρηξη σε ένα γιγαντιαίο κινεζικό mining pool για παράδειγμα) κανείς δε φταίει για την πτώση ή την άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Κανείς τουλάχιστον που να μπορούμε εμείς ως μικρά ψαράκια να ελέγξουμε.

Διότι αν ήταν έτσι, πάρτε το ανάποδο σενάριο. Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός τρέχει με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και 30 χρόνια παγκοσμίως (σε κάποιες χώρες 50-70 χρόνια). Τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται χετζ στον πληθωρισμό, δηλαδή ασφαλές καταφύγιο. Αν ο πληθωρισμός ανεβαίνει, ποντάρεις σε Bitcoin, σε χρυσό ασήμι κλπ.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, γιατί δεν εκτοξεύονται, αντί να ανέβουν;

Διότι πολύ απλά δεν κινεί η είδηση την αγορά. Τα κρυπτονομίσματα έχουν προεξοφλήσει την άνοδο του πληθωρισμού πολλά χρόνια τώρα, πρακτικά γεννήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό! Δεν περιμένουν καμία είδηση το 2021 ότι ο πληθωρισμός τρέχει, για να πάρουν μπρος και αυτά, όπως αντίστοιχα δεν περιμένουν καμία μετάλλακη Όμικρον για να “τρομάξουν” και να πέσουν, όπως μας ενημερώνει η συντριπτική πλειοψηφία αδαών συναδέλφων μας σε εγχώρια και διεθνή μέσα.

Τα κρυπτονομίσματα ήταν να διορθώσουν. Οι κινήσεις τους είναι σχεδόν αποκλειστικά τεχνικές. Πάρτε για παράδειγμα το XRP. Το γράφημα του φαίνεται εδώ και καιρό ότι πάει να σχηματίσει “τριγωνάκι”, το οποίο μόλις κλείσει, θα έχει επιλογή το breakout (ή breakdown). Εκεί θα πρέπει ο trader να πάρει απόφαση, αλλά σίγουρα όχι με βάση την Όμικρον.

Ο πραγματικός λόγος πίσω από το -20% στα κρυπτονομίσματα

Follow the (smart) money

Η νομισματική πολιτική της Fed από την άλλη, είναι το παν. Αυτή καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τι συμβαίνει στον κόσμο. Και γι’ αυτόν τον λόγο στο radar.gr έχουμε αναλύσει από καιρό το πως εκτιμούμε ότι θα κινηθούν οι διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα.

Και όπως είχαμε εξηγήσει, τα κρυπτονομίσματα θα είναι τα πρώτα που θα πέσουν, και με τον εκκωφαντικότερο τρόπο σε σχέση με όλα τα άλλα. Η σημερινή βουτιά είναι απόδειξη αυτού. Δε σημαίνει όμως ότι είναι η αρχή της bear market. Αλλά σίγουρα μας δίνει μια γεύση, του τι έρχεται, πιθανόν αμέσως μετά τον χειμώνα, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις μας.

Οι αγορές έπεσαν αυτήν την εβδομάδα. Το σινιάλο όμως είχε ήδη δοθεί από τα κρυπτονομίσματα, από τις 9-10 Νοεμβρίου, όπως δείξαμε πριν. Τα κρυπτονομίσματα θα είναι ΠΑΝΤΑ τα πρώτα που θα σκάνε σε κάθε πτώση, και τα πρώτα που θα ανεβαίνουν σε κάθε κλίμα ευφορίας, διότι όπως έχουμε πολλάκις εξηγήσει, αυτή τη στιγμή δρουν ως ΜΟΧΛΟΒΡΑΧΙΟΝΑΣ του έξυπνου χρήματος, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της Wall Street, που ανεβάζει ή κατεβάζει την πίεση.

Όταν υπάρχει υπέρμετρη ρευστότητα (από το ανεξέλεγκτο τύπωμα της Fed), η πίεση εκτονώνεται στα πιο risk assets όπως τα κρυπτονομίσματα, τα οποία έχουν γίνει το αγαπημένο παιχνίδι της ελίτ, διότι βλέπουν πως “πουλάνε” και στα κατώτερα στρώματα. Τα κρυπτο ανεβαίνουν. Ο κόσμος της Main Street “τσιμπάει” κι ακολουθεί. Φυσικά στο τέλος μένει συνήθως με το… shiba inu στο χέρι, αν δεν παίξει έξυπνα.

Από την άλλη όταν κόβεται ή μειώνεται η ροή στην κάνουλα χρήματος (βλέπε πρόωρο tapering), τότε από ποιον τραβάνε πρώτα χρήμα; Μπίνγκο, από τα κρυπτονομίσματα…

Μην αναλώνεστε στο κυνήγι ειδήσεων. Μάθετε το παιχνίδι τους, κι επωφεληθείτε από αυτό.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια κρυπτονομίσματα θα επιβιώσουν στη μετα-κόβιντ οικονομία

Κρυπτονομίσματα: Παγίδα για… αρκούδες

Στο $1 το XRP με μεγάλο ντιλ στη Μέση Ανατολή

Με ποιες μετοχές «παίζουμε» την μετάλλαξη Όμικρον

ΒΟΜΒΑ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός ΔΕΝ είναι παροδικός!»

Bloomberg: Έτσι θα ξεκινήσει η παγκόσμια κρίση του 2022

3 στους 4 αναλυτές βλέπουν sell-off τον επόμενο χρόνο

Παγκόσμιες Αγορές: Σε ελεύθερη πτώση – Είναι αρχή ενός νέου κραχ;

Παράταση στο PEPP – Τι σημαίνει για Ελλάδα

Bitcoin: Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός

Shiba Inu: To κρυπτονόμισμα με το σκύλο που έχει τρελάνει την Google

Γιατί η Fed δε βάζει φρένο επιτέλους στο QE;