Με την Alibaba (+6,60%) να σηκώνει σχεδόν μόνη της τον Nasdaq, η Wall Street καταγράφει νέα ρεκόρ και συνεχίζει να βαδίζει σε αχαρτογράφητα νερά.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Ο τεχνολογικός δείκτης ξεπέρασε το ορόσημο των 15.000 μονάδων, ενώ μια ανάσα πριν τις 4.500 μονάδες βρίσκεται ο S&P 500!
Τι κι αν τα οικονομικά δεδομένα αναφορικά με τα ΑΕΠ των μεγαλύτερων οικονομιών εμφανίζονται κατώτερα των εκτιμήσεων. Τι κι αν έρχονται 4-5-6 (ποιος ξέρει πόσες) μεταλλάξεις ακόμη. Τι κι αν τον Οκτώβρη οι ΗΠΑ δε θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις. Τι κι αν ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις που έρχονται το χειμώνα (ήδη έχουν έρθει) ετοιμάζονται κατασπαράξουν την όποια αγοραστική δύναμη απέμεινε στη μέση τάξη. Η Wall Street δε χαμπαριάζει…
Πανδημία = stimulus = money money
Για την ακρίβεια, η αγορά λατρεύει την “μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης” στην οποία ζούμε, όπως έχουμε εξηγήσει εκτενέστατα μήνες πριν στο “Κι όμως, η αγορά δε θέλει καλά νέα“. Διότι permanent pandemic σημάινει permanent stimulus. Όσο η πανδημία (και οι μεταλλάξεις της) καλά κρατεί, τόσο θα ρέει το φρεσκοτυπωμένο (και κάργα πληθωριστικό) χρήμα των κεντρικών τραπεζών.
Όσο για τα τερτίπια της αγοράς, δεν πιστεύουμε να εκπλήσσεται κανείς με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Στο radar.gr είχαμε εκτιμήσει από πέρυσι ήδη πως η Wall Street θα συνεχίσει ανοδικά μέχρι και το καλοκαίρι του 2021.
Αυτή εδώ είναι μια φούσκα που πολύ απλά “τους παίρνει” να τη φουσκώσουν ακόμη. Το ίδιο ισχύει και για τα κρυπτονομίσματα, όπου επίσης μιλήσαμε για μια τελευταία -για τον τρέχοντα κύκλο- άνοδο (περισσότερα εδώ) πριν τελειώσει το καλοκαίρι. Από χειμώνα βέβαια, τα κεφάλια μέσα…
Περιμένουν καλά μαντάτα από τις κεντρικές τράπεζες…
Πίσω στα σημερινά της αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά στον απόηχο της πλήρους έγκρισης του εμβολίου της Pfizer από την FDA, που ανοίγει τον δρόμο για την κάμψη του αντιεμβολιαστικού κινήματος και την επίτευξη ανοσίας της αγέλης. Παράλληλα έπεται και η κρίσιμη συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ, από τους οποίους η Wall Street αναμένει “γλυκά” λόγια.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στο καθιερωμένο ετήσιο συμπόσιο στο Jaskson Hole, το οποίο φέτος θα είναι διαδiκτυακό λόγω της πανδημίας. Την Παρασκευή 26/8 αναμένεται η ομιλία του προέδρου της Fed Τζέρομ Πάουελ, με τους επενδυτές να αναμένουν ενδείξεις για το επερχόμενο tapering.
«Δεν αποκλείεται η Fed να ανακοινώσει την έναρξη του tapering τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο, αλλά πιθανότατα θα είναι αργό, χωρίς δέσμευση για αυξήσεις επιτοκίων», σχολιάζει ο Edward Moya, αναλυτής της Oanda, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η περίοδος ανακοινώσεων κερδών για το β΄τρίμηνο του 2021 φτάνει στο τέλος της, με πάνω από το 90% των εταιρειών του S&P 500 να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα.
Ασταμάτητος ο S&P
Ο S&P 500 αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη του κατά 94,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Refinitiv. Ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους υπο-δείκτες μικρότερων εταιριών.
Μάλιστα έχει ολοκληρώσει 10 μήνες χωρίς διόρθωση άνω του 5%! Η μεγαλύτερη φουσκ…. εε bull market όλων των εποχών!
Όσοι πόνταραν εναντίον του, έπεσαν σε bear trap, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, αφού έχει σκαρφαλώσει 20% από την αρχή του έτους. Όταν πριν μήνες τα λέγαμε εμείς στο “Παγίδα για αρκούδες” βέβαια το Bloomberg λάνσαρε τις αναλύσεις των Morgan Stanley που έλεγαν έρχεται βαριά πτώση…
Η εικόνα της αγοράς σε διαγράμματα
Συνεχίζουμε με διαγράμματα που εξηγούν καλύτερα την αγορά…
Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα hedge funds είναι και πάλι στη μόδα, από ό,τι φαίνεται. Ο κόσμος μάλλον βαριέται (ή φοβάται) να ποντάρει μόνος του. Και δεν τον αδικούμε, σε μια τέτοια τρελή αγορά… Έτσι οι εισροές σε hedge funds πλησιάζουν τα $4 τρισ. δολάρια με εκρηκτική αύξηση την εποχή της πανδημίας.
Μπαμ κάνουν ξανά και οι λεγόμενες meme stocks, τύπου Gamestop και AMC, που πήραν τα πάνω τους σήμερα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πακιστανικές start-ups που συγκέντρωσαν χρηματοδότηση-ρεκόρ φέτος!
Στον αντίποδα, οι αναδυόμενες αγορές δεν τα πάνε τόσο καλά…
Επιστρέφουν στα κέρδη χρυσός, ασήμι
Στα υπόλοιπα ταμπλό, κέρδη κατέγραψαν πετρέλαιο και πολύτιμα μέταλλα. Ο μαύρος χρυσός έλαβε ώθηση από την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών για μηδενικά νέα κρούσματα για πρώτη φορά από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου κέρδισε 1,90 δολ. ή 2,9% και έκλεισε στα 67,54 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. To Brent σημείωσε κέρδη 2,30 δολάρια ή +3,4%, στα 71,05 δολάρια ανά βαρέλι.
Με θετικά πρόσημα έκλεισαν χρυσός και ειδικά το ασήμι. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για το συμπόσιο νομισματικής πολιτικής στο Jackson Hole για περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τα σχέδια της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.
Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 2,20 δολ. ή 0,1% και έκλεισε στα 1.808,50 δολ. ανά ουγγιά. Μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε το ασήμι, με το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου να προσθέτει 24 cents ή 1% στα 23,89 δολ. ανά ουγγιά.
Ήπια κέρδη στην Ευρώπη
Στις ευρωαγορές, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,33%, στις 15.905 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,24%, στις 7.125 μονάδες.
Στις 6.664 μονάδες διαπραγματεύθηκε ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,3%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,07% στις 26.027 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη βρέθηκε στο -0,22% στις 8.948 μονάδες.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΗΠΑ: Αύξηση στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιούλιο
Ανοδικά κινήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,0% στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 708.000 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 701.000 μονάδες από 676.000 μονάδες προηγουμένως.
Γερμανία: Ανάπτυξη 1,6% στο β΄τρίμηνο 2021
Με ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο των εκτιμήσεων αναπτύχθηκε η οικονομία της Γερμανίας στο β΄τρίμηνο του 2021.
Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6% στο τρίμηνο και 9,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία.
Πρόκειται για ισχυρή ανάκαμψη από την πτώση του α΄ τριμήνου, η οποία ωστόσο επισκιάστηκε από την ανακοίνωση της Bundesbank ότι είναι πιθανό να χαθούν οι στόχοι για την ανάπτυξη, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Tο ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει χαμηλότερα κατά 3,3% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2019.
Στο β΄ τρίμηνο, η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε αύξηση 3,2% σε τριμηνιαία προσαρμοσμένη βάση.
Οι κυβερνητικές δαπάνες κατανάλωσης ενισχύθηκαν 1,8%, ενώ κατά 0,3% αυξήθηκαν επίσης οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και κατασκευές.
Ακολουθούν όλα τα λινκ που θα βρείτε μέσα στο κείμενο